Keresés

Részletes keresés

HitetlenTamaska Creative Commons License 1999.08.28 0 0 14
Kedves Pindiy
Termeszetesen azert leptunk be, mert majd mindenki ugy gondolja (vagy megzsaroltak minket), hogy ez a feltetele az EU-ba valo belepesnek, az itt megtelepult befektetesek biztonsagossaganak, a mas hatalmi regiokbol erkezo zsarolasi kiserletek hathatos ellentetelezesenek.
pindiy Creative Commons License 1999.08.27 0 0 13
Ebben az esetben legalább két hadosztálynyi USA vagy más NATO erőt kell Magyarországon állomásoztatni, ha a NATO hitelesen akarja teljesíteni szövetségesi kötelezettségét.
Ám, ha nagyon bátran feltesszük azt, hogy M.O.-ot nem fenyegeti külső támadás veszélye az elkövetkező pár tíz évben akkor jogosan merülhet fel az a kérdés, mi a fenének léptünk be a NATO-ba.
Tudom lehet ezt a nyugati értékek melletti demonstrácíónak tekinteni, bár kissé drágább minden más demonstrativ eljárásnál.
scrolló Creative Commons License 1999.08.27 0 0 12
Hivatásos - jobb és hosszabb távon olcsóbb is.

HJM Creative Commons License 1999.08.25 0 0 11
undoc Creative Commons License 1999.08.25 0 0 10
A magyar hadsereg egy nagy 0.

Undoc.

heraklesz Creative Commons License 1999.08.25 0 0 9
Korábban a koszovói háború idején már volt egy vita ezzel kapcsolatban, de nem találtam meg azt a topicot. Most, hogy új vezérkari fonok van a hadsereg élén, és a délszláv válság is eléggé elcsitult, kíváncsi vagyok, hogy kinek mi a véleménye. Idemásoltam a Népszabadságban megjelent cikket, amellyel jomagam többé kevésbé egyetértek. Íme:

"A mundér becsülete

Az elmúlt napokban ismét a figyelem középpontjába került a Magyar Honvédség helyzete. Végh Ferenc méltatlan és NATO-tagságunknak sem használó menesztésével és az új vezérkari fonök kinevezésével szinte egy idoben jelentette be a honvédelmi tárca, hogy új stratégia készül a hadsereg átalakítására. A hirtelen váltás indoka meglehetosen prózai: a hadsereg az anyagi csod szélére került.

A Szabad Demokraták Szövetsége már régóta hangoztatja, hogy a honvédség reformjának elengedhetetlen feltétele a sorkötelezettség eltörlése, az önkéntes, hivatásos hadsereg megteremtése. A Fidesz politikai dacból eddig mereven elzárkózott ettol. A racionális érvek helyett egyetlen szempontot vett figyelembe a vezeto kormánypárt vezérkara: sosem szabad igazat adni a liberálisoknak. A körülmények hatalma azonban mégis a józan észérvek elfogadására kényszeríthetik a honvédelmi tárcát.

A mostani reformelképzelések már részben egybeesnek az SZDSZ korábbi javaslataival. Az új vezérkari fonök számos nyilatkozatban tett hitet a kisebb, olcsóbb, de hatékonyabb hadsereg mellett. Kilátásba helyezte a hadsereg létszámának radikális csökkentését, valamint az irracionálisan felduzzasztott irányító apparátus leépítését. Ezek mind üdvözlendo fejlemények. A hadsereg a jelenlegi elképzelések szerinti reformja azonban elképzelhetetlen a sorkötelezettség megtartása mellett. Ha a hadsereg létszámát valóban olyan mértékben lecsökkentik, ahogy azt a sajtóban olvashattuk, akkor eloállhat az az érdekes helyzet, hogy a sorozásra alkalmas fiatalok száma meghaladja a hadsereg felvevoképességét. Ebben az esetben jogosan merül fel a kérdés: mi alapján választják ki azokat, akik végül ténylegesen elkezdik a kötelezo katonai szolgálatot? Adva van tehát néhány tízezer, egészségileg kifogástalan állapotban lévo fiatal, aki a háta közepére sem kívánja a szolgálatot, ám a törvényes kötelességének engedelmeskedve mégis megjelenik a sorozáson, illetve adva vannak a sorozóbizottságok, ahol a tisztek valamilyen, eddig ismeretlen szempontok alapján eldöntik majd, ki foglalhatja el a kaszárnyák korlátozott számú üres férohelyeit. De milyenek lesznek ezek a szempontok? Talán – ahogy hírlik – sorsolással döntenek majd, mint a lottószámoknál. Nehezen elképzelheto megoldás ez egy NATO-tagország hadseregében. Ráadásul komoly alkotmányossági aggályokat is felvet, mivel alapjaiban sérti az esélyegyenloség elvét. Ha ez a verzió valósulna meg, a szabad demokraták az Alkotmánybírósághoz fordulnak, mivel ezt követelik meg a demokratikus elvek. Ha azonban nem a sorsolásos módszert választja az új vezérkar, akkor már csak egyetlen megoldás marad: valamilyen úton-módon egyensúlyt teremteni a sorozásra alkalmasak létszáma és a hadsereg felvevoképessége között. Vagyis önkényesen válogatni. Ez azonban az elozonél is jobban sérti a demokratikus és alkotmányos érzéket. Nem nehéz megjósolni, hogy a protekciósok, a jó kapcsolattal bírók, netán a sorozók zsebébe egy óvatlan pillanatban tömött borítékot csúsztatók úszszák majd meg a katonai szolgálatot.

Logikus megoldásnak tunik ellenben a sorkötelezettség eltörlése, és az önkéntességen alapuló, professzionális hadsereg kialakítása. Ezzel nemcsak a sorsoláson vagy az önkényes válogatáson alapuló kényszersorozás miatti alkotmányellenes helyzet kerülheto el, hanem érvényüket vesztik azok a már számtalanszor elhangzott érvek is, amelyek hagyományosan a sorkötelezettség ellen szólnak: indokolatlanul kiszakítja a társadalomból a pályakezdés vagy családalapítás elott álló fiatalokat, megakasztja a friss diplomások karrierjét, rontja az elhelyezkedési esélyeket és így növeli a munkanélküliséget, számos esetben sérti az emberi méltósághoz való jogot.

A magyar honvédelemre komoly felelosség hárul amiatt, hogy Magyarország az idén csatlakozott a NATO-hoz. Olyan hadsereget kell kialakítanunk, amely megfelel a szövetség elvárásainak, tekintettel van a költségvetés teherbíró képességére, tiszteletben tartja az emberi jogokat és hatékonyan képes ellátni az ország védelmét.

A most beharangozott elképzelések részben egybeesnek ezekkel a célokkal, ugyanakkor a kormánynak bátornak kell lennie ahhoz, hogy megtegye a következo lépést: az önkéntes, hivatásos hadsereg kialakítását. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a kormány áldozza fel a politikai presztízsszempontokat a Magyar Honvédség hosszú távú érdekeinek oltárán, és törölje el a sorkötelezettség idejét múlt intézményét – még akkor is, ha ezzel be kell ismernie: a szabad demokratáknak volt igaza.


Fodor Gábor
SZDSZ, országgyulési képviselo

"

HJM Creative Commons License 1999.08.24 0 0 8
HitetlenTamaska Creative Commons License 1999.08.24 0 0 7
Kedves mikkam
Az alapötleted ugye csak vicc, mert, hogy ezer sebböl vérzik?
Ha a jelenlegi - szerintem alapvetö emberjoggal ellentétes - alkotmányi szabályozás marad ("A haza védelme minden magyar állampolgár szent kötelessége"), akkor ez kiüresedik a pénzen való megváltás miatt, és még inkább sérül a törvény elötti egyenlöség elve.

Szerintem csak egyetlen ut járható: a kicsi professzionális hadsereg.

Čn máig csodálkozom, hogy senki nem nyujtott be alkotmányos panaszt a férfiak diszkriminációja miatt, hogy csak öket hivják be katonának. Itt még valami nagyon erös macho himsoviniszta tabu blokkolja a társadalom öntudatát.

A sorkötelesség elve szerintem, semmi féle emberi joggal összhangba nem hozható méltánytalan, büntetés jellegü szabadságelvonás, amit legfeljebb, a keresztény "ösbün" dogmájával lehet, megfeleöen alázatos lelkek számára elfogadhatónak beállitani.

Persze, az országgyarapiói lázálmokat kergetö szélsöjobb oldalllal csendestársi szövetségben regnáló pártjainktól nem lehet elvárni ennek belátását.

mikkam Creative Commons License 1999.08.24 0 0 6
en az 50000 csak ugy hasbol jott, masreszt nem tudom mennyibe kerul egy katona egy honapra. De szerintem nem lehetne mindent a "kibuvokra" haritani. Azert fizetunk normalis adot nem is keveset.
En is kicsit tobbre gondoltam, mondjuk 100000-150000.
De pont ezert dobtam fel a temat mert erdekelne mas velemenye is. En csak ugy elgondolkodtam az egeszen, mikepp lehetne ebbol valosag. Talan.
dögkeselyű Creative Commons License 1999.08.24 0 0 5
Én az 50.000 Ft-ot nevetségesen alacsony összegnek tartom a "kibújásért".
Ha abból indulok ki, hogy egy katona egyhavi eltartása/felfegyverzése/felruházása/utaztatása havonta 40-70.000 Ft, akkor az "állami mentőpapírért" 500-700.000 Ft a reális összeg. Persze, ezt nem egy összegben, hanem pl. 3-4 év alatt lehetne /kamatokkal/ kifizetni.
Nem kell megrémülni az összeg nagyságán, tessék csak arra gondolni, hogy a 9 hónap alatt a delikvens
1. mennyi fizetéstől esik el, ha bevonul
2. mekkora szívástól mentesül
3. mérlegelni lenne kénytelen, hogy ennyit megér-e a kibúvő.
mikkam Creative Commons License 1999.08.24 0 0 4
En Szolnokon voltam katona egy teljes hetig. Abban az egy hetben ugy dontottem, hogy ez nekem nem kell, es barmi penzt megerne, hogy innen kikeruljek. Totalisan ertelmetlennek tartottam, hogy ebben az operett hadseregben egy evet elvesztegessek.
Sok mas emberke viszont kifejezetten szeretett volna katona lenni. Nagyon sok mini-Ramboval talalkoztam ott, akik szerettek ezt csinalni.
Sok szerzodeses bevalotta, hogy azert ment oda mert dolgozott, de penzt nem nagyon kereset kint. Bent a seregben sem keresett sokkal tobbet, viszont dolgoznia nem kell.
Namarmost aki az egy ev alatt nem tudja osszeszedni a penz erre, mert nem dolgozik az bevonul katonanak. Vedd ugy, hogy ebben az evben csak azert dolgozol, hogy ne legyel katona. Ossze lehet szedni azt a penzt. Szerintem ez nem szegeny vagy gazdag kerdes. Ok a gazdagabb konyebben megoldja, de lehet, hogy egy ev kieses a melobol egy szegenyebb embernek megrosszabb.
Az irast most olvastam csak es a szerint evi kb. 60000 fo megmarad, akire nincs szukseg. Ha oket amugyse hivjak be, es az en szamitasommal ez olyan evi 3000.000.000 Ft.

Nem tudom, hogy ez az osszeg szamit e valamit nekik, vagy elenyeszo?

Stiletto Creative Commons License 1999.08.24 0 0 3
Témába vág az iromány.
Idézek belőle egy elgondolkodtató részletet:
"Azt az elképzelést, hogy a
be nem vonulók "kivásárolják szabadságukat", nem
tartja szerencsésnek, mert a jómódúak ezáltal még
jobb, a szegények pedig még roszszabb helyzetbe
kerülnének."
Stiletto Creative Commons License 1999.08.24 0 0 2
Hi!
Én rászánnék a célra 50 rugót, de többet nem tudnék, s szerintem ennél azért többet kérnének...
Ismerős 30-at adott az orvosnak, részleteket nem tudok.
Egyébként nekem is most jön ez a probléma. Mit tudtok a "köszönöm postás bácsi de ezt a szép kis behívót inkább nem venném át" módszerről??? Időhúzásnak azért elmegy?
Asszem tényleg több lenne 50 ezernél... Gondoljatok bele, a polgári szolgálat kapásból 2 év ingyenmunka. Azzal már így is nagyot kaszálnak.
vomit Creative Commons License 1999.08.24 0 0 1
Hans Castorp Creative Commons License 1999.08.24 0 0 0
hadi adó rulez
mikkam Creative Commons License 1999.08.24 0 0 topiknyitó
Hi,

A torzsasztalban olvastam, hogy ki milyen modon probalja meg allergiaval elkerulni a katonai szolgalatot. Mindenki az orvosatol probal hamis igazolast szerzni stb. Ha mar ez ennyire koztudott es nyilvanvalo akkor miert nem lehetne ezt valamelys legalizalni?

Mi lenne ha be lehetne vezetni a hadi adot?

Elkepzelesem szerint a kotelezo katonai szolgalat megmaradna (1 ev), viszont azzal a lehetoseggel, hogy ha valaki nem akar az inkabb fizessen egy evig hadi adot. Ez lehetne egy evre mondjuk 50000 Ft.
Igazabol nem tudom mennyit kell fizetni egy orvosnak, hogy hamis papirokat adjon, de szerintem talan ennyit megerne. Masreszt igy mindket fel jol jarna. Katonaskodni sem kell es a kormany is extra bevetelhez juthatna, amit a katonasagra fordithatna, hogy tenyleg legyen egy normalis hadsereg, vagy en jobban orulnek annak, ha az oktatasba folyna a penz.

Szoval, kinek tetszene?

Z.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!