Keresés

Részletes keresés

dejo Creative Commons License 2011.06.21 0 0 15

Sziliria beszmolója az Indexkeleten olvasható a jótékonysági koncertről.

Előzmény: dejo (14)
dejo Creative Commons License 2011.06.13 0 0 14

A Cantemus Jótékonysági koncertet rendez a japán katasztrófa károsultjaiért

A link az Indexkelet oldára a rendezvény beharangozójára mutat

 

dejo Creative Commons License 2011.03.18 0 0 13

sziliria!

Japán barátaitok, milyen állapotban vannk?

Ismeretlenül is nagyon sajnálom az egész országot. Csodálom azt a viszonylagos nyugalmat és fegyelmet amit a híradásokban látok. Minden tiszteletem az övék.

Ha módotokban áll ezt a magyar ismeretlen emberek együttérzését fejezzétek ki nekik!

sziliria Creative Commons License 2011.02.13 0 0 12

Még valamit a reklám kedvéért. A Cantemus honlapján (www.cantemus.hu) üzemel egy webkamera, melyen keresztül minden fontosabb koncertünket élőben lehet nézni és hallgatni. Igaz a kamera statikus és a hang sem hifi minőség, de azért mégis élvezhető. Azt reméljük, hogy a kamera segítségével talán többen megfontolják, hogy eljöjjenek egy-egy koncertünkre. Érdemes. Február 12-én a Liszt Ferenc Kamarazenekarral adtunk közös hangversenyt a Kodály teremben. Aki ott volt, vagy akár a neten nézte, biztos nem csalódott.

sziliria Creative Commons License 2011.02.07 0 0 11

A szakmai kiválóság tényleg nem elég, de elengedhetetlen. Akiben ezen kívül ott van a pedagógus (nagybetűvel), az hatalmasat tud alkotni. És még azért kell egy hatékony módszer is. Ezt meg Kodály a tanítványával, Ádám Jenővel kidolgoztatta. Kodály csak az elveket állította fel, a módszertant Ádám Jenő adta hozzá. Hogy ebből manapság mindenkinek a szolmizálás túlerőltetése jut az eszébe, az nem az ő hibájuk. A módszer tökéletes, a tanár rossz = a gyerek utálja az ének órát. A módszer tökéletes, a tanár jó = a gyerek csodákra képes és kiirthatatlan lesz benne az éneklés vágya.

Előzmény: Cillit (1)
sziliria Creative Commons License 2011.02.07 0 0 10

A film elérhető a Duna TV honlapján és a Cantemus honlapján is. Ez utóbbi linkje: http://www.cantemus.hu/drupal/content/szerelmes-foldrajz-duna-tv-riportja-szabo-denessel

Ajánlom mindenkinek, mert szépen megcsinálták!

Előzmény: Törölt nick (9)
Törölt nick Creative Commons License 2011.02.05 0 0 9

Tanúskodom. Nagyon jó hangulatú film volt.

Előzmény: Hierro Nyh. (8)
Hierro Nyh. Creative Commons License 2011.02.04 0 0 8

A Duna TV Szerelmes földrajz című sorozatában legutóbb Szabó Dénes volt a vendég. :)

Szülővárosához, Makóhoz és Nyíregyházához kötődő élményeiről mesélt.

 

Aki az eddigi adásokról lemaradt, még pótolhatja:

 

Duna TV - február 7. (hétfő) 4:45

Duna II. Autonómia - február 13. (vasárnap) 16:35

dejo Creative Commons License 2011.02.04 0 0 7

Szabó Dénes egy csoda! Ha nem is csoda, de csodálatos tanár, csodálatos ember.

Engem is tanított a gimiben egy évben. (ZIG 1976-77) Úgy adódott, hogy a következő énekóra április elsejére esett. Nem tudom ma mi a szokás, de akkor jellemző volt a fordított nap, amikor is egy diák tartja meg az órát. Sokan ezt bolondozásra használták. Tanár úr feltette a kérdést, hogy akar-e valaki órát tartani? Az osztály egyhangúlag arra kérte, hogy inkább hozza el a fuvoláját és játsszon nekünk valami. Ő szabadkozott, hogy a fuvola nem igazán szólóhangszer. De mi erősködtünk, hogy akkor is azt szeretnénk. Erre ő: „Majd meglátom mit tehetek?”

Mit gondoltok mit tett? A következő órára bejött fuvola nélkül. A hetes jelentett, a tanár úr pedig bekonferálta nekünk a Szabolcs Fúvós Ötös nevű együttest, melyben akkoriban ő is játszott és a többiek addig kint vártak a folyosón.

Természetesen náluk volt a tanár úr fuvolája is.

És minden órája érdekes volt, nem csak ez az egy.

 

Előzmény: sziliria (5)
Törölt nick Creative Commons License 2011.02.04 0 0 6

De, mert megkérdeztem F. papát, és nem volt ott Fruzsi.

Sok Cantemus élményt!

Előzmény: sziliria (4)
sziliria Creative Commons License 2011.02.03 0 0 5

Egyébként köszönjük Dejónak a topik indítást. Kevesen tudják, mert hát nem igazán a kórusmuzsika körében mozognak, de amit Szabó Dénes összehozott Nyíregyházán röpke 36 év alatt, az több mint világszinvonal!

sziliria Creative Commons License 2011.02.03 0 0 4

Hm. Lehet inkább Földesi Ildi volt?

Előzmény: Törölt nick (2)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.26 0 0 3

Nagy élményem volt, mikor a kislányommal elmehettem  a nyh. élményfürdőbe egy Cantemus estre.
Áztunk, csúszdáztunk, spanyol-chilei meccset néztünk. Egyszer csak Dénes összehívta a kart a kupola alatti körmedencébe és elkezdtek énekelni. Különlegesen szép volt.

  A lányom volt velük Toursban.

Törölt nick Creative Commons License 2011.01.25 0 0 2

"Bevallom engem a szoprán szólista hölgy varázsolt el a legjobban, és nem csak a szépségével."

Sajnos nem voltam ott, de a leírás alapján F. Fruzsi lehetett.

Előzmény: dejo (0)
Cillit Creative Commons License 2011.01.24 0 0 1

A legendás Dénes bá...

Amikor Nyíregyen jártam, néha elkísértem az unokatesómat az énekkari próbákra, és lenyűgözve ültem és figyeltem. Aztán ott ültem végig a 80-as években a debreceni Arany Bikában a kórusversenyeken, ahol folyton nyertek valamit.

Amikor a nyíregyi 4-es számú általános iskolában a Fonóházi dalt gyakorolták, akkor Dénes bá imígyen szólott: "amikor az jön, hogy Sodorjuk meg az üstökét, akkor az ÜS-re tegyétek a hangsúlyt, ne a TÖKÉRE!"

Persze volt nagy nevetés. Szünetben meg az udvaron rögbizett a gyerekekkel. Igazából miatta sajnáltam, hogy nem Nyíregyen laktam, csak Debrecenben, mert így nem járhattam hozzá énekelni.

 

Szerintem az a titka, hogy jó hangulatot csinált a próbákon. A szakmai kiválóság nem elég.

dejo Creative Commons License 2011.01.24 0 0 0

Legutóbb a 2010-es karácsonyi koncertjükön voltunk, az egész családdal. Két felnőtt meg a 18 éves lányom és 15 éves fiam.

Fent ültünk a jobb oldali karzaton legelől, a 17 órai előadáson.

Nagy meglepetésünkre, -bár korábban is volt már hasonló-, az énekesek ellepték a nézőtereket is. Mögöttünk is felsorakoztak. A bevonulás közben már énekeltek is. Karácsony hangulatához illően, időnként mécseseket gyújtottak és azt tartva a kezükben énekeltek, de az egész hangversenyterem mécsesekkel volt díszítve.

Látszott az előadáson, hogy a program valószínűleg kötött, de némi improvizatív helyzetmegoldásokat is éreztem. Főleg Szabó Dénes karnagy úr  alakította az előadás apró részleteit, a helyzetnek és a hangulatnak megfelelően.

Bevallom engem a szoprán szólista hölgy varázsolt el a legjobban, és nem csak a szépségével. Ugyanakkor szívet melengető volt a fiatal fiú szólisták produkciója is.

Gartulálok fórumtársunknak sziliriának, -aki egyben kórus tag is-,  a remek műsorhoz. Egyben remélem, benfenteskén ő is tiszteletét teszi időnként e topikban.

dejo Creative Commons License 2011.01.24 0 0 topiknyitó

Úgy gondoltam meg kell szüntetni az Index Kelet fórumon azt a méltatlan állapotot, hogy a Cantemus Kórus családról még nincs önálló topik! :-{)E

Az együttes honlapja: http://www.cantemus.hu/

A kórus tagjai túlnyomórészt a nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola jelenlegi és egykori növendékeiből áll. Valójában több kórusról beszélhetünk, melynek tagjai olykor átfedésben vannak egymással.

Büszkeség tölt el minden nyíregyházi szívét, amikor a Cantemus sikereiről olvasunk, hallunk. Ezek a sikerek szerencsére elég gyakoriak. Ha a Cantemus fellép egy kórustalálkozón, kórusfesztiválon, vagy versenyen, akkor biztosra vehetjük, hogy nagy sikert arat, szinte mindig díjjal, díjakkal tér haza.

Minden koncertjük lélektisztító, felemelő, boldogító hatású a közönségre és úgy gondolom az előadókra egyaránt. Ott valami mindig történik. Engem legalábbis mindig meglepnek, és napokra jókedvre derítenek.

A topik célja, hogy a Cantemusszal kapcsolatos híreknek, véleményeknek itt összegyűjtve teret adjon.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!