Keresés

Részletes keresés

GiantBar Creative Commons License 2011.07.06 0 0 20

Sziasztok!

60 éve lezuhant gép, tele benzinnel? Hááát...

Előzmény: kábelbúvár (19)
kábelbúvár Creative Commons License 2007.11.06 0 0 19
Az angliai Walesben, Harlech közelében gyanútlanul sétáló emberek váratlanul fedezték fel a tengerparton egy II. világháborús amerikai P-38-as roncsait. A több mint 60 éve lezuhant vadászgép közvetlen környezetét azonban a helyi hatóságok biztonsági okokból azonnal lezárták, és még a megtalálás pontos helyét sem hozták nyilvánosságra, ugyanis a Lightningban nagy mennyiségű magas oktánszámú üzemanyag található, amely robbanásveszélyes. A BBC jelentése szerint először amerikai szakértők fogják megvizsgálni a maradványokat, és csak azután döntenek majd a kiemelésről.
www.haborumuveszete.hu
Rep-Air-rer Creative Commons License 2007.11.03 0 0 18
II. világháborús és az azt megelőző időszakból keresek felvételeket a tököli repülőtérről /légi és földi felvételeket egyaránt/ egy reptértörténeti gyűjtemény részére.
kábelbúvár Creative Commons License 2007.09.05 0 0 17
Egy szovjet repülőroncsot tártak fel a muzeológusok a napokban Újszász közelében.

 

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei kisváros külterületén jelenleg is dolgoznak a szolnoki Repülő Múzeum munkatársai és a Magyar Honvédség 86. Szolnoki Helikopter Bázisának katonái a szovjet gyártmányú, La-5-ös típusú repülőgéproncs kiemelésén. A kérdéses roncsot időközben már sikerült azonosítani, így egyértelművé vált, hogy azonos azzal a géppel, amit 1944. november 16-án lőttek le a térségbe.

A roncsok már csak azért is igazi különlegességnek számítanak, mivel hazánkban ilyen típus még nem került elő a földből. A feltáró munkáról a szakemberek bővebb ismertetőt is tartanak majd a szolnoki Repülő Múzeumban.
STOP

Tarkin kormányzó Creative Commons License 2007.06.07 0 0 16
világháborúban
pilot x Creative Commons License 2007.04.18 0 0 15

Vitorlázó műrepülésre utasok jelentkezését várom!Kb 20 perc a repülés, de biztosan felejthetetlen élmény lesz!:) Aki érdeklődik, keressen a 06205783299 telefonszámon!!

MethosX Creative Commons License 2003.10.25 0 0 14
Van Mo.-on is egy team egy team akik old-timer gépeket javítanak(Héregen), nem ismered őket?
bocsi a hibákért...
Előzmény: MethosX (13)
MethosX Creative Commons License 2003.10.25 0 0 13
Szia Hercules!

Van Mo.-in is egy team akik old-timer gépeket javítanak(Héregen), nem ismere őket?

Üdv:MethosX

Előzmény: hercules (3)
Hamburger Creative Commons License 2003.10.05 0 0 12
Szervusz Hercules!

Javasolnám Neked, hogy vedd fel a kapcsolatot az ismert repülő-múzeumokkal a web-oldalaikon keresztül. Sok helyen vannak repülőképes példányok is, amelyeket valakik valszeg karban is tartanak és van gyakorlati tapasztalatuk az általad keresett témákban. Azt tudom, hogy a MBB még repképes Bf-109-esének szerelője az apjától tanulta ki a mesterséget, aki a II.vh-ban is szerelő volt. Van ott Bf-108-as is. A koblenzi és berlin-gatow-i múzeumban is foglalkoznak restaurálással, ahol a cél a működőképesség helyreállítása. Szerintem több ilyen helyet is fogsz találni.

Sok sikert: Hamburger

Előzmény: hercules (11)
hercules Creative Commons License 2001.05.22 0 0 11
Először is szeretnék bocsánatot kérni. Valóban kiprovokáltam ezt a dolgot. Másrészről némi magyarázattal is szolgálok. Engem mindig az érdekelt, hogy mi van az egyes gépek burkolatai alatt. Valahogy engem nem elégít ki az, hogy látok egy halott gépet egy múzeumban, amely talán belülről teljesen üres, és a szárnyait csak merevítőkábelek tartják a helyén. Ez tökéletesen megfelel egy átlagérdeklődőnek, aki csak azért viszi el a családját, hogy megmutassa, milyen volt a 2. világháború, vagy akármelyik másik háború. Egy teljesen más dolog egy ép gépet megérinteni, felmászni a szárnyára, lenyitni a szerelőnyilásokat, beindítani a motort. Volnának konkrét kérdéseim, de ezek sima gépészeti jellegű dolgok volnának. Sajnos én nem rendelkezem még 12 éves tapasztalattal,-bár ha bizonyos szemszögből nézzük igen- ám arra hamar rájöttem, hogy mire egy típust kiismerek, az több év. Ha üzemképesnek kell lennie, akkor 10 év. És ez akkor, ha a gép ott áll mellettem, végignézhetem a hűtőrendszert, az elektromos rendszert, betekinthetek a sárkányszerkezetébe, magyarul akkor, ha a gép meg van bontva. Ez nem olyan tudomány, amit könyvekből el lehet sajátítani. 10-ből 2-szer olyan problémával találkozol, amit rajzokból nem tudsz megérteni. Ez elég jó arány, de kinek? Nekem nem.
Köszönöm a válaszokat.
Előzmény: Madárjós (10)
Madárjós Creative Commons License 2001.05.22 0 0 10
Van konkrét kérdésed, vagy csak barkóbázni akarsz?
Az elmúlt 12 évet repüléselméleti és repüléstörténeti tanulmányokkal és kutatással töltöttem. Nem mondom, hogy sok, de valamire talán elég.
Előzmény: hercules (9)
hercules Creative Commons License 2001.05.22 0 0 9
És mi az, amit úgy érzel, hogy tudsz?
Előzmény: Madárjós (8)
Madárjós Creative Commons License 2001.05.21 0 0 8
Én nem akarok semmit sem kérdezni. Azért megyek oda, hogy lássam a saját szememmel amit eddig is tudtam. És megfigyelhessem azokat az apró részleteket amikről eddig esetleg nem volt tudomásom.
Előzmény: hercules (7)
hercules Creative Commons License 2001.05.20 0 0 7
És ha eljutsz oda, mit akarsz tőlük kérdezni?
Előzmény: Madárjós (6)
Madárjós Creative Commons License 2001.05.20 0 0 6
Valós probléma, hogy aki szerelte őket, már nem él és ha mégis szép hosszú kort ért meg, akkor sem ül manapság számítógép elé. Azok a mai szerelők(roncsmentők) akik manapság is szerelnek ilyen masinákat, azok szintén csak ritkán kerülnek a gép elé, mivel eredeti elfoglaltságuk meglehetősen időigényes. A legközelebbi hely ahol élőben - biztosan - láthatsz ilyen személyeket, a csehországi Kbeliben van, magam is készülök oba már jóideje, talán idén nyáron sikerül is összehoznom az utazást.
Nos, hacsak nem kapod magad és indulsz azonnal, addig kénytelen leszel beérni velünk, "félprofi" szakértőkkel.
Előzmény: hercules (3)
Attiska Creative Commons License 2001.05.16 0 0 5
hercules!

Mik lennének azok a nagyon típusspecifikus kérdések? Hátha mi is tudnánk segíteni.

Előzmény: hercules (3)
YERICO Creative Commons License 2001.05.16 0 0 4
Hát, nem akarlak elkeseríteni, de aki szerelte őket, az már valószínűleg nem él.
Előzmény: hercules (3)
hercules Creative Commons License 2001.05.15 0 0 3
Elsőként szeretnék elnézést kérni, hogy csak félig-meddig idevágó dologgal jelentkezem. Az érdeklődési köröm a világháborús repülőgépek. Nem kimondottan csak a 2. világháború, de azért mégiscsak ez a "szívem csücske". Szerencsém volt, ill. van néha-néha ilyen gépek közelébe kerülni, és mondhatom, hogy minél többet látom őket, annál jobban csodálom nemcsak a gépeket, hanem a benne annak idején harcoló pilótákat is. Az, hogy most írtam ide, az annak köszönhető, hogy keresek olyan embert, aki tud nekem technikai kérdésekre válaszolni, vagyis nem egy átlag érdeklődőt keresek, vagy egy makettezőt (elnézést kérek tőlük, nem akarom őket megbántani, én is makettezem...), hanem olyan embert, aki behatóan ismeri ezeket a gépeket, szerelte őket, vagy talán még ma is bújja őket. A kérdéseim aprólékosak, nagyon típusspecifikusak volnának, és elsősorban német gépekkel kapcsolatosak, bár ez időben változó.Amennyiben létezik ilyen ember, úgy kérem jelentkezzen.
fülelő Creative Commons License 2001.03.08 0 0 2
Isegrim: Van itt azért némi érdeklődés 8ˇ)))
Ha kicsit beleszólhatnék, akkor javallanám, hogy (mellékesen) lehetne itt a neten fellelhető témába vágó dokumentumok (feljegyzések, képek stb.) tárháza is. Engem is megdobhatna vki a II.vh.-s magyar repülésről szóló doksikkal.
Előzmény: Isegrim (1)
Isegrim Creative Commons License 2001.03.08 0 0 1
Hehe, úgy néz ki, nemigen van érdeklődés.

Mi van, szét vagyunk szórva, véreim a modellező meg szimulátor topikokba, mi?

Vgyuri Creative Commons License 2001.02.16 0 0 0
Nem kimondottan ehhez a topichoz tartozik, de varhatoan ide fognak tolongani velem egyutt a repulestortenet irant erdeklodok, ezert itt teszem kozhirre:

A Debreceni Könnyürepülő SE kiadasaban megjelent a Délibábok légterében (Debrecen és Hajdú-Bihar repüléstörténete) c. könyv. Aki mashonnan meg nem tud rola es erdekli, venni akar, az kuldjon nekem privatban egy emailt, es megadom, hogy lehet olcsobban megvenni. Dragan a nagyobb konyvesboltokban is kaphato, pl. a Fokusz konyvaruhazban.

Isegrim Creative Commons License 2001.02.15 0 0 topiknyitó
Üdv minden kedves megszállotnak!

Jelen oldal létrejöttét leginkább az a cél vezérelte, hogy némileg tehermentesítsük a többi, primo nem a fenti témával foglalkozó, de azt bőségesen érintő topikot (pl. makettezés és modellezés, szimulátorok). Ezért hát szabad a pálya, mindennek, ami vagy aki 1939-45 között repült, vadász, bombázó, felderítő szállító mittudomén, annak itt a helye!
Bárkit, akit érdekel a téma, bátran ragadjon billentyűt és írja le a véleményét, kérdését kedvenc típusáról, legszimpatikusabb ászáról, vagy csak ossza meg a többi elvonttal a linkgyűjteményét!

Horrido!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!