Keresés

Részletes keresés

Muity Mijo Creative Commons License 2011.07.06 0 0 105

No lám, mintha megéreztem volna az INA-benzin majdani szagát. :(

 

Előzmény: Muity Mijo (104)
Muity Mijo Creative Commons License 2011.05.17 0 0 104

Én csak a folytatandó út lehetőségét jeleztem anélkül, hogy bárminő illúziót is táplálnék a majdani kimenetekkel kapcsolatban.

 

Azért itt megállok egy pillanatra, rámutatva arra, milyen a kibicek lélektana.

 

Ha optimista módon állok egy ilyen kérdéshez, akkor egy réteg szemében közröhej tárgyát képezem.

Ha pesszimista módon tekintek a kérdés kimenetelére, akkor meg egy másik rétegtől azt kapom meg, miszerint hogyan is várható el sikeres eredmény ilyen hozzáállás mellett.

 

Vannak emberek, akik ilyenkor végiggondolják, vajon miben hibáztak, ami miatt sikertelenséggel zárul több ember több éven át tartó hiábavaló munkája.

 

Én ezt nem teszem, mert tisztában vagyok azzal, hogy ez egy koncepciós ügy, mégpedig oly módon az, amiben bal- és jobboldal egymás hátát tapperoló konszenzust képez. Sajnos oda jutottam, hogy a kormánykoalíción már nem is találtam meglepődni valót az utóbbi hónapok tanúságtételei miatt, de hogy még az ellenzék is minden észérvet figyelmetlenül hagyó prostituáltként viselkedjen (szükségtelen módon, hiszen kétharmados kérdésről van szó), az ennek az országnak egy meglehetősen undorító kórképet mutató látványa. Ilyen mentalitás mellett a határon túl élő magyarok esetében annak örülnék, ha nem volna semmi közük az anyaországhoz. Mert egyértelmű, hogy kizárólag politikai előnyök növeléséért mutat irántuk bárki is innen "törődést".

 

Nálunk megszokott, hogy a hűséges pártkatonák egységes hitvallás mellett teszik le voksukat, eltekintve pár "rebellistől", akik az adott ügy íránti kötődésük jeleként dacolnak, és saját hitükre hallgatnak. Saját hitükre hallgatnak, és kevés kivételtől eltekintve hallgatnak, nem szólnak, nem üvltenek, határozottan kikérve maguknak, hogy akár a velük szemben állók, akár a velük egy platformba tartozók kétségbe vonják identitásukat. Megnyomnak egy gombot a krónika kedvéért, és ezzel le van tudva az a kötelességük, amit az emberek, mondjuk a választópolgáraik elvárnak tőlük.

 

Kezdem a világ egyes szélsőséges megnyilvánulásait megérteni, ilyen például ezek közül a mártírhalál.

Ez különösen olyan környezetben ütő, ahol ez nem szokás.

Na az felrázná a magyar sajtót is pár nap erejéig, ha önmagamat INA-benzinnel leöntve, majd szikrától lobot vetve urganék le egy olyan magaslatról (lásd a szkott Turul-madár), ahová a médiának nem kell sokat utaznia.

Az etno- és egyéb biznisz élvezői pedig röhögve lötyögtetnék Camparijukat az Adria valamelyik kies luxusszigetén.

 

Előzmény: fil (103)
fil Creative Commons License 2011.05.16 0 0 103

Igazságügy? Ugyanmár... :

Előzmény: Muity Mijo (102)
Muity Mijo Creative Commons License 2011.05.16 0 0 102

Egy undorító kutyakomédia végkifejlete.

Ami ráadásul még szabálytalanul is született, lévén az Országgyűlés átlépte a rendelkezésére álló határidőt.

Lesz itt még dolga az igazságügyi szférának, ahogyan a nemzetközi bíróságnak is.

 

Előzmény: fil (101)
fil Creative Commons License 2011.05.16 0 0 101
Muity Mijo Creative Commons License 2011.05.16 0 0 100
Muity Mijo Creative Commons License 2011.02.24 0 0 99
Muity Mijo Creative Commons License 2011.02.21 0 0 98

A bunyevác népi kezdeményezés további fázisállomásai a parlament honlapján követhetők a következő irományszám és cím alatt:

 

H/2171 A "Magyarországon honos népcsoportok" felsorolásának a bunyevác kisebbségi népcsoporttal történő kiegészítéséről (népi kezdeményezés)

 

A bunyevác népi kezdeményezés határozati javaslatát előterjesztő Dr. Kövér László házelnök, és két parlamenti jegyző, Dr. Szűcs Lajos és Göndör István előadása a parlamenti honlapon található film 2:30:00 időpontjától látható: parlamenti ülésnap 2011.02.14.

 

A bunyevác ügyünket direkt érintő kép- és hanganyag, a parlamenti ülés teljes filmtartalmából kiragadva külön-külön is megtekinthető.

 

Dr. Kövér László elnök (Fidesz):  hozzászólás

 

Göndör István jegyző (MSZP):  hozzászólás

 

Dr. Szűcs Lajos jegyző (Fidesz):  hozzászólás

 

Dr. Kövér László elnök (Fidesz):  hozzászólás

 

 

Előbbiek írott formában is (a részletes jegyzőkönyvben 15.30 végén és 15.40 elején).

 

 

Dr. Kövér László elnök (Fidesz):

 

Tisztelt Országgyűlés! Bordás Vilmos úr, az Országos Választási Bizottság elnöke január 18-án megküldte az Országos Választási Bizottság határozatát a Muity Mihály által benyújtott országos népi kezdeményezést támogató aláírások ellenőrzéséről.

 

Tisztelt Országgyűlés! Felkérem Göndör István jegyző urat, hogy ismertesse Bordás Vilmos elnök úr tájékoztató levelét, Szűcs Lajos jegyző urat pedig, hogy ismertesse az Országos Választási Bizottság 2/2011. határozatának rendelkező részét.

 

Göndör István jegyző (MSZP):

 

A Választási Bizottság elnökének levele a következő. "Igen tisztelt Elnök Úr! Az országos népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló 1998. évi III. törvény 4. § (3) bekezdése alapján az alábbiakról tájékoztatom önt. Muity Mihály magánszemély országos népi kezdeményezést nyújtott be a következő kérdésben: 'A nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló 1993. évi LXXVII. törvény - a továbbiakban: kisebbségi törvény - 61. § (2) bekezdésének értelmében alulírott magyar állampolgárok kijelentjük, hogy a magyarországi bunyevác kisebbséghez tartozunk, és a kisebbségi törvényben foglalt feltételeknek megfelelünk. Kérjük a tisztelt Országgyűlést, hogy a kisebbségi törvény alapján a bunyevác népcsoportot ismerjék el nemzeti kisebbségként, és a hivatkozott törvény 61. § (1) bekezdésében a Magyarországon honos népcsoportok felsorolását a bunyevác kisebbségi népcsoporttal egészítse ki.'

 

Az országos népi kezdeményezés támogatására benyújtott aláírások ellenőrzésének eredményeként az Országos Választási Bizottság 2/2011. számú határozatával megállapította, hogy az érvényes aláírások száma eléri a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló 1993. évi LXXVII. törvény 61. § (2) bekezdésében meghatározott, a népi kezdeményezés érvényességéhez megkívánt mennyiséget. Az Országgyűlés népi kezdeményezéssel kapcsolatos teendőit az országos népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló 1998. évi III. törvény tartalmazza.

 

A Magyar Tudományos Akadémia elnökének állásfoglalását és az Országos Választási Bizottság határozatának egy példányát jelen levelemhez mellékelem. Budapest, 2011. január 18. Megkülönböztetett tisztelettel: Dr. Bordás Vilmos".

 

Dr. Szűcs Lajos jegyző (Fidesz):

 

Tisztelt Országgyűlés! Az Országos Választási Bizottság 2/2011. számú határozata.

 

"Az Országos Választási Bizottság 2011. január 12-én megtartott ülésén a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény 131/A. § c) pontjában foglalt hatáskörében eljárva Muity Mihály - 6500 Baja, Damjanich u. 29. - magánszemély által kezdeményezett országos népi kezdeményezés aláírásainak ellenőrzése tárgyában meghozta a következő határozatot.

 

Az Országos Választási Bizottság megállapítja, hogy a 3/2010. számú határozattal hitelesített országos népi kezdeményezés támogatására összegyűjtött érvényes aláírások száma meghaladja a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló 1993. évi LXXVII. törvény 61. § (2) bekezdésében foglalt, az országos népi kezdeményezés érvényességéhez meghatározott számot. A határozat jogerőre emelkedését követően az Országos Választási Bizottság az aláírások ellenőrzésének eredményéről haladéktalanul tájékoztatja az Országgyűlés elnökét."

 

Dr. Kövér László elnök (Fidesz):

 

Tisztelt Ház! Az országos népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló 1998. évi III. törvény 20. §-ának rendelkezése szerint az érvényes népi kezdeményezésről a mai bejelentést követő három hónapon belül az Országgyűlésnek döntenie kell.

 

Muity Mijo Creative Commons License 2011.01.20 0 0 97

 

Újabb lépés a bunyevác elismertetésért!

 

"Kisebbség lesz a bunyevác?

2011. január 20. 10:49

 

MNO - KA
Megküldte az Országgyűlésnek az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke a bunyevác kisebbség elismertetésére vonatkozó népi kezdeményezéssel összefüggő határozati javaslatot.

A népi kezdeményezést egy magánszemély nyújtotta be, ebben az aláírók kijelentik: a magyarországi bunyevác kisebbséghez tartoznak és kérik az Országgyűlést, hogy a kisebbségi törvény alapján a bunyevác népcsoportot ismerje el nemzeti kisebbségként, illetve a hivatkozott jogszabálynak a Magyarországon honos népcsoportok felsorolását tartalmazó passzusát egészítse ki a bunyevác kisebbségi népcsoporttal.

Az OVB múlt szerdán állapította meg, hogy a bunyevácok önálló kisebbségként való elismertetése ügyében indított népi kezdeményezéshez összegyűlt a szükséges számú aláírás, a szignók száma meghaladja a törvényben előírt ezret. (A testület még tavaly január 11-én hitelesítette az aláírásgyűjtő ívet.) Országos népi kezdeményezés arra irányulhat, hogy az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdést a törvényhozás tűzze a napirendjére. Az országos népi kezdeményezésben megfogalmazott kérdést az Országgyűlés köteles megtárgyalni – rendelkezik az alkotmány.

(MTI)"

 

Muity Mijo Creative Commons License 2011.01.14 0 0 96

 

SOS

 

MENTSÜK MEG EGYÜTT A BUNYEVÁC NÉPET!

 

SAVE OUR SOULS!

 

 

Muity Mijo Creative Commons License 2011.01.14 0 0 95

Köszönet, de ez csapatmunka, egyedül nem lennék képes végigvinni.

Reméljük a legjobbakat.

 

Előzmény: fil (94)
fil Creative Commons License 2011.01.14 0 0 94

Gratulálok az eddígi eredményekhez. Sokat dolgoztál érte. Megérdemled ,hogy sikerüljön.

Előzmény: Muity Mijo (93)
Muity Mijo Creative Commons License 2011.01.13 0 0 93

 

Annyi munkának, amivel segítő társaimmal adózunk a bunyevác nép nemzetiségi elismertetéséért, illik is, hogy meglegyen az eredménye.

 

Annyi olyan hazai híresség létezett és létezik, aki részben, vagy teljes vérkeringésében bunyevác származású, szintén méltán megérdemli, hogy ne legyen tovább megcsúfított kitagadottja ennek az országnak.

 

Újabb sikeres lépéssel közeledünk a célunkhoz.

 

Az Országos Választási Bizottság január 12-én tartott ülésén ismét példás gyorsasággal napirendre tűzte ügyünket, most az általunk leadott támogató aláírások kontrolljáról hozott javunkat szolgáló elismerő határozatot.

 

Íme: 2/2011. OVB határozat - M. M. magánszemély által kezdeményezett országos népi kezdeményezés aláírásainak ellenőrzése tárgyában

 

Köszönjük Tisztelt Támogatóink, Tisztelt OVB, Tisztelt OVI!

 

Mijo Creative Commons License 2010.12.11 0 0 92

 

Emlékeztető az előzményekről (idézet a Civil Hírügynökség oldaláról): Nyílt levél Hepp Mihály, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke részére!

 

Előzmény: Mijo (91)
Mijo Creative Commons License 2010.12.11 0 0 91

 

Mivel oly nagy számban, és esetenként olyan durva módon, mondhatom úgy is, hogy módszerekkel támadták az elmúlt évek során a kezdeményezésemet, hogy úgy érzem eljött annak is az ideje, hogy a hazai vezérüket, Hepp Mihályt bíróság elé állíttassam.

 

Mivel ezek a horváton kívüli más délszláv nemzetiségek hosszú évek óta tartó asszimilációjára mindig is képesek voltak hatalmas anyagi áldozatokat hozni, okom van feltételezni, hogy méregdrága jogi képviselő(k)re is meglészen a keretük.

 

Ellenpólusként jómagam ugyan nincstelen vagyok, ami persze nem gátol meg abban, hogy a peres eljárást beindítsam.

Viszont ahhoz, hogy esélyem is legyen az ellenlábasaimat képviselő személy megleckéztetésére, a nagy nyilvánosság elé tárva szándékomat bízom abban, hogy fel fog bukkanni olyan nemzetközi és alkotmányos jogban jártas nagy tudású szaktekintély, aki anyagi juttatások nélkül is felvállalná egy ilyen, a maga nemében példátlan súlyú ügy képviseletét.

 

Ez számomra presztízskérdés, lévén szent meggyőződésem, hogy nem szabad következmények nélkül hagyni mindazt, amit egy idegen állam művel Magyarország területén. Horvátország esetében egy Unión kívül állam egy olyan EU-állam területén, mely lakójaként a bunyevác nép mindig is derék magyar hazafiként viselkedett.

A bunyevácok nem hajlottak sem usztasa, sem csetnik oldalra, ezek nélkül is jól tudták azt a helyüket, mely számukra az utóbbi évtizedeket kivéve megteremtette a velük szembeni őszinte elismerést.

 

Tehát itt kezdem nyilvánosság elé tárni ebbéli eltökélt szándékomat, az Index internetes hírportál SOS Fórumcsoportjában, ahonnan tovább szándékozom vinni minden egyéb olyan helyre, ahol reményeim szerint esély teremtődhet fellelni egy drabálisan elnyomott nép önzetlen jogi segítőjét, esetleg segítőit.

 

Megelőlegezett köszönettel: Muity Mijo

 

Mijo Creative Commons License 2010.12.10 0 0 90

Idézem egy kedves barátom véleményét.

"Nem azok miatt a bunyevácok miatt kell elismertetni ezt a nemzetiséget, akik közönyesek ebben a kérdésben - ez teljesen egyértelmű. Hanem azok miatt, akik még élnek, akik még éreznek magukban annyi nemzetiségi életerőt, hogy sérti őket a jelenlegi helyzet. Mert nekik van igazuk."

Ennek a gondolatmenetnek a jegyében köszönöm meg mindazok támogató aláírását, akik ezen a módon nyilvánították ki a bunyevác nemzetiség hazai elismertetésének jogszerűségét, szükségszerűségét.
Ebből az alkotmányos jogból csak a legmagasabb fórumok kreálnak mélyenszántó hezitációt, egy alapműveltséggel rendelkező előtt nem lehet vitatandó kérdés az, ami evidens.

Idézek a Kisebbségi törvényből is (lásd: 30.§):

"(1) A Magyar Köztársaság tilalmaz minden olyan politikát, magatartást, amely

a) a kisebbségnek a többségi nemzetbe való beolvasztását, a többségi nemzetből történő kirekesztését, illetőleg elkülönítését célozza vagy ezt eredményezi,

b) a kisebbségek által lakott területek nemzeti vagy etnikai viszonyainak megváltoztatására irányul,

c) a kisebbséget vagy kisebbséghez tartozó személyt hovatartozása miatt üldözi, életkörülményeit nehezíti, jogai gyakorlásában akadályozza.”

Muity Mijo Creative Commons License 2010.12.02 0 0 89
Muity Mijo Creative Commons License 2010.12.01 0 0 88

M E G H Í V Ó

 

 

Könyvbemutató Mijo Mándity, „Buni, Bunievci, Bunjevci”, Kátá Kuntity, „Bunjevacki bili sling” valamint Tamara Babity, „Muzicka bastina Bunjevaca” című műveikből népzenei betétekkel Tamara Babity szólista és a Tandrcak Gyermekkórus előadásában.

 

Helyszín: Nemzetiségi Központ, Baja, Szabadság u. 23.

Időpont: 2010. december 1-én, szerdán, 14:00 órakor

 

 

PROGRAM:

 

I.

 

1. Nela Ivity nyitóbeszéde

2. Köszöntőt mond: Muity Mijo elnök, Bunyevác Túlélők Egyesülete

3. Köszöntőt mond: Iván Szedlák elnök, Bunjevacka matica (Szerbia, Szabadka)

 

II.

 

1. Nela Ivity bevezetője Mijo Mándity könyvbemutatójához

2. „Kolo igra tamburica svira” – a Tandrcak Gyermekkórus előadásában, Bunjevka Kulturális Egyesület

3. Mijo Mándity bemutatkozó előadása saját művéről

4. Kraljicke i koledarske pisme – népdal a Tandrcak Gyermekkórus előadásában, Bunjevka Kulturális Egyesület

 

III.

 

1. Nela Ivity bevezetője Kátá Kuntity könyvbemutatójához

2. Kátá Kuntity bemutatkozó előadása saját művéről

3. „Svilena kudelja” – népdal a Tandrcak Gyermekkórus előadásában, Bunjevka Kulturális Egyesület

 

IV.

 

1. Nela Ivity bevezetője Tamara Babity könyvbemutatójához

2. Tamara Babity bemutatkozó előadása saját művéről

3. Nela Ivity bejelenti Tamara Babity neves bunyevác szólistát

4. „Prid pendzerom procvatala ruza” és „Molitva Bunjevaca” népdalok Tamara Babity előadásában

5. Nela Ivity programzárója

 

V.

 

1. Kötetlen beszélgetés

Mijo Creative Commons License 2010.11.25 0 0 87
Mijo Creative Commons License 2010.11.15 0 0 86
Előzmény: Mijo (85)
Mijo Creative Commons License 2010.11.11 0 0 85

Újult erővel folytatjuk nemes bunyevác missziónkat!

 

Alábbi jelzésemnek megfelelően, november 13-án kaphatjuk meg az új hitelesített aláírásgyűjtőívet az Országos Választási Irodától.

Ez gyakorlatilag azt fogja jelenteni, hogy a bunyevác nép nemzetiségi elismertetésére irányuló kezdeményezést támogató aláírások további gyűjtését november 15-től, azaz hétfőtől tudjuk folytatni.

 

A további folyamatot semmiben sem befolyásolja az, hogy az eddig leadott ívek milyen számban tartalmaznak hiteles támogató aláírásokat, hiszen ezeket az OVI csak megőrzésre vette át, közbenső feldolgozásra nem került sor. Ezt azzal együtt fogják megtenni, amit a hátralévő időszak alatt tudunk összegyűjteni.

A célunk változatlan: minél nagyobb számban találni támogatókat.

 

Ma reggel a közszolgálati tévécsatornán Dr. Semjén Zsolt miniszterlenök helyettessel készült riport.

Örömmel konstatáltam, hogy e rangos közéleti személyiség milyen nagy hangsúlyt helyez a magyarok identitástudatára a világ minden szegletében. Ez alapján okom van feltételezni, a bunyevác nép identitástudata sem lehet közömbös számára.

 

Előzmény: Mijo (84)
Mijo Creative Commons License 2010.10.04 0 0 84

 

Még 41 nap, és folytatjuk az aláírások gyűjtését tovább.

 

Mijo Creative Commons License 2010.08.30 0 0 83

 

Köszönöm a figyelemfelhívást!

 

Előzmény: fil (82)
fil Creative Commons License 2010.08.30 0 0 82
Muity Mijo Creative Commons License 2010.08.25 0 0 81
Muity Mijo Creative Commons License 2010.08.11 0 0 79
Muity Mijo Creative Commons License 2010.08.10 0 0 78

 

Klubrádió műsorvezetője, Pikó András által készített rövid riport Muity Mijoval a Reggeli gyors című műsorában: Tiszta beszéd (19:50-től 25:27-ig).

 

Itt legalább módom nyílott szétoszlatni azokat a hamis híreszteléseket, melyekkel a horvátok próbálkoztak pár hónapja az MTA állásfoglalás eredetiségét illetően.

 

Most, hogy az Alkotmánybíróság előtt ezek hazugságnak bizonyultak, igen komolyan latolgatom, hogy a horvátok honi elnöke ellen beindítom azt a büntetőeljárást, melyet személyem ellen helyezett kilátásba az MTV nagy nyilvánossága előtt.

 

Muity Mijo Creative Commons License 2010.08.09 0 0 77

 

Hálás köszönet illeti M. László Ferenc újságírót is, aki az egyik legpatinásabb internetes lap, az [origo] munkatársaként a következő írást jelentette meg bunyevác kezdeményzésem kapcsán.

 

"Befolyásos hívekkel törnek előre a bunyevácok"

 

M. László Ferenc, a magyar média rangos képviselője igyekezett objektív képet tárni olvasói elé. Számomra a bunyevác kérdés kapcsán rendkívül fontos és becsülendő szempont, hogy vele együtt növekedett azoknak a mérvadónak tekinthető újságíróknak a száma - így az általuk képviselt sajtóorgánumok is -, melyek növekvő számban képesek kíméletlenül lerántani a leplet a fölött az aljas szándék fölött, amit egy másik nép ordas letarolására, azaz a bunyevácok bekebelezésére fordít a horvát asszimilációs politika. Mely politikának segítő partnere volt az eddigi magyar hatalom. Ugyanakkor reményeim szerint a bunyevácokat megillető nemzetiségi elismerés tövénybe iktatói lesznek az előbbieket követő megvilágosodott mai utódok a Magyar Köztársaság országgyűlésében.

 

Mijo Creative Commons License 2010.08.07 0 0 75

Itt szinte mindenre választ kapsz:  MENTSÜK MEG EGYÜTT A BUNYEVÁC NÉPET!

 

Jól gondolod, köze nincs a guzlicához (mely vonóshangszer), a bunyevác himnuszt tamburazenekar adja elő (a tambura pengetőhangszer), ez jellemzi a bunyevác nóták többségét, számtalan esetben tangóharmonikával és hegedűvel kiegészülve.

Hogy horvát dalok zenei kísérete miből áll, azt nem tudom, ez távoláll az én zenei ízlésemtől.

A honlapot Vajdaságban szerkesztik bunyevác barátaink, szoros kapcsolatban vagyunk velük.

A mi ügyünk az elején nem bukott meg. A mi ügyünk egyszer bukott meg, négy évvel ezelőtt, az MTA akkori történelem hamisító elnökének köszönhetően.

Bízunk benne, hogy most nem így lesz.

A kisebbségi törvény módosítására az országgyűlés kompetens, mégpedig kétharmados többséggel.

Az általad felhozott példának semmi köze sincs a kisebbségi törvényhez.

 

Előzmény: nighttrain (74)
nighttrain Creative Commons License 2010.08.06 0 0 74
Üdv! Én is idetévedő vagyok, mint látod. Naivan azt hittem, hogy egy kisebbség létrejöttéhez elegendő, ha az OVB (vagy AB) által hitelesített íveken bizonyos számú (talán ezer?) ember kinyilvánítja, hogy ő ahhoz a bizonyos kisebbséghez akar tartozni. Gondolom az első résszel szokott gond lenni. Volt egy érdekes jogi "kísérlet" amikor valaki a normális emberek kisebbségét szerette volna megalapítani, az is azt hiszem, az elején bukott meg.
Egyébként a http://www.bunjevci.com tartalmát te szerkeszted? Igényes oldalnak tűnik. Letöltöttem a bunyevác himnuszt ,nagyon szép. Nem tudom, mi az a pergő hangú húros hangszer ami ebben és sok horvát dalban is hallható (gondolom köze sincs a guzlicához)

Amúgy jó dolog, hogy van ez a Bajával foglalkozó klubfórum, több ilyen ember kéne, aki megmondja a "kíméletlen igazságot" akkor talán helyükre kerülnének a dolgok az országban.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!