Keresés

Részletes keresés

scasc Creative Commons License 2011.09.22 0 0 12

Amúgy a kérdés nem az, hogy kideríthető-e, mert biztos, ha egy tízfős stábot ráállítanál, biztos meglenne az összes szerző jogutódja egy fél éven belül...


De ez nem praktikábilis és nem gazdaságos. Ez nem egy nyereségorientált projekt, hanem a szerzők és a téma iránti tiszteletről szólna (ezért vagyok benne nagyon biztos, hogy a jogutódok, ha ismertek lennének, szinte biztos hogy beleegyeznének díjak nélkül is).

 

Szóval lényegében a kérdésemre a választ így kell megadni: a pillanatnyi jogi helyzet ilyennemű hommázsokat ellehetetlenít?

scasc Creative Commons License 2011.09.22 0 0 11

Ne haragudj, egész cikkeket idézőjelbe tenni se nem bevett gyakorlat, se nem gyakorlatias, se nem hagyatkoznék erre a (szerintedi) kibúvóra. Az idézet korlátozott terjedelmű. (Nem beszélve arról, hogy nem kibúvót keresek).

Előzmény: Törölt nick (2)
scasc Creative Commons License 2011.09.22 0 0 10

Az újraszedést nem a szerzői jogok vonzatában mondtam, hanem (implicite) a kiadói jogok miatt említettem (zárójelben). De lehet, hogy a kiadói jogokat félreértem. (Az angolszász világban míg a tartalom a szerző copyrightja [ha nem ruházta át], a konkrét szedés a kiadóé, a konkrét megjelenés mint szellemi termék).

Előzmény: freesleep (3)
freesleep Creative Commons License 2011.09.21 0 0 9

de nem az volt a kérdés, hogy be lesz-e perelve, hanem hogy be lehet-e perelve

Előzmény: Törölt nick (7)
freesleep Creative Commons License 2011.09.21 0 0 8

nem jogdíjas szerzőkből persze egész szöveget is átemelhet, átírhat bárki

 

nem idézetekről volt szó, hanem teljes cikkekről

 

egy creative commonsos licensz szerinti közlés pont olyan körülmények közt vállalható, mint egy szerzői jogi szerződés, azaz akkor, ha az alany valamikor dokumentálhatóan elfogadta a feltételeket. a különbség nem ebben, hanem a feltételekben van

Előzmény: Törölt nick (7)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.21 0 0 7

Akkor én most be leszek perelve:

Petőfi Sándor azt írja a Anyám tyúkja című versében, hogy „Ej, mi a kő", néhány évtizeddel később József Attila már így kiállt fe: „döntsd a tőkét”…

Még csak forrást sem jelöltem meg, így biztosan bajom lesz belőle.

 

Ja, hogy ezeknek nincs jogutódjuk.

No. Akkor átemelek mai szerzőtől:

 

freesleep válasz | vissza a topikba 2011.09.21 18:57:40 

akkor meg pláne érdekel, miért gondolod ezt. írd le lécci, ha lehet, törvényi hivatkozásokkal, ha nem, legalább hogy hol keressem őket, én is szeretném kihagyni a szerzői jogi hercehurcákat az életemből

Előzmény: freesleep (6)
freesleep Creative Commons License 2011.09.21 0 0 6

akkor meg pláne érdekel, miért gondolod ezt. írd le lécci, ha lehet, törvényi hivatkozásokkal, ha nem, legalább hogy hol keressem őket, én is szeretném kihagyni a szerzői jogi hercehurcákat az életemből

Előzmény: Törölt nick (5)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.21 0 0 5

Szakmabeli vagyok.

Előzmény: freesleep (4)
freesleep Creative Commons License 2011.09.21 0 0 4

ne adjatok olyan tanácsot, amiért leperelhetik a gatyájukat. a szerzői jogdíjról elméletileg lemondani sem lehet, na persze vannak erre formulák, de azokat alá kell írni

Előzmény: Törölt nick (2)
freesleep Creative Commons License 2011.09.21 0 0 3

Welcome in the real world! Hátha tudnád, hogy egy szerzői fotót se rakhatsz be elvileg a rajta szereplők beleegyezése nélkül, ugyanígy semmilyen fotót, festményreprodukciót szerzői engedély nékül.

 

Nem értem, miért gondolod, hogy az újraszedésnek bármilyen szerepe van szerzői jogi téren, max ha speciális jogvédett elemek voltak a typóban, akkor ui. a tipográfus is perelhetne, éppúgy mint az ábrarajzoló, térképrajzoló vagy ami még van. 

 

A lényeg: keresd meg a kiadót! Ha kiderül, hogy már a kiadó sincsen meg, akkor nyomoznotok kell ahol tudtok, és ahol látszik, hogy keresitek a szerzőket, mert a keresés/jogdíjfizetés szándékát bizonyítanotok kellhet. Tegyetek ki hirdetést a honlapotokra, hogy ezeket és ezeket a szerzőket keresitek (név cikkcím, kötet), hirdethettek szakmai lapban is. Lényeg, hogy mindenképpen dokumentált szerzőkeresést folytassatok! 

Előzmény: vállalni (-)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.21 0 0 2

A forrás és az eredeti szerző pontos megjelölésével megtehető. Sőt össze is fésülhető, átszerkeszthető, feldolgozható ugyanígy. A szövegben kemény zárójelben megszámozod az idézetet, majd a kiadvány végén Felhasznált irodalom címszó alatt megjelölöd a forrást.

Előzmény: vállalni (-)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.21 0 0 1

Első körben keresd a kiadót! Már csak azért is, mert mivel a cikk nyomtatásban megjelent, tehát akkor a kiadói jogokat is sértheted egy esetleges újraközléssel!

Előzmény: vállalni (-)
HGV-20/7 Creative Commons License 2011.09.21 0 0 0

F0gamam sincs.

Előzmény: vállalni (-)
vállalni Creative Commons License 2011.09.21 0 0 topiknyitó

A feltételezett szituáció:

 

Egy tematikus cikkgyűjteményt szeretne valaki szerkeszteni (újraszedéssel), mondjuk 1950 előtt folyóiratokban megjelent cikkekből. Itt a cikkek szerzői nem Victor Hugók, és nem Kertész Imrék. Ha haláluk éve még ki is deríthető, mondjuk 70-es, 80-as évek, az, hogy a szerzői jogok, amelyek ennek megfelelően csak 2050 körül járnak le véglegesen, hol, s kinél vannak éppen (kik az örökösök?, hányan voltak?, mi áll a végrendeletben?, át lettek-e ruházva a kiadóra?, el lettek-e adva?) nemigen (vagy aránytalan energia és anyagi ráfordítással) kideríthető (mondom, nem hírességekről van szó, hanem Kiss Pistákról).

 

Ez akkor azt jelenti, hogy egy ilyen cikkgyűjtemény, tetemes (bevállalhatatlan) jogi rizikó magára vállalása nélkül lényegében 2050-ig nem kiadható??

 

Azt jelenti, hogy a szerzői jogi szabályozás ellehetetleníti az ilyen kiadásokat?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!