Keresés

Részletes keresés

hsziupeng Creative Commons License 2012.02.17 0 0 15

hsziupeng Creative Commons License 2012.02.17 0 0 14

John Pilger ausztrál újságíró dokumentfilmje a khmeruralom utáni Kambodzsából:

 

http://video.google.com/videoplay?docid=-9159164859238659487

sensei47 Creative Commons License 2011.06.30 0 0 13
Előzmény: sensei47 (12)
sensei47 Creative Commons License 2011.06.30 0 0 12

Kész együttműködni a népirtó
2011. június 30. 13:44

  MNO - HR
A népirtással vádolt egykori vörös khmer vezetők egyike, Khieu Samphan volt államfő csütörtökön megígérte, hogy együttműködik a kambodzsai Pol Pot-rezsim rémtetteit kivizsgáló, ENSZ által támogatott nemzetközi törvényszékkel.

jamaica2 Creative Commons License 2010.08.01 0 0 11

Kínán kívül kevés külföldi küldöttség érkezett Kambodzsába. Jugoszlávoknak volt egy alacsonyabb szintű küldöttsége néhány újságíróval akiknek nem sokat mutattak az országból (Mintha egy nagy építkezésen csak a látogatóközpontba léphettek volna be).

Egy kisebb brit civil küldöttség jutott be "hivatalosan". Pol Potékkal megegyezve. 2 brit férfi és 1 hölgy. Elszállásolták a kormány vendégszállásán 3 szobába és a két férfit éjjel leggéppuskázták, de a hölgyet életbe hagyták (kormány vendégszállás!!!!!!!!), majd kiengedték az országból. A Jugó kormányküldöttségnek baromi szerencséje volt, ők midannyian élve visszajutottak!

Előzmény: jamaica2 (10)
jamaica2 Creative Commons License 2010.08.01 0 0 10

Iszonytató dolgok folytak Kambodzsában. És csak a jéghegy csúcsaként néhány ember került csak bíróság elé.

A férfiakat jobban gyilkolták és 1980 után a demográfiai korfában hatalmas nőtöbblet volt Kambodzsában (és van). Talán az 1860-as évek Paraguayhoz hasonló korfa alakult ki mint amikor Brazilia és Argentína ellen harcolt Paraguay diktátora és a csatamezők elnyelték a férfiak holtestét. Ezt Pol Poték békében cselekedték meg.

Előzmény: sensei47 (9)
sensei47 Creative Commons License 2010.08.01 0 0 9
======================================
A matekzseniből hóhér lett, majd keresztény és elítélt
Kambodzsában is megkésett az elszámoltatás

2010. augusztus 1. 05:30

Tompos Ádám
Harmincöt év börtönre ítélték Kaing Guek Eavot, egy 68 éves kambodzsai férfit. A délkelet-ázsiai ország közvéleménye felháborítóan kevésnek érzi a büntetést, még úgy is, hogy nyilvánvaló: a bűnös rácsok mögött fogja leélni hátralévő éveit. A düh azonnal érthetővé válik, ha hozzátesszük: Kaing Guek Eavot Duch elvtársként ismeri a világ, ő volt a vörös khmerek börtönének, a Toul Slengnek a vezetője. A vérengző kommunista rezsim négyéves ámokfutása alatt 17 ezer embert börtönöztek be ide, és mindössze 12-en jöttek ki onnan élve.

Pedig Duch gyerekkorában semmi jel nem mutatott arra, hogy egyszer majd emberiesség elleni bűnökért ítélik el. Igen előkelő iskolákba járt, kiváló eredményeket ért el matematikából, későbbi diákjai pedig jó tanárként emlékeztek rá. Csakhogy Eav egyetemi évei alatt belépett a kommunista pártba, nem sokkal később le is tartóztatták emiatt, szabadulása után csatlakozott az akkor már szervezkedő vörös khmerekhez. Ekkor vette fel mozgalmi nevét és ami még fontosabb: ezekben az években kezdte el szervezni azokat a táborokat, ahol a mozgalom vélt és valós ellenségeit tartották fogva és kínozták halálra. Amikor 1975-ben, a Duchoz hasonlóan művelt értelmiségiekből álló vörös khmerek hatalomra kerültek a Párizsban végzett Pol Pot vezetésével, az egykori matematikatanárra rábíztak egy középiskolát a fővárosban, Phnom Penhben, hogy rendezze be a „Demokratikus Kampucsea” börtönét. (Demokratikus Kampucsea lett az ország új neve, sőt: 1975-öt 0 évnek, az újrakezdés esztendejének minősítették.)

Vascső, töltény helyett

Ez lett az S-21, más néven a Toul Sleng, ami magyarul annyit jelent: a mérgező fák dombja. Négy év alatt 17 ezer embert börtönöztek be ide, ez alatt az idő alatt derült ki igazán, hogy kik is valójában a vörös khmerek ellenségei. Röviden: mindenki. Kicsit bővebben fogalmazva azok, akiket Pol Poték nem találtak elég khmernek és vörösnek. Saját származásukra és előéletükre való tekintet nélkül likvidálták az ország értelmiségét, ehhez elég volt, ha valaki szemüveges volt, vagy a városban lakott. Az urbánus réteget azért akarták felszámolni, mert olyan mezőgazdaságon alapuló országot képzeltek el, ahol nincs tulajdon, ezért megszüntették a pénzt is, annak birtoklása egyet jelentett a halálos ítélettel. Ugyanígy jártak azok, akikről kiderült, hogy a szomszédos országok valamelyikéből származnak: őket kémnek és megbízhatatlannak minősítették. A hivatalos adatok szerint összesen 1,7 millió embert öltek meg. A Duch vezette S-21-ben megfordult minden osztályból származó áldozat, ezt onnan tudjuk, hogy a parancsnoknak rögeszméje volt, hogy minden áldozatról pontos, fényképes dokumentációt készíttetett a fogvatartott érkezésekor – és kivégzésekor. Utóbbi barbár módon, takarékossági okokra hivatkozva úgy történt, hogy vascsővel verték agyon a rabokat, hiszen a töltényekre a Demokratikus Kampucsea folyamatos háborújában volt „szükség”.

Rémuralmuknak a – szintén kommunista – vitenami hadsereg bevonulása vetett véget 1979-ben. Megalakult a Kambodzsai Népköztársaság, amelynek elitjét a vörös khmerek másodvonala adta, a vezetők és első számú felelősök vagy sértetlenül elmenekülhettek, mint Duch, vagy megöregedve, kényelmes házi őrizetben hunytak el, mint Pol Pot. A vietnamiak kivonulása után visszatértek, vagy megerősödtek a vörös khmerek saját bevallásuk szerint önkéntes száműzetésből visszatérő „külön utasai”, mint például az a Hun Szen, aki mozgalmi múltja után Vietnamba menekült, majd az 1980-as években hazatért és azóta tölti be az ország miniszterelnöki pozícióját. Regnálása alatt Kambodzsa a nyakló nélküli, neoliberális privatizáció és a korrupció martalékává lett, egyetlen számottevő politikai ereje pedig Hun Szen pártja, a Kambodzsai Néppárt.

Mindez összefüggésben van azzal, hogy miért késett ennyit Duch elszámoltatása. Az egyik ok igen prózai: folyamatos menekülésben volt az 1990-es években, míg végül egy brit fotós meg nem találta egy thaiföldi menekülttáborban a vérengző hóhérból evangélikus hitre áttért, Bibliával járkáló öregembert. Bebörtönzését követően 2007-ben hallgatták ki először az ENSZ-felügyelet alatt működő nemzetközi bíróságon, itt szembesítették a vádakkal is. A nemzetközi szervezet felügyeletére azért van szükség, mert Hun Szen állítólag megpróbálta befolyásolni a tárgyalások menetét, hiszen Duch és további négy egykori vörös khmer elítélése (Khieu Samphan volt államfő, Nuon Chea főideológus, Ieng Sary egykori külügyér és felesége, Ieng Thirith egykori szociális miniszter) olyan láncreakciót indíthat be, amely számos, jelenleg is aktív kambodzsai politikust magával sodorhat.

Parancsra?

Duch második tárgyalására 2008 februárjában került sor: az egykor gyerekeket is kivégző mészáros az S-21 épületében történő szembesítésen könnyekben tört ki, és bocsánatért esedezett. Harmadik tárgyalásán nevezték meg mint „15 ezer ember kivégzéséért felelős bűnöst”, következő tárgyalásán pedig személyesen Richard Nixon akkori amerikai elnököt és Henry Kissingert, az Egyesült Államok korabeli diplomáciájának fejét nevezte meg, mint támogatót és szövetségest, akik nélkül az 1970-es évek elején a mozgalom nem erősödhetett volna meg, és nem vehette volna át a hatalmat 1975-ben. A további bírósági idézéseken elismerte saját maga és elvtársai tetteit, kifejezte sajnálatát az áldozatoknak, ám ő is élt a nürnbergi per óta ismert fordulattal, hogy hárítsa felelősségét: „parancsra tettem”. Utolsó tárgyalásán ítéletet hirdettek: 35 év börtön, amelyből 19-et kell leülnie, mert 11 esztendeig már rács mögött volt, és ötévnyi fogva tartását pedig jogtalannak ítélték. A kambodzsaiak keveslik az ítéletet: egyikük ki is számolta, hogy Duch elvtársnak minden kioltott életért mindössze tizenegy órát kell ülnie.

Természetesen nem az S-21-ben, az az épület ma már múzeum és emlékhely.

mno.hu
======================================
Előzmény: sensei47 (4)
jamaica2 Creative Commons License 2010.07.28 0 0 8
És a legszörnyűbb, hogy a XX század legiszonytatóbb rendszerének irányítóinak elsöprő többsége ágyban és párnák között halt meg vagy büntetlenül éldegél tovább.
Előzmény: lumley (7)
lumley Creative Commons License 2010.07.28 0 0 7
Amennyit tudok róla, én is ezt tartom talán a legőrültebb népirtásnak (és rendszernek) a XX. században.
Amúgy a kisebbségeket a khmer többségnél is durvábban irtották, annak ellenére is hogy a vezetők egy jelentős része pl kínai származású volt...
Előzmény: jamaica2 (6)
jamaica2 Creative Commons License 2010.07.26 0 0 6

Én a kambodzsai genocidiumot tartom a legszörnyűbbnek a XX századból (bocsánat a holokauszt túlélőitől), mert talán ez volt az ahol bárkit az ország lakóiból életkorra, nemre, egyébre tekintet nélkül mindenkit elérhetett. Ruandában és Indonéziában a lakosság többségét nem érintette, sőt a többségből követték el egy kisebbség ellen a genocidiumot.

Elképesztő szörny elképzelés egy egész népet koncentrációs/munka táborba zárni kivánó törpe elíttől. Madács a falankszter jelenetben 16 éves gyilkos katonákat nem írt akik megölt alárendelteik máját frissen lakmározzák.

 A nőket és a férfiakat külön mukatáborokba zárták ahol a gyermekeket 12 éves koruk után elszakították édesanyjuktól. A férfiak és a nők csak bizonyos alkalmakkor voltak együtterelve. Csaknem az egész ország egy gulággá kezdett válni. A kezdetek során a városokat kiürítették és a meneteltetett embereket megölték, ha nem tudtak lépést tartani. A sorból kiszedték a szemüveges embereket és helyben agyonlőtték, mert burzsoá eszméket kipviselő értelmiségiek akik ezeket az eszméket továbbadhatják nem szükségesek. Krokodil farmokon emberekkel etetett krokodilok, megölt emberekkel trágyázott rízsföldek.

Orvosokat is megölték és gyorstalpalós egészségügyisekkel helyettesítették őket.

 

Hogy a vezetők nem voltak normálisak azt azon lehet még jól látni, hogy a Dél Kelet Ázsiában is előforduló sovinizmus elvakította őket (a saját népükön kívül a vietnámi kisebbséget és a muszlim csam kisebbséget is írtották) és egyszerűen átküldtek gyilkolászó csapatokat a vietnámi határon túl és vietnámi határfalvak lakóit legyilkolták. A teljesen vérgőzös vezetés ebbe bukott bele. A vietnámi vezetés megunva az egy éven át tartó határháborút egyszerűen elsöpörte a már a lázadás előtt álló ország széteső hadseregét. (Azt hitték, hogy Kína teljes mellszélességgel kiáll mellettük, de egy kisebb határháborún kívül többet nem kockáztatott, mert pillanatokon belül összeomlott a vörös khmer Kambodzsa.

A Kambodzsából érkező menekültek történeteit először a Világ nem hitt el semmit, és később kiderült, hogy amit a menekültek meséltek annál még rosszabbak is történek ott.

 

 

Előzmény: sensei47 (4)
jamaica2 Creative Commons License 2010.07.26 0 0 5

Nekem csak az jut eszembe, hogy 1945 után micsoda fogadkozás volt, genocidiumot azt soha.

 

Azóta a milliós genocidiumok közül néhány: Kína nagy ugrás, kulturális forradalom. Ruanda. Indonézia 1965. És Kambodzsa.

A büntetések nevetségesek vagy egyáltalán nem történtek meg. (Sztálint itt nem említem mert a genocídiumának oroszlán részét 1945 szeptembere előtt végezte kb 11 millió ember)

Előzmény: sensei47 (4)
sensei47 Creative Commons License 2010.07.26 0 0 4
=======================================
35 év börtönre ítélték a kommunista mészárost + Képek
2010. július 26. 08:19

MNO - KA
Bűnösnek találta a kambodzsai különleges törvényszék az egykori kommunista haláltáborok egyik vezetőjét.

Az S-21-es börtön korábbi igazgatója a bíróság szerint legalább 16 ezer ember haláláért felelős, 35 év börtönre ítélték. A bíróság előtt beismerte bűnösségét, és bocsánatot kért. Ez a Vörös Khmer-korszak ügyeit vizsgáló bíróság első jelentős ítélete.

(Fotók: Reuters)

A négyéves kambodzsai kommunista rémuralom alatt az ország lakosságának egynegyedével, kétmillió emberrel végeztek haláltáborokban.

(hírTV)
=======================================
wawabagus Creative Commons License 2006.07.13 0 0 3

mi a felteves, hogy pl kinyirtak mindenkit, aki veszelyes lehetett? ertelmisegeket?

hat eleg lerobbant Kambodza az tuti (de szep is egyben)...Vietnamban meg nem jartam

 

 

Előzmény: Törölt nick (-)
wawabagus Creative Commons License 2006.07.13 0 0 2
mar a diktaturara gondosz? vagy mire?
Előzmény: Törölt nick (-)
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.11 0 0 topiknyitó

Jártatok ott? Mi lehet igaz a feltevésekből?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!