Keresés

Részletes keresés

Híd Creative Commons License 2012.04.25 0 0 7

Valóban úgy lenne logikus, hogy ha egyszer nyert egy pl. 3 milliós autót, és arra befizette a jövedelemadókat, akkor az úgy számít nála, mintha ez a 3 millió lett volna a szerzési értéke. Tehát ha többért adta el, akkor a különbség után kell adót fizetni, ha kevesebbért, akkor nem kell, de azért a biztonság kedvéért az APEH ügyfélszolgálatot felhívnám, mert ott lehet, hogy mást fognak mondani.

Előzmény: Alex Raps (4)
Híd Creative Commons License 2012.04.25 0 0 6

"Nem állapítható meg" - szerintem ezt olyan esetben kell figyelembe venni, amikor tényleg megbecsülni sem lehet. Pl. a család tulajdonában van egy festmény 100 éve, amit most eladsz. Fogalmad sincs, ki mikor, mennyiért vásárolta, lehet, hogy két liter borért vette a dédnagyapád, de most 3 milliót ér.

Ezekben az esetekben, ahol "nem állapítható meg a szerzési érték" általában olyan tárgyakról van szó, amelyeknek időközben sokat emelkedett az értékük.

Előzmény: Macsek-007 (-)
Berlusz Móni Creative Commons License 2012.04.25 0 0 5

Én is ugyanígy gondolom.

Ami alapján végiggondoltam: Ugyan az ingóság és az ingatlan esetében eltérnek bizonyos szabályozások, de hasonló a helyzet egy örökölt ingatlannál. Ott is "ingyen" kerül az örökös tulajdonába, de mivel fizet utána örökösödési illetéket (bizonyos feltételek esetén most már azt sem kell), ezért értékbecslés történik. Tehát ha később értékesíti, akkor ennek az értékbecslésnek alapján megállapított érték lesz a szerzési érték.

Ahogy többen is írjátok, autó esetében meg kizárt, hogy a szerzési érték kisebb legyen, mint az eladási. Ergo az egyenleg negatív,  azaz nincs jövedelem. Egyelőre :-) veszteség után még nem kell adózni.

 

Előzmény: Alex Raps (4)
Alex Raps Creative Commons License 2012.04.25 0 0 4

Nem kell adóznod utána. A szerzéshez fűződő adó meg van fizetve (ergo a beszerzési ár figyelembevehető az adózásodban), mert:

Szerzés mínusz értékesítés egyelő adóalap. Ha az adóalap pozitív akkor adót kell fizetni, de ilyesmivel egy gépjármű esetében nemigen szokás tervezni.

Persze az a biztos ha egy(két) másik szakemberrel is egyeztetsz a dologról, mert a tévedés lehetősége - mivel nem a jogi normából, hanem az emlékeimre támaszkodva válaszoltam a kérdésedre - ezért fent áll. 

 

Előzmény: Macsek-007 (-)
bogel Creative Commons License 2012.04.25 0 0 3

Nem értek az adózáshoz, csak 0 bekerülési értéken úgy néz ki, mintha ugyanazért a jövedelemért 2x adózna, egyszer átvállalták tőle, másodszor eladásnál...

 

A kocsi az nyereményből származó jövedelem volt, ami adózott, szerintem a bekerülési árhoz a nyereményből származó jövedelem adóalapját kellene beírni. Ezért a véleményért semmilyen felelősséget nem vállalok, de ha mégis igazam van, kérek egy sört :)

 

1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról

 

Nyereményből származó jövedelem

76. § (1)705 A nyeremény esetében - ha az nem tartozik a kamatjövedelemre vonatkozó rendelkezések hatálya alá - a szerencsejátékok szervezéséről szóló törvényben meghatározott engedélyhez kötött sorsolásos játékból, az ajándéksorsolásból, valamint a fogadásból származó nyeremény (a továbbiakban: adóköteles nyeremény) címén kapott bevétel egészét jövedelemnek kell tekinteni.

(2)706 Pénzbeli nyeremény esetén az adót a magánszemélyeknek kiosztandó teljes nyereményösszegből egy tételben kell a kifizetőnek levonnia, és befizetnie.

(3)707 Ha a nyeremény nem pénz, hanem más vagyoni érték, a kifizetőt terhelő adó alapja a nyeremény szokásos piaci értékének 1,19-szerese.

(4)708 Nem számít jövedelemnek a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény 16. §-a alapján engedélyhez nem kötött sorsolásos játékból, a sorsjátékból, a pénznyerő automatából, a játékkaszinóból, a bukmékeri rendszerű fogadásból, a lóversenyfogadásból, bingójátékból, továbbá a kártyateremben szervezett kártyajátékból származó nyeremény.

(5)709 A (3) bekezdés rendelkezését kell alkalmazni a nyilvánosan, bárki számára azonos feltételekkel meghirdetett vetélkedő, verseny nem pénzben kapott díjára, ha az egyébként nem minősül az (1) bekezdésben említett nyereménynek.

 

Előzmény: Macsek-007 (-)
Brummogo Creative Commons License 2012.04.25 0 0 2

Szvsz. volt szerzési értéke az autónak ami után ki lett fizetve az adó meg az illeték, tehát  csak az esetlegesen  ezt meghaladó rész után kell adózni. De irány egy nálam okosabb, akinek ez a szakmája.

Előzmény: Macsek-007 (-)
Macsek-007 Creative Commons License 2012.04.25 0 0 topiknyitó

Egyik baratom nyert egy autot tavaly (az esetleges adot es illeteket a nyeremenykifizeto atvallalta, tehat semmilyen koltsege nem volt a vagyonszerzesnek) 

 

Az autot tavaly el is adta. 

 

Most az szja bevallast keszitettuk, es megakadtunk: milyen erteken szereplhet az ingo ertekesites jovedelme? 

 

a teljes vetelar jovedelem (nem vonhato le belole semmi, hiszen nem volt a megszerzessel kapcsolatos koltsege) vagy ervenyes ra a kitoltesi utmutatonak ez a resze: 

 

"Amennyiben az ingóság megszerzésére fordított összeg nem állapítható meg, akkor a bevétel 25%-a tekinthető jövedelemnek"

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!