Keresés

Részletes keresés

Nikons Creative Commons License 2014.03.06 0 0 167

Eladó egy 80cm-es tárgysátor kihasználatlanság miatt , fekete, fehér, piros, kék hátterekkel: Ára: 12ezer Ft. (alku nélkül a postát állom)
http://photoking.hu/termekek/targyfotozas/targysator-80x80-cm/
1db 80cm-es 5in1 derítőlap (a tok cipzárja szétjött) a derítő újszerű: 3.000Ft
Átvehető Pécsen személyesen.

Mélem publikus

Du-Pi Creative Commons License 2014.01.30 0 0 166

Basszus, nem egy pörgős topic. Most nézem, egy 2009-es hsz-re válaszoltam :)

Na mind1.

 

Ha már... Keresek Dunakeszi környékén (É-Pest, Göd, Vác, Fót) olyan valakit aki gyakorlott a tárgyfotózásban és

segítene tanácsokkal, gyakorlási lehetőségekkel, hogy megismerjem ezt a területet.

Du-Pi Creative Commons License 2014.01.30 0 0 165

>kispanda

 

Több programot és scriptet kerestem és kipróbáltam, sajnos fizetősek vagy elbírálják, hogy üzleti vagy sem az oldalad és ha nem üzleti, akkor ingyenes.

Macerás az egész, de végül találtam egy javascriptet, ami ingyenes és tökéletesen működik a weboldalba ágyazva. Legalább 24 fotót kell készíteni úgy, hogy

a tárgyat körbeforgatod. Ennek is vannak buktatói, de megoldható. Ami hátrány az ilyen oldalak esetén a sok fájl és azok mérete, hiszen azokat le is kell tölteni

a felhasználónak és lassabb net sebességnél jelentős időt vehet igénybe a képek letöltése.

Ja és ez olyan script, ahol a képet a kurzorral lehet jobbra-balra forgatni és nem állandóan forog magától - nekem ilyen kellett.

Bővebben magánban.

üdv...

Előzmény: kispanda (137)
sinci01 Creative Commons License 2013.11.27 0 0 164

Sziasztok!

Nincs meg valakinek a Niksz Gyula - Fotóreceptkönyv 1 valamint 2 könyve? PDF formátumban keresem, jöhet emilben is, vagy privátban egy letöltési link!

Köszönöm!

adster Creative Commons License 2013.10.09 0 0 163

Örülök, akkor lesz mit olvasni, mert már van egy vaskos archívum, és lesz is még minőségi anyag bőven, már ami a söröket illeti. :)

Előzmény: mckmester (161)
adster Creative Commons License 2013.10.09 0 0 162

Ez sem tűnik rossz megoldásnak, szimpatikus alternatíva a megmunkálás rövidsége miatt, de ez esetben a méret kissé behatárolja a dolgot, bár nyilván be lehet szerezni nagyobb kannát is. Ha nekikezd az ember, biztos ezerféle lehetőség jut eszébe...

Előzmény: zohan (160)
mckmester Creative Commons License 2013.10.09 0 0 161

Szereztél egy törzsolvasót a személyemben.

Tetszik a blogod témája :-)

Előzmény: adster (159)
zohan Creative Commons License 2013.10.09 0 0 160

Szerintem ne vagdoss, meg ragasztgass  papírdobozokat,hanem nézd meg a linken levő desztvizes kannát.

 

http://www.digitalisfotosuli.hu/foto-titkok/36-keptitkok/101-erme-fotozas.html

 

Középtájon a jobb oldalon.

Leírja,hogy készítette: kb 1 perc.

Előzmény: adster (159)
adster Creative Commons License 2013.10.09 0 0 159

Köszi szépen, így fogok eljárni. Valóban nem a színeken van a hangsúly, viszont annak is örülök,hogy már többen írtátok, hogy ebben az összeállításban is hangulatosak a képek. Ez esetben annyira nem vészes a dolog... :)

 

Köszi még egyszer!

Előzmény: Soká (158)
Soká Creative Commons License 2013.10.09 0 0 158

Ezt még nem olvastam az előző hozzászólásomnál...

 

Figyelj, azt kell eldönteni, hogy most valami abszolut színhelyes patikafotót szeretnél, ahol nagyon érzékeltetni kell a sör pontos színét, vagy az esti sörözgetés félhomályos hangulatát szeretnéd visszaadni? nem néztem a géped típusát, de biztosan lehet rajta választani különféle színhőmérsékletek között. Zongorázd végig mindegyiket, és meglátod, melyik adja adott lámpánál a legjobb eredményt. De a vakut felejtsd el, megöli a hangulatot!!

Az egyik képeden végigeresztettem egy PS auto colort - csak kicsit gyógyított rajta. (+ egy kis képszélsötétítés, hogy ne a háttér legyen hangsúlyos)

Előzmény: adster (156)
Soká Creative Commons License 2013.10.09 0 0 157

Most ez igénytelen és hülye példa lesz, de ma sebtiben el kellett küldenem egy fotót. Az erkényen még egy telefonnal is lehet nagyjából színhelyes fotót készíteni:

 

Ezt a szintén telós fotót meg csak azért teszem be, mert normális nappali fényviszonyok között a fehér sem lesz sárgás, kékes, pirosas, stb.

 

csak most nehogy valaki azt a végkövetkeztetést olvassa ki a soraimból, hogy telefonnal kell fotózni!!!

A lényeg azon van, hogy ne rossz fényviszonyok között akarjunk jó fényeket találni.

 

Persze, ha söröcskét csak este lehet fotózni, azt is megértem :)

Előzmény: Soká (153)
adster Creative Commons License 2013.10.09 0 0 156

Igen, ez biztos, hogy így van, van is egy-két nappali kép, azokkal annyira nincs is gondom. Ott viszont csak az a baj, hogy a képek általában a fogyasztás előtti pillanatokat örökítik meg, és este azért könnyebben visz rá a lélek egy sörital elszürcsölésére...:) Egyébként most éppen azon vagyok, hogy ezt a dobozos megoldást kipróbáljam, bár esti körülmények között, de egy-két lámpával közelről, pausz papíron keresztül megvilágítva a tárgyat fehér kartonpapír háttérrel. Ha bejön, a következők talán már úgy fognak készülni.

Előzmény: Soká (153)
adster Creative Commons License 2013.10.09 0 0 155

Igen, akkor elképzelhető, hogy valamit rosszul állítok, bár a "fehéregyensúly-eszközzel" sokszor már a létező összes négyzetmilliméteren végigmentem a képen, de az is lehet, hogy annyira megszoktam ezt a sárgás alapszínt, hogy némelyik természetes fényű kép már túl egyhangúnak tűnik... Mindenesetre köszönöm szépen!

Előzmény: GPF (152)
adster Creative Commons License 2013.10.09 0 0 154

Ezeket a képeket vakuval készítettem, de egyébként igen, a kék felé eltolással szoktam rajta egy keveset korrigálni.

Előzmény: Fuzi69 (151)
Soká Creative Commons License 2013.10.09 0 0 153

A problémád egyszerűen megoldódna, ha nappal fotóznál, és mondjuk egy ablak közelében. Egy sör és egy pohár nem igényel sok helyet, veszel egy kartondobozt, aminek lebontos két oldalát és a tetejét, "kitapétázod" valami világos papírral, az ablak mellé állítod, hogy legyen elég fényed és kész.

De egyébként a sőrhöz illenek a sárgás, esti fényeid.

Előzmény: adster (148)
GPF Creative Commons License 2013.10.09 0 0 152

A kevert fény a legnehezebben helyrehozható. Sokszor nem is megoldható a probléma.

 

Az viszont a te esetedben nem nézne ki rosszul, szerintem, ha maga a tárgy fehér fénnyel lenne megvilágítva, de a háttér meg derengene egy sárgás meleg világítástól.

 

A sárgás izzószín nagyon jól kikorrigálható. Komplett filmeket világítottak ilyenekkel. Valami más baj lesz, ha neked nem sikerült.

 

Előzmény: adster (150)
Fuzi69 Creative Commons License 2013.10.09 0 0 151

Két megoldás is van. Az egyik a vaku, mert annak a fénye 5600 kelvin, mint a napfény. A másik pedig a színszűrő. Nézz utána, de nekem úgy rémlik, hogy a kék segít azon, hogy ne legyen sárgás.

Előzmény: adster (150)
adster Creative Commons License 2013.10.08 0 0 150

Nagyon szépen öszönöm, keresgéltem én is egy kicsit az alapján, amit mondtál, és a tárgyfotózás, fénysátor témekörben elég sok mindent lehetett találni.

 

Utólagos fehéregyensúly-állítással próbálkoztam egyébként PS-ban is, de valahogy egyik sem tűnt természetesnek, bár lámpafénynél hiába is keresném a természetességet, gondolom...

 

Jó ötletnek hangzik ez a nappali fényű izzó, én is valami ilyesmire gondoltam, bár ehhez gondolom az kell, hogy ha már van, akkor legalább ne keveredjen a főfénnyel, ami a csillár izzója, mert akkor biztos ugyanolyan siralmas a végeredmény. Bár az is egy megoldás lenne, ha nagyobb teljesítményű izzót szereznék be ebből a fotós fényűből, bár egy olyan meg, ami bevilágítja a szobát, egyrészt rohadt drága lehet, másrészt pedig ahogy mondtad, a háttér nem is feltétlenül érdemli meg, hogy tiszta fényben látsszon...

 

Úgyhogy lényegében ez a fehér hátteret varázsló, "házi fénysátor" megoldás tűnhet ideálisnak, esetleg úgy kombinálva, hogy annak a megvilágításához használnék speciális, nappali fényű izzót. Ott biztos, hogy a fényekkel való machinálás igényelne több időt, illetve valószínűleg ott sem célszerű egyéb fényforrás (pl. központi lámpa - csillár) alkalmazása, anélkül azonban elég nagy teljesítményű, vagy legalább egynél több fényforrás kellene, de talán majd kipróbálom.

Előzmény: GPF (149)
GPF Creative Commons License 2013.10.08 0 0 149

A fehéregyensúly állítása nem ördöngősség, azzal kellene először megpróbálkozni. Nem a gépen, hanem utólag egy szoftverben. Pl. az ingyenes Gimp-ben van egy olyan lehetőség, hogy egy pipettával ráböksz egy fehér vagy szürke területre és ennek alapján beállítja a képen a megfelelő fehéregyensúlyt. Általában a címkén van egy kis fehér rész.

 

De azt is megteheted, hogy egy később kivágott képrészletbe tartasz egy fehér vagy szürke lapot és arra állítasz fehéregyensúlyt. (Ezt sok fényképezőgép is tudja, így nem kell utólag variálni. De általában jobb az utólagos állítás.)

 

Lehet, hogy a szoba sarkában nagyon sok a sárga, vörös falfelület. Tégla, vakolat, függöny... Ezek mind színezik a képet, ha egy központi lámpával világítasz.

Egy ívbe hajlított karton nagyon jó háttér tud lenni. Nem drága és sok színben kapható.

 

Pár ezer Ft-ért kapható fotó fénycső, annak nem sárgás a színe és be tudod csavarni egy izzó helyére. Pl.:

http://www.mcgoat.com/webaruhaz/fot%C3%B3-vide%C3%B3/st%C3%BAdi%C3%B3-technika/folyamatos-f%C3%A9ny%C5%B1-l%C3%A1mp%C3%A1k/fot%C3%B3-izz%C3%B3-energiatakar%C3%A9kos-38w-5500k

 

Egyébként nem olyan rosszak azok a fotók! Van egy kis meleg hangulatuk! Ezeknél sokkal vacakabbak is szoktak blogokon felbukkanni.

 

 

Előzmény: adster (148)
adster Creative Commons License 2013.10.07 0 0 148

Sziasztok!

 

Anélkül, hogy megpróbálnám leírni, mennyire amatőr is vagyok a fotózás terén, inkább rögtön a lényegre is térnék, az előbbi úgyis tagadhatatlan és szembetűnővé is válik majd, ha előjövök a problémámmal.

 

A lényeg röviden annyi, hogy egy sörös blogot szerkesztek, ahol a középpontban inkább a sör, semmint a képek minősége áll, mégis örömömre szolgálna, ha legalább valami aprócska változtatást tehetnék, ami előremozdítja a látványt. Hozzáteszem, ezt leginkább már csak előre lehet mozdítani...

 

Ami behatárolja a lehetőségeket az az én inkompetenciám a fényképezés terén; a helyszín, ami egy szoba egyik sarka; és, ami a leginkább áthidalhatatlannak tűnik, az a lámpafénynél történő fotózás. Jah, igen, és természetesen a fényképezőgép típusa, ami egy egyszerű Fujifilm FinePix S2950.

 

A kérdésem az lenne, hogy egy teljes mértékben lebutított szinten tudnátok-e valami segítséget adni az előbb felvázolt kereteken belül? Hogyan lehetne csak egy egészen keveset javítani a képek látványán?

 

Itt olyan kiegészítőkre, technikai eszközökre, beállításokra gondolok, amik kicsit természetesebbé tehetnék az összképet. Tényleg, fogalmam sincs, hogy komolyabb fotós tudás nélkül mit lehetne ebből kihozni.

 

Olyanokra gondoltam, mint vmi elérhető árú lámpa, ami erre a célra, a visszataszító éjszakai, sárgás fény kompenzálására szolgál; valamiféle kihajtható háttér; egyéb beállítások, stb...

 

A gépen elég sok lehetőséget kipróbáltam már, de a legelfogadhatóbb eredmény mégis ezzel a beállítással, a manuális záridő és rekeszérték megválasztásával érhető el, amikor viszont az érzékenység miatt sok a bemozdulásos kép, amit egyébként egy állvány használatával bizonyára ki lehet küszöbölni, a kép színén azonban mit sem változtat.

 

A hatás olyankor is kétségbeejtő, ha megpróbálok valamit variálni a fehéregyensúllyal. Gondolom olyan eredményt soha nem fogok elérni amatőr szinten, mint nappali fotózásnál, mégis, arra kérnélek titeket, hogy ha lennétek olyan szívesek, adjatok pár tippet a jobb eredményhez!

 

Előre is köszönöm!

Tigerisch Creative Commons License 2012.05.12 0 0 146

Üdv

A TS nekem is eszembe jutott, de anyagilag nem igazán játszik. :)

Próbálom azt hinni megoldható ez egyszerűen is csak én vagyok a tudatlan... :)

Előzmény: képfaragó (145)
képfaragó Creative Commons License 2012.05.11 0 0 145

Természetesen van megoldás, ha nem is egyszerű.

Scheimpflug elvtársat kell keresni a megoldásért.

http://pixinfo.com/cikkek/muszaki_vs_tilt-shift.3

Előzmény: Tigerisch (144)
Tigerisch Creative Commons License 2012.05.11 0 0 144

Üdv

Tárgyfotóknál hogy lehet a maximális mélységélességet elérni?

Az a problémám, hogy pl.: egy 10X10cm méretű tárgy 70mm(ekv.:112) gyújtótávolág mellett f/11-en sem éles teljes terjedelmében. Ha utánaszámolunk a teljes éles tartomány 5,6 cm körül van, amibe nem fér bele a tárgy. Mennyi az a minimális gyújtótáv, amivel neki lehet esni a dolognak, amitől nem veszti el a formáját? Gondolom lehet lejjebb tornázni, de mi az, ami alá nem érdemes menni? Egy borosüvegnél pl nagyon meglátszik ha széleslátószöget használunk, de nincs is akkora mélysége, hogy egy 50mm-es objektív f/11 mellett ne tudja 100% élesben leképezni. Viszont mi a helyzet pl.: 3 borosüveg kompozíciójával? Ha nem egy vonalban vannak akkor elég nagy mélységélesség kell, hogy mind a 3 éles legyen viszont a széleslátó meg kilőve. Ilyenkor mi a teendő? Plusz még adódik ha nem szemből fényképezünk és nem TS objektívet hsználunk akkor mégjobban rövidül a mélységélesség...

 

Röviden:

-Ha az objektív gyújtótávolságát csökkentem, a széleslátószög miatt nő a mélységélesség viszont a perspektíva is torzul, ami nem jó.

-Ha mégjobban szűkítem a blendét akkor meg a képminőség romlik mert f/11 felett egyre rosszabbul muzsikálnak a lencsék.

-A focus stacking tuti dolog, viszont agyhalál minden egyes tárgyfotót xdb képből összefotosoppolni.

 

Valakinek valami ötlet, amit kifelejtettem?

GáborPécs Creative Commons License 2012.03.08 0 0 143

"....szoktam néha kisebb tárgyakat fotózni egy házi készítésű tárgyfotós dobozban...."

 

ez egy ilyen pl..

 

Előzmény: GáborPécs (142)
GáborPécs Creative Commons License 2012.03.08 0 0 142

Sziasztok!

 

Köszönöm a tippeket, tanácsokat.

 

Az mondjuk probléma, hogy nekem nincs ilyen vakum egy se. Ezekhez a vakukhoz gondolom kell a gépre is tenni vallamit ami vezérli a vakukat. Bocsi, de ilyen téren teljesen kezdő vagyok. Van 3 reflektorom azokkal szoktam néha kisebb tárgyakat fotózni egy házi készítésű tárgyfotós dobozban. Persze ebbe nem férnek bele a festmények :-) És Pentax K10D a fgép, amivel készülne.

 

Állvány és kioldó zsinór az nálam is alap gondolat volt amúgy :-)

 

 

Köszi előre is!

 

üdv

 

 

 

seeman Creative Commons License 2012.03.08 0 0 141

Zárt térben megfelelő megoldás, amit képfaragó írt. Ha tudsz szerezni állványos-ernyős vakukat, akkor különösen. A vakukat megfelelően távolra helyezve indirekt villantással dolgozz a minél szórtabb és homogénebb fény elérése miatt. Ehhez elég nagy belső helyiség kell.

 

Szabadban egyszerűbb a helyzet. Szélmentes helyen (pl. védett udvar-rész) enyhe ferdeséggel falnak támasztva a képeket neki lehet látni. Napsütés esetén ügyelj arra, hogy a fény valamennyire oldalról érkezzen. Azért, hogy a festék (pl. olaj) ne csillanjon meg! Lehet borult ég alatt is dolgozni. Egy hiteles szürke kártya (vagy annak hiányában egy fehér kartonlap) amit a képek mellé vagy fölé helyzel, segít az utólagos színkorrekciónál.

 

Néhány "egyéb" dologra is illik odafigyelni:

- párhuzamosság ill. derékszögűség

- pontos expó

- az objektívet lehetőleg a legjobb felbontási értékre kell rekeszelni

- állvány és kioldó használata ugyancsak ajánlott

 

Előzmény: GáborPécs (139)
képfaragó Creative Commons License 2012.03.08 0 0 140

Három lámpával csak akkor világíts, ha a festményeknek is három oldaluk van. :)

 

Inkább vakut használj, műfénynél nem lesz a kép elég színhelyes, különösen akkor ha a képen a kék és hideg színek is fontosak.

 

Két oldalról kb. 45 fok vakuzz, lehetőleg minél messzebbről. Általában nem kell semmit a vaku elé tenned, de ez a festménytől függ.

Előzmény: GáborPécs (139)
GáborPécs Creative Commons License 2012.03.08 0 0 139

Sziasztok!

 

Lenne egy szakmai jellegű kérdésem hozzátok:

 

Egy barátom megkért, hogy a festményeit fotózzam le neki. Ehhez, hogy kéne neki álljak?

A képek keret nélküliek. Gondoltam megvilágítom 2 v. 3 helyről pausz papíros v fehér esernyős lámpával. Ez így nagyon rossz elgondolás?

 

Köszi előre is!

 

üdv

digitalworld.hu Creative Commons License 2012.03.07 0 0 138

360°-os termékfotók nagyon jó minőségben:

www.360photography.eu,

 

Ha magadnak szeretnéd elkészíteni, akkor szerezz be egy forgatható tányért (pl kínáló) és a kívánt szögekben fotózd meg.

Összefűzni flash-ben

Tutorial  h ttp://www.youtube.com/watch?v=ko-KPmgUtMw&feature=related

 

1-1 termék esetében teljesen jó, de több termék fotózásánál meg fogsz őrülni, ha szépen akarod megcsinálni.

Főleg ha nem áll meg saját lábán a fotózandó tárgy.

 

kispanda Creative Commons License 2009.12.01 0 0 137

Sziasztok!

 

Lenne egy olyan kérdésem, hogy milyen programmal, és milyen technikával készíthetők olyan tárgyfotó képek, melyek 360 fokban körbeforgathatók? A következő linken találtok ilyen képeket. Már régen is érdekelt ez a fajta bemutatása egy terméknek. Tudnátok javasolni nekem egy ilyen programot? Előre is köszönöm a segítséget.

kispanda

 

http://www.panograph.hu/hun_3d_object.html

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!