Keresés

Részletes keresés

dave6847 Creative Commons License 2014.09.24 0 0 190

Honnan veszed hogy  kb huszezren megélnek az asztrologiából :))) Csak kettőt mondjál  konkrét nevet....Én egyet sem tudok.

A legtöbbjük hobbi szinten próbálkozik szerény hatékonysággal. Nekem még ingyen se kellene....

A mundán csillagbölcselet amelyik az ember és emberiség köz-tendenciáit,a korszakok rendjét taglalná még érdekelne de s e n k i magyar ezzel nem foglalkozik.:)))

Előzmény: kuruk (182)
dave6847 Creative Commons License 2014.09.23 0 0 189

A mundán/világ csillagértelmezés az ember és emberiség egészére vizsgálódik és próbál az égi jelekből következtetni. A Biblia szerint is :Lesznek jelek a Napban a Holdban és a csillagokban. Hogy aztán ez a fajta kisérlet betekinteni a jelen és jövő titkaiba mennyire hatékony ? az egy másik kérdés.De ha mondjuk valaki megkiséreli....attól még lehet rendes ember :)))

naput Creative Commons License 2014.07.18 0 0 188

Kedves Kuruk, 

Bár ez nem pont az, amit említett, de talán mégis hasznos lehet Ön számára is:

János vitéz, Toldi, Homérosz eposzai, Antigoné, Benedek Elek mese a napúton...

http://www.naput.hupont.hu/1/bevezeto

 

Előzmény: kuruk (182)
naput Creative Commons License 2014.07.18 0 0 187

Biztos így gondolta: Arany János, Madách Imre, Fazekas Mihály, Benedek Elek, József Attila, Petőfi Sándor... sőt Homérosz és Szophoklész is. Csak a gond, hogy az ő műveik pont erre az elitélt azstrológiai gondolkodásra épülnek!

 

És ez csak a lista eleje. Ideje kicsit utána olvasni...

 

http://www.naput.hupont.hu/59/venusz-bolygo-es-a-janos-vitez 

 

Látom ne hölgyhöz van szerencsém. Ők pontosan tudják, hogy a HOLD hatása szabályozza az ő női ciklusukat, ahogy a Jupiter a Napét... De ez már legyen más alkalom témája.

Előzmény: dav3379 (185)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.16 0 0 186

Asztrologiából megélni nem lehet :))) sokan szeretnék de nem sikerül nekik.

Én hiszek a csillagbölcseletben de jövendölésre egy fillért se adnék : nincs és nem is lehet bizonyiték/se cáfolat.

 

Előzmény: kuruk (182)
dav3379 Creative Commons License 2013.10.15 0 0 185

Körülbelül ennyit ér a "tudással való kisérletezés" a korlátolt és naiv ember kezében aki azt hiszi hogy megfogta az Isten lábát:

Kötelező olvasmány: 

http://www.vargamakai.com/agykontroll.html

 

de ez is: http://mindenlehetseges.shp.hu/hpc/web.php?a=mindenlehetseges&o=MZyi11ABtV

 

Mivel sajnos kevés a magyar nyelvű tanúságtétel, de gondolom e kettő történetből kiderül hogy nem sokféle út vezet az Istenhez ahogy az ördögi megtévesztő ezotéria tanítja hanem csak is egy...

gonit5 Creative Commons License 2005.04.25 0 0 184
kép:
pokol66 Creative Commons License 2003.02.07 0 0 183
Sady! Valami tiltás miatt nem tudtam elküldeni levelem.

üdv.pokol66

kuruk Creative Commons License 2003.02.06 0 0 182
Igaz, sokan foglalkoznak vele, talán sokan ebből is élnek kb: 20000-en Mo.-on.Természetesen vannak, akik hisznek benne és vannak, akik nem. Ez így van rendjén. Nem szeretném azok táborát növelni, kik pro és kontra érveket gyártanak, csupán egy kéréssel fordulnék e topik olvasóihoz. Mivel a tudományok területén is és most az asztrológiát direkt nem soroltam ide, nehogy bárkit is cáfolati értekezésre serkentsek, tehát a tudomány területén a bizonyítás nagy hangsúlyt kap, így munkámhoz anyagot, illetve születési időpontokat használok, amelyeket természetesen pontosítani kell. Olyan emberekét, felnőtt, gyermek, akik valamilyen betegséget kaptak, meggyógyultak illetve meghaltak. Ehhez kellene emberek születési dátuma,év,hó,nap,óra,perc,helység, nő, férfi ? Ha nem tudják az szül időpontot nem baj, de akkor a későbbiekben említett életrajzi adatokra szükség van. Sokat segít, ha minél többet elmondanak a személyről. Betegsége megnevezése, megygógyult e vagy súlyosbodott, halmozódott a betegség, tehát más betegségtípus csatolódott-e, meghalt e. Felsorolok pár betegséget természetesen a teljesség igénye nélkül. Emésztőrendszeri, rák, szív-érrenszeri, tüdő és légutak, bőrbetegségek, balesetek és sérülések, gyermekegészségügyi, stb.
Kellene a személyről egy kis életrajz, család, stb. s életesemények, amely valamilyen szinten megérintették a személy lelkét. Év,hó,nap, és helység ahol történt. S ezek a következőek lennének. Haláleset, bármely hozzátartozóé, azt azért megemlítve, hogy hirtelen avagy hosszan elhúzódó volt e a betegég, ha az volt az ok. Baleset, testvérszületés itt csak a fiatalabb testvér számít, gyermekszületés, házasság, élettársi viszony is kapcsolat, válás ,műtétek és azok jellege, költözés, utazások. Előre is köszönöm mindazoknak, akik segítségüket, illetve önmagukat, ismerőseiket adták munkámhoz névvel, vagy név nélkül. Nem a név a fontos, hanem a szerep, amelyben mi emberek vagyunk. Minden adatot bizalmasan kezelek.. Köszönöm.

Email címem: kuruk@freemail.hu

Törölt nick Creative Commons License 2001.02.12 0 0 181
Kedves Klix

Mindennel egyetértek.
Az utolsó sorod gondolkodtatott el.
Inkább Plutónak érzem a mai világot. Kevés ide a Mars.

Adept

Előzmény: Klix (180)
Klix Creative Commons License 2001.02.11 0 0 180
Persze, persze, én is úgy gondolom, hogy többféle út lehet, sőt kell is hogy legyen, csakhogy az intellektuális és/vagy spirituális "hegymászásnál" épp az a probléma, hogy semmi sem igazán egzakt, semmi sem igazán biztos. Nincsennek egyértelmű lezések, valójában mindenki a maga egyéni útját járja be. Hát ez bizony avval is járhat, hogy nagyon is el tud tévedni az ember, különösen akkor, ha nagyon sok önjelölt próféta és világmegváltó próbálja bemagyarázni nekünk, hogy melyik is az igazán üdvözítő út. Az ember pedig olyan, hogy szeretne biztos eligazítási pontokat látni, amelytől már bátrabban mehet tovább. Az, hogy miként is értelmezem a Hold vagy a Szaturnusz analógiát az egyáltalán nem mellékes kérdés, hiszen szabályrendszer nélkül semmi sem működhet. Az asztrológiában a szabályokat persze nem a 2x2=4 egzaktságával kell nézni, hanem az analógiák lényegesen lágyabb kereteiben. De a szabályoknak akkor is működniük kell, s a tapasztalatom szerint működnek is. Egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy az asztrológia igazságtartalmáról feltétlenükl meg kell győzni az embereket. Én azt gondolom, hogy egy asztrológiai tanácsadás mindig is egy személytől személynek szóló üzenet, olyan, amiben valami át tudok adni a másiknak, amivel segíteni tudok neki valamely konfliktusa feloldásában. Engem zavar is, hogy az asztrológia világszerte elüzletiesedett. Nemrégiben a HVG-ben jelent meg erről egy nagyon érdekes cikk, ajánlom mindenkinek szíves figyelmébe. De hát nem az asztrológia az egyetlen, ami áldozatul esett napjaink sikerorientált, semmit nem tisztelő, mindenből profitálni kívánó (alapvetően marsikus) szemléletének.
Előzmény: Törölt nick (179)
Törölt nick Creative Commons License 2001.02.05 0 0 179
Kedves Klix

A hold és szaturnusz vitája lehet hogy érdekes. De nekem az a véleményem, hogy mindenki a saját, tanult rendszerét tudja alkalmazni jól. A lényeg az hogy az eredmény helyes legyen.
Minden ösvény a hegytetőre vezet, mindegy melyiken indulsz el... Csak fölfelé kell haladni.

Adept

Klix Creative Commons License 2001.02.03 0 0 178
Ugye az alapkérdés, hogy miért lene szükség az asztrológia tudományos vizsgálatára? Ezzel kapcsolatban az asztrológusok azt szokták mondani, hogy teljesen felesleges, hiszen az asztológia működik, és ez önmagában elég. A gravitációt sem tudjuk pontosan, hogy miért van, elegendő tudomásul venni, hogy létezik. Igen ám, de a gravitáció egyszerű eszközökkel mérhető, és mindig ugyanazt az eredményt szolgáltatja, míg az asztrológiánál már koránt sem ilyen egyszerű a helyzet. d(?)jkalo felvetette, hogy az achát Ikrek analógia, amit nem vitatok, de tény, hogy ezt senki nem erősitette meg, igaz nem is cáfolta. Ez egy állítás, amit elhiszek, vagy sem. Na jó, az achát nem kardinális kérdés, nézzük a fontosabb analógiájkat! Mondjuk a Holdat, amely sok más jelentése mellett például az anyát is szimbolizálja a képletben. Ezek után jön a Huber féle iskola, amely azt mondja, hogy nem úgy van ám ez, az anya szaturnuszi analógia. Na most kinek higgyünk. Én természetesen a Holdat tekintem elsődleges anya-principiumnak, de ha akarjátok "semmi perc alatt" be tudom bizonyítani, hogy igenis a Szaturnusz az anyaszimbólum. Ez nyilvánvalóan abszurd helyzet. Minden eszmerendszernek folyamatosan felül kell vizsgálnia az alaptételeit. Némelyekről kiderül, hogy nem állják ki a próbát, másokról pedig az, hogy igenis működik, és nem csak egy-egy szerencsés esetben, hanem meghatáozó módon.
Én vitatkoznék azzal az állítással, hogy "az asztrológia pontosan nem mond meg semmit", bár azzal mélységesen egyetértek, hogy természetesen az analógiákat nem lehet prfanizálni például a vizsga, főnök, feleség, barátnő témakörére. De nem szeretnék most túl sokat pofázni, ha lesz újabb hozzászólás, szívesen folytatom a diskurzust.
Előzmény: djkalo (175)
Klix Creative Commons License 2001.02.02 0 0 177
Az első kérdésem, hogy a djkalo-ból elhagfyható-e az első két betű?
A hozzászólás egyébiránt korrekt volt, és nem szeretném, ha kötözködésnek tűnne, amit írok, de néhány mondatát érdemes lenne gorcsó alá vetni. Az első, hogy általában az emberek azt szokták birálni, amit nem ismernek. Igy van ez az asztrológiával is, az ellenzők tuidásszintje általában igen alacsony. De nincs ez másként akkor sem, amikor valaki ex-catedra kijelenti, hogy a statisztika csupán játszadozás a számokkal. Nem igaz, a statisztikábnak ighen komoly szabályai vannak. Aki "nagy bölcsen" leszója a statisztikát, az többnyire nem tudja, hogy mi a mintavételezés szabálya, milyen próbákbnak kell alávetni a mintát, és igy tovább. Én nagyon komolyan foglalkozom az asztrológia igazságtratalmának vizsgálatával, mindez ideig szinte semmi segítséget nem kaptam. Vannak pillanatok, amiklkor azt gondolom, hogy nem is érdemes ezt a témát feszegetni. Akinek van kedve nézzen el a forum tudomány rovatába. Igaz már több m mint ezer hozzászólás va, de ha szerebncsés valahol ott a négyszázadik környékén kifejtettem, hogy mi történne, ha véletlenül sikerülne bebizonyítani az aszt. álllítások igazát. Hát nem valami szívderítő prognózist vázoltam fel.
Még folytatom.
Előzmény: djkalo (175)
Klix Creative Commons License 2001.02.02 0 0 176
Sziasztok!
Soha nem értetem meg, hogy miért van az, hogy egy téma iránt érdeklődök miért nem találnak egymásra. Az origo alatt nagyjából háromnegyedéve folyik erről a témáról egy, illetve később már topic. Én próbálgattam ajálgatni neketek, hogy nézzetek át oda is, hátha több szem többet lát.
Még irok, de most le kell lépnem.
Előzmény: djkalo (175)
djkalo Creative Commons License 2001.01.27 0 0 175
Üdv Mindenkinek!
Hol is kezdjem? Szóval mindenki azt mondja, hogy az asztrológia nem tudomány. Ok rendben, de miért kell, hogy az legyen??? Csak akkor működhet valami, ha tudomány? Mert szerintem nem. Egyébként pedig először is tisztázni kéne, hogy milyen értelemben beszélünk a tudományról. Egely Györgyről halott már vki? Van egy könyve, a Tiltott Találmányok, melyben bemutatja, hogy hány elképesztő és működő találmány bukott el a vaskalapos tudomány miatt. Ő egyébként hires és elismert fizikus és neki is rengeteg találmánya van. És akár hiszitek akár nem ő állitja, hogy pl az energiamegmaradás törvénye nem igaz, és létrehozható az perpetuum mobile. Aki elolvassa a könyvét, és még némi fizikai ismerettel is rendelkezik, az belátja hogy igaza van...és közben megismeri a tudományt mint intézményrendszert is, hogy hogy tette tönkre közvetve milliók életét, és hogy a saját hatalma érdekében hogy halgatatta el ezeket a nagyszerű feltalálókat. Egy ennyire korrupt és az orráig se látó társasággal én nem szeretném az Asztrológia létjogosultságát beláttatni. Ők ugyanis soha nem fogják meg érteni - és ami most jön az már szintiszta ASZTRO - hogy az időnek nem csak mennyiség van, hanem minősége is. Figyeljetek, mi a közös abban, hogy Harcsa, Bálna, Gekkó, Béka, Elefánt? Mindegyik állat. És mi a közös abban, hogy Achát, Sárga, Papagáj, Majom, Merkúr, USA??? Első ránézésre biztos azt mondanánk, hogy semmi. De aki tanult asztrológiát, azt mondja IKREK. Tudjuk azt is, hogy ha vki május 22 és június 21.-e között született, az is Ikrek, mármint a napja. Tehát nagy valószínüséggel sok olyan dolgot fog szeretni amit az Ikrek emberek, olyan foglalkozást fog választani, olyan állatot fog tartani, olyan köveket fog gyűjteni, azok lesznek a kedvenc ételei, stb. Persze rögtön leszögeznék két dolgot. Az asztrológia pontosan nem mond meg semmit, csak vminek az esélyét mondja meg, hogy pl mennyire nagy az esélye annak, hogy meglesz a félévi vizsgád, hogy kirúg a főnököd, hogy szül a feleséged, hogy összeveszel a barátnőddel stb. A másik dolog pedig, hogy azért mert vkinek a napja Ikrek, azazhogy a születési napja az Ikrek periódusába esik, még nem jelenti azt hogy minden Ikrek szeretni fogja a köménymagot, hogy minden Ikrek Internetezni fog, hogy mindegyik szeret majd futni, stb. Hiszen egy születési horoszkóp nem csak a "nap"-ból áll. Ha ez igy lenne, akkor az embereket 12 csoportba lehetne osztani. Éppen ezért nem működnek az újsághoroszkópok. Egy normális horoszkópban,ugyanis ott vannak a bolygók, a házak, stb és ezek a lehetséges variációkat még a milliárdos nagyságrendnél is nagyobbra teszik. Ami tesztelést illeti, nem értem miért van szükség ilyen nagyszabású tesztekre. Aki nem hisz benne, menjen el egy asztrológushoz és próbálja ki. Egyébként a világban, főleg amerikában már rengeteg ilyen statisztikát készitettek, és mindegyik azt hozta ki, hogy az asztrológia működik. Mi sem bizonyítja jobban, hogy az Asztrológia több mint 6000 éves múlttal rendelkezik. A másik pedig hogy rengeteg hiresség foglalkozott az asztrológiával. Először is ott vannak a középkori csillagászok, akik egyben asztrológusok, matematikusok és fizikusok is voltak: Kepler, Tycho Brache, Newton, és társai. Ott van számos amerikai elnök. Pl Rooseveltnek is volt saját asztrológusa, na meg persze számos államférfinek és államnőnek :)))
Akit pedig mindez nem győz meg...semmi gond, ne higyj benne......csak ne szidd akkor, ha még ki sem próbáltad.
Törölt nick Creative Commons License 2001.01.27 0 0 174
Ja még valami:

Az hogy nem ismerik a "kutatók" (vagy nem fér bele a közgondolkodás mostani kereteibe) a működési metódusokat, az még nem azt jelenti, hogy nem működik az asztrológia.
Ez nem szabadjon, hogy ok legyen a kritizálásra.
Sokan kérdezik, hogy hiszel-e az asztrológiában?
Nem a gyakorláshoz kell a hit, mert a módszer egzakt. De ha a mozgatórugókat akarjuk feltérképezni, oda már elkél a hit. De ez már egy más terület...

Adept

Törölt nick Creative Commons License 2001.01.27 0 0 173
Kedves Mindenki

Most akadtam rá a topicra. Ippeg csak hogy átfutottam ugyhogy bocs ha olyat irnék ami már volt.
Egy két kósza gondolat.

1. 5 éve tanulmányozom a témát és gyakorlom is napi szinten. A módszer működik. Nekem.
Jönnek az emberek és elégedetten távoznak, hiszen valami építőt, segitőt tudtam nekik mondani. Kell ennél több? Szükségem van arra, hogy a tudomány is kimondja az "áment", hogy működik? Számít-e, ha bebizonyosodik tudományosan, hogy nem működik az asztrológia?

2. A statisztika tényleg furcsa dolog. Ha akarom fehér, ha akarom fekete...

3. A "tudományos" vizsgálatok soha nem fogják alátámasztani 100%-osan a létjogosultságát, hiszen nem tartozik a normál tudomány hatáskörébe.
Lásd: paratudományos és szellemtudományos témák.

4. Fontos lenne, ha mindenki csak olyanról mondana vélemény amit ismer. Csak igy lehet eszmét cserélni.

5. Amire mindig is törekedtem és talán sikerült is: Megtalálni az asztrológia korlátait és a megfelelő alkalmazási területeket.
Ha tisztában vagyok azzal, hogy mi van a kezemben és jól is használom, akkor nem tévedhetek.

6. Ha hibákat ejtek, az az ÉN hibám, nem pedig a módszeré. Ez nagyon fontos!! Furcsa lenne, ha a matematika létjogosultságára, egy bukott diák dolgozatából következtetnénk...:)

Asszem egyenlőre ennyi:
Adept

Xix Creative Commons License 2001.01.27 0 0 172
Üdv, Mindenkinek
Tapasztalatom szerint arról vitatkozni, hogy az asztrológia működik-e, avagy csupán balga babona, nem igazán érdemes. Aki nem hisz benne és nem ismeri a rendszert, annak úgysem lehet bebizonyítani a létjogosultságát. Olyan témáról vitatkozni, ahol csak az egyik fél járatos a témában, eleve reménytelen.
Én spec. abszolút szkeptikusként és hitetlenként kezdtem el asztrológiával foglalkozni, mert úgy gondoltam, hogy addig nem mondhatom sem azt, hogy marhaság az egész, sem azt, hogy ez a tudományok csúcsa, amíg nem tudom, miről is van szó.
Számomra bebizonyosodott, hogy ez a rendszer kitűnően működik, csak tudni kell helyesen használni. (erre azonban nagyon kevesen képesek)
Szerintem a legjobb önismereti módszer.
A tudományos bizonyításokról röviden csak annyit, hogy statisztikával azt bizonyít be az ember, amit akar és már rögtön akár az ellenkezőjét is.
Na, nem vagyok én ám mindig ennyire komoly, meg is illetődtem itten a saját tudományos megnyilatkozásomtól,na:-)))
Szóval, lényeg a lényeg, beszélgetni lehet róla, de bizonygatni dolgokat pro és kontra, nem érdemes.

Kedves FuRFuR, autodidakta módon tanultad az asztrológiát, avagy valamely "mester" támogatásával?

Előzmény: FuRFuR (171)
FuRFuR Creative Commons License 2001.01.24 0 0 171
Hát én csak most csöppentem ebbe bele...
Álmosan, fejfájósan, de azért beleolvastam néhány hozzászólásba.
Elég nagy már az anyag, az idő meg kevés, de azért szrintem látom a fő irányvonalakat.
Akkor egy-két megjegyzés (később talán lesz több is):

1. Janák Lajost személyesen ismerem, beszélgettem vele, amikor elmentem a Baktay Ervin Asztrológiai Egyesületbe, hogy hozzájuthassak az egyesület havonta megjelenő újságjához.
Hát tényleg nem keltette valami hihetetlen intelligens és művelt ember benyomását. Hanghordozása, beszédstílusa lekezelő, arrogáns, a suksükölésről és a nákozásról nem is beszélve.
Egyébként annak idején láthattuk őt pl. a Nyitott szájban is, ahogy az asztrológia védelmezőjeként gyakorlatilag lejáratta az asztrológiát. Előbb kifejtette, hogy a magazinokban megjelenő "horoszkópoknak" semmi közük a valódi asztrológiához (ami mellesleg igaz is), aztán negyedóra múlva bevallotta, hogy mint hivatásos asztrológus, jó pénzért ő maga is ír ilyen Story-Cosmo-Kiskegyed... horoszkópokat. No comment.
Ja és tényleg tévészerelő. A két évvel ezelőtti telefonkönyvben ez állt: Janák Lajos, televíziószerelő, asztrológus. Mellesleg ezen a számonm értem őt el. Hm... persze lehetséges, hogy az idei Telefonkönyv már doktori címet tüntet fel a tévészerelő helyett...
Egyébként nekem tökmindegy, hogy doktor-e vagy sem; mint ahogy az asztrológia igazságát sem az dönti el, hogy kik a művelői.

2. Kb. 10 éve foglalkozom hobbiszinten asztrológiával. Barátaim kérésére néha készítek is horoszkópot, ennek ellenére nem gondolom azt, hogy baromira értek az asztrológiához. Mint ahogy nem vagyok meggyőződve arról sem, hogy az asztrológia működik, igaz, az ellenkezőjét sem állítom. Mindenesetre több annál, hogy játéknak tekintsük, és annál is, hogy semmitmondó kísérleteknek vessük alá. Egy olyan kísérlet, amilyenről itt beszéltek, ugyanis éppolyan tudománytalan lenne, mint amilyennek sokan az asztrológiát tartják. Tudománytalan eszközökkel akarjátok bebizonyítani a tudománytalanságot?

3. Tényleg nem tudom, hogy hihetünk-e az asztrológiának vagy sem. Arra viszont mindenképpen alkalmasnak találom, hogy segítségével az ember könnyebben megismerje saját magát és másokat is. Egyszerűen azáltal, hogy foglalkoztok magatokkal. A horoszkóp kitűnő eszköz ahhoz, hogy elgondolkozzatok magatokról: milyenek is vagytok valójában, honnan jöttetek, hová tartotok. Én kipróbáltam, és nagyon érdekes volt.

devnull Creative Commons License 2000.10.20 0 0 170
Tisztelt Tasztaltársak!

Ha már feléledt a topic, beillesztek ide egy linket (remélem, sikerül).
Olvassátok Ti is el, szóljatok hozzá:

Az asztrológia tudományos vizsgálata

Klix Creative Commons License 2000.10.19 0 0 169
Csak most akadtam rá erre a témára, s csak felületesen tudtam átfutni a hozzászólásokat. Az asztrológia igazságtartalma nagyon foglalkoztat, erről indítottam is egy topicot az origóban. Ha érdekel, olvassátok el. Örömmel vennék egy kis frissitést, mert kevés volt a hozzászóló.
A kisérlet természetesen nagyon érdekel, szívesen részt veszek benne, javaslattal is élhetek. Lényeg, hogy csak egzakt vizsgálatot szabad elkezdeni, másnak nibncs értelme.
Arról, hogy Gauquelin öngyilkos lett volna, nem tudok. A felesége, aki szintén részt vett a kutatásban egy évvel ezelőtt még élt.
dcsh Creative Commons License 1999.08.20 0 0 168
Mi lesz már ezzel a kísérlettel? A férjemet ráugrasztottam a topicra, végigolvasta, pedig nem sok kedve volt. Értékelhető javaslatokat is tett (4/5), aztán most meg semmi?
sófelhasználó Creative Commons License 1999.08.06 0 0 167
Ugye, nem azt várod, hogy mi is öngyik legyünk? ;-))))
Egyébként ez a sztrori már a harmadik változatban kerül elő, és azért a forrásmegjelölésed nem nevezhető "tudományosnak".
Ebből is látszik, hogy bármilyen vizsgálatot lehet így is, úgy is magyarázni :-((((
Karma Ranjung Lhamo Creative Commons License 1999.08.06 0 0 166
Csak halkan jegyzem meg, nekem van pszichológus ismerősöm ( végzős az Eltén ), végszükség esetére, de fogadjunk, hogy rögtön bundára gyanakodna mindenki!
Ha szükség enne mégis, előkaphatom.
Fidusz Creative Commons License 1999.08.05 0 0 165
Egy ismerősöm írta a héten:


Egy Gaquelin nevu francia több mint 12 ezer személyen, nagy számítógépes apparátussal elvégzett egy óriási vizsgálatot, és az eredmény semmi "pozitívum". Ezt a magyar TV persze mint az asztrológia sikerét értékelte, ugyanis a Párizsban született olimpiai aranyérmesek egy picivel gyakrabban születtek valamelyik jegyben, mint a többiben (de ha nem párizsi, vagy nem olimpiai bajnok, akkor már nincs meg az összefüggés). Semmiféle más összefüggést nem találtak, pedig az értékelés is matematikailag nem korrekt, nagyon liberális volt.

Gaquelin eloször nem hitt a horoszkópokban, aztán igen, majd a vizsgálat végén öngyilkos lett... ezt sem közölte a TV.

Ez a vizsgálat annyira sok tulajdonságra, eseményre keresett, és annyi
személyt ill. horoszkópot vizsgált, hogy megállapításait nem nagyon tudnánk amator módszerekkel korrigálni.

Robzon Creative Commons License 1999.08.04 0 0 164
Akkor +kísérlem összefoglalni hol tartunk… Részemről elégedett vagyok a topic eddigi előrehaladásával, hiszen már öt különböző vizsgálati módszert leltünk.
1. Személyiséganalízis összevetés: Leírás a témanyitóban. Elég komoly akadály azonban, hogy nem sikerült egyetlen pszichológust sem beszervezni eddig. Másrészt ki kéne dolgozni a pszichológiai és asztrológiai analízis közös nevezőre hozását, hogy összevethetőek legyenek.
2. Életút tipp: (big4-drl) Az alanyok életútjának négyötödéről szolgálunk információkkal az asztrológusnak, aki ezek alapján megadja a maradék időben történ jelentősebb eseményeket és időpontját, majd ezt összevetnénk az alanyok által írt életrajzzal. Ha én komoly asztrológus lennék, azt hiszem ezt választanám, hogy bebizonyítsam a horoszkóp működőképességét.
3. Nemre tippelés (kisferó): A fogatatási holdfázis, és az anya egyéb aasztrológiai adatai alapján állítólag megjósolható a baba neme. Ezt könnyen ellenőrizhetnénk, csak már mondja el egy beavatott, hogy milyen adatok kellenek.
4. Foglalkozás tipp (sófelhasználó-Grandpierre A-Francia házaspár): Ha a születési időpont összefüggésben van az alany tulajdonságaival, akkor összefüggésben van a választott foglakozással (amit nyilván a tulajdonságok befolyásolnak), itt csak kategorizálni kellene, hogy melyik csillagjegyre milyen foglalkozás jellemző, majd elég adatot gyűjteni, és összevetni. Az adatgyűjtés könnyen megoldható ;) Szül. időpont, és foglalkozás minden személyzeti adatbázisban benne van, már csak a foglakozásokat kellene kategorizálni, ami nem kis meló, de szintén megoldható lehet. Ez jó kis kísérlet, kár hogy nem én találtam ki.
5. Párra tippelés (Eti): Itt Eti azt írja, hogy az asztrólógusnak a szül időpontok alapján kellene párosítania az összeillő embereket. Háááát… Kontrolként egy nem asztrológusnak is párosítani kellene, hogy lássuk találomra + józan ésszel milyen eredményt lehet elérni, és ehhez viszonyíthassunk.

Nakérem. Itt eddig annyi bölcs, beavatott, asztrológia tudományában járatos, (de természetesen túl szerény ahhoz hogy ezt itt 1az1ben kijelentse) emberke volt… Tán ha valaki a kísérleteket is véleményezné „szakmailag”, hiszen ha sikerül valamelyiket megcsinálnunk - és pozitív eredményt hoz – az világszenzáció lenne. Amúgy tudjátok miből lehet egyértelműen látni, hogy az asztrológia hit, és nem tudomány? Hát abból, hogy nem is keres önigazolást. Nosza cáfoljatok +!

Eti Creative Commons License 1999.08.02 0 0 163
valaki kérdezte, firtatta itt anno, hogy ki a Janák Lajos, hogy az a szerelő-e, akire gondol :). hát ma láthatta volna az rtl-klub reggeli műsorában... de, mostmár mindegy...
üdv, Eti
Karma Ranjung Lhamo Creative Commons License 1999.08.02 0 0 162
OFF:
Na most már türelmim véges voltához közeledvén hadd jegyezzem meg, hogy Ti, becsesb Ta.társaim hajszoltok bele ebbe a bizonygatásba és már nagyon unom. Nem én kezdtem el verni a mellemet, hanem csak igyekeztem reflektálni.
Aki bizonyságot akar, az menjen el a Konferenciára tizenvalahányezer forintért, ott leránthatja a leplet akiről csak akarja.
Egyébiránt már régen megkérdőjeleződött bennem a devnull-os sztori, ilyet bárki kitalálhat. Ezt nem rosszindulatból mondom, de most már én sem hiszek senkinek.
A bizimet előkeresem és megadom a paramétereket. A neten nem hiszem, hogy fenn van a Baktay Egyesület, de az Elixír magazinnál kereshetitek Janákot.

2 makákó:
Nahát, mivel érdemeltem ki a bensőséges mexólítást? Nem emléxem, hogy együtt cigiztünk volna...
Ráth-Végh sirály, imádom, minden könyvét olvastam. De az itt nicknévként használatos szanszkrit nevemet egyfajta "keresztségben" kaptam, nem én választottam. Ha horoszkóp készítésre vetemedek, akkor a rendes anyakönyvi bejegyzés funkcionál.
Én sosem cseszegetek senkit a nickje miatt. Ez alap.
A rossz tapasztalataid miatt nem kell mindenkit közellenségnek nézni. Csak apránként, egyenként találjunk valakit hiteltelennek, SZVSZ.
"sémi" ??? ez így nem fér a fejembe
OFF,ON

Most lesz kísérlet, avagy nem?

Eti Creative Commons License 1999.07.30 0 0 161
Kedves mindenki!
Tegnap fedeztem fel ezt a topicot, délelőtt végigrágtam magam az egészen. Csuda tanulságos volt. Ez a foglalkozást vizsgáló dolog is jó ötlet, de azt is lehetne, hogy párok horoszkópját vizsgálnák a tisztelt asztrológusok. Olyan párokét, akik min. 5 éve együtt élnek. Persze az asztrológus nem tudná, hogy ki kinek a párja, épp ezt kéne "kitalálnia", ez lenne a feladat. Biztos, hogy mindenki benne kell legyen a párja képletében, nem? Aztán, hogy ehhez hány pár kell, azt nem tudom. Meg azt se, hogy így is lenne-e elég nyuszi. Én pl. jelentkeznék nyuszinak a párommal, ha épp ez az ötlet jönne be. De majd a szakértők úgyis megmondják, hogy miért nem jó az ötlet. Hát ennyi.
Eti

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!