Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2008.12.30 0 0 topiknyitó
Most jelent meg Farkas Iván: „Hallgass a zenére” c. könyve mely, gondolom, sok előkészülettel járó mű lehetett. Nagyon örülök neki de ugyanakkor van egy szívfájdalmam is. Kimaradt belőle egy nagyon híres német szoprán:
Annelise Rothenberger aki nekem nagyon is kedves művész. Lemezeim tőle: Lortzing két teljes operája:
a Wildschütz és az Undine, majd Folotow: Martha, és Richard Strauss Arabella, ahol Lisa della Casa-val énekel, Jospeph Keilberth vezényel. Azonkívül egy operett: Offenbach: Orfeusz az alvilágban amelyet a Philharmonica
Hungarica ad elő. Ez az énekesnő nagyon híres Németországban, de nálunk sem ismeretlen, annak ellenére ő úgy nem szerepel e könyvben, mintha soha nem is létezett volna. Még a bakelitlemezes korszakból volt egy Mozart: Figaró Házassága c. operája, ahol Susanne szerepét énekelte (igaz németül, de elragadóan szép bársonyos hangon).   Szerintem megérdemelt volna egy 10-12 soros hallhatatlanságot ebben a különben szép kivitelű műben. Tudom, hogy a hallhatatlanságot hála istennek elsősorban a lemezek őrzik meg, de nem közömbös az sem, hogy ez énekes panteonban is megtalálható legyen a neve.
Még egy hiányosságra hívom fel a figyelmet. A kontratenorok között nem szerepel Rolf Popken, aki Telemann: Brockes passió (Hungaroton) c. oratóriumában Júdás szerepét énekli férfi alt hangon.
Nem mondom azt hogy ezzel végképp kimerítettem a hiányzók listáját, de egyelőre első látásra ezeket tudtam felfedezni. Egyébként e mű nagyon nemes vállalkozás, akárcsak a „Barangolás az operák világában” című
négykötetes összefoglalás, mely Winkler Gábor munkáját dicséri.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!