Keresés

Részletes keresés

JÓBIKA Creative Commons License 2017.10.10 -1 0 27

Na, én elég "periférikus" srác voltam, 1957-ben végeztem a VIII/B -osztályt, ami a földszinten volt. Mivel éppen a forradalom után voltunk, berobogott a tanterembe az orosztanár néni, mire éles füttykoncert fogadta. Mire lecsendesedtünk, közölte, ő olasz szakos is.   "Na jó, akkor megbocsájtunk."

 

Végül a németet választottuk, az ideiglenes tanfüzet elején igazi Kossuth-címer volt, ezt azok értékelik manapság, akik átélték azokat az időket.

 

Ti fiatalabbak vagytok, talán emlékeztek 1-2 akkor még fiatal tanárra:  Dr. Zádor Andrásné magyarszakos (Éva pajtás!), ő később átment a Toldi gimibe,   Tenke Zoli bácsi (igaz magyar ember volt) testnevelő tanár.  A pedellus  Lankai Gábor bácsi volt, elől, a bejárattól kissé jobbra volt a szolgálati lakása.

 

Volt egy igen alacsony, kissé csúnyácska történelem tanárnő, na, ő szerettette meg velem a történelmet, mert ahogy magyarázott, az maga volt a csoda!  -  Abból az egyetlen tárgyból voltam végig színjeles!............Persze, az idő múlt, a forradalom után jött egy kifejezetten gonosz magas töritanárnő, ő már áprilistól marxizmust is kevert a tananyagba, attól kezdve szín-kettes lettem (ezzel már életem hajnalán kimutatva, nem értek egyet a korai foximaxival....

 

Ezzel együtt jó volt odajárni suliba  -  meg háááát, jó volt fiatalnak lenni, ez volt a napfényes gyermekkor...

 

Czékus Jób

Törölt nick Creative Commons License 2010.10.09 0 0 26

Kedves zellerke56!

Örömmel olvastam hsz.-odat, bár nem túl vidám emlékeket elevenítettél fel. Sok közös ismerősünk van, és talán egymást is ismerjük (ismertük...) abból az időből. Emlékszem a tragikus kimenetelű balesetre, azután az összes lándzsahegyet leszedették. N. I. valóban nagyon jól feküdt pártvonalon. Jellemző a vonalasságára, az iskolai ünnepségeken mindig el kellett énekelnünk a szovjet himnuszt is a magyar után, holott más iskolákban a 60-as években már legfeljebb csak november 7. alkalmából kellett. Emlékszem, hogy agitált a Coca Cola ellen 1968-ban. Mondjuk abban igaza volt, hogy nagyon nem egészséges kólát inni.

Előzmény: zellerke56 (25)
zellerke56 Creative Commons License 2010.10.08 0 0 25
1961-1969 jártam az Áldásba
Livia néni 1.-2. osztály
Mici néni 3.-4. osztály /konty, és husszu vörösrefestett körmök/, szeptemberben az első héten mindig hozott neki valaki vadonatuj diót, és azokat törögette-hámozta óra alatt,a vérvörös körmeivel
5.-ben Cili néni, duci, kissé szinpadias, többször volt rosszul az órán, ilyenkor elmondta, ugye , tudjuk, mit kell csinálni,ha ő elájul az osztályteremben..
Németh istván igazgató, neki volt egyedül kocsija, ott állt mindig a suli előtt, nagyon jól fekhetett, mert 1969.-től felfele buktatták, a Rákócziban folytatta igazgatói pályafutását.
Egy évfolyamba jártunk a lányával, Mónikának hivták.ha otthonfelejtette a tizóraiját, az apukája az iskolai hangosbemondón hivatta le érte a tanáriba.
Hatodikban egyik évfolyamtársunk felakadt a lándzshegyes keritésrácson, mert át akarta ugrani/mindezt a Szemlőhegy utca felől-ha tudjátok, miről beszélek.../meghalt.
Vajon a velem járt Ágai zsuzsa -ő lett a költő?
Vészits Andrea-nos őt biztosan tudom, sokra vitte

Velünk járt a Keleti Márton lánya is, ezért a Butaságom története cimü filmjében szereplő kislánya örökérvényü mondatai anyukája fenekéről/Ruttkai Éva lányát játssza/ a valós osztálytermünkben, valós osztálytársaival került felvételre.
Ghostman Creative Commons License 2009.09.05 0 0 24
Akkor mi osztálytársak voltunk :)
Előzmény: zenefalo (23)
zenefalo Creative Commons License 2008.01.09 0 0 23
89-ben végeztem az Áldásban. Poós Istvánnéra és Soós Erzsébet tanárnőre gondolok vissza szívesen. Bár velük azóta is találkozom néha napján. :) Szegény drága Matu nénit is nagyon kedveltem, bár ő csak fél évig lehetett az osztályfőnökünk. Szerintem kívételes ember volt. Az Áldásban egyébként a legjobb emlékem, hogy ott voltam először, másodszor és harmadszor szerelmes. Ez is valami. :) A tanárok közül megemlíteném még Rudolf Tamásnét, aki azidőtájt jött, amikor talán nyolcadikosok voltunk. Ő nagyon jól magyarázta a matekot. Nem vagyok egy kifejezetten reál beállítottságú ember, de ő a maga szigorú, "könyörtelen" tanítási módszereivel belénk verte a tantárgyát :). Akit külön kiemelnék még, az Ujj Zoltán testnevelő tanár. Miután nem voltam soha tornász alkat, ezért nem nagyon kedveltek a testnevelők. Akikre emlékszem név szerint: Szörényi Béla bácsi (úgy tudom, ő szegény meghalt), Gallik Béla, Batthyány Ferenc ( Freddie Mercury), Horváth Attiláné - Eszter néni, Kriszta néni (nem tudom milyen Kriszta), és a végén, - happy endként - jött Ujj Zoltán tanár úr, aki végre pedagógusként viszonyult hozzám. Számára nem az volt az első, hogy  kinek milyen a fizikuma, ki mennyire jó tornász, hanem ő mindenkit a saját képességeinek megfelelően igyekezett fejleszteni. Én gyáva gyerek voltam, ezért aztán a gerendára nem felparancsolt, hanem olyan gyakorlatokat végeztetett velem, amelyek hozzásegíthettek ahhoz, ami a többieknek természetes volt. Meglepő türelemmel igyekezett belőlem "embert" faragni.  Figyelembe vette, hogy szemüveges vagyok, megértő volt, ugyanakkor határozott és szigorú. Ösztönzött a jobb teljesítményre, nem alázott le a többiek előtt. Szóval Ujj Zoltán tanár úrra különös szeretettel és tisztelettel emlékszem vissza. Jó lenne, ha ez a topic tényleg feléledne.
kt78 Creative Commons License 2007.10.28 0 0 22
Ha a Kriszta nénivel egy időben pályfutását ott kezdő ,német tanár Márta néniről van szó ,akkor engem tanított ,akkor is nagy szigorral ,nulla humorérzékkel. Szerintem engem nagyon utált.
Előzmény: Eta7-173 (18)
kt78 Creative Commons License 2007.10.28 0 0 21
A képen nekem Andrea néni ismerős ,Ő is az én időmben jött oda tanítani ,és aranyos volt.
Előzmény: Eta7-173 (18)
kt78 Creative Commons License 2007.10.28 0 0 20
Kriszta nénit nagyon szerettem ,akkor Ő új volt még ,amikor én is odajártam. Utólag belegondolva félelmetesen jól reagálta le a hülyeségeimet ,amiket kémiaórán műveltem.
Előzmény: Eta7-173 (17)
Eta7-173 Creative Commons License 2006.07.01 0 0 19

Hahó!!!

kihaltatok, vagy mi van? legalább mi, ex áldásosok tartsunk össze!!!

írjatoooook!!!!!

Eta7

 

Eta7-173 Creative Commons License 2006.06.15 0 0 18

...nade a tanárbúcsúztató se volt semmi....merthogy a mi 8.b-nk ilyet is szervezett:P(2004.06.04.)

akkor mindenki sírt. nem a ballagáson, áááá, nem. a tanárbúcsúztatón. akkor tudatosodott mindenkiben, hogy mi is fog velünk történni június 9-én..."ami elmúlt, soha nem jön vissza már..." és ezt a dalt komolyan el akarták velünk énekeltetni!! ott! ...hát nem is mondom, mi lett belőle...ezer zsebkendőt adtak nekünk a fiúk, de az egéritató csak folyt...iszonyat.

 

sok-sok tanár......Ildikó-, Andrea-, Ági-, Lívia-, Zsuzsa néni, és drágalátos István bácsink;)

 

Eta7-173 Creative Commons License 2006.06.15 0 0 17

Jesszom, de régen írtatok!!

...hát én 2004-ben ballagtam...nagyon rossz volt. Otthagyni mindenkit...brrr!!!!

Imádtam az Áldást...annak ellenére, hogy az osztályközösség nem volt valami csodás. ...De Kriszta néni mindig megoldotta a problémát:D

...valamelyikteket tanított Márta(torta) néni?? az utóbbi időben eléggé hírhedt lett...Drákói szigor és egyebek...

jaaaj, de örülnék, ha valaki írna...

na pussz:7-173

Kriszta néni, azaz makkocska... drága ofőnk....Kriszta néni. Nagyon szerettem...egyszerűen csodálatos ember.

B_foki Creative Commons License 2006.01.09 0 0 16
Én jóval korábban jártam oda, Mici néni 3.-4.-ben volt a tanító nénim,
Ma a tanárlistát nézve (http://www.aldasuai.sulinet.hu/) egyedül Dévényi Vili az, aki az én idõmben is ott volt már.
Néhányan még, akikre emlékszem: Inacsovszky Jutka néni, Kónya Éva, Klári néni, a tornatanár. Katona Katalin rajz, a többiekrõl már volt szó, vagy most nem jut eszembe.
Előzmény: kt78 (15)
kt78 Creative Commons License 2006.01.06 0 0 15
Mici nénire Én is emlékszem ,vörös konyba volt mindig a haja ,szigorú volt ,bár nekem nem volt Ő tanárom. Amúgy mai napig megvan az ott kiselejtezett ZK orsósmagnóm ami Vili bácsi (orosz tanár) kezelésében állt.
Előzmény: Dezira (14)
Dezira Creative Commons License 2006.01.06 0 0 14
Légy üdvözölve! Én is örültem, amikor megtaláltam.
Előzmény: kt78 (12)
Dezira Creative Commons License 2006.01.06 0 0 13

Sziasztok

Nekem matekot is, meg ofő is volt, + fizika, kicsit sok volt a jóból. De a sulit szerettem, meg jóban vagyunk sokan azóta is.

Csak olyan kihalt volt ez a topic, azért kiabáltam, hátha bejönnek páran, és lám...

Előzmény: B_foki (11)
kt78 Creative Commons License 2006.01.05 0 0 12
De jó ,hogy idetaláltam ,93-ig Én is ide jártam
B_foki Creative Commons License 2006.01.01 0 0 11
Boldog új évet!

-> Ki ismerte Violát!
Mit is tanított? Fizikát? Ebben nem vagyok biztos, de sok nehéz percem volt nála.

-> Kit tanított a kapafogú?
Azt nem tudom, ki.

-> Mi van Mici néni múlhatatlan kontyával ?
Ugyanolyan, mint volt.
Előzmény: Dezira (10)
Dezira Creative Commons License 2005.12.25 0 0 10

Sziasztok! Boldog Karácsonyt!

Mi ez a kihalás?

Ki ismerte Violát! Kit tanított a kapafogú? Mi van Mici néni múlhatatlan kontyával ?

Áldásosok! ébresztő!

Előzmény: B_foki (9)
B_foki Creative Commons License 2005.11.04 0 0 9

De kár, hogy így elhalt ez a topic, én meg csak most bukkantam rá.

Nekem Inacsovszky Jutka néni volt az ofõm, de egy életre nyomot hagyott Matu néni is. Máig emlékszem, hogy mikor 1956-hoz értünk a könyvben, akkor azt átugrotta, és így utólag valószínûsíthetõen valami olyat mondott, hogy hazugságokat õ nem tanít.

Három éve volt az iskola 90 éves, akkor sokan összejöttünk, és azok a tanárok, akik az én idõmben (70-es évek eleje?)  öregek voltak (Mici néni stb.), azok pont úgy néztek ki, mint anno.

 

Szerintem tök jó suli volt az Áldás.

 

Felsõ tagozatban mindig 'elvesztettem' év végén az ellenõrzõmet, így máig megvan az összes intõm. Az is, amit a Matu nénitõl kaptam 8-(

Valaki írta a Lívia nénit. Másodikban Lívia néni tanított, Elsõben ?Bíró Józsefné? de erre a két tanítónénire képtelen vagyok visszaemlékezni. Még osztályképem sincs róluk. Ha eszembe jut, bosszant, hogy hogy eshet ki két arc ennyire az emlékeimbõl, akiket annyit láttam.  Lívia néni talán dereng, De az elsõs tanítónéninek még a neve se biztos, esetleg Emi néni...

Előzmény: Törölt nick (8)
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.20 0 0 8

Örülök, hogy megtaláltam ezt a topikot. Én csak 5 évig szenvedtem az Áldásban, pontosabban a kelleténél talán többet szenvedtem is, de azért persze a szép élmények mégis túlnyomóak, pláne kb. 40 év elteltével... Várhelyiné Klári néni, majd Kopváryné Nusi néni voltak az ofőim alsóban, akikre ugyanúgy hálával és szeretettel gondolok vissza a mai napig is, mint felsős ofőnkre, Varga Hajdu Istvánné Diskay Lenke nénire, aki egyébként ismert festőművész volt, nemcsak egyszerűen rajztanár, és aki sajnos időnek előtte, ha már nem is fiatalon, halt meg. A legnagyobb tanáregyéniség abban az időben talán Matu néni volt (Sashalmi Ferencné), törióráira a mai napig emlékszem. Szomorúan hallottam, hogy meghalt, szintén időnek előtte. A csodálatos Vné Klári néni azonban tudtommal ma is jó egészségnek örvend. A többi tanárokról sajnos nem tudok, osztálytársaimmal is megszakadt a kapcsolatom, azért is, mert 6. o.-tól már nem oda jártam.

 

Groteszkül hangzik, de a legnagyobb, legemlékezetesebb élmény, amire vissza tudok emlékezni, az a NOSZF 50. évfordulója alkalmából rendezett parádés iskolai ünnepség, amelyen többek között a világ népeit színpompás jelmezes műsorral megjelenítettük, és a zongoratanárnő olyan energikusan (és persze remekül) játszotta el Chopin forradalmi etűdjét, hogy az ócska Stingl (?) zongora majdnem szétesett. Még fergetegesebb volt azon az estén "A párttal, a néppel egy az utunk" c. zárókórus, csak az volt vele a bajom, hogy nem tudtam, mi az a "PÁINK" (a fiatalabbak számára írom ide a vonatkozó verssort: "mert bennünk a PÁINK reménye"), de azért lelkesen, torkom szakadtából énekeltem én is :-)) Hát igen, elég vonalas volt az iskola abban az időben, az ünnepségeken mindig elhangzott (nemcsak november 7-e táján) a magyar után a szovjet himnusz is, ami a 60-as évek közepén azért már nem volt kötelező. Nyilván az igazgató et. ragaszkodott hozzá, akit őszintén szólva (más okokból) nem kedveltem túlzottan. Nem ezzel akarnám befejezni hozzászólásomat, de egyéb emlékeimet inkább máskor, majd alkalomadtán.

Ghostman Creative Commons License 2005.01.28 0 0 7
jó volt. Te mikor játál oda?
Előzmény: Cim33 (6)
Cim33 Creative Commons License 2004.05.31 0 0 6
Jó hely az...
Előzmény: Ghostman (5)
Ghostman Creative Commons License 2003.08.06 0 0 5
hátha....
Ghostman Creative Commons License 2003.05.31 0 0 4
Up!
Ghostman Creative Commons License 2003.05.24 0 0 3
Ja amugy 89 ben végeztem.
Ghostman Creative Commons License 2003.05.24 0 0 2
Hella. Bocsi, csak azt hittem az indexen nincsenek áldásosok.... Violára emléxem, Cili néni volt a napközis tanárom, a többire akit irtál nem tudom kicsoda. Amikor Matu néni meghalt akkor Ő volt az osztályfőnököm. Margit volt a földrajz tanár, Inacsovszky a matek és ugye a főfürer, a rém Mucsicska. Egyébként rajzot tanított nekem. Remélem páran még összejövünk.
Előzmény: mango33 (1)
mango33 Creative Commons License 2002.12.01 0 0 1
Szia! Lehet, hogy már csak a szépre emlékszem? Nem csak szenvedtem, marha jó dolgok is történtek ott, Veled mikor is? Az én időmben még fiatal volt a Pék Magdi, a Viola, a Gitta, a Cili nénik, és a Németh I. volt az igazgató. Üdv mango
Ghostman Creative Commons License 2002.07.06 0 0 0
Na.
Ghostman Creative Commons License 2002.07.06 0 0 topiknyitó
Él még valaki??

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!