Keresés

Részletes keresés

unartis: Creative Commons License 2018.01.10 0 0 516

A hétvégén bevetettem a kert azon részét, ahová füvet terveztem tenni, olyan szép idők voltak eddig, márciust idéző, nem januárt idéző idők, mai napra esőt jósoltak, délutánra itt is lesz, már Dunántúlon esik, remélhetőleg, ha nagy lehűlés nem is lesz, beindulnak és kikelnek a kis füvek.

unartis: Creative Commons License 2017.12.31 0 0 515

Tegnap anyósom volt házánál a bambuszt vágtam vissza  a szomszéd felől, lett jó sok paradicsom és egyéb karónak valóm, nagyon szeretem, mert évekig lehet használni, anélkül, hogy valami baja lenne, nagyon strapabíró!

unartis: Creative Commons License 2017.12.31 0 0 514

Nekem is tetszenek az ilyen praktikus megoldások, nemcsak hasznos, hanem szép is az ilyen!

Előzmény: ZsuR (512)
unartis: Creative Commons License 2017.12.31 0 0 513

Volt rá példa, hogy 0 c°-ban metszettem a talaj még éppen nem engedett fel, de szépen sütött a nap! Most viszont elmarad  a metszés mert itt is esik. Pedig úgy beütemeztem volna az év utolsó napjára egy kis fametszést :D

A dologtalanság  a butulás első lépcsőfoka, így ha  a néphagyományt követem(hogy olyan legyen a rá következő év, mint  a mai nap), akkor egy kicsit dogozni is érdemes :) a pihenés és a túlevés mellett!

Előzmény: bitter6704 (511)
ZsuR Creative Commons License 2017.12.30 0 0 512

Szeretem az olyan megoldasokat amik szepek es praktikusak.

Előzmény: unartis: (509)
bitter6704 Creative Commons License 2017.12.30 0 0 511

Nálam ez pont fordítva van. Mivel a kerti gyümölcsfák körbe vannak szántva, így csak akkor tudnék rámenni, ha keményre fel fagy, vagy ha felszárad. Máskülönben beleragadok a sárba. Sajnos a téli szabadságom alatt nem kedvezett az időjárás.

Előzmény: unartis: (510)
unartis: Creative Commons License 2017.12.30 0 0 510

Fagymentes időszak van, ilyenkor szoktam metszeni egy kicsit(a tél folyamán, semmiféle káros hatást nem vettem észre eddig), ha nem lesznek továbbra sem fagyok, a  meggyfákat, birset meg fogom metszeni a napokban. Az érzékenyebbeket viszont érdemes tavasszal metszeni, mert ha lenne fagykár, akkor még orvosolható, tehát  az elfagyott részeket kell levágni.

unartis: Creative Commons License 2017.12.28 0 0 509

Nagyon tetszenek a díszfüvek így a szegélyen, jobban néznek ki mint a borostyán, a füvet sem kell nyírni a járda mellet, mutatós így nagyon és ötletes!

Előzmény: ZsuR (508)
ZsuR Creative Commons License 2017.12.26 0 1 508

Keritesre futtatva csodalatosan takar es szepit egyben.

 

Igen... de mi az a talajtakaro, amit nem kell karbantartani???  Nalunk a winter creeper - Euonymus fortunei is ilyen, bizony maszik mindenhova, es ugy nez ki magrol is kikel akarhol...  aztan ott a Pachysandra, azt is terelgetni kell.  A bambuszrol nem is beszelve!  Azt kiutaltam a kertbol, mert karnyi vastag gyokerekkel igyekezett hatalmas lepesekkel a to fele... 

 

Probalom ugy telepiteni az ilyen rakoncatlanokat, hogy legyen egy akadaly beepitve, hogy onnan nem megy tovabb.  Aztan meg igy is marad valamennyi amit nekem kell fazonirozni.

 

Amugy nagyon szeretem a talajtakarokat... szegely novenyeket... annyit segitenek a kertelesben!  Pl fuvagas utan utalok takaritani az utakrol - igy aztan telepitettem fu nyesedek csapdakat :))...

Itt a diszfu szepen megfogja a levagott fuvet - nem kell soporni utana... igaz, ez is szaporodik, egy kis csereppel kezdtem par evvel ezelott...

 

Előzmény: unartis: (507)
unartis: Creative Commons License 2017.12.26 0 0 507

Azért van dolog egy ilyen vízszintesen növő, nyírt borostyános résszel, igaz egy évben 1X, 2X kell metszeni, fazonra igazítani, azért agresszívan tud terjedni, ha erős a tő és nem figyelünk oda. Ha felkapaszkodik egy fára, akkor egészen más forma leveleket kezd növeszteni, és virágba borul, hosszútávon megöli a fát,mert elveszi az éltető fényt tőle, láttam már ilyet. Nálunk is a telek szélen a kert hátsó felében a bambusz mögött van belőle, oda kell rá figyelni, mert ha másfele kúszik, nehogy ráfusson más növényekre. Egy ismerősöm kertjében a drótkerítésre futtatva rengeteg szép fajtát teleptett, úgy nagyon mutatós tud lenni, mert levél színében formájában különböző fajtái érdekes színfoltjai lehetnek a kertünk egyes részeinek.

Előzmény: ZsuR (505)
unartis: Creative Commons License 2017.12.26 0 0 506

Kapáld ki gyökerestől tavasszal, a füvet se sajnáld ott, majd újra lehet azt vetni, amikor a nyár folyamán még előjön ott oda suhintasz neki, utána ősszel lehet vetni újra ott a füvet, addig meg tudod oldani, hogy ne nőjön újra, a kémiai gyomirtóknak nem vagyok a híve, legjobb gyomirtó  a kapa.  :)

Amúgy szerencsés vagy, hogy olyan könnyen eredt nálad, itt egy foltos levelű fajtát már 2. éve nem bírtam meghonosítani, mert nem fogta meg, nekem a zöld túl egyhangú volt egy kb 6-8 méter hosszú falfelületen, oda szánnék belőle, na de idén újra próbálkozom tavasszal.

Előzmény: bitter6704 (502)
ZsuR Creative Commons License 2017.12.25 0 0 505

Ki lehet huzni a foldbol, nem?  Ha az eredetet nem szamolod fel, allando munka lesz... nalam van egy "zona" ahova be szokott noni a szomszedbol, onnan nem engedem ki.  Kb 0.5-1 meteres sav a kert reszetol fuggoen.

 

Sok helyen latom, hogy rendszeresen karban tartjak a funyiraskor - igy egy tomor szele van.  A weedwecker is jo modszer meg a fu szelezo gep.  A fu es az agyas kozott van egy 20-30 cm -es resz, ott tisztitjak.  Szep, dekorativ megoldas.

Előzmény: bitter6704 (502)
ZsuR Creative Commons License 2017.12.25 0 0 504

Nem tudom, mennyit art a fanak a borostyan - ugy tudom csak tamaszeknak hasznalja.  De... en sem szeretem a latvanyat a fakon, ha latom, elvagom a torzson a borostyant, es lehuzom, vagy leszarad magatol.

 

Korbe vagyok veve borostyanos szomszedda! :))  Arnyekosak a kertek mifelenk, es ez szep, igenytelen talajtakaro annak aki nem akar kerteszkedni.  En meg irtom... nem engedem vissza a kertembe.  Idonkent korbejarok, es kihuzkodom a foldbol.  Ennyi...

Előzmény: bitter6704 (501)
ZsuR Creative Commons License 2017.12.25 0 0 503

Az uj hajtasokat eredmenyesen lehet levagni funyiraskor - vagy ezzel:

Előzmény: unartis: (500)
bitter6704 Creative Commons License 2017.12.25 0 0 502

Az igazság az, hogy eredetileg nekem is tetszik a borostyán növény. Vesztemre pont ezért dugtam le azt az egy pici hajtást.

Pont az a baj, hogy a fű között vízszintesen is terjed a föld felszínén, pedig rendszeresen fűnyírózva van. A fűnyírózásnak eddig annyi eredménye lett, hogy a levelei nem tudtak nagyra kifejlődni, hanem kicsik maradtak. De a fű között a hajtások így is tovább futnak és szívó, kapaszkodó léggyökereikkel lekötnek és még erősebbé válnak. Ahogy írtad behálózzák a területet.

Előzmény: unartis: (500)
bitter6704 Creative Commons License 2017.12.25 0 0 501

Sokáig hezitáltam én is a gyomirtó használatát illetően, ugyan is én sem vagyok híve hasonló szerek alkalmazásának. Életemben most használtam először, most is sikertelenül. Az utcánk végén láttam az egyik ház előtt hasonlóan kialakult helyzetet, csak ott hagyták ráfutni a borostyánt a meggyfákra. A hat fából kettő már ki is száradt. Én nem szeretnék ugyan így járni.

Előzmény: ZsuR (499)
unartis: Creative Commons License 2017.12.25 0 0 500

Szia! Nekem sikerült vissza fognom a borostyánt néhány éve, igaz nem a végleges kiirtás volt a cél, hanem a növekedésének a korlátozása. Amikor vettük a házunkat, a szomszédunk góréja mellett volt már borostyános ami ráfutott,  a szomszéd örült is neki, nem zavarta, mondta, hogy legalább takar. Viszont a gyepben vízszintesen is terjedt kb 2-3 métert, ami engem zavart, hogy a fűben jól össze volt kuszálódva, kb 20-30 cm magasan. Itt zajlott az irtás, a tehát a falra felfutott részt hagytam, a  talajon futó részt irtottam, metszőollóval levágtam ameddig lehetett, majd egy kapával is a vékonyabbakat levágtam, a vastagabbját csákánnyal, majd tavasztól fűnyíróval, ha kinőtt. Sikerült visszafognom! A talajon nem terjed!

Előzmény: bitter6704 (498)
ZsuR Creative Commons License 2017.12.24 0 0 499

Szia!  Nekem is volt borostyanom - rossz helyen.  En egyszeruen kihuztam oket a foldbol... nem volt nehez - pedig eleg nagy teruletrol volt szo!  Nem szivesen hasznalok vegyszert ha van mas megoldas is.

 

Előzmény: bitter6704 (498)
bitter6704 Creative Commons License 2017.12.24 0 0 498

Sziasztok!

Még új vagyok ezen az oldalon és az is lehet, hogy nem a megfelelő helyen szeretném a segítségeteket kérni.

Jó pár évvel ezelőtt az utcai árokátfolyónál levő korlát tövébe ledugtam egy kb 15 cm- s borostyán hajtást. "Akkor jó ötletnek tűnt." Azóta úgy elszaporodott, hogy egyszerűen ki sem tudom irtani. Már az árok és a köves út közötti területet szinte teljesen befutotta. Az árok belső partjára van ültetve egy meggyfa és két fiatal cseresznye.

Eddig nagy nehezen sikerült meggátolnom a borostyánt, hogy átjöjjön a belső oldalra is, de egyre erősebb.

Ez év őszén két sorral is lepermeteztem TOTAL gyomirtóval. Minden növény kisárgult, kivéve a borostyánt. A tegnapi nap megpróbáltam a letapadt szárakat felszaggatni, de fel adtam. Lehetetlen úgy kiszaggatni, hogy ne maradjon a földben lekötött, letapadt hajtás darab.

Esetleg ha jártatok már hasonlóképp és van e növény kiirtásáról tapasztalatotok, nagyon örülnék, ha megosztanátok vélem!

unartis: Creative Commons License 2017.12.24 0 0 497

Itt szépen megenyhült, néhány napja egy kisebb havazással kezdődött, tegnap még volt valamennyi hó, de azóta az is elszivárgott, idén zöld Karácsony lesz, úgy tűnik! Tehát  a jövő évi tervezgetés, a karácsonyi menü elkészítése marad!

 

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új évet Kívánok!

 

Frank-Heijligers-Dutch-Winter-Garden-Grasses

unartis: Creative Commons License 2017.12.24 0 0 496

:), de ha rossz idő van, egy hónappal el csúszhat!

Előzmény: 2ceviz (493)
unartis: Creative Commons License 2017.12.24 0 0 495

Tavasz előtt szoktam metszeni, februárban, mert a levágott részeket lehet utána dugványozni, a piros és fekete ribizlit, jostát érdemes akkor, általában az öreg, letermett részeket szoktam kiritkítani. A málnából szoktam télen levágni a leszáradt letermett vesszőket, ritkítani tél végén!

Előzmény: ZsuR (494)
ZsuR Creative Commons License 2017.12.23 0 0 494

Nincs gyumolcsfam... de lehet a ribizli bokrokat (van ketto) kellene... jo azoknak a teli metszes?  Hogy szoktad?

Előzmény: unartis: (492)
2ceviz Creative Commons License 2017.12.22 0 0 493

A kertész naptárba feltétlen be kell írni : MÁJUS 6 – A meztelenül kertészkedés világnapja!

Előzmény: unartis: (488)
unartis: Creative Commons License 2017.12.22 0 0 492

A hosták szárai itt is maradnak tavaszig, akár a díszfüvek elszáradt levele is(és sok más növény), majd tavaszra marad, viszont a gyümölcstermő fákat így a télen szoktam metszeni, fagymentes időben, lehetőleg napsütésben!

Előzmény: ZsuR (491)
ZsuR Creative Commons License 2017.12.21 0 0 491

Nalunk is volt hideg - de tegnap szokatlanul meleg volt az ido.  Annyira, hogy a setank alatt lattam viragzo aranyvesszoket a szomszedsagban!

 

Lenne mit levagdosni nalam is. A hostak viragjanak a szalai... a phloxok... azt hiszem ezek a leg szembetunobbek.  Az igazag az, szeretem ha maradnak tavaszig, mert akkor segitenek a tajekozodasban... amit viszont nem tudok elodazni, az a furol a levelek es a bogyok eltakaritasa... 

A sweetgum fanak van egy rosz szokasa - rengeteg "gyumolcs" van raja, ami szinte egesz evben jelen van valamilyen formaban a kertben, a foldon.  Levelfujo nem mindet fujja el - konnyen beledolgozodik a foldbe.  Szoval marad a level gereblye.  Nem kapkodom el, egyszer legalabb telen, ilyen ido tajban - es egyszer tavasszal, mielott a fu elindul.  Volt olyan ev, hogy kellett tobbsszor, mert szokatlanul sok volt a termes.

 

Szoval... karacsonyolok... legfeljebb a madarakat fogom etetni, maskepp maradok a hazban, keszulodok, sutok, ramolgatok...

Előzmény: unartis: (490)
unartis: Creative Commons License 2017.12.19 0 0 490

Süt a nap, de fagyos idő van, azért találtam egy kis munkát a kertben, legalább nem saraztam(mert fagy van), a drótkerítésről levágtam és lefejtettem a lefagyott Hajnalkákat.

 

unartis: Creative Commons License 2017.12.09 0 0 489

Leanderek a téli avartakaróval, tavaly szépen tövig fagytak, de mostanra kiheverték, várom azt, hogy az idei tél milyen meglepetéseket tartogat.

 

Előzmény: unartis: (487)
unartis: Creative Commons License 2017.12.08 0 0 488

Kezdő kertészeknek ajánlani tudom  a kertész naptárt, nekem is van valahol egy régi zseb példány, ebben leírják hogy mikor mit érdemes vetni illetve csinálni a kertben, sokat segíthet valakinek az aktuális kerti tevékenységekben!

unartis: Creative Commons License 2017.12.08 0 0 487

Ez egy nagyon hasznos topiknak indult, de sajnos már régen elnéptelenedett, el kezdtem az elejétől vissza olvasni, egy kicsit felhozom! :)

 

Mostanság a kertben, mindig találok teendőket, az utcáról az avart behoztam(még a szomszédok által begyűjtötteket is) októberben és novemberben szép kis készletet halmoztam fel.  Téli talaj takarásként használom, több növényem tövét így védem a téli fagytól, nem terítem egyformán vastagon,  a növény igényeihez igazítom, függ attól, hogy menyire kell védeni, szeretem a mediterrán növényeket azok egy részét védem így.

tegnap a rózsákat metszettem vissza, kb 30-40 cm magasságig, először badarságnak tartottam a rózsa tövek metszésért, úgy voltam vele, nőjön természetes nagyságúra, amekkorát a természete diktálja, néhány éve azt vettem észre, hogy a virágzat rovására ment ez a szabadság, csak a csúcsokon volt egy kevés virág, kb 2 méter magasságban. Így metszem a rózsákat. A vicc, az, hogy decembert van de teljesen levelesek voltak  a rózsák, még volt rajta néhány virág is, gyerekoromban, a 80-90-es években úgy emlékszem ilyenkor már kopaszon várták a telet  házunknál, anyukám ilyenkorra felásta  a virágos kertet, a rózsák tövét is földel tette körbe, hogy el ne fagyjon a télen. Mintha csúszna egy kicsit a jó idő javára a vegetációs idő! A rózsák tövéhez avar került az utcaiból hozottakból( a leanderek tövéhez is mert azok ott vannak a rózsák mellé ültetve, így védem a télen a talajukat, hogy kevésbé fagyjon át).

Terv az, hogy tavasszal még metszek egy kicsit a rózsatövekből tövekről, akkor fogom a formáját megadni, illetve kiritkítom, ahol sűrűbben nő. Akkorra túl leszünk a fagyokon is , látni fogom melyik része fagyott el.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!