Keresés

Részletes keresés

vörösvári Creative Commons License 2019.10.02 0 0 5

szívesen :)

A legegyszerűbb tényleg ha úgy hagyod, sok mindennek nincs magyar neve, csak ha valaki vette a fáradtságot hogy kitaláljon neki, már az is szép, hogy az általad felsorolt brit törzsek esetén ez megtörtént.

Előzmény: Naria (4)
Naria Creative Commons License 2019.10.02 0 0 4

Köszönöm a válaszokat! :)

 

Igen, a yanomami nem angliai törzs az internet szerint, hanem amerikai.

 

Sok brit törzs neve valóban kb. változatlanul került a magyarba (azok alapján, amit az interneten találtam), pl. Brigantes = brigantok, Silures ("szájlúrez") = szilurok, Ordovices = ordovikok, Atrebates = atrebatok, Trinovantes = trinovantok.

 

A coritanihoz és a yanomamihoz nem találok magyar megfelelőket. (Szeretném, ha valami konkrét is alátámasztaná, hogy hívják őket, nemcsak a fenti  "névmagyarosítási" mintázat). Ha egy magyar azt látná a fenti magyarosított nevek között, hogy "coritani" akkor vajon helyesen ejtené ki magában a megnevezést? (Nem "c" hanggal az elején, hanem ahogy angolul kell: "koritáni"-ként.) Nekem könnyű, mert ismerem a kiejtését, de nem tudom, hogy egy magyar, aki sose találkozott a témával, rögtön jól ejtené-e. Bár feltételezem, hogy igen.

 

(Fordítási (feliratozási) munkához kellenek a megnevezések, azért kérdezem. Bár a megrendelő azt kéri a kérdéses két esetben, hogy hagyjam meg az angol formát, alighanem az lesz.)

Törölt nick Creative Commons License 2019.09.05 0 0 3

"Yanomami kelta törzset nem találtam Angliában"

 

Nem csoda, mivel ez egy dél-amerikai indián törzs neve, Brazília északi és Venezuela déli részén élnek.

Előzmény: vörösvári (2)
vörösvári Creative Commons License 2019.09.05 0 0 2

Nincs magyar nevük. Yanomami kelta törzset nem találtam Angliában, Vacomagi viszont van.

Előzmény: Naria (-)
H.Rudolf Creative Commons License 2019.09.05 0 0 1

csupán hasraütésre:

 

Koridai. (Csoridányi) - nemtudom..

 

Jenö-mé"ny"i , a Jenö legalább létezö név és ismert + utalás anyai ágra ? :d

 

Tipp, semmi több

 

 

Előzmény: Naria (-)
Vajk Creative Commons License 2019.09.04 0 0 0

Miért lenne magyar nevük?
Egy csomó halfajtának sincs magyar neve és indián törzseket sem magyarítottunk át úgy, mint a computer-számítógép kifejezést...

Előzmény: Naria (-)
Naria Creative Commons License 2019.09.03 0 0 topiknyitó

Üdvözlök mindenkit! :)

 

 

Nem vagyok a történelemben jártas, csak azt szeretném megkérdezni, hogy az angolul coritani (v. corieltauvi, corieltavi), valamint yanomami névvel illetett törzsek magyar elnevezését ismeri esetleg valaki?

 

Elméletileg mindkét törzs a vaskorban Nagy-Britanniában élt és (feltételezem eme két törzset is) uralmuk alá hajtották a rómaiak.

 

A coritani többes számú alak, tippelni tudom, hogy az angol név coritanus. Illetve egyéb törzsek magyar nevei alapján az a tippem, hogy koritánus a magyar megnevezés, de erről semmit nem találtam a világhálón.

 

A yanomami törzs Amerikában található, ezt találtam az interneten, de ahol először láttam e 2 törzset említve, ott Nagy-Britannia vonatkozásában vannak említve. (Persze attól még lehet téves ezutóbbi.)

 

Valaki tudna segíteni, hogy magyarul hogy hívjuk ezeket a törzseket?

 

Bármiféle segítséget előre is hálásan köszönük!

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!