Keresés

Részletes keresés

musicus2 Creative Commons License 2019.10.16 0 0 14

Megkísérlek kilenc év múltán feltámasztani ezt a topicot. Hátha normálisan folytatható lenne, trollkodás nélkül.

Örvendetes hír az Operaház honlapjáról:

Erkel Ferenc
Erzsébet (II. felvonás)
Koncertszerű előadás magyar nyelven, magyar és angol felirattal
Műismertető, hangverseny és lemezfelvétel
Október 19 szombat 19,30 Erkel Színház
Kolonits, László B.; Haja, Balga; Cser, Káldi Kiss; vez: Kocsár
Intézményünk minden évben különös gonddal óvja első főzeneigazgatójának emlékét, és építi újra kultuszát a magyar nemzeti romantikus opera megteremtőjének, aki egy és ugyanazon személy: Erkel Ferenc. Folytatjuk a jelen- és utókornak egyaránt készülő sorozatot, amely Erkel operatermését hivatott megörökíteni – ezúttal az Erzsébet felvételével. Különös sorsú mű, hisz fókuszában a nagy Árpád-házi szent áll, ugyanakkor elkészültét a Bach-rendszer lassú olvadása, a közelgő kiegyezés egyengeti, s a császári pár látogatása: ilyeténképpen a magyarokat kedvelő Erzsébet, vagyis Sissi tiszteletét ugyanúgy kiolvashatjuk a lírai műből. A darab struktúrája is érdekes: Erkelé csak a második felvonás, a két szélsőt a Doppler-fivérek szerezték. Habár hangfelvétel eleddig nem készült belőle, a zenetudósok szerint a legszebb Erkel-felvonás lehet az Erzsébeté, egy a Bánk minőségével vetekedő anyag.
A felvonást izgalmas beavatóelőadás előzi meg, ahol Ókovács Szilveszter főigazgató mellett Windhager Ákos összehasonlító irodalomtörténész és kultúrakutató, valamint Kiss Eszter Veronika zenetörténész, zenekritikus mesél a mű hátteréről, Sisivel való kapcsolatáról és a Doppler-fivérekről – mindezt igazi ritkaságoknak számító képekkel illusztrálva.

Annak idején leírtam, hogy a felvonásban már meg vannak a Bánk erényei, ahogy a Bátori Máriában is a Hunyadiéi. 1995-ben a Rezső téri templomban játszották az Erzsébet újkori bemutatóját, a MTV rögzítette is, de nem tudom mi lett a felvétellel. Nem tudok ról,a, hogy valaha leadták volna, pedig jó előadás volt. A kotta is nyomtalanul eltűnt, amiből játszották. (ha valaki pontosabbat tudna, kérem, posztolja ide)

Aki szeretné élőben hallani, jöjjön el, mert ha 1995-ben adták utoljára, akkor a következő előadás 2043-ban várható...

Törölt nick Creative Commons License 2010.05.26 0 0 13

A MAHLER azért csupa nagybetű, mert rá az emlékévben 42 milkó jutott, míg a zerkelre csak 23.

Előzmény: [fidelio] Doktor Topeczer (10)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.26 0 0 12

Bravó, csípem a humorát, doki!

Netán Ön a rádiós Cseh Gabriella testvérbátyja?

Előzmény: [fidelio] Doktor Topeczer (6)
[fidelio] pszí Creative Commons License 2009.07.30 0 0 11
Ez az a dolog, Kedves Dokto R. Úr, amit Ön sohasem fog megérteni.
Előzmény: [fidelio] Doktor Topeczer (10)
[fidelio] Doktor Topeczer Creative Commons License 2009.07.30 0 0 10
A MAHLER az miért csupa nagybetű? A Bruckner meg nem?
Előzmény: [fidelio] pszí (7)
[fidelio] Simamura Creative Commons License 2009.07.29 0 0 9
Egyébként a vendégszereplések miért nincsenek benne az operaház műsor kalendáriumába?
[fidelio] Simamura Creative Commons License 2009.07.29 0 0 8
Shíla kösz a tájékoztatást, ez elkerülte a figyelmem! A Brankovics Györgyöt nagyon szeretném megnézni. Nem rég egyébként megjelent cd-én is, a Bátori Mária és az István király mellett ez volt a 3 Erkel opera, amit a Kolozsvári opera megjelentetett és tervezik a többi kiadását is. A Brankovicsot még nem szereztem meg cd-én, de a Bánk bán, Hunyadi László, Bátori Mária és a István király meg van már. A Brankovics meg meg van a Szabó Ervinbe, úgyhogy hamarosan ezt is meghallgatom majd.
[fidelio] pszí Creative Commons License 2009.07.29 0 0 7
Kedves Dokto R. Úr, talán azért nem tudta Önt megnyerni MAHLER és Bruckner, mert ahhoz egy ügyvédi diploma inkompatibilis. Ezért javaslom, csak óvatosan a klasszikusokkal, maradjon inkább a csipkés kombinénél, az pont Önre van kalibrálva. [img]../skins/fidelio/js/tiny_mce/plugins/emotions/img/smiley-wink.gif[/img]
Előzmény: [fidelio] Doktor Topeczer (6)
[fidelio] Doktor Topeczer Creative Commons License 2009.07.29 0 0 6
Kedves Pszci,     Köszönöm a tanácsát, én próbálkoztam vele is, meg a Bruknerral is, röviden, van egy kétcédés válogatás, ahol a nagy romantikus zeneszerzők szerepelnek, nekem ők nem elég dallamosak. Én eddig az ügyvédi karrieremet építettem, és nem tudtam belemélyedni a dolgokba, a könnyedebb dolgok tetszenek, a mulatós is jó, a Csipkés kombinét nagyon szeretem. De most már fordulok a nagy Klasszikusok irányába.
Előzmény: [fidelio] pszí (4)
[fidelio] Shíla Creative Commons License 2009.07.29 0 0 5
Tavaszi Fesztivál 2010 - Március 22.  Magyar Állami Operaház, 19.00 [u][b]Erkel: Dózsa György[/b] – opera-keresztmetszet[/u] Vezényel: Kovács János Közreműködik: a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, Nemzeti Énekkar 1994-ben volt látható utoljára Budapesten az 1867-ben komponált, Jókai Mór szomorújátékán alapuló opera. A Dózsa György talán az egyik legképlékenyebb Erkel-mű, mely épp képlékenysége miatt rengeteg lehetőséget hagy nyitva a mindenkori előadás számára. [u][b]Erkel: Brankovics György[/b] - Április 1. Thália Színház - Nagyszínpad, 19.00[/u] A Kolozsvári Magyar Opera előadása Rendező: Selmeczi György Az 1874-es Brankovics György Erkel Ferenc máig kevéssé ismert műve. A darab a szerző stílusfejlődésének jelentős állomása, Wagner zenedrámai koncepciójának hatásáról árulkodik. A Kolozsvári Állami Opera különösen nagy hangsúlyt fektet Erkel örökségének ápolására, számos művét, így a Brankovics Györgyöt is évek óta repertoáron tartja, melyet vendégjáték keretében Erkel szülővárosában, Gyulán is bemutatott.
[fidelio] pszí Creative Commons License 2009.07.29 0 0 4
Kedves Dokto R. Úr ([img]../skins/fidelio/js/tiny_mce/plugins/emotions/img/smiley-wink.gif[/img]), hallgasson inkább egy kis MAHLERT, persze lakodalmasban, az az Ön stílusa.
Előzmény: [fidelio] Doktor Topeczer (0)
[fidelio] pszí Creative Commons License 2009.07.29 0 0 3
Ne foglalkozz vele, állandóan a butát játssza.
Előzmény: [fidelio] Simamura (1)
[fidelio] Simamura Creative Commons License 2009.07.29 0 0 2
Ez is tipikusan magyar: ennyi erővel az olaszok is leuncsizhatnák Verdit, mert ott még a csapból is folyik a többi nagy XIX. századi olasz mesterrel együtt, mégse teszik.
[fidelio] Simamura Creative Commons License 2009.07.29 0 0 1
Szerintem nem uncsi. Sőt! Ez olyan, mintha valaki Jókait uncsizná le. Az ilyet csak olyan mondja, aki megutálta, mert kötelező anyag votl az iskolában vagy aki nem ismeri igazán. És ha még uncsi is: a miénk!
[fidelio] Doktor Topeczer Creative Commons License 2009.07.29 0 0 0
Erkel uncsi, a suliban mindi ga OPalotás ment meg a meghalt a cselt szövő. Miért nem játsszák a Cigánybárót, az a jó opera, dallamos, fülbe mászó, stb. stb.
[fidelio] Simamura Creative Commons License 2009.07.29 0 0 topiknyitó
Jövőre lesz 200 éve Erkel Ferenc születésének, aki gyakorlatilag a semmiből teremtette meg a magyar operát. Reménykedtem, hogy ez alkalomból az Operház előveszi az Erkel Színház bezárása óta nem játszott Hunyadi Lászlót, de nem csak ezt nem tette, hanem egyáltalán semmi jelét sem mutatja, hogy készülnének az emlékévre valamivel. Más zenei intézmények, rendezvények esetében sem láttom ezt. Én nagyon szeretem Erkel zenéjét és igazán sajnálom, hogy kezd elfeledet szerzővé válni szép lassan. Jövőre lesz az Operaház 125 éves. Ez szépen összekapcsolható lenne Erkellel: ott volt az elsőigazgatók között és sokat tett az intézmány létrejöttéért, a magyar zenei életért, operajátszásért. Jelentős szerepe volt a Zeneakadémia megalakulásában is. Mennyire jellemző, hogy amíg a Kolozsvári Állami Magyar Opera az utóbbi 10 évben felújította és játszotta szinte Erkel minden operáját, addig itt kis hazánkban nem nagyon törődünk vele. Pedig megérdemelné.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!