Keresés

Részletes keresés

Mimcso Creative Commons License 2020.03.05 0 0 544

Szeretném megkérdezni,hogy mennyi pénzt illik adni egy vastagbél daganat műtetétért. Tudom ,hogy sokak szerint nem kell adni, de én szeretnék.

gyetvay Creative Commons License 2020.01.07 0 1 543

Mivel leszázalékoltak, egy tróger orvos sem kap tőlem egy fillért többet. 15 év alatt k, 2 millába kerültek. Eredmény: rokkant lettem. Ennyit a tudásukról. Nem hálapénz , a félelem pénze....

 

gyaurné Creative Commons License 2019.12.16 0 0 542

Végül is mennyit adtál?

Előzmény: Törölt nick (541)
Törölt nick Creative Commons License 2019.06.26 0 0 541

Kedves Tagok, 

 

most 2019- ben mennyi penzt kell adni egy orvosnak a neurologian? Műtét nincs csak vizsgalatok...

Pünkösdi Kató Creative Commons License 2017.07.06 0 0 540

Én hálapénz ellenes vagyok. Persze könnyen beszélek, mert nem betegeskedek, fiatal vagyok még. Kivéve most, mármint balesetem volt, pár nap kórház, azóta kontrollra járok havonta, rendes szakrendelésre, ott van szembe vele 2 nővér vagy adminisztrátor. Ha végzünk egymással pár hónap múlva, akkor így mindenki előtt hogy hálálkodjak? Nem futkároz körbe, nem is bánom, nem szeretem a túlzott figyelmet, a kérdésemre válaszol, nekem ennyi elég. Amikor az első kontrollra mentem, akkor átgondoltam, hogy kellene adnom? Éreztem, hogy lelkileg rosszabbodok... Komolyan. Végül nem adtam, mert ott volt mindenki. 

ikoko2 Creative Commons License 2017.04.19 0 0 539

A hálapénznek van értelme. Kizárólag utólag, mert nagyon meg voltam elégedve. És már nem is fáj semmim!!!  Előre semmiképp. Nem motiválónak, hanem valóban köszönet gyanánt. Az orvost is megtiszteljük vele, hogy elismertük a tudását, a gyógyításban tett sikerét.  A hála az hála. Utólag. Nem vesztegetés.

 

Epstein dr. Creative Commons License 2017.01.07 0 0 537

http://index.hu/index2/#bloghu/berkeczbalazs/2017/01/07/epitkeznel_felujitanal_bovitenel_ezt_olvasd_el

Hagyjuk már el a borravaló intézményét! - Itt most kommentcunami lesz pro és kontra. Nem is baj, hiszen a témát lehet így is és úgy is vizsgálni. Értem, hogy bizonyos szakmákban ebből élnek, csak nem akarom elfogadni. Én most felhasználói oldalról fogom megírni erről a saját véleményemet, és biztosan nem tudom teljesen körbejárni a témát. Az biztos, hogy nem szeretném senkinek az életminőségét rontani. Nem szeretnék senkit megbántani. Egyszerűen a jelenségről, tapasztalataimról szeretnék beszélni, és elfogadom, ha neked más a véleményed erről!

A borravaló eredete írásos elbeszélések alapján egészen 1509-ig nyúlhat vissza, amikor egy német kézműves "ivópénzt" (trinkgeld) kért az egyik vásárlójától. Egy másik fennmaradt legenda szerint a trinkgeld létjogosultsága, hogy a felszolgálóknak is járt mindig egy pohárkával a vendég kontójára. Akárhány történetet néztem meg, mindig egy mitizálás köré épül a borravaló legendája. Az szinte bizonyos, hogy a faluk helyi kultúrházából (kocsma) indult világhódító útjára a ma ismert borravalózás. Fontos megjegyezi a mai tudásunk és felfogásunk tekintetében, hogy az előző évszázadokban még nem volt megalázó dolgozni, felszolgálni, kiszolgálni. Nem egyfajta kompenzáció volt a borravaló, hanem egy igazán emberi cselekedett, aminek burkolt célja volt. Ez a cél pedig egyértelműen a "buli" és a "hangulatfokozás". Azért kaptak a pincérek "trinkgeld"-et, hogy ők is jobb hangulatba kerüljenek, együtt pörögjenek a bulival. Az sem volt hátrány ha a jellemzően női felszolgálók a megfelelő állapotba kerültek egy könnyed kettyintés reményében.

Én nem szeretem vásárlóként a "kell" és az "illik" indoklásokat! "Kell adni borravalót", "illik borravalót adni". Úgy érzem, hogy kényszer, miközben én nem erre akarok befizetni. Ha rendelek egy pizzát vagy elmegyek az étteremben, akkor ki kell!!! fizetnem a számlát. Azért kell kifizetnem, mert fogyasztottam. És azért fogyasztottam, mert ezzel a céllal mentem az és foglaltam helyet!

A pincérnek pedig ki kell engem szolgálnia (ez nagyon csúnya szó), azaz fel kell vennie a rendelésemet és az ételt kihozni. Neki ez a munkája, erre jelentkezett! Milyen étterem lenne az, ahol vannak fizetett pincérek, de azok nem hajlandóak felvenni a rendelést? Akkor most nekem tesz bárki szivességet azzal, hogy kihozza a kaját, amiért én fizettem? 

A futár nekem tesz szivességet azzal, hogy elhozza vagy elviszi a terméket, levelet? A taxis nekem tesz szivességet, mert elvisz A-ból B-be? És ezt a végtelenségig lehetne sorolni. Érdekes módon csak bizonyos szakmában "illik" és "kell", de például a bölcsödei gondozónőnek, aki napi 8-10 órában neveli a gyerekedet minimálbérért, annak nem "illik" és nem "kell" borravalót adni. Nekik nyilván nincsen szükségük arra, hogy megéljenek. De a pizza az egy másik dolog! Ott "illik" és "kell", mert a pizzafutár is ember... persze a bölcsödei gondozónő az nem ember...

Azzal szoktak érvelni, hogy a borravalós szakmák (azaz, ahol kimondják pofátlanul és elvárják) dolgozói igazából ebből élnek. Ez tudod mit jelent? A korrupt rendszer fogta magát és duplán sarcol meg téged... Kifizeted a gyakran 5x árrést a termékért és még borravalózol is. Közben a tulaj elpakolja az árrést és a elvárja, hogy te fizesd meg a munkavállalóját. Tulajdonképpen minden borravalóval a tulajdonost támogatod.

Ha nem lenne borravaló, akkor éhen halnának a futárok, pincérek, taxisok...stb? NEM! Valószínűleg ebben az esetben annyii történne, hogy több fizetést kapnának (zsebbe) és kalap-kabát. De így sokkal kényelmesebb, hogy az 1000 forintos pizza igazából 1200 forint (1000 forint a cégnek, 200 a borravaló). Mert ki az, aki 200 forint alatt ad borravalót? Ma már ciki ez is. Ciki 500 forintos szolgáltatásért 50 forintot adni. A 200 az új 50! Innen indulunk!

Facebookon már elmeséltem nektek a tegnapi sztorimat, amikor a pizza futár a kedvenc kérdésemet tette fel:

"Szia itt vagyok, le tudsz jönni a ház elé?"- mert ma már ott tartunk, hogy a borravaló annyira alap elvárás, hogy megdolgozni sem akarnak gyakran érte. Pedig a házhoz szállítás azt jelenti, hogy az ajtóm elé hozza el az anyagot és nem az utcámba...

A legundorítóbb, amikor a borravalót kötelezővé teszik és még a számlára is rávezetik, mint szervízdíj

Mondhatod azt, hogy fillérbaszó vagyok. De akkor ne fogadd el az elvi érveimet. Nézd meg a matekomat... 

Én gyakorlatilag minden nap két alkalommal minimum kerülök borravalós helyzetbe (étterem, kávézó, taxi, stb...). Ha minden nap átlag 200-200 forintot adok mindenkinek borravalóra, akkor az napi szinten 400 forint, heti szinten 2400 forint, havi szinten 9600 forint, amit elborravalóztam! De persze ott van a 10%-os elvárás, ezért ez a szám bőven magasabb , hiszen nem illik egy 5000 forintos fogyasztásért (mondjuk beugrottunk a párommal kajálni egyet) 500 forint alatt borravalózni...

Ez nem fillérbaszás, és bevezetem a moderációt, ha azzal jössz nekem, hogy mekkora pöcs vagyok, mert van pénzem ezekre, de a borravalón szarrágóskodom... Tisztázzuk: én egy szolgáltatást veszek igénybe, amiért elfogadom az előre meghatározott árat. Azért hadd ne kelljen már jutalmat adnom, mert a szolgáltatást teljesítik. Mert az esetek 99%-ában semmilyen többletet nem kapok, csak azt amiért amúgy fizetni akarok...

Kihozza a futár a pizzát? A pultos elkészíti a kávémat? -Puff neki! Akkor miért kapja a fizetését, ha nem ezért? 

Az amúgy nem fillérbaszás, hogy én nem kapok senkitől borravalót? Találkozunk, adok neked 10 tippet, amin évente megspórolsz 200.000 forintot és nemhogy 10, de még 1%-ot sem kapok.... Elolvasod a blogot évek óta, már kismillió jó tanácsot kaptál és még egy embertől nem kaptam "borravalót" (bocsánat: egy ember küldött pár éve 500 forintot paypalon keresztül). Ez nem szarrágósdi? Mert én aláírnám, hogy minden cikkért mindenki ad nekem nem 200, hanem 100 forintot borravalónak!

Na mindegy... biztosan én vagyok a szarrágó és biztosan az én szolgáltatásom nem olyan értékes vagy a bölcsödei gondozónő szolgáltatása nem olyan értékes, mint bizonyos borravaló-szakmák...

Ebből láthatod, hogy a szavazók 13%-a évente több, mint 40e forintot borravalót fizet ki! 40 ezer forint neked a havi fizetésed hány százaléka? És 50 ezer? És 100 ezer? További 22% több, mint 10 ezer forintot. Tehát a szavazók 36%-a több, mint 10e forint borravalót fizetett ki évente két évvel ezelött... Ez a szám szerintem jelenleg sokkal magasabb... 

EmpiresKnight Creative Commons License 2012.07.31 0 0 536

Úgyan úgy műtötték volna, ha nem adot volna semmit..

Előzmény: gombóc63 (521)
EmpiresKnight Creative Commons License 2012.07.31 0 0 535

Ilyen fizetéssel évről évre csökenni fog a egészségügyiek száma és a végén paciensek versenyezni fognak egymással orvosok-apolok kedvéért.

Előzmény: babaji (534)
babaji Creative Commons License 2012.06.10 0 0 534

Az igazi probléma hogy Europaszerte hiány van orvosból és ápolo személyzetből.

Miközben hazánkban van n é g y  orvosegyetem is .

 

Pártsemleges csőd hogy képtelenek a hiányt felszámolni sőt világszerte,miközben egymást érik a bulik partyk szépségversenyek és roncsderbi rali és hip-hápp bajnokságok.A junior pedig modell,médiaszereplő és olimpiai bajnok szeretne lenni :))))

 

A hálapénz nem megoldás !

A megoldás hogy legyen b ő v e n gyógyitó személyzet,akik egymással versengenek a pácien kegyeiért !

Előzmény: Esterfl (531)
babaji Creative Commons License 2012.06.10 0 0 533

Az orvos  és az ápolo a szakmai protokoll szerint dolgozik.Már a mühibaper miatti aggálya sem engedi meg hogy hibázzon.

A munkája teljesen független attól hogy kap vagy sem hálapénzt.

Főleg az utólag adott borravaló értelmetlen mert már nem képes motiválni !

Ha  a pénzátadással kezded akkor az EÜ személyzet szakmailag dettó ugyanazt csinálja legfeljebb 64 foggal mosolyog,kétszer mondja hogy kezét csokolom urhölgy és általában "kedvesebb".

Adni pénzt szigoruan önkéntes és tul sok haszna nincs.

Törölt nick Creative Commons License 2012.03.22 0 0 532

pár évvel ezelőtt szívműtét volt a családban.

teljes "költség" a rehabilitációval kb 1 millió forint : kezdve a kardiológusassal, folytatva az operatőrrel, a bájpaszossal, a rehabilitáción az első állomással - itt hiába adtuk a zsozsót le se .... t  a főorvosnő. és , hogy mégis megmutassa , hogy ki az úr a háznál : odarendelt a beteg haza adása napján 12 óra körülre minket, és majd 4 óra körül "kerültünk sorra" . kedves!

 

a szanatóriumban szintén ment a zsozsó. 

folyamatos kardiológiai visszajárás van azóta is, természetesen minden alkalommal mi kísérjük a borítékot. :-)

jelenleg ott tartunk , hogy a nagyon kedves kardiológus úr meghívott ( ! ) egy alap vizsgálatra , hogy koromnál és testalkatomnál fogva érdemes volna...

természetesen nagy köszönettel elfogadtam a meghívást.

 

lényeg a lényeg : kellő mennyiségű pénzzel szépen haladt a beteg a maga útján: szuper volt a műtét, nagyon gyorsan sorra kerültünk. szóval minden nagyon oké volt , de azt az összeget oda kell szánni .

Esterfl Creative Commons License 2012.01.30 0 0 531

Szerintem igenis megilleti a hazánkban dolgozó orvosokat a hálapénz, hiszen még ennek

köszönhetjük, hogy nem hagyták el országunkat. Mi a sebésznek 50.000 Ft-ot adtunk, a kezelő onkológus orvosának

pedig egyenlőre 30.000 Ft-ot.

marcipannyuszi Creative Commons License 2012.01.20 0 0 530
pririmami Creative Commons License 2011.07.24 0 0 529

Na itt álljunk meg egy pillanatra. Akinek van ezek szerint internete az megnézheti azt a lapot, ahol fel vanak sorolva a várólisták. Pl. egy térd protézis 3 év, egy csípő5 év. Itt a hála pénz már ott indul, hogy az egetverő fájdalom még ne gyötörjön 3,5 évig!

Mi az, hogy várólista: Ott állnak a sebészetesten a tisztán bevetett ágyak, az orvosok és a személyzet ráér, a beteg meg otthonmarékszám falja a fájdalomcsillapítót. Ezidő alatt mégjobban szétkopik, stb.

Nem egy mű, csinált dolog ez?

gombóc63 Creative Commons License 2011.07.18 0 0 528

Ez baromira nem igaz....tisztelet a kivételnek. Mert találkoztam olyan orvossal is, aki szakrendelésen ugyan olyan tündér volt mint a magánrendelésén. De nem ez az általános.

Előzmény: molokismi (527)
molokismi Creative Commons License 2011.07.15 0 0 527

Én is egészségügyben dolgozom. Az a tapasztalatom, hogy nem igazán tesznek különbséget az orvosok a hálapénzes és a nem hálapénzes betegek közt. Mindegyik beteget el kell látni. Az orvosok is félnek a kártérítős perektől. Ezért inkább mindenkit kivizsgálnak tetőtől talpig nehogy valamit a nyakukba varjanak. Aki ad egy boritékot az esetleg arra számíthat, hogy nem 4-5 hanem 1 vagy 2 ágyas kórterembe kerül.

ezüstszalag Creative Commons License 2011.03.02 0 0 526

Nincs tarifa !

Az orvos ugyanazt csinálja akár kap pénzt akár nem,ha kap pénz SZÉLESEBBEN MOSOLYOG és hétszer köszön egymásután.

Én sohasem adok egy fillárt sem !

Minek ? ! :))))

ezüstszalag Creative Commons License 2011.03.02 0 0 525

A GDP 1,7 százaléka vész el a dohányzás miatt

A zárt légterű nyilvános helyeken történő dohányzás megtiltását célzó törvénymódosító javaslat célja, hogy a leszokásban nyújtson segítséget; a jogszabállyal az ország demográfiai helyzetén szeretnének javítani - mondta Heintz Tamás fideszes képviselő, a javaslat egyik előterjesztője kedden hajnalban a parlamentben.

Mint mondta: Magyarország demográfiai helyzete egyre romló tendenciát mutat. Az ország jövője szempontjából fontos megállítani ezt a folyamatot, vagyis minden eszközzel védeni kell az életet. A politikus közölte: ma Magyarországon minden órában három ember hal meg azért, mert dohányzott. Évente mintegy 28 ezren válnak a dohányzás halálos áldozataivá. Az országban minden harmadik ember, tehát 3 millió ember dohányzik, közülük 1,3 millióan a dohányzás miatt meg is halnak. Ismertetése szerint a tüdőrák-halálozás 95 százalékáért, az összes rákhalálozás 33 százalékáért a dohányzás felelős. A népességfogyás több mint harmadáért a dohányzás felelős. A képviselő szerint ez a törvényjavaslat a polgárok tízezreit mentheti meg.

ezüstszalag Creative Commons License 2011.03.02 0 0 524

UTÓLAG adni már értelmetlen.....

fotoripp. Creative Commons License 2011.02.18 0 0 523

Nos, én is megjöttem a kórházból, visszér műtétem volt február  elején. Előre semmit nem adtam, a műtét sikeresen lezajlott, semmit nem éreztem, olyan jól elzsibbadtam deréktől lefelé az injekciótól. A doki aznap be sem jött a kórterembe műtét után, ez nem tetszett, különösen, hogy egy szomszéd beteghez (előttem műtötték) az operatőre 2-szer is benézett délután. Másnap reggel a viziten kérdezte, hogy vagyok, mondta, haza mehetek, de előtte menjek a kötözőbe. Ott tudtam átadni a borítékot, mert ketten voltunk. Nagyon kedves volt, átkötözte a lábamat, elmondta a további tudnivalókat.

A borítékban 20 ezer Ft volt, én  ennyit tudtam adni (nyugdíjas vagyok).

Üdv.

Előzmény: gombóc63 (521)
muzsa Creative Commons License 2011.02.18 -1 0 522

Én is szeretném tudni, hogy onkológiai sebészeten mennyi a tarifa, illetve mégis mennyit várnak előre, hogy ne dekkoljon egy csomó ideig befektetve a beteg a sebészeten anélkül, hogy megműtenék... szinte egyértelmű, hogy valami "juttatást" várnak tőlünk, de senki nem mondja ki nyíltan, ennél az is jobb lenne :(

Előzmény: Törölt nick (517)
gombóc63 Creative Commons License 2011.01.28 0 0 521

Októberben műtötték a barátnőmet, 20 ezret adott.

Előzmény: Rock_and nyugdíjas (520)
Rock_and nyugdíjas Creative Commons License 2011.01.27 0 0 520

Üdvözletem!

 

Kérdezem, hogy visszér műtét esetében (1 éjszaka a kórházban) mennyi manapság a tarifa a dokinak? Nem fogadott orvos, de viszonylag hamar kaptam időpontot a műtétre.

Köszönöm a válaszokat.

afintha Creative Commons License 2011.01.26 0 0 519

Az orvost megkerdeztetek mar, hogy mennyit ker?

Csak a sebesznek akartok adni?

Előzmény: Törölt nick (517)
gombóc63 Creative Commons License 2011.01.26 0 0 518

Szerintem sok dologtól függ, de ma már min. 40-50 ezer.

Előzmény: Törölt nick (517)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.26 0 0 517

Sziasztok. Írjon már valaki egy konkrét összeget egy onkológiai sebészeti műtétre. Az etikai véleményekre nem lennék kíváncsi. Mi adni szeretnénk az orvosnak, de mennyi a korrekt összeg ilyenkor? Előre is köszi nagyon.

keripeti Creative Commons License 2010.11.15 0 0 516

Meg is érdemlik az eüsek a hálapénzt. Nekem is pár orvos ismerősöm, úgy tanulja az angolt, hogy tudjon menni külföldre. De akkor ki marad itt?  

bubu2010 Creative Commons License 2010.07.06 0 0 514
Lejebb szóba került a hálapénz és egészségügyben dolgozzom.
Rtg asszisztens (képzet)vagyok. Nem szégyelem a fizetésemet szégyelje az egészségügy és az állam 20 év munkával döngetem a nettó 74 ezret no nem euróban hanem forintba.
Havonta jó esetbe beeset egy két száz forint hálapénz.

De hozzáteszem a Főorvosom se járt sokkal jobban. Ő elment nyugdíjba 35 év után a nyugdíja 150 ezer forint, ha jó bele gondolok az ugynevezet versenyszférába sokszorosát keresik az egyetemről kiszabadult "tejfölös szájuak" és hol van az Ő felelősésge egy orvoséhoz képest!
triola Creative Commons License 2010.06.04 0 0 513

Köszi szépen a korrekt válaszokat!

(Megnéztem ezt az oldalt, kíváncsi lettem volna az áraikra, de az nem látható.)

Előzmény: afintha (512)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!