Keresés

Részletes keresés

Spleen Creative Commons License 2000.02.21 0 0 7
FolyékonySzilárd Creative Commons License 2000.02.06 0 0 6
Ben!
Amit a végén írtál az szerintem is elkerülhetetlen, de a világ még nem informális társadalmainak bekapcsolása, szerintem olyan gyors lesz (talán 50 év), hogy nem marad a bolygón olyan terület, amely a hihetetlen sebességgel fejlődő elme -úgylátszik létfenntartó ösztönétől vezérelten- saját fejlődését fenntartsa. Ezzel az is mondható, hogy ennek a lénynek, mármint az emberi elmének, a táplálkozási láncából elég gyorsan eltűnik az általa fogyasztott táplálék. Én nem tudom elképzelni hogy akkor mi lesz, de minimum világháború, hogy legyen mit zabálnia neki. Már gondoltam arra is, hogy nincs egyedül, de még nem értem a végére.
Szil.
Előzmény: Bendeguz (1)
Imperium Ister Creative Commons License 2000.02.06 0 0 5
Egy vélemény:

Ha egy egész évszázadot felölelő kérdésben alkot valaki véleményt, akkor akaratlanul belefut a futurizmus és a valószínűtlenség utcájába. Olvastam néhány régi írást a XX. század "jövőjéről". Hááát...
Jobb meg rosszabb is lett, mint amit vártak. Minél távolabbi időpontot vettek figyelembe, annál nagyobb a "tévedés". Ez most is így lesz...

Előzmény: sax (-)
vigor Creative Commons License 2000.01.25 0 0 4
Stanislaw Lem-nek van egy jó regénye erről: Futurológiai kongresszus. Érdemes elolvasni.

Üdv,
Igor

NagyAnd Creative Commons License 2000.01.20 0 0 3
Sziasztok!

En Devil Inside-dal ellentetben nem hiszem, hogy civilizacios harcok, hanyatlasok es felemelkedesek varhatok. Ugy velem, a XXI. sz. a globalizacio evszazada lesz. Ennek egyik elofutara most az internet. Ezt kovetik majd szep lassan a hatarok eltorlese, a kulonbozo emberi kulturak es vallasok keveredese. Egyszeruen egy emberi kozossegnek sokkal kevesebb eselye lesz ezutan elszigetelten fejlodni, mint eddig a tortenelem soran barmikor. Az informacioaramlas fejlodese szerintem szellemi felemelkedest fog hozni, ugy globalice.

Udv,
Andras

Devil Inside Creative Commons License 2000.01.12 0 0 2
Nagy nehezen összeszedtem magam, hogy az ezzel kapcsolatos gondolataimat kifejtsem:

Korszakokat nem igazán lehet évszázadokhoz kötni (mellesleg most még a XX. század van, bármennyire nyomják ennek az ellenkezőjét), lehet, hogy amit leírok az kifut ebből a száz évből.

SZVSZ az európai civilizáció lassan, de biztosan hanyatlik. Technikai, gazdesági és társadalmi fejlettségben előtte vagyunk a világnak, de katonailag már most is csak az USA dominanciája véd meg minket. A világtörténelemben soha nem a fejlettebb civilizáció maradt fenn, hanem a primitívebb és harcosabb, ami aztán szépen átvette az elődje vívmányait és továbbfejlesztette őket. Az új feljövő civilizációk erejét mindig a közösségi érdekek egyéni érdekek elé helyezése szolgáltatta, ez se szól mellettünk pl. az arab világgal szemben. Remélem nem hanyatlunk túl gyorsan, még nyugodtan leélhetem az életem. :)

Bendeguz:
Igazad van, amellett informatikai téren olyan munkaerőhiánnyal küszködik Európa és az USA, hogy nem győznek kelet-Európából, Indiából szakképzett embereket keríteni. (Egy cikk: Fejekre vadásznak)

Most röviden ennyi, remélem lesz még hozzászólás.

Bendeguz Creative Commons License 2000.01.06 0 0 1
Helló sax!

Nekem az jutott elsőnek eszembe a topicindítódat olvasva, hogy a nemrég nyilatkozott egy fazon a tévében, miszerint Magyarország lemaradása a internet/számítástechnika/információs társadalom kialakulása szempontjából óriási, behozhatatlan, hiszen amíg az USÁban már majd minden háztartásban van számítógép, sok helyen ingyenes az internet hozzáférés, az iskolák rendesen el vannak látva mindennel, ami szemnek és szájnak ingere, és mindez nagyjából igaz tőlünk nyugatra is, addig csak szét kell nézni mi van itthon. Az internet hihetelenül drágán hozzáférhető, nagyon rossz minőségben (adatátvitelileg), iskolák nagy része nem rendelkezik egyetlen korszerű számítógéppel sem, stb., stb.
És akkor belegondoltam, hogy a fene egye meg, már megint lemaradunk valami jóról, ismét hátrányból indulunk, de szar nekünk.
De ha nekünk ilyen szar, és esélyünk sincs arra, hogy beérjük a világ fejlettebbik felét az említett okok miatt, akkor mit gondolnak magukról mondjuk Afganisztánban, Indiában, vagy egyéb olyan helyeken, ahol a népesség nagy része nem, hogy azt nem tudja, hol kell a számítógépet bekapcsolni, de még írni és olvasni sem tudnak!
Velük mi lesz? Ők meg akár el is áshatják magukat?

Nem, azt hiszem ez nem így fog működni, hiszen eddig sem így működött.
Az információs társadalom mindenhol meg fog valósulni, egyszerűen azért, mert az afganisztániaknak nem kell majd újra kitalálni a Neumann elveket, és feltalálni a nyomtatott áramkört, hanem átveszik a fejlettebbektől. Ugyanis előbb-utóbb a most fejlettek is belátják, hogy az az érdekük, hogy mindenki fejlődjön, hiszen ez nagyobb felvevőpiacot, több információt jelent majd.

Ben

Előzmény: sax (-)
myjector Creative Commons License 2000.01.06 0 0 0
Bocs:0)
sax Creative Commons License 2000.01.06 0 0 topiknyitó
Sziasztok!

Sok cikket lehetett olvasni manapság a XXI. századdal kapcsolatban. Többek közt jóslásokat arról, hogy milyen lesz a társadalom felépítése vagy a technikai fejlettség. Szerintem az elhangzott gondolatok túl egyhangúak, és számomra túl futurisztikusak voltak.
Kiváncsi lennék mindenki véleményére, hogy mit gondol a XXI. század társadalmárol, technikai
fejlettségérôl, a szolidritáról és a mindennapi életrôl. Szerintetek várható-e a társadalom leépülése szellemi téren? Mennyire húz szét a nagyváros és a vidéki kistelepülés fejlettségi szintje? Meddig "szárnyalhat" az internet miközben vájogházakat mos szét a belvíz, vagy az árvíz. Megvalósulhat-e az "információs társadalom" amig sokaknak gondot jelent egy egyszerü televízió beállítása?
Mikor mehetünk végre bolygóközi kirándulásra?

Ugye írtok?
Üdvözlettel:sax

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!