Oh,nagyon köszönöm a tanácsot, van még pár hely szabadon, ki fogom próbálni! Itt felénk a legsikeresebb és egészségesebb a kajszi, irgalmatlan sokat tud teremni, ha tavasszal nem kap fagyot (ha kap, van fosóka helyette :)), ezért gondoltam erre a hibridre. Amennyire én meg tudom állapítani, a monília-tafrina (szerű) betegségek vannak bőven a környéken, igyekszem ezeknek valamennyire ellenállónak mondott fajtákat/növényeket telepíteni. Kajszik, penyigei szilva, fügék, eperfa (ki hogy ismeri)... Őszibarackkal is úgy vagyok, mint a cseresznyével, eddig nem mertem bevállalni, de találtam ezt: Kernechter von Vorgebirge. (bocsánat az off-ért) Teszek egy próbát vele, hátha még be is érne :)...
Ezzel sem csigázódott fel jobban az érdeklődésem, sőt. Monília nálunk ritka (kopp, kopp), szerintem eléggé jól jár a levegő a fák közt, viszont a tafrina az rém. kajszilvát mint sokan, azért gondoltam, hogy ha már a kajszi lefagy, legalább valami hasonló termjen. de ahogy olvasgattam, sajna kevésbé a kajszi ős jön elő... A cseresznye-kajszi meg a mérete miatt érdekelt volna. Befőzésnél sokkal kevesebbet kéne magozni. :) De úgy tűnik, megvárom, míg valami sokkal ütősebb hibridet hoznak létre, mint a mai kínálat.
Szia, Amita13! Mi sokféle fát telepítettünk,én igazándiból a cseresznyefa "kiváltása" miatt gondoltam erre.Nálunk (Alföld,Viharsarok) a cseresznyefák idén sorban pusztultak ki a környező telkeken,gondolom egyrészt a betegségek, másrészt a szárazság, ill. a kettő egymásra hatása miatt.Ezért és a kukacok miatt nem akartam soha cseresznyefát ültetni, pedig magát a gyümölcsöt nagyon-nagyon szeretem.Hozzáteszem, hogy vegyszermentes a kertünk, több, mint 2000 m2.Tehát a lényeg az, hogy ha egy savanykás cseresznyeszerű/ízű, magvaváló, nem kukacos valamit kapok, annak én már örülni fogok. Persze én az "órabórá"-ból is csináltam befőttet, na az tényleg kegyetlen savanyú (főleg, hogy cukrot nem használok a befőzéshez).Tehát gondolom ez is ízlés, felhasználás kérdése, engem ez nem tántorított el.Aztán majd kiderül, a többi között elfér. :) Amit láttam videókat róla, azokon tényleg a feketére érett, potyogó gyümölcsöket mutatják ehetőnek, tehát biztos savanyú korábbi szedésnél.
Sziasztok!Látom eltelt pár év az utolsó hozzászólás óta. Szeptemberben készülök ültetni cseresznyekajszit.Milyen tapasztalataitok vannak? Ízre,gyümölcsméretre,növekedési eréjére vagyok kíváncsi és hogy betegségekre mennyire fogékony?Lehet,buta kérdés: kukacosodásra hajlamos esetleg,mint a cseresznye?Köszönöm válaszotok előre is.