Kérdés és válasz (ha van).
Ez a topik nem a "mi a zélet értelme?" típusú kérdéseknek való, hanem azoknak, amelyek mindennapi, egyszerű, lényegtelennek tűnő, sőt nevetséges jelenségekre vonatkoznak - némelyiknek lehet tudományos vagy "józan paraszti" magyarázata, melyet a kérdező nem ismer, de a válaszadó igen, némelyikre pedig egy szubjektív megjegyzés lehet a válasz. Kissé emlékeztet a dolog az "appaaa, miért nem repül a tehén?" jellegű kisgyerekkori "játékra".
Most hogy a jó*******ba fogom megvenni és hol az ünnepi kajákat, hogy ha holnap minden zárva, szombaton nem biztos, hogy van piac, eddig meg látástól mikulásig a fülhallgatóban ültem?
A dimetil-szulfid egy szerves kénvegyület, a legegyszerűbb tioéter. Vízben oldhatatlan, színtelen, a merkaptánoknál kevésbé bűzös, de kellemetlen szagú, illékony folyadék. Alkoholban, éterben oldódik. Szerkezetében a dimetil-étertől (CH3OCH3) csak az oxigén helyén lévő kénatomban tér el. Molekulájában a C–S kötéstávolság 182 pm.
Egyes növényekben is előfordul. A vöröshagyma jellegzetes illatát és ízét is alkil-szulfidok adják. Előállíthatók alkáli-szulfidokból alkil-halogenidekkel. Alkálimerkaptidok alkilezésével is előállíthatók. Halogénekkel, sókkal, alkil-halogenidekkel különböző addíciós vegyületeket alkotnak.
A földgáz "illatosítására" dietil-szulfidot is alkalmaznak.