Keresés

Részletes keresés

Nostredamus 2022.02.22 Creative Commons License 2024.04.12 0 0 20

Nevezzük inkább felderítőnek.)

Ec pec kimehecc a Creative Commons License 2024.04.11 -1 0 19

Fekete magyarokról - kik voltak ők?

Tóth Sándor László Querfurti Brúnó és a fekete magyarok A magyar történettudomány, a korai magyar történelem egyik izgalmas rejtélye, hogy kik voltak a fekete magyarok, miért nevezték így őket, hol voltak lakhelyeik, területük. 
https://acta.bibl.u-szeged.hu/30540/1/belvedere_2012_004_041-055.pdf 

Galileo Galilei Secundus Creative Commons License 2023.04.27 -1 0 18

 Mi volt a valódi cél? A mongolokat rávenni egy közös hadjáratra a Szent Földre? 

 

Igen, ez volt a cél. Hulagu el is foglalta Baghdadot és felszámolta az abasszid kalifátust. 1258-ban.

Előzmény: alarife (-)
Motun Creative Commons License 2010.01.04 0 0 17
Veszem észre, csak akkor nem értem a hsz-eket..............
Előzmény: Törölt nick (16)
Motun Creative Commons License 2010.01.03 0 0 15
Akkor meg miért fontos kérdés hogy pápai kém volt vagy sem.
Előzmény: Törölt nick (14)
Motun Creative Commons License 2010.01.03 0 0 13
Követként ...........
De akkoriban minden követ egy kicsit kém is volt.
Julianusról nem mondta senki hogy valakinek a követe.

Csak úgy összegezve a dolgokat. Ha Julianus pápai kém volt, akkor nyugodtan mondhatták volna mint a többi esetében, hogy követ, és pl. a gaz szaracénok ellen akar segítséget kieszközölni. Aztán jól körbenéz. Követként még valamelyes biztonságot is élvez.
Aztán mint követ nyugodtan keresgélheti királya véreit. Közben kémkedik a pápának. Béla finanszírozza a vállalkozást, a pápa pedig adja a fedősztorit. Sima bartelüzlet.
A svédcsavar akkor izgalmas ebben a sztoriban ha Julianus, a pápa kémeként Béla ellen akart valamit, és ezt az összeesküvést Bélának kell (tudtán kívül ostobán) finanszírozni.
Ebben az esetben a pápa jóval a mongol támadás előtt elárulta az egyik keresztény királyt. Julianus pedig elárulta a királyát.



Előzmény: Törölt nick (11)
Theorista Creative Commons License 2010.01.03 0 0 12
Különösen annak ismeretében, hogy Julianusék milyen pazar körülmények között szenvedték végig az utat.
Előzmény: Törölt nick (10)
Motun Creative Commons License 2010.01.03 0 0 9
Érdekes, miért is nem ment Julianus egyenesen a mongol nagykán udvarába.
Nem volt jogcíme erre az utazásra. Sem a hivatalos, sem a titkos megbizatása ezt nem tette lehetővé.
Ha a lemaradt magyarokat ment megkeresni akkor miért ment volna a mongol nagykánhoz?
Ha a pápa kéme volt (és a feladata titokban a mongolok utáni kémkedés volt) akkor is hogy adja be a mesét, miért utazik oda?
Milyen jogcímen jelenik meg a nagykán udvarában?
Azt mondja "keresem a leszakadt magyarokat, hogy hazavigyem őket, erősítsék a királyom seregét ha esetleg ti arra tévedtek".......... no meg arra is kíváncsi vagyok, ti mennyien vagytok és milyen erősek vagytok..........

alarife Creative Commons License 2009.12.14 0 0 8
Nem tényként kezelem a "pápai kém" kitételt, ezt vedd figyelembe, a kérdőjel ezért van. Mivel nem akartam 3soros topikcímet adni, a különféle értelmezések nem csak pápai megbízásból információszerzést jelent, hanem hittérítő munkát, Béla megbízásából kémkedést, vagy bármit, ami nem a történelemkönyvekből köszön vissza. Mindez kérdésként.

ez egyébként nem rossz:
"Ha Julianust elsősorban a mongolok érdekelték, akkor miért nem hozzájuk ment, miért a Fekete-tenger és a Volga vidékén utazgatott, ahová első útja alkalmából még el sem jutott a mongol hódítás?"

De erre is válasz lehet a háttér, miszerint a pápa Bélával finanszíroztatta az utat, más köntösbe bújtatva, és nehezen lett volna magyarázható, ha egyenesen a nagykagán udvarába megy. Az is lehet, hogy rossz hírszerző volt, mert innen is onnan is fel-felcsippentett néhány vándorkereskedő általi hírmorzsát, majd összerakta azt az anyagot, ami mindkét félnek kielégíti a kíváncsiságát.
Előzmény: Törölt nick (6)
tibb Creative Commons License 2009.12.14 0 0 7

"Ezek után már az is érdekelne, hogy vajon Sinor mit is írt róla?"

 

Ha jól értelmezem az angol szöveget ő azt írja, hogy Julianust nemcsak a hittérítői buzgalom vezette, hanem IV. Béla király kéme is volt. Nem azt írja, hogy pápai kém volt.

 

Sinor teljes cikke:

http://www.deremilitari.org/resources/articles/sinor1.htm

 

 

Az ominózus részlet:

 

Russian cities and the Slavic populations were not the only victims of the Mongol invasion. The Mordvins - a warlike Finno-Ugric people, today widely dispersed over the vast territory between the Oka and Bielaya rivers but in the 13th century concentrated in the Middle Volga region - had to bear the brunt of their attack, which also destroyed Great Hungary (Magna Hungaria). The exact location of that country is the subject of some scholarly controversy, as is the ethnic composition of its people, but it is safe to say that for all practical purposes, as far as our limited knowledge extends, Magna Hungaria is geographically undistinguishable from Bulghar. In 13th century sources it is identified with the land of the Bashkirs, today Turkic-speaking, and also, as indicated by its name, with that of the Hungarians. It was a contemporary, and not unreasonable belief, which modern research tends to support, that Magna Hungaria was an ancient abode of those Hungarians who had not migrated to Danubian Hungary. At the time with which we are concerned, knowledge of an interest in Magna Hungaria were sufficiently alive to prompt some Hungarian Dominicans to set out on an expedition aimed at locating their separated kin and converting them to Christianity. In their wake another Dominican friar, named Julianus, undertook the same journey, but by the time he reached the "limits of Russia," Magna Hungaria, Bulghar and "numerous other nations" had been subjugated by the Mongols. It is not a slight to suggest that missionary zeal was not the only motive prompting one of those "Preachers, Minorites, and other messengers, whom the king of Hungary had sent to explore", who were referred to in a letter sent by a Hungarian bishop to the bishop of Paris and cited by Matthew Paris.21 In other words Julianus was a spy and, in fact, the report he prepared, which has survived in a mutilated form, contains detailed information on the whereabouts of the Mongol armies. Passing through Suzdal shortly before its occupation by the Mongols, Julianus was warned by the Grand Duke Yuri Vsevolodovich of Vladimir-Suzdal that "day and night the Tatars deliberate upon how they may come and conquer the Christian kingdom of Hungary. For they are said to have in mind to come and conquer Rome and the land beyond Rome."

Előzmény: Törölt nick (6)
alarife Creative Commons License 2009.12.14 0 0 5
Lehet félreolvastad a kezdőszövegem: nem arra vagyok kíváncsi, kit ne olvassak.
A Tiéd is egy vélemény. Cáfolat is van hozzá?

Egyébként meg:
Obrusánszky Borbála „Megtalálta-e a magyarokat Julianus barát?”
Denis Sinor, az Indiana Egyetem (magyar származású) tanszékvezetője
Christopher Dawson : Mission to Asia
Hangay Zoltán : Pápák könyve
Erdélyi István meg még biztos jó páran Türkön kivül feltették már ezt a kérdést.
Ha rákeresel, kidob biztos vagy ötven nevet.

Azaz jó sokan képzelegnek sokfélét.
Előzmény: Törölt nick (4)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.14 0 0 3
Reméljük, hogy egyszer megbukik az az elmélet is, hogy mi Finnugrisztánból jöttünk ide.
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.14 0 0 2

Eddig nem tudtad?

 

 

Minden újszülöttnek........

Törölt nick Creative Commons License 2009.12.14 0 0 1
Julianus a Sziriuszr0l j0tt....
Előzmény: alarife (-)
dpes Creative Commons License 2009.12.14 0 0 0
HOppá!
alarife Creative Commons License 2009.12.14 0 0 topiknyitó
Olvasni lehet nem egy szerzőtől, hogy Julianus valójában nem a magyarok őshazáját kereste, hanem a pápának gyűjtött információkat, amit cselesen a pápa Béla herceg kontójára intézett. Mi volt a valódi cél? A mongolokat rávenni egy közös hadjáratra a Szent Földre, vagy a nagyon erős nesztoriánus erőkről információkat gyűjteni? Erről olvasnék pár véleményt.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!