Keresés

Részletes keresés

supremacy Creative Commons License 2001.01.09 0 0 3
Hi!

Ha ContolDenied bemutatkozott, akkor mán én is: sziasztok, supremacy vagyok. Egyébként filozófiát tanulok.

Ja, amiket itt felsoroltál dolgokat, azok szerintem tipikus szociológiai mellébeszélős dolgok. Ez alatt azt értem, hogy persze jól hangzanak a kérdések, érdekesek, stb., csak az a baj velük, hogy véleményem szerint egyrészt nem lényegesek, másrészt pedig előreláthatalanok, mivel éppen egy kommunikációs forradalom kellős közepén állunk.

Sokkal fontosabbnak tartom, hogy az információrobbanás miatt az egyes kérdésekre adott válaszok olyan szinten hipotetikusak, hogy nem lehet igazolni, vagy cáfolni őket, igaz nem elméletileg, pusztán gyakorlatilag. Ahhoz ugyanis, hogy egzakt képet kapjunk ezekről a dolgokról, nagyon sok információra lenne szükségünk. Ráadásul ebben az esetben az információk sokasága abból következik, hogy beható, mély ismeretekkel van dolgunk.
Az internet, és az információ globalizálódásának egyik következménye persze éppen az, hogy egyre több az információnk a dolgokról, pontosabb képet kaphatunk a világról. Azonban ez csak elméletileg lehetséges. Ugyanis az információ mennnyiségének növekedését, vagy inkább robbanását nem tudta/tudja követni az információFELDOLGOZÁS. Gyakorlatilag a feldolgozókapacitásunk nem sokat változott az elmúlt mondjuk 5 év során. Ez egyrészt abból következik, hogy az "információfeldolgozó iparág"-ban dolgozó emberek száma nem nőtt jelentősen, másrészt annak, hogy a konkrét, mechanikai-anyagi adatfeldolgozó kapacitás, konkrétabban a számítógépek feldolgozó kapacitása sem növekedett olyan ütemben, ahogy az információ mennyisége nőtt. Hiába nőtt az elmúlt 5 évben a számítógépek teljesítménye mondjuk 5-7 szeresére, számuk pedig másfél-kétszeresére, miközben az információk mennyisége nagyságrendekkel nőtt meg.
Ezek alapján kijelenthető, hogy csak bizonyos szűk területekről szerezhetünk beható ismereteket, nagy általánosságban pedig csakis heurisztikus kijelentéseket tehetünk.
Természetesen ez eddig is így volt mondjuk a társadalomkutatások területén, ahol mondjuk egy közvéleménykutatásnál többnyire nem lehet megkérdezni az összes embert. Viszont a pontos kimutatások száma nem fog érdemben növekedni.Egyre inkább előjönnek majd a pontos, szűk területű mérések és a heurisztikus találgatások közti különbségek, mivel azt a kis feldolgozókapacitást is, amivel rendelkezünk, sokkal inkább a heurisztikus kérdésekre fogjuk fordítani.
Ezenkívül attól, hogy elméletileg több lett az információ, gyakorlatilag, társadalmi összességben az emberek nem fognak több információt elérni.

ControlDenied Creative Commons License 2001.01.08 0 0 2
Hello!

Informatikus hallgato vagyok, es alapjaban veve derulato :), legalabbis ebben a temaban. Nem vallom magam szakembernek, de feldobsz valami konkretumot, akkor szivesen megkritizalom, csak common sense-szel. :)

MyTe Creative Commons License 2001.01.07 0 0 1
Háát PETYUS sajnos a választ nem fogadhatom el, így elnökségi jogkör sem jár, tudniilik az idézet Anthony Giddens nevéhez fűződik és Manuel Castells művéhez intézte (aminek címét helyesen írtad), mindenesetre dícséretes az igyekezeted, és mint első jelentkezőnek esetleg a főtitkári posztot meg tudom neked szavazni... :))))

Nos, a The Information Age: Economy, Society and Culture névre hallgató tanulmánykötetről majd még esik szó, aki érdekelt a témában, azzal szívesen elvitáznék róla. A mű átfogja az információs kor hatásait az emberi társadalomra és társadalomtudományos fejtegetéseket tartalmaz a technológiai fejlődéssel rendelkező embercsoportok valamint a többi ember szociológiai-gazdasági-kulturális viszonyáról, ellátottságáról.

Most ennyi. Üdv,
Myte

Előzmény: PETYUS (0)
PETYUS Creative Commons License 2001.01.07 0 0 0
>Aki megfejti hogy ki mondta a mottót és milyen műről, az rögtön elnökségi jogkört kap a klubban.:)))))

Anthony Gidden

Manuel Castell:
The Information Age: Economy, Society and Culture

(Fogalmam sincs, mi ez az egész, így az elnökségi jogkört nem fogadom el. Kb. 1 perc alatt megtaláltam a megfejtést a weben.)

Előzmény: MyTe (-)
MyTe Creative Commons License 2001.01.07 0 0 topiknyitó
Castells Club
A virtuális társadalom szellemkastélya

Mottó: "The most compelling attempt yet made to map the contours of the global information age."

Ez a topic egy régi vesszőparipám továbbburjánzása, előzményei megtalálhatók AZ INTERNETES TÁRSADALOMKÉP cím alatt, úgy gondoltam továbbfejlesztem cseppet. Nem titkolt célja a témafelvetésnek, hogy az Információs Társadalommal foglalkozó elmélkedő szociológus, pszichológus, kultúrantropológus, néprajzos, közgazdász, kommunikáció-, média-, reklám-, jogász-, stb. szakembereket egy virtuális (és anonim) beszélgetőkörbe tömörítsük, ezzel politikai-, szakmai-, gazdasági elkötelezettségektől mentes tisztán tudományos vitára sarkallva őket. (Titeket...:) Ennek az egyelőre képzeletbeli körnek adtam a Castells Club címet ('A virtuális társalom szellemkastélya' alcímmel) Manuel Castellsről, az információs társadalommal foglalkozó tudományok akadémiai megalapozójáról elnevezve.

Íme egy vitaindító duma:
Most, hogy az internetes populáció rohamos bővülését szinte napról-napra láthatjuk-tapasztalhatjuk, a társadalmi változásokra érzékeny szemlélődőben egyre több kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy vajon mégis: Milyen hatással van a virtuális tér kibővülése mindennapi életünkre? Kik azok, akiket a leginkább megfertőz az új technológia? Hova vezet az új tipusú kommunikáció elterjedése az emberi kapcsolatainkat, világnézetünket, szórakozási-informálódási-művelődési-tanulási-munkavégzési-vásárlási-pihenési szokásainkat illetően? Mi lesz itt 5, 10 év múlva?

Kutatások igazolják, hogy életmódunkban kimutathatóan először a tévénézési idő csökkenésén látható az internethasználat rendszeresedése. De ezen kívül tudni már megszakadt házasságokról, új lakásról, új kiscicákról, barátokról-barátnőkről, nagy csalódásokról, új munkahelyről, amik az internetes közösség bővüléséhez rilétid..

Ha van ezzel kapcsolatban véleményetek, tapasztalatotok, akkor irjátok ide, és kicsit komolyabban beszélgethetünk az internet és a társadalom, az internetes közösségek kapcsolatairól. Erről szól a Castells Club.

Aki megfejti hogy ki mondta a mottót és milyen műről, az rögtön elnökségi jogkört kap a klubban.:)))))

Üdv mindenkinek,
Myte

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!