Keresés

Részletes keresés

Cifu Creative Commons License 2001.02.08 0 0 17
Olvastam, meg a SpaceDaily.com-os eredetit is :)

Pár érdekes link a témához:
FAS - Special Weapons Monitor (Mindenféle űrhadviselésel kapcsolatos infok, a fegyverekről képekek és részletes leirás is található, nagyon ajánlott!)
US Space Command (Érdekes, bár nem túl informativ, de a "Vision for 2020" PDF file-t érdemes elolvasni)

Cifu Creative Commons License 2001.02.07 0 0 14
Kiran:

A kép jól (legalábbis remélem:))

A Buranon kivül volt az oroszoknak még egy pár kisérleti űrrepülöjük, BOR 1-3 névvel, kifejezetten KATONAI célzattal. Kinézetre a BURAN-ra hasonlit, de pl. 2 főhajtómüve volt (egyébként azthiszem a Buran-nak is volt 3 főhajtómüves változata). Többet erről az Encyklopedia Astronautica-n olvasható - de most sajna valamiért nem elérhető az oldal, remélem csak átmenetileg...
Nem csak a BURAN rozsdásodik sajna, sok, még kisérleti stádiumba jutott gép, pl. a Mig-105 (ami szintén kifejezetten katonai project volt)...

Törölt nick Creative Commons License 2001.02.07 0 0 11
Egyszer repült, és vissza is tért, csak nem volt rá pénzük. Valszeg nem lett volna sokkal rosszabb, mint a Space Shuttle, mert ott is volt némi tapasztalat. Szvsz lehet, hogy a technikát, vagy a meglévő cuccot eladják mondjuk a kínaiaknak. Volt egy dokumentumfilm Bajkonúr-ról, és ott említették hogy az amik marha nagy összegeket fizetnek azért hogy ott lézengjenek a szakemberek, és ne adják el a tudásukat (és a cuccokat) másnak.
Ott rozsdásodik a Burán is....
Előzmény: Stocker (8)
Stocker Creative Commons License 2001.02.07 0 0 8
Kb. 6 éve vettem egy könyvet "Űrhadviselés" címmel. A szerzőjére nem emlékszem, de majd megírom, mert a könyv egész jó. Bemutat egy sor létező és tervbe vett módszert, sok képpel és teszt leírással.
Tudtátok, hogy a "vörösöknek" is volt (befejezetlen) space shuttle-juk?
Nagybivaly Creative Commons License 2001.02.06 0 0 7
Lezeres muhold:

Jo vicc. Az obolvalsag idejen mar lezerrel gyujtogattak az olajat az obol vizen.
Viszont tenyleg vannak lezeres muholdak, mas kerdes, hogy a kapacitasuk egy azaz 1 db loves... Kicsit megolvadnak azok is fokuszalaskor meg gerjeszteskor, sebaj, penz van szartig. :)

Előzmény: Törölt nick (5)
Cifu Creative Commons License 2001.02.06 0 0 6
Üdv itt is kiran! :))

A lehalgatás megy (bár nem hiszem, hogy folyamatosan le tudnának halgatni egy-egy kommunikációs vonalat, vagy ha igen, ahoz olyan sok lehalgatóbázis kellene, hogy pillanatnyilag max. az amcsik lennének képesek rá :)) addig OK, de a zavarás terén némileg zavarban vagyok :)
Ugyanis hogy lehet zavarni egy műholdat? Szerintem egy "sima" rádióelektronikai zavarás aligha lehet elég, hiszen a rendszerek alapból is elég komoly zavaró tényezőkre vannak felkészitve (elég ha a mühold mozgása álltal folyamatosan gerjesztett doppler-efektusra, vagy a napkitöréseknél fellépő neutron sugárzásból eredő problémákra gondolunk). Szóval én inkább a fizikai zavarást tartom valószinünek (ami viszont már az álltalad 3. pontba soroltak közé tarozik inkább).

A 3. pontban emlitettekhez anyi hozzáfüzni valóm lenne, hogy:

a) - korrekt, nem valószinű, hogy az EU, USA, valamint az orosz és kinai kormány egymást zargatná, HACSAK nem valami kényes politikai okból, vagy szélsőséges vezető esetén.

b) - Saddam-ot én azért nem írnám le teljesen, anno amikor a HARP (High Alltitude Research Project - ágyúval való nagy hatótávolságó kisérletek (akár LEO pályát való elérés is)) -ot leálitották az amcsik, a kiábrándult vezetőmérnök (a neve fejből nem megy, de egy film is volt erről a történetröl) számára mindet megadtak az Irakiak, és kis hiján meg is csinálta a szuper-ágyúját. Az igaz, hogy az anyagilag gyengén álló országok (pl.: Libia) számára elérhetetlenek az amcsi műholdak, de Irak éppenségel nem áll anyira rosszul, mint ahogyan sokan gondolják.... Oszama Bin Laden neve se véletlenül merült fel, mint lehetséges veszélyforrás az amcsi müholdakra...

c) Ha jól tudom a ruszkiknak van egy félkész projectük erre a célra (azthiszem egy Mig-31-es a lenne a hordozó), de az amerikai ASAT terv se váltotta be teljesen a várakozásokat, tehát ezen megoldás nem annyira kiforrot, mint amennyire sokan szeretnék...

A lézeres rendszer nekem azért antipatikus, mert nagyon függ az időjárástól. Vicces, ha egy háború esetén azért kerülne valamelyik fél elönybe, mert a másik feje felet huzamosabb idejig viharfelhők tornyosulnak :)))

Előzmény: Törölt nick (5)
Cifu Creative Commons License 2001.02.05 0 0 4
Olvastam, ezt a topicot ki is hagyta a linkekből, szólok is nekik :))

A cikk maga mondjuk szerintem a jövönéző cikkje alapján lett irva, az pedig alapból csak egy kivonat volt :))

Egyébként félelmetes ez a csend a topicban....

Előzmény: Snowcat (3)
Snowcat Creative Commons License 2001.02.05 0 0 3
Olvastad ma az index hireket? Az egyik tema pont az volt, amit leirtal alabb, csak kevesbe reszletesen.
Cifu Creative Commons License 2001.01.31 0 0 2
Mert arra egyértelműen teljes mértékű nukleáris ellencsapás lett volna a válasz... legalábbis szerintem :)
Előzmény: Snowcat (1)
Snowcat Creative Commons License 2001.01.31 0 0 1
Komolyra fordítva a szót, igen érdekesnek és elgondolkodtatónak találtam az utóbbi írást. Bár néhány dolgot nem értek, pl az odavezénylt anyahjókra mértnem mértek nukleáris csapást a pirosak, az elég nehéz lett volna a kékeknek kivédenie.
Snowcat Creative Commons License 2001.01.31 0 0 0
Hát, szerintem nem 0 az esélye a jövőben egy ilyen háborúnak.
Cifu Creative Commons License 2001.01.31 0 0 topiknyitó
Az USA kormánya kezd aggódni a müholdjai miatt, igaz, már az Öböl háborúban orditott, hogy mennyire a műholdjaikra van utalva az egész amerikai hadi (és civil) gépezet. Navigáció, kommunikáció, valamint részben a felderités és kiértékelés már a műholdakon keresztűl történt, akkor is felmerült a kérdés: mi van akkor, ha valaki/valakik a műholdakat veszik célba?
A preciziós és méregdrága GPS vezérlésű bombák ugyanannyit érnének mint "buta" társaik, igaz, hordozó repülőik sem találnának el egykönyen a célzónába (ez alól szinte csak az A-10 Thunderbolt II. kivétel - ezt ugyanis költségkimélés céljából nem látták el navigációs komjuterrel, pilótáik, akár a második világháborús pilóták, ölükben térképpel, a vizuálisan beazonositható tájékozódási pontok alapján navigálnak), a JSTAR-ról (A gép pilótája műholdas kapcsolaton keresztűl kapja meg az információkat az AWACS-tól és a földi irányitástól, úgy hogy közben a gép saját radarját be se kell kapcsolnia -> csökken a felfedezés esélye. Ilyen rendszert épitenek az F22-esekbe pl.) már nem is beszélve. Arról már nem is beszélve, hogy a költséges, ám biztonságos műholdas kommunikáció nélkül igencsak magukra lennének utalva az egységek. A kémműholdak felemás eredményt mutattak az öbölben, részben e miatt terjedtek el az olyan harctéri felderitő-robotgépek, mint a Predator. Nyilvánvaló, hogy az információáramlásra épülő amerikai gazdaság is belerokkana, ha az egyik pillanatról a másikra műholdak nélkül maradnának...
Emiatt aztán létre lett hozva egy egységes űrhadviselési csoport. Az egységest azért fontos kihangsúlyozni, mert az egymással folyton versengő amerikai haderők (a légierő és a tengerészet biztosan, de felteszem hogy még a szárazföldi és a tengerészgyalogság is) saját űrhadviselési részleggel/parancsnoksággal rendelkeznik.
Politikai okoból persze az oroszok pár hét múlva máris bejelentették, hogy "űrhadminisztériumot" hoznak létre, mivel oroszország műholdjai kritikus fontosságúak (azt nem feszegették, hogy a fent emlitett műholdak műszaki állapota mennyire kritikus).

Eddig nagyon szép, és jó, hiszen az űrkutatás kezdetével egyben elindult az űr hadi célú felhasználása is. A 60-as évek elején a tervekben a Gemini űrhajó egész családjádfája volt - persze ebben szerepelt katonai célú is, a BLUE GEMINI , amely egyfajta "űrtorpedóval" lett volna felszerelve vagy a MOL (nem AZ a mol, ez a Manned Orbital Laboratory-ból jött ki:), amely feladata főleg a felderités/megfigyelés lett volna. Persze az oroszokat sem kell félteni, ők a Soyuz űrhajó alapján több műhold-elháritó, katonai felderitő/megfigyelő és űrharcra kondicinált tipust fejlesztettek ki, mint a Soyuz P és PPK, a Soyuz VI, de olyan harci műhold is volt a tervezőasztalukon, mint a Polyus.

De most viszont már nyiltan harci játékokra is sor kerül. 2001 január 22 és 26 között, mintegy 250 civil és katonai szakember a légierő SCHRIEVER bázisán egy feltételezett háborút játszottak le, amely egy USA és Kina közötti, 2017-ben lezajló (lezajlandó?:) eseményt szimulált, és az űrbéli hadviselést is magába foglalta. A történet szerint a "Vörös" csapat megtámad egy kisseb erőt képviselő csapatot, a "Barnákat", a "Barna" csapat pedig segitséget kér a "Kék" erőktől, a hadi játék arra kereste a választ, hogy a "Kék" erők mennyire tudják elháritani a műholdjaikra irányúló támadásokat. -megjegyzés, hivatalosan senki sem nevezet meg országokat, de belső források szerint a "Kékek" az Egyesült államok, a "Vörösök" a Kinaiak (mivel a "Barnák" kilétét még nem hivatalosan sem nevezték meg, úgy tünik, hogy ők le vannak sz@rva :)
Mindkét fél speciális mikro-műholdakat vetne be a másik műholdjai ellen, amelyek közül egyesek zavarnák a kém és kommunikációs műholdakat, mig mások egyenesen tönkretennék azokat. Bevetnének földi telepitésű lézereket, ha nem is műholdpusztitás céljából, de leglábbis a kémműholdak optikáját "elvakitó" sugarakkal. A "Kék" oldal ezenkivűl rendelkezne NMD-vel (national missile defendces - kb. nemzetvédelmi rakéták / a mostanság fontos politikai témáról lenne szó - a ballisztikus rakéta elháritó rakétákról), és újrafelhasználható űrrepülővel, amelyel gyorsan lehetne pótolni az elveszett műholdakat, illetve újra lehetne tankolni az épen maradt, de "kimerült"-eket (vajon miért ordit, hogy ez "kék" erő csakis az USA lehet??!:).

A játék első napján nem történt valódi harci celekmény, a "Kékek" anyahajókat küldtek a forró pontokra, és természetesen némi űrbéli "Erőfitogtatásal" jelezték, hogy az űrben is harcra készek.

A második napon a "Kékek" több kém és kommunikációs műholdat is fellőtek, biztonsági tartalékot képezve.

A harmadik nap rendkivűl "életszagú"-nak tünik nekem: A "Kék" csapat felszólitotta a civil kereskedelmi társaságokat, hogy ne szolgáltassanak a "Vörösöknek". A "Vörösök" közben "felvásárolták" ugyanis a szabad civil erőforrásokat (szávszéleséget), ezen keresztűl lefolytatva a katonai kommunikációt, a "Kék" felszólitás után a "Vörösök" jelentősen megfejelték azt a pénzösszeget, amit a civil sávszélességért fizettek, és a "Kékek" nem tudták "túllicitálni" a "Vörösök" ajánlatát. A nyolc ember, akik a civil vállalatokat személyisitették meg a harci játékban, ekkor úgy döntöttek, hogy nem hagyják cserben üzletfeleiket, igencsak letörve a "Kékeket"
-amikor ezt a részt elolvastam, először majd leestem a székről, úgy röhögtem, aztán belegondoltam, és némileg sötétebben keztem látni a világot...

A negyedik nap a "Vörösök" eltervezték, hogy hagyományos töltetű rakétákkal árasztják el Hawai-t és Alaska-t, mely védelmében feltehetően a "Kékek" elpufogtatják az NMD rakétáik többségét, védtelenül hagyva a hátországot egy esetleges "végső" csapásnak.

A végső, ötödik nap azonban a "Vörösök" számára realizálódot, hogy a telepitett amerikai véderők feltehetően megakadályozták volna ezt, igy végülis ez a nap "csupán" a háború szélén való eggyensúlyozással telt, bár a "Vörös" hackerek megtámadták a "Kékek" számitógépes hálózatát.

A végső konklúzió nem volt meglepő: "Space surprised us a bit" ahogy a légierő egyik tábornoka, a "Kékek" politikai vezetője mondta.

A Kérdés csak az, hogy mennyire lesz az jó, hogy az emberiség a "béke utolsó biztos szigete" is lehetséges csatatérré változik, az űr csak békés célú felhasználására született nemzetközi határozatot (ha jól tudom) alig huszonegynéhány ország irta alá....

Cifka "Cifu" Miklós

Forrás:
A Washinton Post cikke
A SpaceDaily cikke
Deep Cold Space
Encyclopedia Astronautica

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!