Keresés

Részletes keresés

Hussain Creative Commons License 2001.02.10 0 0 40
Kedves Biga!

Abdulla válaszolt már, én csak annyit fűznék hozzá, hogy szerintem mindenki muszlim, aki hisz a Tanuságtételben (Tanúsítom, hogy nincs más isten csak Allah és Muhammad az Ő prófétája.) És én minden muszlimot szeretek, mert testvérek vagyunk az iszlámban. Legyen az "kemény vonalas" szaud-arábiai, vagy török szúfi, vagy iráni siíta.:) Engem a szufizmussal kapcsolatban az érdekel, hogy hallottam, hogy voltak szufik akik szerelmes verseket írtak Allahhoz. Érdekelne pár ilyen vers.:)

A szufik se mindig békések (bocs, hogy kiábrándítalak:). A janicsárok nagy része a bektási szufi rend tagjai is voltak, a XIX. században az oroszok elleni kaukázusi muszlim felkelést egy Samil nevű naqsbandi szufi rendhez tartozó sejk vezette, és az olasz fasiszták elleni harcot Líbiában a 2.vh. előtt és alatt a szenusszi szufi rend vezette. Líbia egyetlen királya is ennek a rendnek volt a vezetője.

szia

Előzmény: Biga Cubensis (36)
Hussain Creative Commons License 2001.02.10 0 0 39
Wa alaikum szalaam wa rahmatul-lah Ahmed akhi!

Hogy vagy?
Alhamdulillah, Te vagy a negyedik muszlim az indexen.
Igazad lenne testvérem, hogy bidá' lenne az újévi parti, ha vallási ünnepként kezelném. De számunkra csak 1 ürügy arra, hogy összejöjjünk páran, muszlim barátok.:) Szóval úgy érzem, nem követünk el ezzel bűnt, nem tartom újításnak, ha az iszlám újévkor ünnepelünk. A szándék szerintem a legfontosabb, és nem újító szándékkal tartjuk a bulit, hogy valami új vallási szokást vigyünk a vallásba. Allah óvjon ettől. Szóval szerintem nem bűn, ha így tartunk bulit. De Allah tudja.

Allah legyen veled,

Hussain

Előzmény: AHMED (35)
Biga Cubensis Creative Commons License 2001.02.09 0 0 38
Köszi az infót, kedves Abdulla!
Esetleg tudsz valamilyen könyvet ajánlani a szúfikról?
Előzmény: ABDULLA (37)
ABDULLA Creative Commons License 2001.02.05 0 0 37
Szia kedves Biga Cubensis!

Ha a szúfizmusról beszélünk, akkor vissza kell menni a Próféta utáni első generációkig. Nagyon korán megjelentek azok, akik távol tartották magukat a kétes dolgoktól az életben, és általában szerény körülmények között éltek. Jellemző volt rájuk, hogy nem vettek például a piacon gyümölcsöt, nem ettek fogadóban, mert gyanították, hogy nem tiszta forrásból származó dolgot ennének vagy innának. Mindig megelégedtek a legkevesebbel. Tényleg szerettek egyedül lenni, és a Koránt olvasni (fejből), Isten nevére megemlékezni, de a kötelező imákat mindig közösségben végezték. Ők nem tértek el Mohammed próféta tanításaitól, sőt próbáltak azokhoz ragaszkodni, és annyi plusz jócselekedetet tenni, amennyit csak tudtak ÚGY, AHOGY A PRÓFÉTA IS CSINÁLTA. ŐK VOLTAK AZ ELSŐ SZÚFIK.
Majd egy-két generáció után a szúfik két főbb csoportra bomlottak: egyikük továbbra is ragaszkodott a szunnához (a Próféta tanításaihoz), a másik csoport ÚJ ELEMEKET VEZETETT BE, ÉS FONTOS DOLGOKAT HAGYOTT EL.
A második, "újító" csoportot "szúfi bidei"-nek nevezzük. Az új elemek oyan dolgokat tartalmaztak, mint például "jónak tartott emberek" (aulijá) sírjához történő zarándoklat, a halotthoz imádkozás, vagy a halott közbenjárásának a kérése, táncolás a transzba esésig. A legtöbb "szúfi bidei" többet emlegeti Mohammed prófétát (vannak, akik hozzá imádkoznak), és a "jónak tartott embereket", mint a Istent, a Teremtőt. Márpedig az iszlám lényege, hogy az egyetlen Istent szolgáljuk, közvetlenül Istenhez fordulunk KÖZVETÍTŐK NÉLKÜL, és mindezt úgy tesszük, ahogy Mohammed próféta is tette. Tehát a "szúfi bidei" az ISZLÁM ÜZENETÉNEK MOND ELLENT. A "szúfi bidei" ágát követő csoportokra jellemző, hogy egyes embereket "magasabb szintre" emelnek az átlagembereknél, és azt tartják róluk, hogy nekik már imádkozniuk sem kell Istenhez. Sőt, egyes csoportok úgy tartják, hogy maga Isten költözhet bele egy-egy jónak tartott emberbe. Ezek megint ellent mondanak a Koránban leírtakkal, miszerint Isten fizikáilag a Trónja felett van, és a TUDÁSÁVAL fog közre mindent.
Tehát megállapíthatjuk, hogy a "szúfi bidei" ágát követő emberek nem tartoznak az iszlámhoz, sajnos általában csak őket mutatják be Európában.
Ugyanakkor a szúfik fent említett legősibb, a szunnát megtartó, és a durva újításokat kerülő formái az iszlámot jól tartják be.

Előzmény: Biga Cubensis (36)
Biga Cubensis Creative Commons License 2001.02.05 0 0 36
Szia kedves Hussain!

Valamit nagyon meg szerettem volna kérdezni tőled. Milyen a megítélése a szúfizmusnak az iszlámon belül? Tunéziában jártam a nyáron, volt egy városka, ahol szúfi mesterek éltek (élnek?) és nagy tisztelet övezi őket. Ők a Korán legjobb ismerői vagy vannak olyan nézeteik is, melyek nem összegyeztethetőek a "konzervatív" iszlámmal? Legalábbis olvastam tőlük olyanokat, hogy magunk megismerése a legfontosabb Allah megismeréséhez és nem tudom, vajon ezek a nézetek mennyire tolerálhatóak. Az iszlámnál is léteznek "eretnekek", elutasított tanítások?

Egyébként egy csomót mesélt az idegenvezető (Magyarországon tanult tunéziai) az iszlámról és abból is az derült ki, hogy az iszlám valójában nagyon toleráns vallás. A legtöbb mészárlás bizony a keresztesek nevéhez fűződik a térségben. Bár amint látod, nekem szimpatikusabbak a szúfik, akik kolostorokban olvasták a Koránt és békében éltek mindig is.

köszi,
Biga

Előzmény: Hussain (34)
AHMED Creative Commons License 2001.02.04 0 0 35
Asszalam alejkum Hussain!

In sa Allah nem haragszol hozza szolasomert,de mivel a muszlimok Mohamed Profeta(beke legyen vele)kovetoi aki egyetlen hagyomany szerint sem unnepelt a ket eid unnepen kivul sem uj evet sem pedig barmilyen mas unnepet,miert mi valtoztatnank ezen?
Egyebkent pedig nagyon tiszteletre melto az hogy mennyire ismered es szereted az iszlamot ma sa Allah es hogy mennyire erzed fontossagat a terjesztesenek.Hala Istennek,hogy Mo.-on meg vannak muszlimok es insa Allah,hogy megkapod majd a jutalmad Allahtol mind azert amit az iszlamert teszel Allah neveben.Allah segitsen tovabbra is!

Előzmény: Hussain (30)
Hussain Creative Commons License 2001.02.03 0 0 34
Kedves Gép01!

Szerintem az az eredmény, amit elérhetünk, a békés egymás mellett és együtt élés. Nem tartom reménytelennek a dolgot, a törtenelemben már volt több eset is a békés együttélésre. Abbaszidák, Oszmán Birodalom (oké, hogy hódító állam volt, de az országon belül dúlt a vallási türelem:) vagy napjainkban Szingapúr.

Szerintem 2 útja van a békés együttélésnek, az egyik az, hogy rá hagyjuk az illetőre, hogy "mondja csak a hülyeségeit, csak engem hadjon békén" a másik pedig a vallások kölcsönös jobb megismerése és a pozitívumok kihangsúlyozásából fakadó kölcsönös tisztelet. Pl. az iszlámban az embernek kötelességei vannak a szomszádaival szemben is. A Próféta (Allah békéje legyen vele) mondta:"Ha valaki hisz Allahban és az Utolsó Ítélet napjában, az illendő módon viselkedjen szomszédjával. Ha levest főz, tegyen bele több vizet, hogy tudjon a szomszédjának is adni."
Vagy 1 másik: "Allahra mondom nem hívő, Allahra mondom nem hívő, Allahra mondom nem hívő, az aki nem siet a sorscsapás sujtotta szomszédja segítségére."
Ez csak 1 példa és biztos vannak más vallásokban hasonló tanítások. Ezeket sajnos az orientalisták kifelejtik iszlámról szóló írásaikból (elmennek egy arab országba, látják a koszt és lustaságot /ami pedig nem iszlám, hanem mediterrán sajátosság:)/ és utána a vallásban keresik a hibákat), de az is igaz, hogy nagyon sok muszlim elfelejti ezen kötelességeit.:(

No, de fel a fejjel, van mág remény, ha Isten is úgy akarja.:)

Előzmény: Törölt nick (33)
Daikini Creative Commons License 2001.01.25 0 0 32
Kedves Hussain

Most nezem a weblapot, amit irtal, regen kerestem mar ehhez hasonlo attekintheto informaciodus oldalt :-)
Koszonom, igazabol be kell valljam, eddig a nagyobb vallasok kozul az Iszlam maradt ki az eletembol... Most be tudom potolni. Az elejen tartok, es orommel latom, hogy sok hasonlosag van mas vallasokkal. Eddig pl. az Iszlam-Dharma jelentes hasonlosagot talaltam, de azt hiszem egy ideig nem fog levakarni senki az oldalrol :-)
Azt hittem (ezek szerint tudatlansagbol, es elnezet is kell kerjek minden Iszlam embertol), hogy az Iszlam egy intolerans vallas, de nem is tudod, mennyire orulok, hogy tevedtem :-)

Előzmény: Hussain (31)
Hussain Creative Commons License 2001.01.25 0 0 31
Kedves Daikini!

Ha az iszlám tanításai érdekelnek akkor először is ajánlom neked a www.iszlam.cjb.net oldalt és az 'Ismerjük meg a muszlim vallást' topic-ot itt az indexen. Ott egyrészt már írtam ilyesmiről, másrészt pedig Abdulla néven ott szokott most lenni az egyik testvérem, aki egyike a legokosabb magyar muszlimoknak.
De ha ezek nem elégítenek ki, akkor keress meg újra és én is szivesen válaszolok a kérdéseidre.:)

És köszi a jókivánságokat.:)

Üdv,
Hussain

Előzmény: Daikini (29)
Hussain Creative Commons License 2001.01.25 0 0 30
Kedves Gép01!

Mondom, nem szokás megünnepelni az iszlám újévet, idén lesz az első kisérletünk, hogy vmit csináljunk.:) A buli előtt focimeccs lesz (márc. 24.,Mo.-Litvánia), gondolom az is eléggé befolyásolni fogja a hangulatot, hogy ki nyer. Aztán pár haverral összejövünk vmelyikünk lakásán, kaja, pia (semmi alkohol természetesen), dínom-dánom, ilyesmik lesznek. De még igazán nincs kidolgozva a dolog, majd menet közben kialakul.:))

Előzmény: Törölt nick (28)
Daikini Creative Commons License 2001.01.24 0 0 29
Kedves Hussain

A topickezdore valaszolva:
Velemenyem szerint terjeszd szeretettel, ne eroszakkal, mert az nem er semmit...
A vadlottat is kinozhatjak, es eleg konnyen bevall olyasmit, amit nem kovet el :-)
Tehat sztm az eroszak csak a halalt es nem Isteni uzenetet terjeszt.
Mondjuk erdekelne az iszlam, mint vallas, megtenned, hogy meselsz rola?
Leginkabb a moralis elvek erdekelnenek (ne haragudj, ha feljebb mar szoba kerult, meg nem olvastam vegig :-)
De kivanok neked sok sikert, amennyiben a szandekaid nemesek.

Előzmény: Hussain (-)
Hussain Creative Commons License 2001.01.13 0 0 27
Csá Spendi!:)

Nos, a "hagyományos" újévet egy házibuliban töltöttem, sajna elég lapos helyet sikerült kifognom, így hajnali 1 körül elpályáztam.:)

A muszlim újévet nem szokás megünnepelni, de egy haverommal elhatároztuk, hogy partizni fogunk. Márc. 24-én lesz, majd utána mesélek.:)

Előzmény: Spender_ (26)
Spender_ Creative Commons License 2001.01.13 0 0 26
Üdv Hussain ! :)

Mijjen egy muszlim újévi buli ? Van kedved mesélni ? :)

Csápi !

Előzmény: Hussain (25)
Hussain Creative Commons License 2001.01.11 0 0 25
Hellosztok!:)

Köszönöm a kedves szavakat, azé' rendes gyerekek vagytok Ti:)

Kedves Gép01!

Téged kommentálni se tudlak, jól esik megértésed és csak abszolult egyetértésemnek tudok hangot adni.:))

Kedves tivadar!

Nekem olyasmi az értékrendem, hogy jobb egy bálványimádó, mint egy ateista, mert legalább hisz valamiben. Jobb egy zsidó, mint egy bálványimádó, mert hiszi, hogy 1 isten van és van is pár közös prófétánk.:) És jobb egy keresztény, mint egy zsidó, mert mindketten szeretjük Jézust (Allah békéje legyen vele). Most ez az értékrend csak akkor működik nálam, ha a téma épp ezt érinti, de egyébként a(z egyik) legjobb barátom speciel ateista. És ennek tetejében elég élvhajhász is (nem hiszem, hogy minden barátnőjének a nevét el tudná mondani, akikkel tavaly járt), viszont mindig meghallgat és megért.:)

Nem tapasztaltam ezt a "másik hitének el nem fogadását", pontosabban a médiából hallok néha ilyesmit, de 1 kicsit erőltetett a dolog. Nem hiszem, hogy annyira súlyos lenne a helyzet, mint amilyennek lefestik. El tudom képzelni, hogy bár beany topictárs itt kötözködik a vallásommal, de attól még a való világban meló után beugrik egy arab büfébe gyrost enni és szépen köszön az afgán szomszédoknak is.:) Mondom, a legsúlyosabb bibi egyszerüen az érdeklődés hiánya. Azt kezdem belátni a topic indítása óta, hogy nincs csodaszer a hit terjesztésére, ez csak Isten akaratától függ, hogy ki kerül olyan helyzetbe, hogy "megvilágosodik".
A topic-ot azért indítottam, hogy mi, akik hiszünk, eljutottunk egy közös pontra, oda, hogy van Isten. Úgy gondoltam, hogy van erre egy módszer is, hogy hogy tudnánk másokat is eljuttatni erre a szintre, de úgy látszik, ebben leginkább csak az isteni akarat a domináns.

No sebaj. Arra már jó volt a topic, hogy megtudjam, jó arcok is mászkálnak errefelé.:)

Kedves Biga!

Tudod én még olyan "régimódi" vallásos vagyok, előírásokkal (amiket be kell tartani) meg ilyesmik, hiszem, hogy az én hitem az egyedül üdvözítő aminek alapja a "La ilaha illal-lah, wa Muhammadan raszulullah", azaz "nincs más isten, csak Allah és Muhammad Allah küldötte". Azért fordultam hozzátok Istenben hívőkhöz, mert ti már legalább azt vágjátok, hogy 1db isten van (Allah azt jelenti, hogy Isten, mi azért használjuk az Allah szót, és nem nagyon fordítjuk, mert a Koránban is így nevezi magát a Mindenható. De egyébjént a keresztény arabok is az Allah szót használják), és az az üdvözítő úthoz már sokkal közelebb visz.

A szufikról volt aranyviki barátomnak egy topicja. Én nem találkoztam még magyar nyelvű szufi könyvekkel (bár érdekelne). Ha tudsz angolul vagy törökül, akkor tudok adni pár szufi linket.

legyetek jók, sziasztok

(aranyviktor, neked küldök egy külön "Asszalamu alaikum"-ot:))

aranyviktor Creative Commons License 2001.01.10 0 0 24
Szia Hussain barátom!

Lelkesedésed és az ifjonti hév megkapó....

Allah békéje legyen veled!

av

Előzmény: Hussain (-)
aranyviktor Creative Commons License 2001.01.10 0 0 23
"az igazán értékes topicok elsüllyednek"

Így igaz....az én topicjaim is mint a Titanic....:-))))

avi

Előzmény: Biga Cubensis (22)
Biga Cubensis Creative Commons License 2001.01.10 0 0 22
Szia kedves Hussain!

Először is kicsit felhozom a topicot, ugyanis kezdem utálni, hogy az igazán értékes topicok elsüllyednek, a vagdalkozosók pedig toplistások. Szerintem neked csupán egy nagy bajod van (mint nekem :), hogy aggódsz és kételkedsz. Bár keresztény barátaim többségének véleményén (mely kiszámítható volt) nem csoda, hogy elkedvetlenedtél, de Allah nyilván meg fogja neked mutatni erre az eszközöket, csak türelem kell hozzá. (csak.... :) Akkor fognak Istenben hinni az emberek, amikor életük úgy alakul, hogy szembe kell nézniük ezzel a legutolsónak tartott opcióval. Amikor rájövünk, hogy nincs Jahve, Allah így kizárólagosan, mint ahogyan fájdalmas példa történelmünkben az egymás ellen rohamozó keresztények és muszlimok, akik mindnyájan Istenük nevét kiáltják, miközben meg vannak róla győződve, hogy Isten csak velük van. Hogy mit tett erre Isten? Fogalmam sincs, de a történelemből látszik, hogy ő mindenkinek az Istene, mert győzött-e hosszú távon valaki? :)

Egyébként ha már így beszélgetünk, nem tudsz ajánlani valamilyen írást, könyvet a szúfizmusról? Régebben is érdekelt, de amikor Tunéziában jártam, az idegenvezető sokat beszélt általában az iszlámról és a szufizmusról is. Ha gondolod, indíthatsz is róla egy topikot.

Áldjon az Isten, a nevét pedig ki-ki mondja magában! :)

tivadar Creative Commons License 2001.01.08 0 0 21
Kedves Yooo Hussain !

Nagy rokonszenvvel figyeltem topicod alakulását, és drukkoltam neked végig. Nagy szellem vagy ill. leszel előbb utóbb ! 8:D

Ilyen lelki igénnyel, hogy az Isten kereső emberek fogjanak össze, csak nemes lelkek lépnek fel. Mert még a valásoso emberek is többnyire csak saját szekértáborukat védik, a többi vallást meg lecikizik.
Te, hogyan állsz a mások vallásával ? Te el tudod fogadni, hogy Buddha is volt olyan klassz srác mint Mohamed ? Vagy Jézus ill. Krsna ?

Mert itt a baj általában (lásd: rendszerváltás MO-on, amig valami ellen voltunk, addig volt összefogás, amikor már együtt kellene működni, rögtön széthúzás van.) a másik hitének, vallásának, gondolatainak elfogadása nagyon nehezen megy. Mert ütközik a miénkkel.
Pedig Isten csak 1 van, mindegy hogyan hívjuk, és igazság is csak 1, az övé.
De azért ne add fel ilyen könnyen ! Nem mindenki ateista azért itt, csak az emberek szégyenlősek, nem akarják magukat kiadni. És eljön az ideje mindennek és mindenkinek.
Üdv: t-r

Hussain Creative Commons License 2000.12.30 0 0 19
Köszönöm oncognito én is kívánom neked amit Te kívántál.

Van egy fohász:"Rabbana atina fiddunya haszanah, va fil akhirati haszanah, va kina azabannar". Saját fordításom (sajna nem a legjobb:):"Uram, adj jókat ebben a világban és adj jókat a túlvilágon és óvj meg a pokol tüzének büntetésétől". Azt hiszem ez a fohász keresztény-kompatibilis is, nincs benne semmi sértő számotokra és tömören, de összefoglalja, hogy mit szeretnénk.:)

üdv,
Hussain

Előzmény: oncogito (18)
oncogito Creative Commons License 2000.12.30 0 0 18
Jaj, én sem utcai térítgetésekre gondoltam, azt én is kerülöm, ívben !
Mindenesetre a milliós térítgetés valóban utópia.
Viszont még egy "haszna" is van beszélgetésünknek. Rajtad keresztül felfigyeltem és igyekszem többet megtudni a muszlim vallásról.

Búcsúzóul kivánok neked és mindannyiunknak saját hitünkben lehetőség szerint elérni azt, amit csak ember elérhet. :-)

oncogito

Előzmény: Hussain (17)
Hussain Creative Commons License 2000.12.30 0 0 17
Kedves oncognito!

Erről a megmosolyogják dologról az jutott eszembe, hogy talán azért nincs értelme és túl nagy sikere az ilyen utcai térítgetéseknek, mert egy olyan ember kezd neked prédikálni, akit nem is ismersz. Ha nem ismersz valakit, miért is figyelnél oda arra, amit mond. Egy barátom már mondta ezt, de igazán csak most értem meg, hogy a hittérítés barátok közt működik igazán, amikor egy olyan ember beszél veled, aki fontos számodra. Nos, már közelebb is jutottam a megoldáshoz:). Szóval nem is lehet milliókat 1-2 pillanat alatt megtéríteni. Inkább az a fontos, hogy barátainknak jól tudjuk tolmácsolni a dolgot. Aztán ha Isten úgy akarja, ők is tovább adják a barátaiknak, utána pedig...:))

Oncognito, köszi.:) Öö, pontosabban köszönöm Istennek, hogy rajtad keresztűl lebeszélt a "hirtelen milliós" térítésről.:)))

üdv

Előzmény: oncogito (16)
oncogito Creative Commons License 2000.12.30 0 0 16
Kedves Hussain !

A hitről beszélni szavakkal és cselekedetekkel egyaránt kell.
Aki a saját konkrét példáit elmeséli, nemcsak megmosolyogják, de vannak, akik oda is figyelnek rá.
Tanácsot kértél és én azt tanácsolom (bár igazából nem szívesen osztok ilyesmit) ne add fel.
Nincs rossz környezet, csak meg nem értés, vagy türelmetlenség.
A hitünk megerősítése, a kölcsönös tapasztalat sokunknak javára válhat. :-)

oncogito

Előzmény: Hussain (15)
Hussain Creative Commons License 2000.12.30 0 0 15
Kedves oncognito!

Tudod az a baj, hogy ide tök őszintén jöttem, úgy nyitottam ezt a topicot, hogy a tanácsotokat kérjem. Tudod, én teljes szívemből hiszek Istenben, érzem, hogy nap, mint nap velem van és segít. Konkrét példákat is tudnék sorolni, amiket lehet, hogy megmosolyognátok, de én tudom, hogy Neki köszönhető. Sajnos az, hogy itt megnyíltam előttetek, elmondtam egy problémát, 1-2 ember számára gyengeségnek tűnt és támadtak. Nem vagyok mimóza lélek, a muszlim vallásos topicban keményebb vitákban is volt részem, de ezt a topicot nem arra szántam. Ezért látom úgy a dolgot, hogy nincs értelme itt erről beszélni. Lehet, hogy rossz fórumot választottam, vagy lehet, hogy nektek van igazatok és nem beszélni kell róla, hanem csinálni. És végülis minden Isten akaratától függ.

Előzmény: oncogito (14)
oncogito Creative Commons License 2000.12.29 0 0 14
Ejnye Hussain !

Hiszen már néhány ember is eltántorít, amikor millióknak akarsz hitet átadni???
Azért azt Te sem gondoltad komolyan, hogy csak egy ilyen kérdésre vár mindenki és azonnal megoldódik minden !!!
Az emberekben bízni kell, méghozzá kitartóan, mert nagyon nem könnyű dolog.
Ne add fel ilyen könnyen ! Biztosan van még sok gondolat, amit kár lenne veszni hagyni!

oncogito

Előzmény: Hussain (13)
Hussain Creative Commons License 2000.12.29 0 0 13
Na jó, hagyjuk a dolgot, látom páran leragadtak annál, hogy történetesen egy muszlim kér segítséget és korlátaik megakadályozzák őket abban, hogy ezen túl lépjenek. Nem erőltetem a dolgot, Bíbor, Nan, oncognito, nektek köszönöm, hogy egyenlő partnerként kezeltetek, mint hívőtársat, másoknak ez problémásan megy.
Hagyjuk, hadd süllyedjen a topic.

sziasztok

Előzmény: belll (9)
Laci Creative Commons License 2000.12.29 0 0 12
Nem tudom, hogy emberek mennyire tudják nem manipulatív eszközökkel (pl: média) befolyásolni tömegek gondolkodását. Ha Isten úgy akarja, majd megteszi Ő maga, de nem látom, hogy mit tehetnénk mi :)
Bíbor Creative Commons License 2000.12.29 0 0 11
"hogy kerüljük el, hogy ne nézzenek minket hülyének azért mert x napokon 1 vallási szent helyet látogatunk "

Hát sehogy. Mindíg lessznek akik bolondnak néznek minket.

Előzmény: Hussain (7)
Nan Creative Commons License 2000.12.28 0 0 10
Kedves Hussain,

Tehát szerintetek éljünk vallásunk szerint és az emberek számára talán így szimpatikus lesz az Istenbe vetett hit?

Szerintem a vallás az egy életforma mely Isten szeretetére van alapozva és igy Isten szeretetének kell megnyilatkozni abban ahogy élünk. Persze ez sokszor felismerhetetlen mert honnan is tundánk, hogy a másik mit milyen megfontolásból tes ha nem ismerjük hitvallását. De a dolgok nem vesznek el nyomtalanul.

Én nem szeretem igyazán azt hogy "szimpatikus a hitem" Szerintem az Istennek tetsző élet és Isten igasságai, az elev szimpatikus anak akinek nincs harca az Istennel.

Nameg ha a vallás szerinti élet alatt kimerül az hogy templomba járunk és megtesszük vallásunk liturgikus szokásait akkor legfeljebb anyira lehetünk szimpatikussak mint egy klubb, ahol szimpatikus a társoság, a diszlet stb.

Szerintem minden ember életében van elég helyzet és pillanat amikor megszólitja az Isten, vagy kérdések merülnek fle benne (márha a kettő nem ugyan az) Ha épp jelen vagyunk, akkor szerencséssek vagyunk, mert lesz eredménye szavunknak cselkedeteinknek. Máskor meg elég ha tudják rólunk, hogy kérdéses helyzetekben mi hozzán lehet fordulni. Igy a szimpatikusság inkább megbizhatóságot bizalmat jelent ez esetben.

Nos nekem is eszembe jutott a dolog, több testvérem is mondta ugyanezt, de hogy kerüljük el, hogy ne nézzenek minket hülyének azért mert x napokon 1 vallási szent helyet látogatunk (mindenki helyettesítse be a szent helyre azt amit akar:), meg ne adj Isten még valami áldozatot is hozunk (nem kecske vagy szűzlány áldozatra gondoltam :), hanem arra, hogy lemondunk vmiről Isten tetszését keresve).

Biztos hallottad már de van egy bibliai mondás erre. Ne szorj gyöngyöt a disznók elé mert felfalják és szembe fordulnak veled és téged is felfalnak. Igy nem kell a hitéletből látványos tüntetést csinálni feltétlen, persze más a helyzet, ha aqz illető vetődik oda. Ezért vannak a szent helyek. Nem kötelező oda menni de ha már ott vagy akkor nem igazán van jogod a sarokba köpni. Nameg ha az ember már tudja magában hogy a jót Isten és az emberszeretet miatt teszi, akkor már számára mellékes, hogy az egyesek szemében hülyeségnek tűnik.

Szoval szerintem megbizhatóan és hitelessen jelen kell lenni, de nem úgy mint az RTL klubb Fókusz műsora minden este, csak most, csak neked, csak itt, csak én legyek figyelmed központjában mert ma is megmondom a frankót.

Nan

Előzmény: Hussain (7)
belll Creative Commons License 2000.12.27 0 0 9
Kedves Hussain!
Kérdésedre a válasz benne van a Biblában, bár lehet, hogy az a módszer csak a bibliai hit felébresztésére jó, s a Koránnál ez nem működik.:)
üdv
belll
Előzmény: Hussain (-)
oncogito Creative Commons License 2000.12.27 0 0 8
Üdv Hussain !

Tudod, amikor én tizenéves voltam (jó pár évtizede!) én is keresztbe-hosszába egy ateista voltam. Aztán az évek során a hit sajátom lett.
Hova az a nagy sietség?
A hitről nem lehet meggyőzni senkit, oda el kell jutni.
És ha sokan vannak, akik egész életükben ateisták maradnak, attól még lehetnek emberségesebbek sok "hivatalosan jegyzett" hívőnél.
Hogy az Istenbe vetett hit mitől lehet vonzó egy nem hívőnek?
Az élet meg fogja hozni számodra is azt a lehetőséget, hogy alkalom adtán megmutasd. Ne hidd azt, hogy egyetlen emberrel könnyebb dolgod lenne, mint milliókkal.
Csak türelem. :-)

oncogito

Előzmény: Hussain (7)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!