Keresés

Részletes keresés

PROWL Creative Commons License 2001.04.13 0 0 1
Kedves Vigor!

Lehet, hogy nem csak a szerbek?

" Bense Lídia
Kínzóeszköz - made in Germany
Amnesty-kampány a kínzóeszközök ellen

Az Amnesty International kampányt indított a kínzóeszközök ellen. 76 állam esetén merült fel a gyanú, hogy kínzóeszközöket használnak.


Az elektrosokkolót hivatalosan szarvasmarha-terelésre vásárolják, Németországban emellett bármely felnőtt megveheti ezt a speciális ’önvédelmi fegyvert’. Az elektrosokkoló azonban veszélyes kínzóeszköz is: a fájdalmon kívül alig hagy nyomot. E kereskedelmi ágazatban Németország is érdekelt. A német kormány nem hoz nyilvánosságra adatokat, ám valószínűleg igen széles a piac. Ezt jelzi az is, hogy a neten is meg lehet vásárolni.

Két hete civilben levő török rendőrök feltartóztattak egy 23 éves török egyetemistát. A fiatalember akkor még teljesen egészséges volt. Néhány nappal később azonban, amikor két hivatalnok házkutatásra kísérte, már támogatni kellett, ám így is csak az út felét tudta megtenni. A fiú, akit azzal vádolnak, hogy a kurd terrorista, aligha tudja bizonyítani, hogy a rendőrök bántották: elektrosokkal kínozták – a mérhetetlen fájdalom, az izomgörcsök után alig maradtak tehát nyomok a testén.

A hetvenes években a világon két vállalat forgalmazott hasonlókat, ma több mint 150. A gyártók és kereskedők kétharmada (97 cég) az USA-ban székel, a további 43 társaság a világ húsz más országában. A kilencvenes évek óta egyre többen vásárolnak kínzóeszközöket – úgymond önvédelemre. A formavilág irtózatosan változatos: lehet kapni gumibot, pisztoly vagy mobiltelefon alakú elektrosokkolót is.

A kínzószerek gyártói az átfogó titkolózásból és a felelősök hibáiból profitálnak – nyilatkozta Mathias John, az Amnesty International emberi jogi szakértője a Spiegelnek. A szervezet februárban indított kampányt a kínzóeszközök ellen. Az Amnesty 76 államban vizsgálódott, melyekben felmerült a gyanú, hogy ezeket az eszközöket kínzásra használták.

Németországban bárki, aki elmúlt 18 éves, vásárolhat ilyen terméket. A hivatalos német álláspont szerint ezek az eszközök alapvetően nem veszélyesek, csak ha meggondolatlanul használják őket. Ezért a kereskedelmet és gyártást nem szándékoznak ellenőrizni vagy korlátozni. A német gazdasági minisztérium nem látja okát a kiviteli tilalomnak sem, indoklásuk szerint kizárólag azért vesznek elektrosokkolót külföldiek, hogy szarvasmarha-terelésre használják. Hogy mire hasznosítják az ugyanott megrendelhető hüvelykszorítót vagy a lábbilincset a szarvasmarha-tenyésztők, az nem világos.

A hüvelykszorító ’97 óta úgynevezett ’engedélyezési kötelezettség alá eső’ termék ugyan, csakhogy még hivatalos elnevezése sincs. Elméletileg még soha egyetlen darabot sem vittek ki Németországból.

Az elektrosokkoló önvédelemre teljesen alkalmatlan – jelentette ki ugyanakkor az egyik önvédelmi eszközöket gyártó és forgalmazó cég főnöke. Ha ugyanis túl közel van a támadó, akkor félő, hogy az elektrosokkolót használót is megüti az áram.

Hogy ezeket az eszközöket kínzásra is lehet használni, azt Markus Baumgarten, az ilyen típusú ’termékeket’ forgalmazó Security Equipment cég feje is elismeri. Szerinte nézőpont kérdése, hogy a sokkolók mire valók, álláspontja szerint, ha ő nem értékesítené, eladná más, hát nem hagy fel a kereskedéssel.

2001. április 12. 18:09 "

Előzmény: vigor (0)
vigor Creative Commons License 2001.04.11 0 0 0
Nem biztos, hogy az ember fáj a földnek. Lehet, hogy csak a szerbek.
Előzmény: PROWL (-)
PROWL Creative Commons License 2001.04.11 0 0 topiknyitó
http://www.magyarszo.com/0archivum/mszo0093.html

A pristinai rendôrség kínzókamrája

Molly Moore a Washington Post külföldi tudósítója

PRISTINA, június 18 - Hogy pontosan mi folyt a pristinai rendôrség sötét pincéjében egyelôre még kivizsgálás tárgya. Amikor a szerb belügyesek levetették kék-szürke egyenruháikat és átadták az épületet az angol csapatoknak, a következôket hagyták többek között maguk mögött:
 egy ágy vázát melynek oldalához egy szíj kapcsolódik
 egy golyólyuggatta matracot
 egy halom kézzel hajtogatott bokszert
 egy halom ütôt (az egyik felírása: "szájbefogó")
 minden elképzelhetô nagyságú kést
 súlyos fémláncok tömegét

És fényképek tucatjait. Nôk, fiatal gyerekek, és mindenféle korú férfiak arcképeit; szomorú arccal és összekuszált hajjal.

"A leginkább az ôrjítô hogy nem tudjuk még a képen levôk sorsát." - mondja Andy Reeds, az angol csapatok kapitánya, ki végigvezetett mindannyiunkat a baljós helységeken. "Vajon élnek e még, vagy megölték és elrejtették ôket?"

Pristina lakói szerint a rendôrség május közepén emberek százait vitte be. Három napon át éjjel nappal fájdalom és iszonyat hörgései hallatszottak a három emeletes épületbôl, sokakat arra kényszerítve hogy elhagyják a környéket.

A rendôrállomáson került szintén elô az eddigi legnagyobb Szlobodan Milosevicset és négy vezetôjét kompromitáló iratanyag is. Szerda éjjel a szakértôk iratos dobozok sûrû tömegét cipelte ki az épületbôl. Paul Risley szóvivô szerint alapvetô fontoságúak a belgrádi parancslánc felgöngyölítésében, és kétségen kívül hozzájárulnak majd több vezetô elleni eljáráshoz.
Miután a NATO bombái április hetedikén romba döntötték a pristinai rendôrség hivatalos épületét, a mostani Mahalla e Muhaxhereve vette át a központi állomás szerepét. A hétvégén megérkezett brit csapatok két napig vitatkoztak a rendôrségi állomás személyzetével mire azok a belgrádi kivonulást tiszteletben tartva végül átadták az épületet. Ezalatt a hátsó ablakon dokumentumos dobozok tömegét dobálták ki, szaporán égetve ôket.

"Azt hiszem még sok ilyen helyet találunk majd" - állítjja Reeds. Véleménye szerint a brit katonák több gyanús pristinai épületbe még nem léptek be, csapdát és aknákat gyanítva. "Sötét, sötét hely."

A dokumentumok mellett egyéb bizonyítékok vallanak arról mi folyhatott az iskolai alvótermbôl átalakított rendôrállomás falai között. "Véleményünk szerint ezen a helyen nem folyt gyilkosság. A letartóztatottakat ide hozták kínvallatásra de nem itt gyilkolták meg ôket."

A pince sötét, nedves homályában négy hideg szoba található. Az egyik ketrec falán alvadt véfolyamok húzódnak a föld irányában. A padlón egy rakás faütô; az egyik kettétört. Egy fekete sísapka, gumitömlô, és nehéz kerékláncok súlyos kötege teszi teljessé a látképet. Vajon mirôl tanúskodnak az egyik nedves sarokban a vasrácsból készült ajtó mögött talált gyerekruhák? "Csak találgatni lehet" - mondja útvezetônk szárazon.

A másik szobában egy nyitott dobozt találtunk. Fémbôl kézzel vágott primitív boxerek tucatjai álltak benne; az egyik egy zsanérból készült. A sarokban egy rézrúd hurokkal, melyet az áldozat nyaka köré lehet tekerni hogy fojtogassa. Odébb egy halom autórendszám, melyet ellopott, vagy a menekülô albánok által hátrahagyott kocsikról szedhettek le. A padon ideggáz fiolák.

Egyik-másik lelet talányos. Az ágy fémvázán melyen egy nadrágszíj tartotta az áldozatot, egy matrac áll melynek vége szétfoszlott (kikarmolták? kiharapták?). Vajon a közelben talált motorfûrész a vallatásban is szerepet kapott?

Az emeleti irodák asztalainak tetején eldobott óvszerek százai. Az öltözôben (ahol a nyomozók több száz albán igazolványt találtak) gázálarcok és golyóálló öltönyök között pornólapok hevernek szerteszét a földön. Egyikben szôrös farkasember ölelget meztelen nôket. Egy másik irodában egy meztelen nôi kép áll Szent Száva képe mellett a falon. A mellette levô helyiségben az az üres olcsó tequilás és gines üvegek, poharak, és fél tucat hosszú kés teljesen elborítja az íróasztalt.

Pristina lakói (kik közül többet ide hoztak a NATO bombázása elôtt) úgy tudják hogy az épület vallató központ volt, ahonnan a bevitteket vagy a börtönbe k¨¨ldték vagy elengedték. A május 18-tól 20-ig terjedô idôszakban 500 fôt hoztak a pincébe.

http://www.magyarszo.com/0archivum/top00013.html

NYÍLT KÉRDÉS

A háború szerves részét képezi a hírbeszédkeltés, a rágalmazás, a rémhírterjesztés, a célzatos félrevezetés... más szóval a lélektani hadvezetés is.

Hogy lassan kezd fény derülni a Koszovón elkövetett gaztettekre, most hogy új kínzókamrák, kivégzôhelyek, gyûjtôtáborok fellelésérôl tudósít nap mint nap a sajtó, igazán nincs szándékom tetézni a dolgokat, mérgezni a közvéleményt... de volna egy nyílt, hivatalos kérdésem az illetékesekhez. Mondhattam volna "ünnepélyesen komolyt" is, de hasonló dolgok kapcsán az ember nem keres stílushatást, és még kevésbé élcelôdik.

Tehát: számos hír érkezett arról a közelmúltban, hogy a szerb csapatok a visszavonulásukat megelôzô napokban jelentôs, és többé-kevésbé szervezett erôfeszítést fejtettek ki az általuk elkövetett atrocitások nyomainak eltüntetésére. Újra kiásatták (leggyakrabban cigány szövetségeseikkel) a tömegsírokba halomra dobált hullákat és "szétszórták" ôket polgári temetôkbe, más holttesteket elégettek, vagy elrejtettek...

Ezek az informaciók felettébb felkorbácsolhatják az emberek amúgy is felajzott fantáziáját....Ezért hát üdvös volna egyértelmû és meggyôzô magyarázatot kapni következô tanakodásunkra :

Egy északvajdasági szerves takarmányliszt-gyártó vállalatba a háború vége elôtt szolid rendôrségi kisérettel érkeztek titokzatos teherkocsik... mi volt a szállítmányuk?!

A csontliszt, és a többi állati eredetû tápszer alapanyagául szolgáló szerves hulladék nem szorul karhatalmi védelemre...

Felhívásunkra eddig nem érkezett válasz; annál több olvasói levél. Közlünk egyet közülük mely jól tükrözi a közvéleményt. Szerzôje vezetéknevét kérésére nem közöljük.

"Gondolom Topolyára gondoltak és a Zibel-re. A városban már szinte mindenki halott már ilyen vagy olyan történetet a dologról. Két dolog biztos, hogy a bombázások utolsó napjaiban minden éjszaka lehetett érezni a városban az onnan kiáramló bûzt és hogy szinte minden éjszaka teljes kapacitással dolgozott a Zibel - a vágóhidon dolgozók állitása szerint. Ha tényleg az albán elhunytak kerültek ott feldolgozásra, azt csak a II. VH alatt elkövettet náci gaztettekhez lehet hasonlitani és remélem a felelõsök ezért elnyerik a méltó büntetésüket!"

Csaba

Top Ortyán " eddig az idézet

Az ember fáj a földnek... ne szóljatok - sírjatok!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!