Keresés

Részletes keresés

jozsi ba Creative Commons License 2001.04.26 0 0 3
Ezt a "szabvanyban nincs elegendo redundancia"-t nem egeszen ertem. A zenei CD-n mindig is volt es van hibajavitas, csak amikor kifejlesztettek a CD-ROM-ot, akkor olyan modot (is) definialtak, amelyben egy szektor 2352 byte-jabol asszem 276 byte plusz hibajavito adat van. A zenei CD hibajavitasa melyebb szinten van megvalositva, amibe ha nem muszaj, ne menjunk bele, elegge bonyolult.
C2 hiba nem karcolt CD-n nem szokott lenni. Az EAC ahhoz, hogy letesztelje, a CD-ROM jelzi-e a C2 hibat, ker egy jo karcos CD-t, es azt olvasgatja. Ha sima CD-t teszek be, nincs hiba, ha egy agyonkarcoltat, akkor talal C2 hibat, de ezen a lemezen a sima CD-lejatszok is ugralnak, mint a bakkecske.
Az atfedeses olvasas nem a C2 hibak kikuszobolesere van, hanem a "jitter" elkerulesere. A hibas olvasas elkerulesehez minden szektort min. 2-szer kell beolvasni (ilyet tudnak az ujabb WinDAC-ok is), vagy tudni kell, hogy a CD-ROM meghajto jol jelzi a C2 hibakat, es ekkor elegendo csak a hibasnak jelzett szektorokat ujraolvasni (hiszen a tobbirol tudjuk, hogy hibatlan). Ez utobbi funkciot a grabbelok tobbsege nem tudja.
Ha valami nem egeszen vilagos, nyugodtan irj, nem szeretnem, hogy felreertheto vagy erthetetlen vagy akar pontatlan legyen amit irok.
Előzmény: Törölt nick (2)
jozsi ba Creative Commons License 2001.04.25 0 0 1
A dolog nem ilyen egyszeru. A zenei es az adat CD-k kozott (elso kozelitesben) ket jelentos kulonbseg van: az adat CD-n erosebb hibajavitas van, mint a zenei CD-n, es az adat CD-n nemcsak az alkodadatokban, hanem a szektorokban is van pozicio-informacio.
Ez utobbi itt a donto, ugyanis ha egy CD-ROM-rol beolvasunk egy teljes szektort (2352 byte), akkor abban megtalaljuk azt az informaciot is, hogy a lemez mely szektora is ez pontosan (perc:masodperc:szektor adatkent, egy masodperc alatt 75 szektort olvas be a zenei CD, igy egy masodpercben 75 szektor van).
Ha zenei CD-rol olvasunk be egy szektort, akkor kapunk 2352 byte zenei adatot, es slussz. Nincs benne olyan informacio, ami megmondana, honnan is szarmaznak ezek az adatok. Grabbeleskor az okozza a "jitter" vagy sync hibat, hogy az olvaso beolvas egy menetben pl. 20 szektort, ezt a rendszer kiirja a winyora, aztan a kovetkezo 20 szektor olvasasanal lehet, hogy nem attol a szektortol kezdi az olvasast, ahonnan folytatni kellene, hanem par szektorral odebbrol. Ezen lehet segiteni ugy, hogy egymassal atfedo teruleteket olvasunk be, es ha a hiba kisebb, mint a szomszedo atfedo reszek, akkor ossze lehet ugy szabni az adatokat, hogy minden klappoljon. Ugyanez a bizonytalansag jelentkezik minden sav elejen is, azzal a kulonbseggel, hogy itt nincs elozo adat, amihez igazodni tudnank, ezert aztan a pontos savkezdestol torteno grabbeles meg problemasabb (de nem megoldhatatlan).
Egyes grabberek (pl. EAC, http://www.exactaudiocopy.de) jo CD olvasoval meglehetosen pontosan kepesek grabbelni, azaz mindig ugyanonnan kezdenek egy adott savot grabbelni, es a tobbszoros grabbelesek egymassal egyeznek is, de pl. a WinDAC-cal nekem mindig mas-mas WAV lett az eredmeny.
Az ujabb (es "jobb") CD-ROM meghajtok tudjak jelezni azt is, ha a zenei CD grabbelese soran nem javithato hibat talaltak (un. C2 hiba), ekkor a program megprobalhatja ujraolvasni a hibas teruletet, vagy csak jelezheti a felhasznalonak, igy tudni fogod, ha nem tokeletes a grab (ezt a C2-es hibakezelest tudtommal csak az EAC es a PlexTools ismeri). Egyebkent jo allapotu (tehat nem tul karcos) CD-ken nem nagyon akad C2 hiba.
Ez igy biztos eleg tomeny, de azert talan kovetheto. Ha megsem, akkor majd megprobalom erthetobben elmagyarazni.
NintausMan Creative Commons License 2001.04.25 0 0 0
"hisz a AUDIO CD olvasasi hibai javaresz ezeknel a tenyezoknel bukik el (kosz,CD,laser)"

Ez nem egészen így van. Az audio-cédé ott bukik el, hogy nincs szinkronizálva a jelsorozat olvasáskor. Emiatt a jitter-hibák (a bitek időbeli elcsúszása) adott esetben teljesen véletlenszerűvé teszik a leolvasott adatot.
A data-cédé olvasása esetében viszont ilyesmi nincsen. Ez utóbbinak teljesen más a formátuma, ráadásul még hibajavító blokkokat is tartalmaz (ha esetleg az adat valami miatt - kosz, karc, stb. - nem lenne biztonsággal olvasható).

Előzmény: Törölt nick (-)
Törölt nick Creative Commons License 2001.04.24 0 0 topiknyitó
nah. ha egyszer hiba nelkul (a redundanciak mellett) el lehet olvasni egy DATA CD-t, akkor miert nem lehet
hiba nelkul, sokszor egymas utan legrebbelni egy AUDIO-t? abban is van redundancia,
igaz,kulonbozo a blokkmeret,de hat a laser az csak laser, a bit az csak bit,
es ezek szamitanak,hisz a AUDIO CD olvasasi hibai javaresz ezeknel a tenyezoknel bukik el (kosz,CD,laser)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!