Keresés

Részletes keresés

Mijo Creative Commons License 2001.07.05 0 0 0

Kedves Gelléri Gábor ! Köszönjük !

Muity Mijo

Előzmény: Mijo (-)
Mijo Creative Commons License 2001.07.05 0 0 topiknyitó

Az alábbi fejezetet, Gelléri Gábor, JELENTÉSEK HÁLÓJA című szakdolgozatából idéztem ide, de mindenképpen figyelemre méltó a teljes írott anyag is, mellyel akár egyet is lehet érteni, esetleg vitatni is szabad bizonyos részeit.
Bevallom: számomra ösztönzőleg hatnak a szerző, Bajai régió Fórumot érintő sorai, ha haloványan is, de képes olyan érzetet kelteni, hogy talán mégsem volt hiábavaló az eredeti szándék. A folyamatos áskálódások ellenére sem.

Muity Mijo
Baja

__________________________________________________

"A civilkurázsi abszolút szintje: a Baja-fórum és a saját neves viták

A moderációval kapcsolatos viták, a virtuális állam és pénz kérdése mind más hálózati helyen is felmerültek mint témák. Nem tudok azonban ahhoz hasonló rendszerről, mint amilyet Baja város és környékének internetezői alakítottak ki. Ennek teljes felmérése egy virtuális és valós világbeli, párhuzamos etnoregionális kutatással lenne lehetséges csak - ezúttal ismét csak nagy vonalakban tudom ezt körülírni, és célom inkább az ebből fakadó, a nyilvánossági formát érintő kérdések felvetése.
Az eredetileg Baja-topicnak induló egységet megalapító személy talán maga sem gondolta volna, hogy amikor a "csak saját névvel" kitételt fűzte hozzá az alapításhoz, ekkora sikert fog aratni - ám a környék többi internetezője ráharapott a kezdeményezésre. A város és a környék mérete okán minden tag beazonosítható, visszakövethető a való világban, új tag jelentkezését most pedig már csak két korábbi tag ajánlásával fogadnak el. A topic fórummá nőtte ki magát, melynek az Index szerkesztői a következő alcímet adták: "Egy város, amely felfedezte magát a Törzsasztalban."
És ez a mégoly hangzatos cím valóban a valóságot fedi. A saját neves, megfogható személyekhez kapcsolódó vélemények révén határozott politikai erővé nőtte ki magát a közösség, élő találkozójukon jelen volt országgyűlési képviselőjük és polgármesterük is. A fórum maga is diverzifikálódott, Baja mellett a körülírt régió legtöbb egysége megjelent, a falvakig bezárólag.
Eddig a fórum puszta leírása, most tekintsünk mögé. Pierre Lévy Cyberculture című könyvében a habermasi nyilvánosság abszolút fokaként határozta meg az Internetet, ahol minden személy véleménye megjelenik. Mindemellett ő is kuriózumként írt le egy esetet, amikor egy általa nick-ként, majd e-mailek nyomán valós név szerint is ismert taggal találkozott. Az abszolút nyilvánosság tehát nála lényegét tekintve anonim. Mindig is voltak személyek, akik nagyon kevéssé rejtették el valós lényüket a virtuális személyiség mögé, netán nickként is valódi nevüket használták. A Baja-fórum azonban túlmutat ezen. Itt - ismét csak hangsúlyosan belső kezdeményezésre - a részvétel feltétele az, hogy az illető vállalja saját nevét, véleményét, és személyazonosságát ellenőrzik is. Ettől természetesen visszafogottabb a fórum hangneme is, és ettől válik ténylegesen figyelembe veendő politikai aktorrá.
Ebből a szempontból előre talán át sem látható következményekkel bír az a terv, melyről Wágner úr beszélt. Eszerint - ha a külön, fórumonkénti regisztrációt megoldó szoftver elkészül - külön fórum fog alakulni, ahol csak saját neves részvétel lesz lehetséges, feltehetően nagyjából a Baja-fórum által kialakított szabályrendszer szerint.
Nem jósolható meg pontosan, milyen következményekkel járna az, ha elterjedne a saját neves vita, sőt az sem, hogy az működik-e majd: Baja esetében ebben közrejátszott a város és környékének mérete, egy könnyen körülírható valós világbeli, térbeli érdekközösség. Ehhez hasonló helyi közösségek alakulhatnak még, érdekes új politikai szereplőt emelve be a helyi politizálás játszmáiba. Nagyobb városok, illetve a közösség egésze tekintetében ez kérdésesebb. Mindamellett nem kizárható, hogy a saját név okán valamilyen mértékű politikai szereplővé válnak az internetes közösségek. Miután - amint azt az előző fejezetben kifejtettük - a belső szabályozás egyre jelentősebb és egyre szervezettebb, elvi szinten nem kizárható, hogy megszületik egy olyan választott internetes csoport fórumok és portálok felhasználói képviseletéből, akik akár aktorrá léphetnek elő egyrészt az Internetet érintő kormányzati döntésekben (jó példa lehet erre a hazánkban még teljesen hiányzó internetes jogrend kialakítása), másrészt akár más témákban is. Egy merész továbblépéssel: hazánkban utópiának tűnik parlamenti képviseletük, de más országokban talán már most sem tekintenék elképzelhetetlennek.
E nyilvánossági forma sikerét a jövő dönti el: a Baja-fórum több mint egy éves sikeres fennálása azonban figyelmeztető jel arra, hogy helyi szinten egészen biztosan lehetséges ennek megvalósulása. Véleményem szerint az Internetet érintő kérdésekben is egyre inkább előtérbe fog kerülni a felhasználók szava (akik eddig is hallatták hangjukat, de inkább tiltakozó akciókkal, így áremelés ellen felléptek üzleti kiesést jelentő nem-internetezéssel). Persze lehet, hogy a 'banyá'-val készült beszélgetésben megjelenő, nagyon is a valós világhoz kapcsolódó bizalmatlanság nem teszi lehetővé a regionális szintnél való továbblépést (mely már maga hatalmas lépés) - a választ a jövő adja meg."

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!