Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2001.07.17 0 0 15
Senki nem mondta, hogy az ...Q-tesztek eredménye helyettesítené mondjuk a képzettséget, tapasztalatot, stb. Gondolom, a munkáltatók azért nem olyan hülyék, hogy csupán az ilyen tesztekre alapozva tartsanak vkit "vezető pozícióra ajánlott"-nak. De mondjuk biztosan van haszna annak a tesztnek, amely tájékoztatja a munkaadót a leenső beosztott logikai gondolkodásra való képességéről, ha éppenséggel programozót keresnek...
De ennél sokkal nyilvánvalóbb a tanárok esete: itt valamiféle érzelmi intelligenciáról kellene tanubizonyságot tenni, mivel attól még, hogy valaki summa cum laude végzett a tanárképzőn, egyáltalán nem biszot, hogy alkalmas tanárnak. Ilyenkor nem elég a diploma - ill. sajnos manapság még igen.

Mivel nem tudod, mi alapján, milyen normákat figyelembe véve mérik az ilyen olyan "Q"-kat, ezért nincs alapod arra sem, hogy "lemarhaságozd" az egészet.

Előzmény: macarpi (13)
Tulipán74 Creative Commons License 2001.07.03 0 0 14
Kedves macarpi!

Először is:

Mi alapján állítod, hogy
"Tök hülyeség minden "Q" mérés!",
ha még annyit sem tudsz róluk, hogy
"-Mi alapján?
-Ki állapította meg a normákat?
-Mikor?
-Mijezahülyeségegyátalán?"

Eléggé érdekes gondolatmenet.

Másodszor:

Hozzászólásod maradék, kb. öthatod része szintén minden ésszerűséget nélkülöz, hiszen a korábbiakban a letöbbször talán az hangzott el, hogy a különféle Q-k és egyebek mérése csupán egy kis része a kiválasztási folyamatnak. Így nem is értem a felháborodásodat.

Csak azért, mert te hülyeségnek találod ezeket a dolgokat, talán hozzáértő emberek kezében lehetnek hasznos eszközök, nem gondolod?

Üdv,
t

Előzmény: macarpi (13)
macarpi Creative Commons License 2001.07.03 0 0 13
Tök hülyeség minden "Q" mérés!
-Mi alapján?
-Ki állapította meg a normákat?
-Mikor?
-Mijezahülyeségegyátalán?

Nem normatív, nem független, nem optomális, nem definiatív stb... úgyhogy semmire sem lyó, csak esetleg arra, hogy aki jó eredményt ér el, az felsőbbrendűnek érezhesse magát! (Én sem értem el éppen rossz eredményt, csak éppen nem bírom komolyan venni...)
Nékem ne mondja senki, hogy ez alapján választ munkatársat, mer' akkor bolond szegény;és nem társulok vele!
Nevetséges mérőszámok; olyan, mintha vki tüdőkapacitás alapján választana vezető búvárt a cégének; és nem venné figyelembe, hogy az illetó klausztro- v. agorafóbiás!
Aki nem egy összetett pszichológiai vizsgálatból (vagy egyszerűen csak: megismerésből, próbaidőből), hanem ilyen eszement "szelet-teszt"-ekből akarja a személyiséget (sajátját v. másét) megismerni, az - hogy enyhén fejezzem ki magam - bolond. Ezek a tesztek annyit érnek, mint a vércsoport elemzések (annyit se). Mint tudnivaló, a madaraknál már száz feletti vércsoportot azonosítottak. Nem biztos, hogy az embereknél is mindig O.K. a vérátömlesztés; csak azért, mert az általunk jelenlegismert nyolc vércsoport valamelyikével egyezünk.
De hát a merészség (főleg, ha más látja kárát), mindig is tulajdonságunk volt. Részleges ismereteinket alkalmazzuk, és kész.
IQ, AQ, EQ, SQ stb. teszteket végeztetünk emeberekkel és (minden egyéb körülménytől függetlenül) ki is értékeljük azokat. Meghatározzuk ezek alapján olyan emberek besorolását, akik lehet, kritikus helyzetben teljesen különbözőképpen viselkednének. Meglehet, a "semmiképpen nem alkalmazandó" kategóriába kerül az, aki kihúzná az embert a vulkán torkából is; csak azért, mert nem mérlegel jó és rossz között. És "vezető pozícióra ajánlott" lesz az, aki saját húgát is a sarkon árulja az érvényesülés és a nyereség reményében.
Nyilván, a tesztek értékelése is relatív; ki milyen tulajdonságo(ka)t részesít előnyben. De innentől már az egész rendszer borul, ha különböző értékelések is lehetnek...
Márpedig vannak...

mac

Törölt nick Creative Commons License 2001.07.03 0 0 12
Ez a DNSQ tényleg végletes lenne... Ráadásul ez sem szolgáltatna mindig helyes eredményeket, mert pl. hiába vannak vkinek jó génjei, melyek a logikus gondolkodásért felelősek, lehet, hogy vmiért egyáltalán nem használja ezt a képességét, ill. csak átlagosan, mert egész más pályát választott, mást tanult.
A DNSQ-tesztek alkalmazásáról valahogy az árja és nem-árja közti különbségtétel jut az eszembe...
Előzmény: Tulipán74 (11)
Tulipán74 Creative Commons License 2001.07.02 0 0 11
"valahol már kérik"

Na, azért ez a valahol még erősen a kisebbség! Nagyon ritka és speciális célból "mérik" a "DNSQ"-t (kivéve persze a családtervező intézeteket és társaikat, de ez érthető :)).
Persze hacsak nem úgy vesszük, hogy bizonyos fizikai, szellemi, stb. tulajdonságaink is függenek a génjeinktől, kitől mit örököltünk. De ha így nézzük, akkor ez vonatkozik mindenre. És ha így nézzük, akkor a legegyszerűbb mindennapos dolgainkat (szimpátia, párválasztás stb.) is "DNSQ vizsgálat" alapján végezzük.
De nem így nézzük! :)

Előzmény: Sárkány (10)
Sárkány Creative Commons License 2001.07.02 0 0 10
csak annyit hogy a genetikai állományom igen pocsék...
valahol már kérik
Előzmény: Tulipán74 (9)
Tulipán74 Creative Commons License 2001.07.02 0 0 9
:))))
Az már tényleg nagyon durva lenne!! :)) De attól nekünk, egyszerű földi halandóknak még jódarabig nem kell tartanunk... Én legalábbis túl naív és optimista vagyok ahhoz, hogy ilyesmi akár csak eszembe jusson... :))
Vagy te tudsz valamit? :)
Előzmény: Sárkány (8)
Sárkány Creative Commons License 2001.07.02 0 0 8
Majd amikor jön a DNSQ!!
Akkor mi lesz?
Tulipán74 Creative Commons License 2001.07.02 0 0 7
Pontosan úgy van, ahogy mondod. A cégek az egyes munkakörök által támasztott igények szerint választják meg, hogy mit mérjenek. Más - az adott munkakör szempontjából lényegtelen - értékeket nem mérnek, mert az idő-, energia- és pénzpocsékolás.
Éppen emiatt nem kell ezektől a tesztektől félni. Hiszen értelmes ember nem akar olyan munkát végezni, amire nem alkalmas. Ezek a tesztek mind a munkáltató, mind pedig a munkavállaló érdekeit szolgálják.
És még egyszer: az ilyen típusú tesztek a kiválasztás folyamatának csupán egyik (köztes) állomása. A végső döntés sok más tényezőn is kell, hogy alapuljon.
Előzmény: Törölt nick (6)
Törölt nick Creative Commons License 2001.07.02 0 0 6
Régóta ismert mondat: "Az intelligencia az, amit az IQ-tesztek mérnek" (vagy vmi ilyesmi). Ez kezd veszíteni az aktualitásából, de a lényeg, hogy még mindig nem tudjuk, mi az az intelligencia, mindenki más szempontokat vizsgál, mikor definiálja.
Szerintem jó, hogy az EQ-t, AQ-t, stb. elkülönítik az IQ-tó, mert a műveltséget egyáltalán nem lehet összemérni a logikai képességekkel.
Ha a munkáltatók csak a régi, hagyományos IQ-fogalomnak megfelelően iratnának ilyen teszteket, akkor lenne probléma, mert így kapnának egy adatot, amiből abszolút nem derülne ki, hogy az illető az adott területen, pályán helytállna-e. A különböző ...Q-k izolálását épp ezért tartom jónak, De azért számomra furcsa még mindig.
Valószínűleg velem a logikai képességeimet felmérő tesztek fognak íratni, ha eljutok odáig... A leendő munkáltatóm nyilván nem sokra menne az EQ-mat érintő adatokkal, de ha mondjuk óvónőnek készülnék, annál inkább.
Előzmény: Tulipán74 (5)
Tulipán74 Creative Commons License 2001.07.01 0 0 5
Szia Catkiller!
Az emberek tudatában az intelligenciáról még mindig egyedül az IQ jut az eszükbe, pedig - ahogy te is írtad - nagyon sokféle intelligencia létezik, az IQ (vagyis az intelligenciahányados) csak egy a sok közül. Ez valóban leginkább az emberek logiai képességeit méri. De - mint már korábban szó volt róla - van még egy csomó altípusa, van amit mérnek (az EQ, vagyis az érzelmi intelligencia vagy az AQ, a műveltségi intelligencia), van amit (még?) nem annyira. Ilyen pld. a szín- vagy az ízintelligencia és még van egy csomó más. Igazad van, az intelligencia sokrétű dolog, a logikus gondolkodás az csak egy része. Egyes típusaik nagyobb jelentősséggel bírnak egy-egy pozíció betöltésénél, mások kevésbé.
Egyébként egyre több helyen fognak ilyen módszereket használni a munkaerőkiválasztásnál. De ez nem is csoda, azok az (általában versenyszférában dolgozó) cégek alkalmazzák, akik egyrészt magas bérezéssel és más (számukra jelentős költségráfordításokkal járó) juttatásokkal kompenzálják a munkaerőt, másrészt sokat is bíznak rájuk. Mindkettő alapos megfontolást feltételez a kiválasztásnál. Egyre inkább ismerik fel nálunk is az emberi erőforrás jelentőségét és egyre inkább igyekeznek a leggazdaságosabb módon (csúnya szóval) kihasználni az ebben rejlő értékeket. Nem hiába fektetnek egyre nagyobb hangsúlyt erre a területre is.
Ehhez hozzá kell szokni. Ez (és egyre inkább ez) a jövő most már nálunk, Magyoroszágon is. De ezt nem kell ellenünk irányuló merényletként felfogni, ésszerű indokai vannak, amit, ha te vagy a munkáltató, te is így belátsz.

Üdv,
t

Előzmény: Törölt nick (4)
Törölt nick Creative Commons License 2001.06.30 0 0 4
Sziasztok!
Úgy látom, (tetsz)halott ez a topik, pedig jó a téma. Ideje lenne feldobni vhogy.
Az IQ-teszteket nézegetve nekem épp az nem tetszett, hogy ezek kitöltéséhez rendszerint logika szükségeltetik, mégpedig olyam, ami a matematikai logikával rokon. Az intelligenciának ez csak egy összetevője, úh. ennek az lesz az eredménye, hogy a kicsit "matekos" gondolkodásúak előnyben lesznek a humán agyakkal szemben.
EQ-tesztet még nem töltöttem ki, csak egy ahhoz hasonló valamit, és eléggé stimmelt az eredmény. De valahogy idegesített, hogy megpróbáltak a vesémbe látni.
Előzmény: Tulipán74 (3)
Tulipán74 Creative Commons License 2001.03.27 0 0 3
Azért ez nem ilyen egyszerű. És egy magára valamit adó cég ennél kissé összetettebb módon választja ki a számára megfelelőt.
Előzmény: ujraitt (2)
ujraitt Creative Commons License 2001.03.26 0 0 2
Én úgy látom, hogy gyakran egyetlen igazán kifinomult képesség elég, pl. többjegyű számok szorzásának lehetősége fejben vagy telefonkönyv elsajátítása. Aki viszont nem rendelkezik ilyennel, még ha sokaldalú is, nehezebb körülmények közé kerül.
Tulipán74 Creative Commons License 2001.03.26 0 0 1
Attól függ, hogy milyen célból mérik. Különböző munkakörök ellátásához különböző tulajdonságokból és képességekből nagyobb mennyiség szükségeltetik. (Persze nem csak munkahelyi dolgokkal kapcsolatban használnak ilyen teszteket, de talán a köztudatban ez a legelterjedtebb.) És mérhető is, legalábbis ha olyan ember végzi, aki ért hozzá. Az IQ egyszerűbben, az EQ már egy kicsit bonyolultabb. De már régen elmúltak azok az idők, amikor - úgy gondolták, hogy - elég volt ránézni az IQ teszt eredményére és máris "megfejtették" az illető adottságait. Az csak egy nagyon-nagyon-nagyon vékony szelete a tortának. Már mérnek EQ-t és még egy csomó minden mást is. Attól függ, hogy mire kíváncsiak.

Pont tegnap beszélgettem ilyesmikről egy ismerősömmel. Kiderült, hogy sokszor azért utálja ezeket a teszteket, mert nem mindig tudja pontosan, hogy egy-egy kérdéssel éppen mit próbálnak kideríteni róla. Persze ez valóban ijesztő lehet, de - a munkahelyi példánál maradva - neki is érdeke, hogy akkor vegyék fel az adott pozícióra, ha a munkaadó és a munkakör igényeinek is a lehető legjobban megfelel.

De hangsúlyozom, az IQ, EQ és társaik mérése csak nagyon kis része a folyamatnak, amiben egy ember személyiségét, tulajdonságait, adottságait, képességeit, készségeit stb. próbálják feltérképezni.

Előzmény: olajbaro (-)
pelsica Creative Commons License 2001.03.26 0 0 0
Üdv olajbaro!
Szvsz teljességgel megalapozatlan, ha valaki erre alapoz, mivel ezek is (mint majdnem minden az életben) relatívak. Adott a kérdező (vizsgáló) mércéje, ami lényegesen befolyásolja a kérdezett (vizsgált) alany eredményeit.

Ez életem első 0-zása, 3x-os HURRÁ! Ehhez ennyi is elég, ha kell bővebben tálalom a véleményemet.

Pá: pelsica

Előzmény: olajbaro (-)
olajbaro Creative Commons License 2001.03.26 0 0 topiknyitó
Mire alapozzák azt, hogy valamelyik a kettö közül eldönt valamit? Mi van, ha egy harmadik a nyerö, ha ez csak egy lélektani divathóbort?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!