Keresés

Részletes keresés

Daikini Creative Commons License 2001.08.10 0 0 14
mondasz valamit :-)
hirtelen ezt talaltam
Előzmény: sin x (13)
sin x Creative Commons License 2001.08.10 0 0 13
Van már féreglyukas topic (talán több is!) itt a Tudomány-on. Nem kéne először azokat átböngészni?
Daikini Creative Commons License 2001.08.09 0 0 12
Mea Culpa, rosszul emlekeztem, 10 dimenzio :-)
Előzmény: Daikini (11)
Daikini Creative Commons License 2001.08.09 0 0 11
Szia ViDe0

Igazabol az idoutazas lehetosegerol irok most. Azt hiszem az vilagos, hogy a jelenleg eszlelheto vilagegyetem 3 ter es 1 idokoordinataval leirhato. A relativitaselmeletben leirtak szerint ebbol egy ter, es az idokoordinata torzul, ha noveljuk a sebesseget. Tehat ha utazni szeretel az idoben, azt nemigen teheted meg, de lehet kikerulni a szabalyokat. Ahogyan lattam jol tudod, hogy ha kozelitunk a fenysebesseghez, ugy lassul le az orank. Tehat elore "nagyjabol" lehet utazni. Ha a mi orank 1000x lassabban jar, mint a kornyezetunke, nincs mas dolgunk, mint varni mondjuk 1 evet, maris 1000 fog eltellni. A visszafele torteno utazashoz keves ez a 4 koordinata. Legalabb 2 idokoordinatara lenne szukseg hozza. Nem kell azonban elkeseredni, Michio Kaku szupermadzag elmelete 11 dimenziot kivan tudomasom szerint. (A ter-ido matrix amit osszehozott ilymodon 11 dimenzios lett.) Igazabol pontosabb informaciot a honlapjarol is szerezhetsz, ir a fereglyukakrol is, hogy egy kicsit ontopic is legyek :-)

http://mkaku.org/

Meg nem neztem vegig mindent. Allitolag a szupermadzag elmelet minden eddigi alapjelenseget megmagyaraz.

Előzmény: Törölt nick (10)
Geg- Creative Commons License 2000.07.27 0 0 8
A cikk szerint a kvantum-fereglyukak is ugyanugy ki tudjak "lyukasztani" a teridot, mint az olyan fereglyukak, amik fekete lyukaktol szarmaznak. Azzal a kulonbseggel, hogy pont az ellenkezo iranyban lyukasztjak ki. Erdemes elkezpelni szerintem azt az oly sokszor latott modellt, mely a vilagegyetemet ugy kepzeli el, mint egy lepedot,
amire ha egy targyat helyezunk, behorpad. A valosagban a tomeg ugyanigy gorbiti el a teridot.
A cikkbol en azt veszem ki, hogy a negativ tomeg
pont ellenkezo iranyban lyukasztja ki a teret, es abban az iranyban hoz letre fereglyukat. Ez a fereglyuk ugyanugy kilyukadhat a vilagegyetem egy tavoli reszen, es innentol lasd az elozo valaszomat.

Persze az is lehet hogy en ertelmezem felre, es az is, hogy az egesz nem igaz. :)

Előzmény: Törölt nick (7)
Geg- Creative Commons License 2000.07.27 0 0 6
Egyesek szerint ha athaladnank egy fereglyukon, a vilagegyetem egy masik, tavoli reszebe erkeznenk. Kivulrol nezve ugy tunik mintha a feny sebessegenel gyorsabban mentunk volna, hiszen egy pillanat alatt odaernenk. Ha gyorsabban mozognank, mint a feny, visszafele mennenk az idoben. Szerintem a cikk igy ertette az idoutazas es a fereglyukak kapcsolatat...
Előzmény: Törölt nick (-)
Szundi Creative Commons License 2000.07.27 0 0 5
Hoppá. Nem gondoltam, hogy nem fogja eltorni a sort.
Szundi Creative Commons License 2000.07.27 0 0 4
Meg mernek ra eskudni, hogy amikor legutobb a hix.com-on jartam, meg volt. Most viszont tenyleg nincs, bocs.

Viszont a deja.com -on meg lehet talalni a regi cikkeket, ez biztos, megneztem:
http://www.deja.com/[ST_rn=ps]/group/hun.lists.hix.tudomany
Remekul lehet rajta keresni is.

Cserebe a megtevesztesert ime a fereglyukakrol szolo cikkekhez vezeto URL:
http://www.deja.com/[ST_rn=ps]/qs.xp?ST=PS&svcclass=dnyr&QRY=fereglyuk+f%E9reglyuk&defaultOp=OR&DBS=1&OP=dnquery.xp&LNG=ALL&subjects=&groups=hun.lists.hix.tudomany&authors=&fromdate=&todate=&showsort=date&maxhits=25

Előzmény: Dr. Lecter (3)
Dr. Lecter Creative Commons License 2000.07.27 0 0 3
Van a HIX-nek archívuma? Hol?
Előzmény: Szundi (2)
Szundi Creative Commons License 2000.07.27 0 0 2
A HIX Tudomany archivumat javaslom, ott par hete hosszasan targyaltak ezt. Altalaban is egyik kedvenc temajuk a relativitas-elmelet, azon belul is a iker- es egyeb paradoxonok.
Törölt nick Creative Commons License 2000.07.26 0 0 0
erre én is kíváncsi lennék. Próbáltál keresni az origó tudomány oldalon, vagy a www.jovonezo.hu-n ?
Előzmény: Törölt nick (-)
Törölt nick Creative Commons License 2000.07.26 0 0 topiknyitó
"A féreglyukak egy másik keletkezési lehetősége az ún. virtuális részecskékkel kapcsolatos. Az elméletek szerint e részecskék szó szerint a semmiből keletkeznek, s negatív energiát képviselnek. Ennek következtében a teret a normálissal ellentétes irányban ("visszafelé") görbítik meg, így alakítva ki egy apró féreglyukat. Elméletileg lehetséges, hogy az igen nagy tömegek környezetében - fekete lyukaknál - létrejövő virtuális részecskék annyi energiát veszítsenek a közeli nagy tömeg hatására, hogy energiájuk negatívvá váljék. A kvantumfizika eredményei valóban azt sugallják, hogy létezhetnek ilyen apró "kvantum-féreglyukak", de igen instabilak, és nagyon rövid ideig maradnak fenn, ezért nem lesznek alkalmasak a űrutazásra. A nagyobb féreglyukak létezése viszont ellentmond a mai fizika néhány alapvető tételének, főleg az idő természetére vonatkozóan. Egy nagyobb féreglyukban ugyanis visszafelé is utazhatnánk az időben, s például megakadályozhatnánk saját születésünket (az időparadoxon problémája).
"

Nem ertem a magyarazatot - mi koze lenne az idoutazashoz egy negativ iranyu tergorbuletnek? A tergorbulet kovetkezmenye, hogy a testek vonzak egymast, tehat a negativ tergorbulet egyszeruen taszitas. Ez egy jo megoldas lenne a feketelyukakbol szivargo anyag szivargasanak miertjere is, de hol van itt az idoutazas?

Ha valaki tud fereglyukakrol szolo irast, szivesen vennek egy URL-t... ;)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!