Keresés

Részletes keresés

keblencke Creative Commons License 2001.08.14 0 0 27
kedves csudi!!

Teljesen meglepődtem amikor olvastam a hozzászólásod, hogy vannak még ilyen emberek mint Te. Sajnos csak az a baj, hogy az az összeg amit Te nem kívánsz használni nem jut el olyanhoz aki igazán rászorul. Lehet, hogy lehetne erre valami megoldást találni, biztos van olyan ismerősöd akinek odaadhatnád, vagy ilyesmi. Biztos neked is van ötleted.

üdv.keb.

Előzmény: csudi (17)
MaKKa Creative Commons License 2001.08.10 0 0 26
tastyscience
Mi a párommal elballagtunk egy ügyvédi irodába, és ott kijelentetük, hogy x ideje élettársi viszonyban élünk. Mindez 6000 pénz volt,
időben kb 20 perc. Azóta csak egy helyen használtuk fel, ammiatt is írattuk.
Az önkormányzati nem tudom hogy néz ki, de már erre sem nagyon emlékszem. Ha érdekel írj e-mailt, előszedhetem, hogy mi is áll rajta.

makka

csudi Creative Commons License 2001.06.21 0 0 25
Igen, igazad van, at kellett iratnunk az egesz hobelebancot a parom nevere, hogy mindent igenybe vehessunk. De amig ezt elinteztuk, a parom 4x (!) jart a Fiumei uton (gyk: TB igazgatosag), a vegen mar tervezte a geppisztoly vasarlasat. Most elvileg OK lenne, de mivel ilyen sokaig elhuzodott, lekestunk egy csomo hataridot, onhibankon kivul, ugyhogy csak vesztettunk az atirason...
Nem irigyellek, de talan ha ti is megjarjatok a Fiumei utat (vigyazat penteken csak delig vannak!), hatha mondanak valami jo tanacsot.

Ugyanis szerintem a gyerek az gyerek, tehat ha barmilyen gyereket hatranyos megkulonboztetes er, barmilyen teren, akkor az alkotmanyellenes.

Előzmény: holist (24)
holist Creative Commons License 2001.06.18 0 0 24
Szia, csudi, mi is ilyen helyzetben vagyunk, és nem egészen úgy van ahogy mondod, ha a szülők nem házasok, az kaphatja az adókedvezményt, aki a nem is tudom, GYED-et vagy nevelési támogatást, vagy minek hívják mostan, tehát ha azt átiratjátok (ha volt apasági nyilatkozat, nincs akadálya), akkor átmehet az adókedvezmény is. Mi viszont tényleg meg vagyunk lőve, mert a legnagyobb gyerek a feleségem, akivel házasságunkról nincs papírunk (én nem érzem úgy, hogy hazudok, ha ezt mondom, szerintem az állam hazudik, ha azt állítja, hogy jobban tudja nálam, hogy ki a feleségem), előző házasságából van, viszont én keresek. A gyerek után járó adókedvezményt kizárólag akkor vehetnénk igénybe, ha összeházasodnánk. De nem tesszük, mert elvi kifogásunk van.
Így létrejön az a fonák helyzet, hogy a gyermek után járó adókedvezményt senki nem veheti igénybe, az édesapja azért nem, mert nem él vele, az anyja azért nem, mert nincs jövedelme, én, a gondviselője meg azért, mert...

Olvastam az újságban, amikor egy újságíró megkérdezett valami családügyi funkcit, hogy nem diszkriminálja-e ez az újkeletű elrendezés az élettársi kapcsolatban élőket. A velős válasz az volt: "nem".

holist

Előzmény: csudi (22)
tastyscience Creative Commons License 2001.05.04 0 0 23
Sziasztok!

Mivel nekünk is aktuális lenne magánéleti okok miatt, ezért utánakérdeztem.
Azt mondták, hogy mind az önkormányzatnál, mind a
közjegyzőnél lehet kötni élettársi szerződést.
Melyik a hivatalos? Miben különböznek? Mindkettőt elfogadják mindenhol?

Ha valaki tud, lécci segítsen. Kösz.

csudi Creative Commons License 2001.04.23 0 0 22
Nos, ilyen kavaras nalunk nincs. En no vagyok, a parom ferfi. Mindenesetre ha mi nem kapjuk meg az adokedvezmenyeket, akkor kepzelem miben reszesulnek az egynemuek...
Előzmény: Törölt nick (21)
Törölt nick Creative Commons License 2001.04.23 0 0 21
ezt most találtam:

Ha jogszabály másként nem rendelkezik, két személy akkor tekinthető élettársnak, ha házasságkötés nélkül ugyan, de közös háztartásban, érzelmi és gazdasági közösségben együtt élnek.(Jogszabályi rendelkezés folytán nem minősül élettársnak pl. a háztartásban nevelt kiskorú gyermek.) A jelenleg hatályos jogi szabályozás értelmében azonban az élettársi kapcsolatnak nem előfeltétele, hogy az együttélő személyek különböző neműek legyenek. Az Alkotmánybíróság ugyanis a 14/1995. (III. 13.) AB határozatában kimondta: "az Alkotmány 70/A. §-ába ütköző megkülönböztetés az, ha a közös háztartásban érzelmi és gazdasági közösségben együttélő személyek közül az azonos neműekre a jogszabály nem vonatkozik. Sőt, a kérdéses jogszabályok akkor töltik be hiánytalanul céljukat, ha az ilyen kapcsolatra is kiterjednek."

Törölt nick Creative Commons License 2001.04.23 0 0 19
Nem értem pontosan mit kérdeztét - bár nem tőlem - de egy gyerek után is jár családi pótlék és egyedülállás esetén az is magasabb mint a családosoknál.
Egyébként lehet, hogy elítélendő dolog, de nekem jelenleg ez az 1.400 forint nagyon sokat számít. Voltam már én is olyan helyzetben anyagilag, hogy nem számított...
Előzmény: CADves (18)
csudi Creative Commons License 2001.04.20 0 0 17
Csaladi potlek 2 gyerek utan 4700 Ft / gyerek, egyedulalloként 5400 Ft / gyerek. Tehat ket gyerek eseten 9400 Ft helyett kapnal 10800 Ft-ot. En ugy gondoltam, hogy masok jobban raszorulnak mint en. En valoban egykasszan vagyok a parommal, tehat nem lenne pofam ezt 1400 Ft miatt letagadni. Persze aki rosszabb anyagi helyzetben van, az tegye meg.
Előzmény: Törölt nick (16)
Törölt nick Creative Commons License 2001.04.17 0 0 16
Úgy látszik nem teljesen világos Mo.-on, hogy mi is az élettársi viszony. Én egy ideje nyakig a válásban és benne egy "élettársi viszonyban" megkérdeztem az ügyvépdemet - mivel a hamarosan esedékekes családipótlék miatt lényeges -, hogy én egyedülállónak számítok e vagy életttársi viszonyban élek e. Azt mondta, hogy az élettársi viszony az, amikor közösen is gazdálkodunk. Tehát mondhatom azt, hogy egyedülálló vagyok, mert élhetünk mi úgy közös lakásban, hogy anyagilag egymástól függetlenül, a költségeket megosztva. Mindenesetre meg fogom ezt próbálni, anyagilag nem mindegy.
Blan
csudi Creative Commons License 2001.04.17 0 0 15
Nos, egy eskuvo draga dolog, felszines, giccses es egyaltalan nem oszinte. Az egyetlen jo dolog, az a nagy feher ruha, amit "feltunes nelkul" felvehetsz, es senki nem nez hulyenek, hogy paradezol, sot te vagy a legszebb.
Az apasagi dologgal az a bajom, hogy a hazassagban szuletett gyerekeknek eppolyan eselyuk van arra, hogy nem is a papa a papa, mint a hazassagon kivulieknek :-) Bajom van tehat a megfogalmazassal is: apasagi elismero dokumentum. Kicsit ugy hangzik, mintha a pasi rossz szandekkal kozeledett volna a holgyhoz, aminek kovetkezmenye lett, es im a holgy ezert a hatosaghoz cibalja az illetot.

Amugy engem jobban zavar ez az adokedvezmeny megvonas ugy. Orbaneknak csak a szaja jar a csaladtamogatasrol. Vagy pedig nem veszik figyelembe, hogy a nep egy resze nem feltetlenul ert egyet a kereszteny ertekekkel, mert nem kereszteny csak adofizeto allampolgar, illetve igenis az, de elobb van a kereszteny ertekrendek kozul a rangsorban a "becsulet" fogalma mint a "hazassag szentsege" ellentetben veluk.

Előzmény: zsUZSa (14)
zsUZSa Creative Commons License 2001.04.16 0 0 14
Sziasztok!

Én is élettársi kapcsolatban élek már 12 éve és 4 gyerekünk van. Mikor a negyediknek csináltattuk az apaságit az anyakönyező csaj úgy nézett ránk mint a komplett hülyékre. Írogatta a papirokat és csak úgy mellékesen megkérdezte, hogy nem e gondoltunk még arra, hogy esetleg összeházasodhatnánk? A párom válasza egy gyors igen az enyém ugyanakkor egy gyors nem a csaj csak lesett. Mostanában azért megfordul az én fejemben is, hogy nem ártana de nálunk elég komplikált mivel a párom külföldön vált el és le kéne fordíttatni a válás papirost. Igaz lett volna már pár évünk DE HÁT MI ILYEN LUSTÁK VAGYUNK.)))))))))

csudi Creative Commons License 2001.04.16 0 0 13
igen, ismerem mar ezt a dolgot, hiszen ez a masodik gyerekunk lesz.
Előzmény: szalka (12)
szalka Creative Commons License 2001.04.14 0 0 12
Az tudom, hogy ilyen esetben Mo-n az apukanak az onkormanyzaton apasagi nyilatkozatot kell tennie ahhoz , hogy nevere vehesse a gyereket. Ugyanis a kozelmultban az egyik "csak" egyuttelo ismeros parnak gyermeke szuletet. Na az onkormanyzaton tett apasagi nyilatkozatt utan mondta azt a srac, hogy rosszabb volt mint a kinvallatas es a kovetkezo porony elott osszehazasodnak mert ezt megegyszer nem hajlando eljatszani.
Szerintem erdeklodjetek az onkormanyzaton utana ennek a hivatalos elettarsi viszonyt igazolo papirnak , mert lehet, hogy sokhelyen egy ilyen hivatalos papirt meglobogtatva kevesbe kezelnek ugy mint egyy ufot :-)
Előzmény: csudi (11)
csudi Creative Commons License 2001.04.14 0 0 11
Most keszulok megszulni a masodik gyerekemet, ezert gyesre megyek. A berelszamolo nenink azzal lepett meg, hogy nem irathatom at a csaladi adokedvezmenyt az elettarsamra, akivel
1. 9 eve egyutt elunk
2. van egy 3 eves gyerekunk
3. 3 es fel eve ugyanott lakunk
mert ezt csak hazastarsak eseten lehetseges. A gyerek pedig csak ugy kaphatja meg az apa nevet, ha elbandukolunk az onkormanyzathoz, es az apa apasagi nyilatkozatot tesz.

Ezen kivul eddig csak a plebanos ur fogalmazott meg negativ kritikat, es allandoak a "mikor hazasodtok ossze?" tipusu nyaggatasok.

Nos, valszeg soha. Igy is idonkent ugy utalunk egymasra, mint "a felesegem", "a ferjem", de csak olyan esetekben, amikor nincs kedvunk hosszasan magyarazkodni, altalaban idegenek elott. Az altalunk kedvelt megszolitas egyebkent "a parom" mert ebbe benne van, hogy ez tobb mint "a kedvesem", illetve nem hazudunk vele.

Előzmény: szalka (10)
szalka Creative Commons License 2001.04.14 0 0 10
A magyar es nemi skandinav elettarsi viszony mikor kinek miert hogyanrol. Szoval en finnorszgban elek es tobb olyan finn munkatarsam es ismerosom is van, ahol a par egyutt el sok-sok eve tobbeknel gyerekek is vannak,sot olyat is ismerek, akinel kamasz gyerekek, de soha nem hazasodtak ossze. Eloszor furcsaltam is egy picit es "faggatoztam", hogy ennek nincsenek szamukra jogi hatranyai ? Mint kiderult nincsenek, a csaladi adokedvezmenyek a lakaskolcsonhitelek es minden szocialis juttatas, kedvezmeny, amit a hazasok megkapnak azokat ok is megkapjak. Egyedul az orokleskor esnek mas elbiralas ala, de ezt egy vegrendelettel megoldjak ugyhogy nem problema.
Par evvel ezelottig a finnorszagba kijovo munkavallalok baratnoijei is ugyanugy adtak vizumot mint a felesegek. Aztan az utobbi ket evben bekemenyitettek ezen teren a kovetsegen. Ha valaki nincsen osszehazasodva a parjaval, akkor csak hivatalos elettearsi viszony igazaolasval kaphat a tars vizumot. Ezt az elettarsi viszonyrol szolo igazolast magyaorszagon kell megszerezni. Ilyen papirt pedig akkor allitanak ki Mo-n , ha 2 eve hivatalosan bejelentetten kozos lakcimetek van. Ha nincs hivatalosan bejelentett lakcimetek mert pl alberletben a legtobb foberlo nem engedi, hogy hivatalosan bejelentkezz a cimre), akkor 2 fuggetlen( asszem nem lehet csaladtag) tanunak igazolnia kell ezt. Ha van kozos cimetek, akkor annak igazolasaval, ha nincs akkor a ket tanuval el kell ballagni egy kozjegyzohoz( vagy az onkormanyzat megfelelo szervehez) es ott elmodnani, hogy ilyen papirt szeretnetek es mikor szuros szemmel rneznek ratok es kozlik , hogy ez felelosegetek teljes tudataban kijelentitek es jolvigyazzatok, mert irgum burgum, akkor ki kell allni a morc tekintetet es kotni az ebet a karohoz. Ekkor kiallit egy elettarsi viszony igazolasarol egy papirt amit ala kell irni + a tanuknak ( amikor hallotam, valahogy egybol az anyakonyvezetoi procedura jutott eszembe:-))
Ez az egesz azert ilyen maceras , ugyanis magyarorszagon is a legtobb csaladi kedvezmeny +hitelek jo resze igenybeveheto egy ilyen hivatalos elettarsi viszonyrol szolo papirral. Csak az emberek nem nagyon tudnak rola, hogy ha kernek ilyen papirt akkor onnantol kezdve egy csomo mindenhez joguk lesz.
Előzmény: CADves (7)
GigAZoiD Creative Commons License 2000.03.02 0 0 9
biztosan azért van ilyen rossz szájíz az "élettárs" szó mellett, mert a kék fényben mindíg ilyen mondatok voltak:
- és akkor az élettársam odaütött a baltával
- az élettársam fejberúgott a piszkavassal,
- az élettársam átjárt a szomszédba Pálinkásnéhoz és arra a lozyóra kőtötte a pézt

G.Zoid

nyman Creative Commons License 2000.03.01 0 0 8
Mikor házasodtok össze?.
Erre jobb variaciom van: 'Szombaton' :)
Előzmény: Detonátor (6)
Detonátor Creative Commons License 2000.03.01 0 0 6
Teljesen igazad van barátom. Ez az élettárs kifejezés nem igazán a legjobb. Én "spesziel" a párom vagy kedvesem kifejezést részesítem előnybe. Sajnos még mindig megvan a régi beidegződés (Ha esetleg gyerek: zabigyerek, együtt él valakivel: kurva). Figyeljétek meg, ha egy társaság vagy a rokonság körében megy a beszélgetés, az első néhány mondat után az következik: Mikor házasodtok össze?. Erre mondot: Most is össze vagyunk, hiszen egy fedél alatt, egy háztartásban élünk! Csak úgy hirtelen, ami eszembe jutott.
Üdv
Előzmény: claire (5)
claire Creative Commons License 2000.03.01 0 0 5
Duda,
tényleg nem a papír minősít egy kapcsolatot, de papír nélkül Mo-on perpillanat semmi különösebb jogkövetkezmény nem fűződik az élettársként együttéléshez (leszámítva pár esetet, pl.nem vagy köteles az ügyében tanúskodni stb.).Gondolom, nem ez foglalkoztat most titeket, de pl. az élettárs nem is örököl, ha végrendeletében esetleg elfelejtkezett volna róla élete párja. És még van egy csomó példa, de nem folytatom.

Inkább másféle szempontból: én egyáltalán nem ellenzem ezt az együttélési formát, pont a mindenféle kötetlenség miatt. Mikor az egyetemi kollégiumban össze akartunk költözni a barátommal, a gondnok közölte, hogy csak akkor lehetséges, ha valamilyen igazolást hozunk arról, hogy élettársak vagyunk. Hát mit mondjak, jót mulattunk ezen, és persze nem vittünk igazolást. Ugyan honnan??!! (Persze, hogy együtt laktunk, és ezt az élettárs dolgot senki nem firtatta.)

Egyébként utálom már magát az "élettárs" szót is.

Előzmény: Duda (4)
Duda Creative Commons License 2000.03.01 0 0 4
En is hozzaszolok:

Svedorszagban ezt 'sambo'-nak hivjak es szvsz mindenben ugy mukodik mint a hazassag. Pl. ha kimesz dolgozni akkor a baratnodet kiviheted ugyanugy mintha a feleseged lenne, kap vizumot, munkavallalasi engedelyt, bizonyos segelyeket...

Szoval - szerintem helyesen - nem a papir meglete minosit egy kapcsolatot.

Előzmény: nyman (3)
nyman Creative Commons License 2000.03.01 0 0 3
Na akkor nullazzak? :)) Felek, hogy mar nem ferek bele, amilyen tempoja van az indexen.

Ja szal egy erdekes dolog. Tapasztalatom nincs, mert nem votam meg se nos, sem elletarsi viszonyban senkivel :)

A svedorszagi dolgokrol: Az egyik evfolyamtarsamnak szuletett tavaly egy csemeteje es ok mar vagy harom, negy eve, hogy egyutt eltek a baratjaval. Az teny, hogy semmi negativ hangot, velemenyt nem hallottam. Ugy tudom, hogy megkapjak igy is azokat a dolgokat, ami alanyi jogon jar. De majd utanakerdezek, hogy van pontosan.

Szerintem Mo-n is csak az idosebb korosztaly gondolkozik konzervativan. Nalunk a szuk csaladi korben (unokateso) is hasonlo szituban van, baratno, csemete, bar ok egy templomi eskuvot elsutottek, de ugye ez nem ervenyes csak Isten elott. Bar kitudja, hogy OV hol tart a pozicioharcban. :)

Ja errefele csak cirka masfel eve leledzek es csak azota gyujtom a benyomsaokat.

OFF
Azt mar mas topikban is irtam, hogy van egy igen erdekes, nekem szimpatikus gyakorlat, hogy a csemetenek az elso harom honapban nem kell nevet bejegyezni, ugyhogy van ido gondolkodni.
ON

Na elkuldom megint. Lehet, hogy bement, akkor bocs, de megint olyan szar az index kulfoldrol, hogy egy ebedido sem eleg par hozzaszolas letoltesere. :((( Erre a topikra is e-mailen hivtak fel a figyelmememet :)

rice Creative Commons License 2000.03.01 0 0 2
Az élettársi viszony egy folyamat vége és egy másik folyamat kezdete. Nem tudnám megmondani, hogy melyik az a pont, mikortól élettársi viszonyról beszélhetünk. Talán amikor a fürdoszobádban nem -csak- a fogkeféje van jelen minden nap:-)))
rice Creative Commons License 2000.03.01 0 0 1
Az élettársi viszony egy folyamat vége és egy másik folyamat kezdete. Nem tudnám megmondani, hogy melyik az a pont, mikortól élettársi viszonyról beszélhetünk. Talán amikor a fürdoszobádban nem csak a fogkeféje van jelen minden nap:-)))
Vandorr Creative Commons License 2000.03.01 0 0 0
Szerintem Nyman tudna igazán megmondani, hogy Svédországban pl. mit jelent ez. Ott az, hogy eggyütt élnek s van két közös gyerekük az senkit sem zavar. Az hogy papír van-e róla vagy sem azt nem tudom.
Itthon ez hogy élettársi viszony nem létezik. Legalább is az Orbán-Torgyán-Polgár kormány szerint. Az egy erkölcstelen dolog szerintük.
Jöhet a nullás!
GigAZoiD Creative Commons License 2000.03.01 0 0 topiknyitó
Hali !

Sokat hallani - különösen mostanában - hogy nem házastársak élnek együtt, hanem élettársak. Pontosan mit jelent ez, és miért jobb/rosszabb, mint a házasság? Erről kell papírt szerezni, vagy hivatalosan tudom igazolni, hogy van élettársam? Írjatok sok okosat!

gyere nulla!

gigazoid

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!