Keresés

Részletes keresés

RKata Creative Commons License 2001.11.14 0 0 10
Nagyon köszönöm!
Előzmény: Klammeraffe (9)
Klammeraffe Creative Commons License 2001.11.13 0 0 9

Sziasztok!

Bocs, hogy ékezet nélkül lesz, de épp nemrég írtam erről egy levelezőlistán, és most nincs időm ékezesíteni. Remélem, a lényeg így is érthető.

>>>>>>>>
1997. evi CLV. torveny a fogyasztovedelemrol. Magyar Kozlony 1997/119.
szam. Az ar feltuntetese a 14.§-ban van, ezen belul is a 4. bekezdes
tartalmazza a kovetkezot:

" (4) Tobb eladasi ar vagy szolgaltatasi dij egyideju feltuntetese eseten
az aru eladasi aran vagy a szolgaltatas dijan a feltuntetett legalacsonyabb
eladasi arat vagy szolgaltatasi dijat kell erteni. "

En mar kaptam
vissza igy 2.000 ft-ot egy Kiraly utcai sportaruhazban. A vonalkod szerint olvastak le az arat, de a szamokkal feltuntetett ar ketezerrel kevesebb volt (en ugye csak ezt lattam, a szemem meg nem tud vonalkodot olvasni :-) ). Arra hivatkoztak, hogy ok csak a szkennerrel beolvasott arat tudjak szamlazni. Kifizettem, mert nagyon tetszett a dzseki, de igazabol baromi duhos voltam. Gondoltam egyet, es bementem masnap az FVF-hez kerdezoskodni. Ott tanacsoltak,hogy nyugodtan menjek csak vissza, es nyomatekul a kezembe adtak a vonatkozo trv. fenymasolatat. A boltban eleg volt megemliteni az FVF nevet, szo nelkul visszafizettek a penzt.

Szerintem nemcsak hogy torvenyellenes a kettos arfeltuntetes, hanem kimeritheti a tisztessegtelen reklam fogalmat is. Gondoljatok csak bele: kiirnak egy alacsony arat a kirakatba, ezzel _becsalogatjak_ a vasarlot a boltba, es a mai vasarloi szokasokat ismerve a kliens tuti fog venni valamit - ha mar bement...
>>>>>>>>>>

Egy időben egyébként magamnál hordtam ezt a fénymásolatot, akkor nem volt rá szükség. Most sajnos kicsi a táskám, nem fér bele. Pedig elkelne néhányszor...

Foti, köszi a segítséget. :-)

Előzmény: RKata (7)
Foti Creative Commons License 2001.11.12 0 0 8
A Fóti meg van bocsájtva ;-)

A fogyasztóvédelmi főfelügeylőség honlapja http://www.fvf.hu címen található. (új ablakban nyílik)

Ha a magyar zászlóra kattintasz, a következő képen látsz egy "Itt tehet panaszt!!!" linket. Itt előbb 2 oldalon keresztül próbálnak elterelni, hátha még sincs igazad, hátha mégsem őket keresed., stb. De ha elég kitartó vagy az aljáig elkeveredni, akkor ott a "Panasz a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséghez" link.
Ez már a panasz beírását engedi:

A bejelentő:
Neve:
E-mail címe:
Lakcíme:

A panasz:
Tárgya:


Vásárlás ( szolgáltatás ) helye, a bolt címe:

Vásárlás ideje:

A bejelentéssel (panasszal kapcsolatban) az alábbiakat adom elő:


Sok sikert !

Előzmény: Klammeraffe (5)
RKata Creative Commons License 2001.11.12 0 0 7
Kedves Klammeraffe,

meg tudnád írni (vagy méginkább belinkelni), hogy mely törvény rendelkezik a kettős árfeltüntetésről? Én is rendszeresen járok így (Fotex Recordsnál pl. rendszeresen, ők dupla vagy semmi alapon tüntetik fel az árat, értsd vagy semmit nem tüntetnek fel, vagy a feltüntetett ár eltér a rendszerben lévőtől), ha nálam lenne a rendelet, rögtön az eladó orra alá dugnám, legalább lenne mire hivatkoznom.

Köszi előre is

Kata

Előzmény: Klammeraffe (5)
Klammeraffe Creative Commons License 2001.11.10 0 0 6
Bocs a hosszú 'ó'-ért, természetesen Foti. :-)
Előzmény: Klammeraffe (5)
Klammeraffe Creative Commons License 2001.11.10 0 0 5
Kedves Fóti!
Milyen e-mail címre lehet írni az FVF-nek? Lehet, hogy én voltam béna, de a honlapjukon nem találtam. Most épp a MATCH van a bögyömben, nagyon durva dolgokat művelnek. Ezt az egységár "ügyet" is némely terméknél elég furán oldják meg. Pl: 450 g-os keksz 580 ft. Egységár: 580 ft/db. :-))))) Ha nem mondják, hülyén halok meg....
Aztán a kettős árfeltüntetés, ami a kedvenc vesszőparipám. Ma előttem állt sorba egy fickó a pénztárnál a gyerekeivel. Vmi lézerjátékot vásároltak. Az oldalán volt egy ráragasztott címke 2095 ft-ról, és alatta egy vonalkód. A pénztárosnő dafke az eredeti gyári vonalkódot olvasta el, na mit gondoltok, mennyi volt??? 5700 Ft. :-O :-O És kötötte az ebet a karóhoz, hogy ő nem tud mást számlázni, mint amit a gép beolvas. Én meg hátulról fűtöttem a fickót, hogy kettős árfeltüntetés esetén _kötelező_ nekik az alacsonyabb áron számlázni. (Legközelebb a táskámban magamnál fogom tartani a fénymásolt trv-t, egyszer az FVF-nél kaptam.) A pénztárosnő egyből hívott "segítséget", aki persze ellentmondást nem tűrően mondta, hogy ez akkor is 5700 ft, biztos rossz cédula lett ráragasztva. Sajnos sietnem kellett, nem tudtam megvárni az akció végét, mindenesetre tanácsoltam a fickónak, hogy mindenképpen írjon be a Vásárlók könyvébe.
Ez nem az első eset - a Tétényi úti MATCH-ról beszélek. Lehet, hogy kéne ilyen topicot is csinálni???
Vajon utólag meg lehet írni ilyesmit az FVF-nek?
Előzmény: Foti (3)
Bandri Creative Commons License 2001.10.17 0 0 4
Ha zavar, akkor írj be minden alkalommal a vásárlók könyvébe.

Egyébként nem minden esetben kötelesek kiírni az egységárat, pl. luxuscsomagolás esetén nem, talán 15 kiló feletti csomagolás esetén sem, a többire sajna nem emlékszem, de általánosságban elmondható, hogy mezei termékekre mezei mennyiség esetén igen.

Engem inkább az zavar, hogy mostanában a csomagoláson nem tüntetik fel azt, hogy mekkora a termék energiatartalma KJ vagy kilokalória. Én mindig elolvasom, hogy mit eszek, csak kezdenek erről leszokni a gyártók.

Előzmény: Foti (3)
Foti Creative Commons License 2001.10.15 0 0 3
Meggyütt a fogyasztóvédelmi válasz mail:

Ezennel megosztom a T. érdekvédőkkel:

Iktató szám: P-6259/2/2001.

Tisztelt Uram!

Hivatkozással 2001. október 11-én hozzánk érkezett e-mail-jére tájékoztatásul közlöm, hogy a 7/2001-es 'Az árak feltüntetéséről' szóló GM rendelet 2001. szeptember 1-től van érvényben. Amennyiben ezt valamelyik boltban nem tapasztalja, panaszával kérjük forduljon a területileg illetékes Fogyasztóvédelmi Felügyelőséghez.

Üdvözlettel:
Szokol-Humay Éva

RKata Creative Commons License 2001.10.10 0 0 2
Mármint mindenki, akinek amúgyis akkora mennyiségre van szüksége - értelemszerűen. :) Tehát, ha venni akarsz 1 kg kávét, valszeg nem 4 db negyedkilósat vennél (persze magamból kiindulva).
Előzmény: Foti (1)
Foti Creative Commons License 2001.10.10 0 0 1
Na, azért nem mindenki.

De tényleg volt olyan meglepi, hogy a 8-as crepto olcsóbb volt mint a 24-es.

Előzmény: RKata (0)
RKata Creative Commons License 2001.10.10 0 0 0
Szerintem addig, amíg következetesen nem szankcionálnak (mint ahogy az pl. nyugtaadás elmulasztásakor már előfordul), nem veszik komolyan a kereskedők. Pedig tényleg baromi hasznos (legalábbis a fogyasztóknak): pont a Corában figyeltem meg számos termék esetében (kávé, citromlé stb.), hogy a kisebb kiszerelés egységára alacsonyabb, mint a nagyobb kiszerelésé - ami teljesen illogikus és érthetetlen. De ha ez nincs feltüntetve, mindenki a nagyobb kiszerelést veszi a józan ész alapján.

Üdv

Kata

Előzmény: Foti (-)
Foti Creative Commons License 2001.10.10 0 0 topiknyitó
Nem tudom, ti mit tapasztaltok az üzletekben.

Úgy tudom, hogy szeptembertől az ártájékoztatókon fel kell tüntetni a termékek egységárát is.

Anno a Coraban találkoztam ezzel először, akkor még nem volt kényszer. De már akkor is tetszett.

Mostanában voltam a Marx téri skála alatti Kaiser's-ben, nyoma sincs egységáraknak.
Szintén nem régi kaland a XIII. ker. Váci u. Dagály u. kereszteződésében lévő Spar üzeletben nincs ilyen.

Europark interspar: Colgate 100 grammos lett a colgate ilyen olyan helyett, mert láttam, hogy a liter egységár vagy háromszáz forinttal olcsóbb, mint a 75 ml-es tubusé.

Mit lehet/kell tenni, hogy az üzletkben ez a fajta ármegjelölés is megszokott legyen ?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!