Keresés

Részletes keresés

rumci Creative Commons License 2002.04.02 0 0 7
Ja, bocs, nem fogtam. Én a szótár készítőit ismerem és tisztelem, ezért nem gondoltam élccel.
Előzmény: pomogacs tavolrol (6)
pomogacs tavolrol Creative Commons License 2002.04.02 0 0 6
Azt a záró smiley-t nem véletlenül tettem ki, és egyúttal próbáltam utalni ZsB nyitó szövegének végére is, ezek szerint sikertelenül.
Előzmény: rumci (5)
rumci Creative Commons License 2002.04.01 0 0 5
A közeli nem lehet névutó, legfeljebb névutómelléknév. A névutómelléknévről viszont tudható, hogy tuljdonképpen „helyesírási szófaj”, azaz a képző nem a névutóhoz, hanem a szerkezethez járul: asztal mellett > asztal melletti. A közeli esetében viszont közel névutós alakulatról szó sincs. (Egyébként a névutó mintdig határozói szerepű mondatrészt hoz létre, nem jelzőit, ezért sem lehet szó arról, hogy a közeli névutó lenne: egyszerű produktív utótag [vagy ha jobban tetszik: képzőszerű utótag].)
Előzmény: pomogacs tavolrol (4)
pomogacs tavolrol Creative Commons License 2002.04.01 0 0 4
Igen, ez így van, én is inkább erre hibára akartam felhívni a figyelmet, igaz, akkor ezt már ki is fejthettem volna. Egyébiránt ZsB-hez hasonlóan én is ingadozást tapasztalok a közeli-s összetételek helyesírásában a sajtóban, főként a tulajdonnévi előtagúakéban. Érdekes lenne megnézni, hogy ennek vajon mi az oka; az, hogy a Magyar helyesírási szótárba így került be, s ezt veszik át a korrektorok, vagy hogy valóban kialakulóban van egy közeli, távoli nem ragvonzó névutó, s a helyesírási szótárban sem feltétlenül sajtóhiba ez, hanem a készítők egyikének-másikának a nyelvi kompetenciáját tükrözi. :)
Előzmény: rumci (3)
rumci Creative Commons License 2002.03.31 0 0 3
A szócikk újdonság a Magyar helyesírási szótárban (tehát nem a Helyesírási kéziszótárból került át). A szócikkállomány ezen részében jóval nagyobb a sajtóhibák esélye (sajnos, már találkoztam ilyennel). Szeritem ez is az. Ezzel természetesen nem a szótár értékeit akarom kisebbíteni. De azt tudnunk kell, hogy a könyvkiadás történetében még nem készült hibátlan mű, így még a helyesírási kézikönyveket is némi gyanakvással, forráskritikával kell forgatni. Ha bárhol bármi magasabb szintű szabályozásnak mond ellent (itt szerintem erről van szó), akkor igenis tudomásul kell venni, hogy ez sajtóhiba. Ilyen volt például a Helyesírási kéziszótárban a Kárpát-medence, kárpát-medencei szócikk, amit javítottak is a Magyar helyesírási szótárban Kárpát-medence, Kárpát-medencei-re.
Előzmény: pomogacs tavolrol (2)
pomogacs tavolrol Creative Commons License 2002.03.31 0 0 2
A Magyar helyesírási szótárban ez a szócikk található:
közeli: Pest közeli
Előzmény: rumci (0)
Tintás Barnes Creative Commons License 2002.03.28 0 0 1
Csak vigyázz az "MN" rövidítéssel, mert ugyan most egyértelmű, de más szövegkörnyezetben félreértésekhez vezethet. (Narancs<=>Nemzet stb.)
Előzmény: ZsB (-)
rumci Creative Commons License 2002.03.28 0 0 0
Persze, hogy összetételek: Vegyépszer-közeli, kampányközeli, Fidesz-közeli, SZDSZ-közeli. Az érvelésed is tökéletesen helytálló.
Előzmény: ZsB (-)
ZsB Creative Commons License 2002.03.28 0 0 topiknyitó
Vegyépszer közeli lesz a BÁV - írja ma a Népszabadság, Kampány közeli (újra)avatások - ezt a mai Magyar Hírlap, meg Fidesz közeli, sőt Fidesz távoli vállalkozások. (Az MN meg persze SZDSZ közeli cégekről ír.) Egy hosszú És-cikkben a múltkor több Fidesz közeli-t leltem, aztán egyszerre átváltott Fidesz-közeli-re. A kétféle írásmód között szerepelt egy kormányközeli. Nocsak. Segítsetek! Nekem ezek eddig jelöletlen határozós szerkezetek (kormányhoz közeli), így összetett szavak voltak. Vö. halálközeli élmény, emberközeli reklám (emberközelbe hoz), napközeli, földközeli pálya, természetközeli kultúra Vagy van ilyen névutó, hogy közeli (távoli)?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!