Keresés

Részletes keresés

Thernitibi Creative Commons License 2001.12.07 0 0 7
"...és amiről remélhetően még az idei év folyamán módunk lesz meggyőződni :)!"

Úgy legyen.

Előzmény: Mijo (6)
Mijo Creative Commons License 2001.12.07 0 0 6

A helyzet az, hogy meglehetősen idegenkedem a paradicsomos, sajtos, tésztás/pászkás ételektől, így eleve fenntartással viseltetem a pizzériákkal szemben.
Nem így Baján az Attila utcai Tomato Pizzériával, ahol a pizzákon felüli ínyencfalatok nagymestere, az Ugrenovity Milos barátunk, aki ha felkérik, előre egyeztetve olyan étekköltemények előállítására képes, hogy ihaj :)!
Legutóbb Csicsi-féle ötlettől vezérelve, kerek és mély agyagtepsipen elhelyezett csirkecombok remekével ért el lenyűgöző varázst, mely combokat alulról és felülről egyaránt vörös- és fokhagyma, krumpli, sárgarépa, fehérrépa karikára vágva takarta be, meg az ég tudja milyen titkos fűszerekkel ízesítette mindezt és párolta/sütötte meg pizzakemencében. Mellé szerbsalátát tálalt omlós Nacsa-kenyérrel.
Milos barátunk szerint ennek az ételnek a kicsúcsosodása a kacsa-, csirke-, és libacombos együttesből áll csirkelábakkal, ami a sűrü ragacsol levet biztosítja, és amiről remélhetően még az idei év folyamán módunk lesz meggyőződni :)!

Mijo

Mijo Creative Commons License 2001.07.22 0 0 5

Aszongya a szlogen: Baja a vizek és ízek városa !
Nos, ez az állítás igaz, de hogy milyen vizeké, és milyen ízeké, na, az már más lapra tartozik.

Ugyanis kissé meglepő, hogy egy és ugyanazon időszakban a mi oldalunkon, fürdésre alkalmasnak találtatik a Duna vize, ugyanakkor az elmúlt napokban több ízben is arról kaphattunk hírt a túloldali megyék állásfoglalása szerint, hogy különböző szennyeződések miatt NEM AZ :(...!??

Az ízekről ? Sajnos ki kell hogy jelentsem, nagy zavarban vagyok, ha akár bel, akár külhoni látogatóimat lelkiismeretesen szeretném megvendégelni, legalábbis ami az éttermi lehetőségeket illeti. Egysíkúság és jellegtelenség, ez jellemzi szinte minden vendéglátóhelyünket. A halászlé ? Hadd ne részletezzem, de hogy fagyasztott pontyból képtelenség minőségében megfelelő produktummal előrukkolni, az - feltételezem - vitathatatlanul igaz. És zömében - sajnos - így készülnek fel a fogadásra, hogy a különböző kétes forrásokról ne is beszéljek, akad errefele olyan pocsolya ízű rabsicáru is, amitől az epéje fordul ki az embernek :(. A másik kardinális hiányosság: az élőzene totális hiánya. Na, az egyszemélyes bazsevát inkább hagyjuk a fenébe, bár igaz, akad itt népies duett is ...., annak rendje és módja szerint, óránkénti tízperces cigiszüneteket béiktatva, mely időszakban a dum-dum dübörög az ifjú személyzet osztatlan örömére, megtörve a rendeltetett főstílus hangulatát.
Esküszöm, ha választékot kívánok kínálni, inkább leviszem a vendégeket Jugóba, ilyenkor nyáron még a nyugatiak sem vízumkötelesek, és az "emberevő balkániak országában" merőben más szolgáltatói világba pottyanunk.

Muity Mijo
Baja

Thernitibi Creative Commons License 2001.05.15 0 0 4
Há Bezdánban vótá-é má?
Itt találsz képanyagot.
Előzmény: ZöPö (2)
Mijo Creative Commons License 2001.05.15 0 0 3

Hájszen, csak a szó hibádzott, nosza :)!!!

Mijo

Előzmény: ZöPö (2)
ZöPö Creative Commons License 2001.05.15 0 0 2
OFF
Véleményem szerint ideje lenne ismét ellátogatnunk úgy Nagybaracskára a Bárkába mint a zombori Dalmatinski Podrumba, a kulináris élvezetek e két gyöngyszemébe! (c:
Előzmény: Mijo (-)
Mijo Creative Commons License 2001.05.14 0 0 1

Ha már megnyitottam, hadd idézzek be egy ide vágó írást, amiből fény derül arra, mi minden moslékot itatnak meg velünk nap mint nap vendéglátó berkeinkben. Kivételről sajnos ritkán beszélhetünk :(! Ahol viszont igen, az a működési engedélyével játszik.

Mijo
__________________________________________________

Pálinka helyett boszorkányfing?
Csak magyar földön, magyar gyümölcsből párolt italt hívhassanak pálinkának!
A magyar kormány - hasonlóan az olaszok grappájához - le szeretné védetni a "pálinka" nevet, hogy az EU-csatlakozás után csak azt az italt nevezhessék így, amelyet magyar földön, magyar gyümölcsből párolnak le - tudta meg az Index. Ha ez sikerül, az nem annyira a külföldi, mint a hazai szeszgyártókat döngöli az agyagba, hiszen új nevet kell találniuk a Valódi Vegyesnek és társainak, amelyek ipari alkoholból és aromából készülnek.

Szily László
INDEX Online 2001. május 9. szerda 14:07

Lázas munka folyik a színfalak (hordók?) mögött a Magyar Szeszipari Szövetségnél: új nevet kell találniuk egy annyira alapvető élelmiszernek, mint a pálinka. "Olyan feladat, mintha a kenyeret kellene újra elneveznünk" - fogalmazott egy neve elhallgatását kérő, patetikus keresztszülő. A tét pedig igazán nem kicsi, hiszen az ügyben lelkesen lobbizó Font Sándor MDF-es képviselő szerint a hazai gyártók termelésének 80 százaléka garantáltan gyümölcsmentes.

A szeszszagú kezdet

Gyula a jelek szerint a szürreális fesztiválok városa: a kolbásztöltő megmozdulásáról híres békési településen 2001. április 6-án kisüsti pálinkafőző tömegmegmozdulást rendeztek, amelyen Fonttal együtt megjelent Arnold Mihály, a VPOP parancsnoka és Varga Mihály pénzügyminiszter. A három közéleti személy itt esküdött össze, hogy beszállnak a pálinka név megszerzéséért folytatott harcba. A magyar kormány másfél évvel korábban jelezte az Európai Uniónak, hogy azt szeretné: ilyen elnevezéssel csakis magyar gyümölcsből - és csak abból -, magyar felségterületen, magyar technológiával lehessen kisüstben főzni.

Pete nem találgat

Pete Nándor, a Külügyminisztérium integrációs államtitkárságának főosztályvezető-helyettese posztjánál fogva nem nyilatkozhatott a magyar esélyekről, annyit azonban elárult, hogy a konkrét tárgyalások még nem kezdődtek el a témában, bár a jövő héten Brüsszelben "technikai egyeztetést" tartanak. Pete megerősítette, amit az agrártárca munkatársa, Szegediné Fricz Ágnes is elmondott: ha az EU rábólint a magyar kérésre, a hazai gyártók természetesen nem forgalmazhatják tovább pálinka néven azt, amit az Index Élelmiszeripari Kutatócsoportja korábbi vizsgálatai alapján amúgy is érdemtelennek tartott erre. Vagyis a magyarországi kínálat túlnyomó többségét.

A geberduszok nem azok, aminek látszanak

Ezek az italok - és nemcsak a 'kommersz' kategóriába soroltak - a szakzsargon szerint -"hidegutas pálinkának" számítanak, ami finomkodó stilizálása a szörnyű valóságnak, nevezetesen annak, hogy főzés nélkül, ipari etilalkohol és aromák egyszerű összekeverésével készülnek. A termék ráadásul mindössze 15 százaléknyi főzött pálinka hozzáadásával a "kommerszből" felkerülhet a "különleges" kategóriába. Ha a magyar kérelmet meghallgatják, az összes ilyen terméket át kell keresztelni.

A "hidegutas" műfaj népszerűsége érthető, hiszen egy liter százszázalékos tisztaságú ipari etilalkohol - amelyet magas tornyokban állítanak elő krumpliból, kukoricából, búzából és egyéb magvakból - körülbelül 100 forintba kerül, míg ugyanennyi valódi gyümölcspárlat önköltsége ennek nagyjából hatszorosa. Font Sándor szerint egy liter igazi pálinkát lehetetlen 1200-1400 forintnál olcsóbban előállítani, így a "valós piaci ár" 2-3000 forint körül lenne palackonként.

Winnetou sosem hal meg

Magyarországon megindultak a névadási munkák - mondta Pete Nándor.
Ön milyen nevet adna? - kérdezte az Index.
Tüzes Víz. Csak vicceltem - mondta Pete Nándor.

Amit eddig ittak, az nem pálinka volt

A szakma próbálja megtalálni a nevet - nyugtatott meg Győri László, a Szeszipari Szövetség főtitkára. Annyira próbálják, hogy már munkacsoportot is alakítottak erre. A feladat mindenképpen kemény.

Nem mondhatjuk az embereknek, hogy amit eddig ittak, az nem pálinka volt - érzékeltette Győri a probléma fogósságát. Pedig nincs más választás, hiszen Pete Nándor szerint az unió nem díjazza a "PÁLINKA-jellegű frissítő ital"-jellegű fogalmazást. Ez ugyanis könnyen kitalálható módon megtévesztené mondjuk azt a bajor polgárt, aki - hogy, hogy nem - éppen feketecímkés keceli cseresznyével edzene a bőrnadrágvarró verseny előtt.

Lendületben a kreatívok

Na és eddig mit talált ki a szövetség munkacsoportja? Csak néhány szövegösszefüggéséből kiragadott példát! Győri László képes volt meglepni az Index riporterét. "Tömény, kommersz, szeszes ital" - közölte, majd gyorsan hozzátette, hogy a dolog még nagyon az elején tart.

A Szeszipari Szövetség, bár támogatja a kormány pálinkaügyi buzgalmát, a jobbnál jobb névötletek ellenére érthető módon kicsit tart a váltástól, ezért az is felmerült, hogy átmeneti időszakot kérnek addig, amíg bele nem sulykolják a pincekocsmák lakóiba, hogy más néven, de ugyanarról lesz szó azután is.

Mijo Creative Commons License 2001.05.14 0 0 0

Nem vettem észre, hogy bácskai vonatkozásban már lett egykor nyitva egy hasonló jellegű topic, de más irányt véve, valamilyen oknál fogva elárvult.

Mijo

Előzmény: Mijo (-)
Mijo Creative Commons License 2001.05.14 0 0 topiknyitó

Jó étvágyú, igényes vendégként ismervén nem egy levelezőtársamat, úgy vélem objektív véleményekre számíthatunk, ha górcső alá vesszük vendéglátással foglalkozó vállakozásainkat.
Óhatatlanul előfordulhat, hogy egyik esetben pozitív tapasztalatait osztja meg a hozzászóló, a másikban negatív élményét hangoztatja. Éppen ezért tisztelettel kérek mindenkit, egy-egy észrevétel jegyzésekor szorítkozzon olyan bármikor igazolható állításra, ami esetleges kérdőre vonás esetén is megállja a helyét.

Muity Mijo
Baja

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!