Ha már megnyitottam, hadd idézzek be egy ide vágó írást, amiből fény derül arra, mi minden moslékot itatnak meg velünk nap mint nap vendéglátó berkeinkben. Kivételről sajnos ritkán beszélhetünk :(! Ahol viszont igen, az a működési engedélyével játszik.
Mijo
__________________________________________________
Pálinka helyett boszorkányfing?
Csak magyar földön, magyar gyümölcsből párolt italt hívhassanak pálinkának!
A magyar kormány - hasonlóan az olaszok grappájához - le szeretné védetni a "pálinka" nevet, hogy az EU-csatlakozás után csak azt az italt nevezhessék így, amelyet magyar földön, magyar gyümölcsből párolnak le - tudta meg az Index. Ha ez sikerül, az nem annyira a külföldi, mint a hazai szeszgyártókat döngöli az agyagba, hiszen új nevet kell találniuk a Valódi Vegyesnek és társainak, amelyek ipari alkoholból és aromából készülnek.
Szily László
INDEX Online 2001. május 9. szerda 14:07
Lázas munka folyik a színfalak (hordók?) mögött a Magyar Szeszipari Szövetségnél: új nevet kell találniuk egy annyira alapvető élelmiszernek, mint a pálinka. "Olyan feladat, mintha a kenyeret kellene újra elneveznünk" - fogalmazott egy neve elhallgatását kérő, patetikus keresztszülő. A tét pedig igazán nem kicsi, hiszen az ügyben lelkesen lobbizó Font Sándor MDF-es képviselő szerint a hazai gyártók termelésének 80 százaléka garantáltan gyümölcsmentes.
A szeszszagú kezdet
Gyula a jelek szerint a szürreális fesztiválok városa: a kolbásztöltő megmozdulásáról híres békési településen 2001. április 6-án kisüsti pálinkafőző tömegmegmozdulást rendeztek, amelyen Fonttal együtt megjelent Arnold Mihály, a VPOP parancsnoka és Varga Mihály pénzügyminiszter. A három közéleti személy itt esküdött össze, hogy beszállnak a pálinka név megszerzéséért folytatott harcba. A magyar kormány másfél évvel korábban jelezte az Európai Uniónak, hogy azt szeretné: ilyen elnevezéssel csakis magyar gyümölcsből - és csak abból -, magyar felségterületen, magyar technológiával lehessen kisüstben főzni.
Pete nem találgat
Pete Nándor, a Külügyminisztérium integrációs államtitkárságának főosztályvezető-helyettese posztjánál fogva nem nyilatkozhatott a magyar esélyekről, annyit azonban elárult, hogy a konkrét tárgyalások még nem kezdődtek el a témában, bár a jövő héten Brüsszelben "technikai egyeztetést" tartanak. Pete megerősítette, amit az agrártárca munkatársa, Szegediné Fricz Ágnes is elmondott: ha az EU rábólint a magyar kérésre, a hazai gyártók természetesen nem forgalmazhatják tovább pálinka néven azt, amit az Index Élelmiszeripari Kutatócsoportja korábbi vizsgálatai alapján amúgy is érdemtelennek tartott erre. Vagyis a magyarországi kínálat túlnyomó többségét.
A geberduszok nem azok, aminek látszanak
Ezek az italok - és nemcsak a 'kommersz' kategóriába soroltak - a szakzsargon szerint -"hidegutas pálinkának" számítanak, ami finomkodó stilizálása a szörnyű valóságnak, nevezetesen annak, hogy főzés nélkül, ipari etilalkohol és aromák egyszerű összekeverésével készülnek. A termék ráadásul mindössze 15 százaléknyi főzött pálinka hozzáadásával a "kommerszből" felkerülhet a "különleges" kategóriába. Ha a magyar kérelmet meghallgatják, az összes ilyen terméket át kell keresztelni.
A "hidegutas" műfaj népszerűsége érthető, hiszen egy liter százszázalékos tisztaságú ipari etilalkohol - amelyet magas tornyokban állítanak elő krumpliból, kukoricából, búzából és egyéb magvakból - körülbelül 100 forintba kerül, míg ugyanennyi valódi gyümölcspárlat önköltsége ennek nagyjából hatszorosa. Font Sándor szerint egy liter igazi pálinkát lehetetlen 1200-1400 forintnál olcsóbban előállítani, így a "valós piaci ár" 2-3000 forint körül lenne palackonként.
Winnetou sosem hal meg
Magyarországon megindultak a névadási munkák - mondta Pete Nándor.
Ön milyen nevet adna? - kérdezte az Index.
Tüzes Víz. Csak vicceltem - mondta Pete Nándor.
Amit eddig ittak, az nem pálinka volt
A szakma próbálja megtalálni a nevet - nyugtatott meg Győri László, a Szeszipari Szövetség főtitkára. Annyira próbálják, hogy már munkacsoportot is alakítottak erre. A feladat mindenképpen kemény.
Nem mondhatjuk az embereknek, hogy amit eddig ittak, az nem pálinka volt - érzékeltette Győri a probléma fogósságát. Pedig nincs más választás, hiszen Pete Nándor szerint az unió nem díjazza a "PÁLINKA-jellegű frissítő ital"-jellegű fogalmazást. Ez ugyanis könnyen kitalálható módon megtévesztené mondjuk azt a bajor polgárt, aki - hogy, hogy nem - éppen feketecímkés keceli cseresznyével edzene a bőrnadrágvarró verseny előtt.
Lendületben a kreatívok
Na és eddig mit talált ki a szövetség munkacsoportja? Csak néhány szövegösszefüggéséből kiragadott példát! Győri László képes volt meglepni az Index riporterét. "Tömény, kommersz, szeszes ital" - közölte, majd gyorsan hozzátette, hogy a dolog még nagyon az elején tart.
A Szeszipari Szövetség, bár támogatja a kormány pálinkaügyi buzgalmát, a jobbnál jobb névötletek ellenére érthető módon kicsit tart a váltástól, ezért az is felmerült, hogy átmeneti időszakot kérnek addig, amíg bele nem sulykolják a pincekocsmák lakóiba, hogy más néven, de ugyanarról lesz szó azután is.