Keresés

Részletes keresés

pok_ussz Creative Commons License 2002.08.09 0 0 0
Igen érdekes a felvetés, egy felfújható gumi0-át a nyakába!
Előzmény: Témátlanságkutató Intézet (-)
Témátlanságkutató Intézet Creative Commons License 2002.05.13 0 0 topiknyitó
Az előítélet felnőttkorban csaknem legyőzhetetlen. Vagyis csak terrorral, brutális manipulációval átprogramozható. Sokszor a hatalomnak se sikerül.
Az Index Kávéházában nap mint nap bámuljuk ezeket a reklámokat, melyek jobbára sötétek, jobb esetben értelmezhetetlenek, vagy csak sulykolnak.

Én most fölteszek egy ilyen reklámot! Elvileg a PR alaptörvényei szerint legkevesebb háromszor kellene ismételni. Ez a második eresztés. Majd meglátjuk.

1.) Herbert Marcuse: Egydimenziós ember

"…a népnyelv gonoszkodó, kihívó humorral támad a hivatalos és félhivatalos beszédmód ellen. A szleng és a köznyelv ritkán volt ennyire kreatív. Mintha az átlagember (vagy anonim szószólója) beszédében próbálná érvényre juttatni humanitását a fennálló hatalmakkal szemben, mintha a politika szintjén leküzdött elutasítás és lázadás a dolgokat nevükön nevező szókincsben törne elő…"

2.)
"Petőfit sem minősítjük obszcénnek, amiért 1848 májusában így írt „Mit nem beszél az a német…” kezdetű versében: Foglalod a kurvanyádat, De nem ám a mi hazánkat!… A szlenggel szemben az obszcén (trágár, vulgáris) beszédmód funkciótlanul és mértéktelenül használja a tabu-szavakat, amelyek ilyenkor csupán a beszélő faragatlanságát és/vagy durvalelkűségét fejezik ki. A szleng azért sem tekinthető obszcénnek, mert a szexuális élettel kapcsolatos tabu-fogalmakat jelölő gazdag szinonima-sorai számos humorosan eufemisztikus, illetve metaforikus megnevezést tartalmaznak, márpedig humor és obszcenitás köztudottan nem férnek meg egymással. Találóan írja Czigány Lóránt: „Az obszcenitást különben is mindig megtorpedózza a humor; ha egy humoros vagy ironikus hangvételű munkában obszcénnak tartott szavakat emleget a szerző, mindig kiderül, hogy az obszcenitást teljesen feloldja a humor, elolvad, eltűnik, kámforrá válik” (Czigány 1997: 46).

Különben ezt a honlapot érdemes tanulmányozni, csak kicsit hosszú a címe (kódolják a világháló prüderátorai):
http://216.239.51.100/search?q=cache:7zcysROYD80C:mnytud.arts.klte.hu/SZLENG/SZL_KUT/03MIASZL/04PETER2.DOC+tabu-fogalmakat+jelölo+gazdag&hl=hu

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!