Keresés

Részletes keresés

LvT Creative Commons License 2002.09.06 0 0 17
Kedves Tintás Barnes!

Én is csak késve reagálok: A HVG egyik 2001. június 30-ai "James Joyce és a Bloomsday: A magyar Ulysses" c. cikke foglalkozott a mű magyar elemeivel. Ez nem tesz említést Horthyról.

Előzmény: Tintás Barnes (14)
iscream Creative Commons License 2002.09.05 0 0 16
Próbáld meg Itt.
Előzmény: Tintás Barnes (14)
tracy Creative Commons License 2002.01.08 0 0 15
Én asszem valami Horthy életrajzban olvastam...
Előzmény: Tintás Barnes (14)
Tintás Barnes Creative Commons License 2002.01.08 0 0 14
Két évvel később, amikor először olvastam az Ulysses t, rábukkantam a "Nagyságos uram Lipóti Virág" szavakra, ami többé-kevésbé pontos magyar megfelelője a "Leopold Bloom Esq."-nek. Bloom a könyvben magyar zsidó bevándorló, a Virág bevett magyarítása a Blum nak, ennek írásképe pedig nyilván a dublini helyszín miatt változott "Bloom"-ra. Biztosra vettem, hogy a kiváló nyelvérzékű Joyce a Berlitz-iskolában szedte fel ezeket a magyar szavakat. A nagy háború előtti Trieszt még osztrákváros volt, sok magyar ajkú lakossal, akik okíthatták. (Ma is élnek még ott néhányan.) Egyesek szerint - ám ez valószínűleg téves - ő taníthatta angolra Horthy admirálist, amikor a leendő kormányzó utolsó k. u. k. parancsnoka volt a polai flottatámaszpontnak.

Patrick Leigh Fermor:
Budapest, Nagyvilág, 98/3
Még nem olvastam el, csak idevág. Hogyan lehet megtudni, hogy tényleg tanította-e? Legenda vagy tény? Tudja valaki igazolni (vagy csak megmondnai, hogy honnan tudja így)?

ZsB Creative Commons License 2002.01.08 0 0 13
Így jár az ember, ha lusta elmenni a polcig... (Mentség: Joyce-hoz létra is kellett volna.)
Előzmény: tracy (9)
Pivovar Creative Commons License 2002.01.07 0 0 12
Ne felejtsük ki az egymondatú könyvek írói közül

Esterházy Pétert (Függő)
és
Bohumil Hrabalt (pl. Táncórák idősebbeknek és haladóknak)

Nagy kedvencek ők.

tracy Creative Commons License 2002.01.04 0 0 11
Ő bizony. Sőt akkora benyomást tett rá a Monarchia, hogy az Ulysses főhőse is szombathelyi:)
Előzmény: Tintás Barnes (10)
Tintás Barnes Creative Commons License 2002.01.04 0 0 10
És ő tanította a vén ellentengernagyot angolra?
Előzmény: tracy (9)
tracy Creative Commons License 2002.01.03 0 0 9
Majdnem jó, de az a gonosz Joyce pontokat tett az Ulyssesben. Ehelyett inkább a Finnegan ébredése lesz az.
Előzmény: ZsB (8)
ZsB Creative Commons License 2002.01.02 0 0 8
James Joyce: Ulysses
Előzmény: Tintás Barnes (7)
Tintás Barnes Creative Commons License 2002.01.02 0 0 7
Szabad a gazda... De ez érdekesnek ígérkezik, vetíts:-))
Előzmény: Szeles (5)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.01 0 0 6
Pássz.
Szeles Creative Commons License 2001.12.31 0 0 5
vitéz nagybányai horthy miklósnak trieszti állomásozása idején volt egy angoltanára, aki nem is angol volt, hanem ír. és ez az ír írt is. az egyik műve aztán a világirodalom egyik vaskosabb számba menô jelentôs regénye lett. az egész regény egyetlen mondat. azt hiszem, ez minden eddigi példán messze túltesz. ki tudja megnevezni az írót és a regény címét?
Szigi101 Creative Commons License 2001.12.07 0 0 4
"Hol zsarnokság van, ott zsarnokság van"

Vagy még inkább:
Kassák Lajos: A ló meghal a madarak kirepülnek.

Előzmény: zizzz (3)
zizzz Creative Commons License 2001.11.23 0 0 3
Egyszer olvastam egy könyvecskét, egy mondatból állt az egész. Már semmire sem emlékszem belőle. Olyan vékony kis regény volt.
zizzz
Előzmény: Törölt nick (2)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.22 0 0 2
Hát igen.
De felettébb praktikus.
Csík Dániel Creative Commons License 2001.10.22 0 0 1
250 szót kilopni, és mögéje írni, hogy bizony, hát nagy geciség, de elfogadható!
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.21 0 0 0
UGYAN! Van hosszabb mondat is. Összedobtam egyet:

Csak, hogy démonstráljam, hogy én menyire lökött vagyok, hogy képes vagyok nekiállni megalkotni a világ egyik leghosszabb mondatát, elkezdtem neki állni leírni, de nem pennával, mint azt az öregapáink tették, mert ez a világ nem olyan világ, hogy csak a folyékony tollal akármit írjunk, hanem a vördöt kezdtem el használni, mert az egy annyira tutti progi, és még azt is kijavítja, hogyha rosszul írottam le valamit, nem olyan szemét program, mint például a lemeztöredezethetetlenesíthetetlenséges májkroszoft lemeztöredezettség-mentesítő program, bár ezt a mondatot már így is eléggé megnyújtottam, mint a mákos gubát, de azé sem adom fel, mert kömény csávó vagyok én, és le is tudom írni azt a szót, hogy megszentséghetetlenségetekért, ami egyébként sem egy rövid szó, hát még ez a mondat, de én még így is folytatom, mert nem szabad feladni, mint a háborút, ezért én tovább írom, hogy én milyen ügyi gyerek vagyok, hogy ezt a röpke mondatot képes vagyok leírni, mert szikla a testem, tehát én mindennek ellenállok , mint a Franciák a Németeknek, vagy mit tom én , de egy a lényeg, hogy fojtatom még tovább eztet a mondatot, mert tilos feladni, mert mi nem olyanok vagyunk, hanem oroszlán szívű sziklák, amelyek harcra készek, és mindenre képesek, mint én, hogy már vagy fél órája egyetlen egy mondaton bíbelődöm, mintha én lennék a Windows, nem baj, már csak néhány sor, és abba hagyom, mert már kezd fájni az újam, és az öcsém is hív, hogy legóból építsek neki egy játék repülőgépet, mert ő szereti, és én sem vagyok olyan köcsög, hogy ne építsek neki repülőgépet, csak olyan mondatok megnyújtására vagyok képes, amiknek semmi de semmi értelmük sem van (mint például ez ), de semmi baj, én csak írok ,írok és csak írok, bizony!

Zsírharang.

Csík Dániel Creative Commons License 2001.10.21 0 0 topiknyitó
Ez az én mondatocskám:
"Csak, hogy démonstráljam, hogy én menyire lökött vagyok, hogy képes vagyok nekiállni megalkotni a világ egyik leghosszabb mondatát, elkezdtem neki állni leírni, de nem pennával, mint azt az öregapáink tették, mert ez a világ nem olyan világ, hogy csak a folyékony tollal akármit írjunk, hanem a vördöt kezdtem el használni, mert az egy annyira tutti progi, és még azt is kijavítja, hogyha rosszul írottam le valamit, nem olyan szemét program, mint például a lemeztöredezethetetlenesíthetetlenséges májkroszoft lemeztöredezettség-mentesítő program, bár ezt a mondatot már így is eléggé megnyújtottam, mint a mákos gubát, de azé sem adom fel, mert kömény csávó vagyok én, és le is tudom írni azt a szót, hogy megszentséghetetlenségetekért, ami egyébként sem egy rövid szó, hát még ez a mondat, de én még így is folytatom, mert nem szabad feladni, mint a háborút, ezért én tovább írom, hogy én milyen ügyi gyerek vagyok, hogy ezt a röpke mondatot képes vagyok leírni, mert szikla a testem, tehát én mindennek ellenállok , mint a Franciák a Németeknek, vagy mit tom én , de egy a lényeg, hogy fojtatom még tovább eztet a mondatot, mert tilos feladni, mert mi nem olyanok vagyunk, hanem oroszlán szívű sziklák, amelyek harcra készek, és mindenre képesek, mint én, hogy már vagy fél órája egyetlen egy mondaton bíbelődöm, mintha én lennék a Windows, nem baj, már csak néhány sor, és abba hagyom, mert már kezd fájni az újam, és az öcsém is hív, hogy legóból építsek neki egy játék repülőgépet, mert ő szereti, és én sem vagyok olyan köcsög, hogy ne építsek neki repülőgépet, csak olyan mondatok megnyújtására vagyok képes, amiknek semmi de semmi értelmük sem van (mint például ez ), de semmi baj, én csak írok ,írok és csak írok!"

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!