Keresés

Részletes keresés

nyman Creative Commons License 2002.10.20 0 0 95
"gyűjtse az ismerősöket és névjegyeket. Bejön".
Ezt hivjak ugy, hogy kapcsolati toke. Az allasok kb 3/4-e toltodik be igy. De ez teljesen normalis. Csak sokan keverik a szoci idokbol rankmaratd "sogor-komaval".
Előzmény: Antee (94)
Antee Creative Commons License 2002.10.20 0 0 94
Mint topicnyitó, meg kell írnom, hogy végül is sikerült elhelyezkednem.
Persze ismeretség útján. Se interjú, se álláshirdetés, semmi se jött be. Vagy én nem tetszettem, vagy nekem nem tetszettek. Ahhoz meg már túlkoros vagyok, hogy minden multi szabálykodását elviseljem. Az ilyen helyekre abszolút kezdőket keresnek, az meg már nem vagyok.
Hát ennyit az álláskeresésről, ajánlom mindenkinek, hogy továbbra is gyűjtse az ismerősöket és névjegyeket. Bejön.
mirminc Creative Commons License 2001.07.10 0 0 93
Én is csak októberben kapom meg a diplomámat, ezért egyszerűen elmondtam minden cégnél ahova jelentkeztem, hogy már végeztem, de diplomát csak később kapok. Mindenhol úgy vették, hogy már megvan a diploma, sehol ssem golyóztak ki emiatt és a jelenlegi munkahelyemen is a diplomának megfelelő fizetést kapom.

Létezik olyan munkahely, csak sokáig kell keresni :))

Előzmény: Nanda (92)
Nanda Creative Commons License 2001.06.08 0 0 92
1st timer.

Úgy látom itt összegyűlt sok tapasztalat, így bevetném azt az kicsit OFF-os kérdésemet, miszerint én valójában minek minősülhetek, illetve mire számítsak?

Paramétereim: IBS-ben végzek mindjárt, de a diplomámat csak akkor kapom meg, ha megtanulok Franciául. Ez egy jó csengésű, pilletudást takaró nemzetközi diploma. Azért én elég motivált voltam, hogy emellett is tanuljak. Dolgoztam már vagy két évet, majdnem egy egészet multinacinál is. Utáltam. Piackutatást csináltam, nem kávét főztem:)

Pillanatnyilag munkát keresek, ezért írok ide. Igazából nagyon kiváncsi vagyok, hogy ki is az pályakezdő, illetve hogy létezik-e egyáltalán olyan munkahely, amit az elszántság vezérel, nem a karrier+pénz.

Antee!

Szerintem rég nem elég csak úgy küldözgetni a CV-t. Ha elküldessz egyet, legalább hívdd fel őket telefonon, hogy megérkezett-e. (merthogy Neked fontos az a munka, meg tetszik a hely). Van egy barátom, aki az egyik mobil cégnél CV olvasó, kb 15 másordperc jut egy cv-re, mivel naponta kapnak vagy 100-at. Ez máshol is így van. A lényeg szerintem az, hogy szóba elegyedj a céggel.

Hacsek Creative Commons License 2001.06.08 0 0 91
xoom!
Nem vennéd észre magad végre?
A bűncselekményre (okirathamisításra) felbujtó hozzászólásodat már kimoderálták egyszer délelőtt. A következőre letiltanak...
Előzmény: xoom636 (90)
xoom636 Creative Commons License 2001.06.08 0 0 90
Köszi, de ez nem pont az, amire gondolok, nem akarok semmit elvégezni már, mert nincs időm, hanem egy magyar felsőoktatási intézmény hitelesnek látszó papírjára és lehetőleg egy indexre lenne szükségem. Szerintem üres indexet nem lehet nehéz szerezni egy t.o.-ról, a diploma legyártása lehet nehezebb. Biztos ahhoz is lehet biankó nyomtatványt szerezni.
Előzmény: nyman (89)
nyman Creative Commons License 2001.06.08 0 0 89
Az nem eleg, ha a referenciad linkjeid leirod? Vagy elvegzel egy honapos tanfolyamot, vmi nemzetkozi cegnel (max 100 khuf)? Es maris van papirod.

"A konkrét kérdésem, hogy lehet-e vmilyen módon fake diplomához jutni"
Magyart nem tudok, de vannak nem akreditalt egyetemeknek hivott intezmenyek az usaba, es onnan lehet venni. Csak lehet szart se er. Vagy lattam mar par amerikai egyetemnek tavkepzeset. Ezek akreditaltak, de ehhez koll ugy min. masfel ket ev. plusz 3-4000 USD (momgyuk meg mindig ocsobb, mintha kimegy tanulni az ember)

Előzmény: xoom636 (88)
mirminc Creative Commons License 2001.06.07 0 0 87
hát nem kell mindent beleírni abba az önéletrajzba. én is már sok munkahelyen megfordultam, mert úgy jött ki a lépés. de amikor valahova jelentkezem csak azokat írom be az önéletrajzba, aminek köze van az elvállalni kívánt munkához. aztán a beszélgetésen, ha úgy látom vevők rám, elmesélem még, ami fontos lehet.

mindenkinek:
nekem a jobline-on volt fent az önéletrajzom, úgy fél éven át, amikor egyszercsak jelentkezett egy cég, akik pont bölcsészt kerestek, gyakorlattal, sokféle érdeklődési körrel és elfogadták azt is, hogy csak ősszel kapom meg a diplomámat. netes álláskereső rendszerek rulez :)))))

Előzmény: Antee (57)
nick2 Creative Commons License 2001.06.06 0 0 86
kösz a tanácsot:))
a topik címében benne van, hogy felsőfokú végzettséggel:)szóval...van egy diplomám (ált. szoc. munkás)
de nem a szakmámban akarok elhelyezkedni, nyelvtudás: folyékonyan beszélek németül és keveset angolul
eddig jó vagyok egy mekis állásra?:))
Előzmény: Hacsek (85)
Hacsek Creative Commons License 2001.06.05 0 0 85
nick2!

Azt javasolnám, hogy pl. ilyen esetekben legalább a végzettségedet áruld el!

Anélkül esetleg a McDonaldsban vagy a köztisztaságnál próbálkozhatsz...

köszi

Előzmény: nick2 (84)
nick2 Creative Commons License 2001.06.05 0 0 84
állást keresek sopronban
ha vki tud vmit....
köszi
fokukac Creative Commons License 2001.06.04 0 0 83
Az hagyján, de képzeld, nálunk pl. a BKE-n két darab, szakmai anyaggal bővített középfokú nyelvvizsga kell a diplomához, de az egyiket egy szimpla RIgó-felsővel kiválthatod. Ja, az első már a 3.év végén kell...

Én speciel holnap megyek nylevvizsgázni... Hogy az első meglegyen...
szurkoljatok!
:)

Előzmény: Annie Youser (33)
Silber Schiff Creative Commons License 2001.06.04 0 0 82
Hülye. Majd a svéd csajok:-))))
Előzmény: Hacsek (80)
Törölt nick Creative Commons License 2001.05.31 0 0 81
OK, értem én, de a gazdasági háttér is közrejátszik a döntésben.
Nem is a 28 éves korosztályról beszéltünk, én is majdnem 300-ra dolgozom (és mostmár lakom) a szülővárosomtól, de a család a barátok, ha komolyak voltak és sokat nyujtottak a mindennapokban akkor elég komoly visszatartóerő, másrészt van egy bizonyos szint ami fölött azt mondja az ember - ha ésszel él - hogy inkább kevesebb pénzért, de kevesebbet melózok, mert szükségem van arra, hogy legyen szabadidőm, magánéletem, ne az legyen, hogy 35-40 évesen körbenézek és nincsneek _valódi_ barátaim, nincs partnerem, közben eltemettem a szüleimtől, vagy teljesen elhidegültünk egymást.
(Nem a saját helyzetemről beszéltrem, csak látom a környezetemben és, hogy van aki hazai - sőt ahogy az ottani általad írt fizetéseket olvasom ottani viszonylatban is - jól keres csak épp nincs élete, reggel 8-ra bemegy és este 11-ig, éjfélig dolgozik, a hétvégéi arra vannak, hogy kipihenje a eti fáradtságot,elugorjon a szeretőjéhez, mozogjon egy kicsit, ez nem hiszem, hogy perspektíva lenne.
Valóban munkaerőt az egyén adja el, de ha a megélhetés miatt nem teheted meg, hogy esetleg csak az ötödik ajánlatot fogadd el, vagy ha egy olyan cégnél, olyan speciális területen dolgozol ahol gyakorlatilag nincs konkurencia, tehát ha kényszerpályán vagy akkor más a helyzet.
A felsoroltakból szinte semmi nem az én esetem, de úgy hirtelen ezek jutottak az eszembe.
Egyébként IT ismerettel középfoku nyelvtudással általában az általad felvázolt fizukat megadják minden külfüldi cégnél, ill. vannak olyan külföldi tulajdonu magyar cégek, ahol az a beugró, hogy kint vagy 1/2 évig pl. finnországban, ott tanulsz bele a melóba, és ha ott beválsz akkor a hazai cégnél véglegesitik a szerződésed és már itthon dolgozhatsz közel annyiért, amennyit kint kaptál.
Hacsek:A leszbikusok arányát se téveszd szem elől azért, no meg a feminista mentalitásukat;)
Előzmény: nyman (77)
Hacsek Creative Commons License 2001.05.31 0 0 80
Nem baj. Azért ha tudsz egy svéd építészt IT ismeretekkel, aki idejönne a helyemre, én pedig kimehetek az ő helyére, azért csak szólj!

(Félreértések elkerülése érdekében: nem a pénz miatt mennék, hanem állítólag a svéd csajok megőrülnek a göndör sötét hajú, középtermetű pasikért, nekem meg tetszenek a 180 centis mangalicaszőke lányok...) :o))

Előzmény: nyman (79)
nyman Creative Commons License 2001.05.31 0 0 79
Hidd el nem tul jo. Ket hete voltam Svedorszagban es beszelgettem a volt evfolyamtarsaimmal.

Harom srac fizeteset tudom. Nettoban 300-390 koze esnek. Vasarloparitason szamolva ez tenyleg nem tul jo. Osszehasonlitaskent
Havi buszberlet: 12000 Ft
Buszjegy: 450 Ft
Lakasberles: 150-250 000 Ft
Benzin: 300 Ft
Lakasar: 25-30 mill-tol

Viszont szakmunkaskent relative jol lehet keresni. Ennel kevesebbet, de az arany jobb lesz. Ja tenyleg IT teruleten ugy netto 450-500 korul.

De Nemetorszagban valszeg tudok egyet 6-7000 markaert :) Ehhez nemetul angolul es franciaul kell targyalokepesen beszelni. Ha csatlakozunk az EU-hoz cirka 100-120 ilyen ember fog kelleni, de mar van felvetel Mo-rol.

Előzmény: Hacsek (78)
Hacsek Creative Commons License 2001.05.31 0 0 78
nyman! Keríts nekem lécci egy svédországi mérnöki állást...
Előzmény: nyman (77)
nyman Creative Commons License 2001.05.31 0 0 77
Nem a gazdasagot akarom osszehasonlitani, hanem a valtashoz valo hozzaallast.

"Ott ugyanis olyanok a fizuk"
Azert nem olyan jo a helyzet. Aranyaiban Mo-n jobb pl. mernoknek lenni.

A gond, Mo-n, hogy keves a berlakas. (Megj:Ugye ezt a kozhelyt rengetegszer halljuk, hogy a lakas tulajdonjogi hanyada alapjan Mo egy gazdag orszag) Ez behatarolja valamennyire a rugalmassagot, de szerintem az illeto kockazatvallalasan mulik. 28 evesen nem erzem problemanak, hogy az orszag barmely reszere elkoltozzek, ha jon egy jobb ajanlat. Most is 200 km-re dolgozok szulovarosomtol. De ha holnaputan kulfoldre kellene menni az sem gond.

"csak hogy a multinak jólegyen"
Kicsit furcsa ez a hozzaallas. A munkaerodet te adod el. Hal istennek mar nincsenek fix fizetesek es fix arak, maga a piac hataroz meg jonehany korulmenyt. Reszben rajtad is mulik, hogy, milyen feltelekkel, kondiciokkal mesz L dogzni.

Előzmény: Törölt nick (76)
Törölt nick Creative Commons License 2001.05.30 0 0 76
No igen, Svédországot talán nem kellene kis hazánkhoz hasonlitani.
Ott ugyanis olyanok a fizuk, és olyanok az ingatlanárak, banki feltételek, hogy megteheted.
Itt megnézem mikor költözöl egy miskolci - keleti országrészbeli - panelből 1 pesti, győri stb. panelbe (imho sose, mivel simán a duplája az ingatlan ár azt pedig ne várd, hogy valaki eladja azt a lakást amit esetleg 1 évtized alatt gürizett össze és menjen albérletbe, csak hogy a multinak jólegyen)
Egyébként az is fura, hogy az itt a beledet is kitaposó külföldi multi-alkalmazottak azok akik otthon legjobban ragaszkodnak az ottani szakszervezetek által elért dolgokhoz.
Az egy más történet, hogy vannak (ritkábban) korrekt cégek, akik támogatják a tanulást, elküldenek tanfolyamokra és mindezt nem hiéna jellegű szerződések aláírásához kötik, na aki erre nem hajlandó az már más dolog.
Azt azért figylembe kell venni, hogy mi a munkaköre, azzal kapcsolatban akarják-e fejleszteni a tudását, vagy mondjuk burkolt keretek közt át akarják képezni.
Előzmény: nyman (73)
nyman Creative Commons License 2001.05.29 0 0 75
"40-50 évesen egészen új ismereteket, hozzáállást és nyelveket elsajátítani, áttérni papírról számítógépre tényleg kínkeserves..."
Biztosan nem konnyu, de elo peldak mutatjak, hogy nem is lehetetlen. Csak rengeteg embernen Mo-n nem erzek hajlandosagot, hogy ilyen idos koraban tanuljon.

Mas. A CNN-en ma reggel volt egy "karriertanacsado". Nagyon erdekes hogy arrafele is ugy tunik egybeenek a javaslatok a neten mindenfele olvasott kozhelyekkel. Pl. Folyamatosan keress munkat, 3-5 evenkent valtsal, tanul meg uj dolgokat stb.

Előzmény: Hacsek (74)
Hacsek Creative Commons License 2001.05.28 0 0 74
"10-15 eve nem a piaci alapon talaltak az emberek munkat es sokan keptelenek hozzaszokni ezekhez a valtozasokhoz"

No meg egy kis rencerváltás is volt közbe... :o))
Amit az ember addig tanult, annak jó része feleslegessé vált. Nekem pl. a diplomámban négy tantárgy jegyei vannak benne, abból kettő ma nem használható ismeretet tanúsít. :((
40-50 évesen egészen új ismereteket, hozzáállást és nyelveket elsajátítani, áttérni papírról számítógépre tényleg kínkeserves...

Előzmény: nyman (73)
nyman Creative Commons License 2001.05.28 0 0 73
"hogy tőlünk nyugatabbra a 40-50 körüli munkavállalói réteg nem hiszem, hogy rugalmasabb"
Nekem csak Svedorszagrol vannak tapasztalataim. Ott szamomra sokkal rugalmasabnak es mobilnak tuntek az emberek. Akikkel beszelgettem semmilyen problemat nem lattak, ha 50 evesen 300-500 km el kellet koltozni egy jobb munkaert, vagy ujabb szamitogepes alkalmazasokat kellet volna megtanulni.

Mo-n erezheto a szakadek az idosebb korosztaly es a fiatalabb kozott, ami szerintem is arra vezetheto vissza, hogy 10-15 eve nem a piaci alapon talaltak az emberek munkat es sokan keptelenek hozzaszokni ezekhez a valtozasokhoz.

Előzmény: Törölt nick (72)
Törölt nick Creative Commons License 2001.05.27 0 0 72
Hm, sok dologban igaza van a cikknek, azt azonban hozzátenném, hogy tőlünk nyugatabbra a 40-50 körüli munkavállalói réteg nem hiszem, hogy rugalmasabb, szívesebben tanul meg új dolgokat és ha viszonylag alacsony fizut kap hajlandó naponta órákat utazgatni a munkahelyére.
Előzmény: nyman (71)
nyman Creative Commons License 2001.05.22 0 0 71
Egy erdekes cikk: http://www.nepszabadsag.hu/Body.asp?CollID=12&DocID=7734

Nyelvtudás és rugalmasságnélkül nem megy

A 40 évesnél idősebb munkavállalók többsége érzi, hogy elhelyezkedési és állásváltoztatási lehetőségeik jóval rosszabbak fiatalabb társaikénál. A kor miatti diszkrimináció a rendszerváltozás óta érezhető. A nyelvtudás és a flexibilitás hiánya a legfontosabb két tényező, mely hátrányos helyzetbe hozza a középkorúakat.

A Take it Személyzeti Tanácsadó Kft. a munkáltatóknak szétküldött kérdőívek alapján a 40 fölötti korosztály foglalkoztatási esélyeit méri fel. Bár a kérdőívek még csak részben érkeztek viszsza, a válaszok és a saját eddigi tapasztalataik alapján a tanácsadónál jól látják az okokat.

– A nyelvtudás és a rugalmasság, azaz a flexibilitás hiánya a legfontosabb két tényező, amely hátrányos helyzetbe hozza a középkorúakat – állítja Deák Andrea, a cég ügyvezető igazgatója. Ennek a korosztálynak a többsége nem beszél idegen nyelvet, noha ezt akkor is elvárják a munkáltatók – multinacionális és magyar cégek egyaránt –, ha nem feltétlenül szükséges a mindennapi munkához. A Take it által keresett fehérgallérosok között sok a felsőfokú szakképesítéssel, diplomával rendelkező, így közöttük a nyelvtudás a szelekciós tényező.

– Az idegen nyelvet nem beszélő negyvenesek többsége sajnos nem is akarja már pótolni hiányosságát, nem vállalja a munkáltató nyelvismeret megszerzésére vonatkozó feltételeit – teszi hozzá az ügyvezető. – Ugyanez a rugalmatlanság tapasztalható az állást keresőknél más előírt feltételek esetén is. Az idősebbek például nem szívesen utaznak naponta több tíz kilométert a munkahelyükre.

A Take it kifejezetten nehezen tud a Budaörsön szaporodó óriás cégeknek dolgozókat találni, mert a budapesti jelentkezők közül is kevesen vállalják az utazást. A gyakori vidéki kiküldetéssel járó állásajánlatok sem tartoznak a legkedveltebbek közé. Az pedig már szinte teljesen ki van zárva, hogy ez a korosztály a jelenlegi lakóhelyétől lényegesen távolabb lévő, másik városban vagy faluban vállaljon munkát, és emiatt lakóhelyet változtasson.

Flexibilitást várnak az állást kínálók a korszerű műszaki és gazdasági ismeretek terén is. Jó, ha leendő dolgozójuk a legfrissebb szakmai ismeretekkel és tapasztalatokkal rendelkezik, vagy ha nem, hajlandó ezt a cég követelményei szerint elsajátítani. Ebben sem az idősebbek járnak élen. Sokszor még az egy-két hónapos külföldi betanulás is problémát jelent számukra. Pedig legfőbb szempont a tudás és a lépéstartás a fejlődéssel.

A vállalatok a már alkalmazott dolgozóik esetében is azt tapasztalják, hogy az 50 fölöttiek nagy része nehezen tanítható új feladatra, új technológiára, nehezen alkalmazkodnak a mindig változó körülményekhez, és kevésbé kreatívak. Nagyon sokszor tehát a 40-50 évesek szabnak szűk feltételeket maguknak, ezzel rontva saját esélyeiket a kiválasztásnál.

Az idősödő munkát keresők lehetőségei foglalkozás szerint is erősen eltérőek. A fejlesztő mérnökök és az informatikusok ma nagyon keresettek, a korszerűbb ismeretekkel bíró 45 fölöttieknek sem sokáig kell várni egy új munkahelyre. A közgazdasági végzettségűeknek évek óta kisebbek az elhelyezkedési problémáik. Nagyon nehéz helyzetben vannak viszont a bölcsészdiplomások, és egyes mérnöki képzettségűek után sem kapkodnak a munkáltatók.

Megfigyelhetők pozitív tendenciák is. Deák Andrea szerint az utóbbi időben felértékelődik a 40 körüli korosztály. A 10-12 évvel ezelőtt, 28-30 évesen multinacionális cégeknél elhelyezkedők ma már elmúltak 40 évesek, és ők megfelelnek az elvárásoknak. Ma már többször előfordul, hogy a cégek kifejezetten tapasztalt, idősebb dolgozót keresnek. A munkáltatók értékként veszik figyelembe, hogy a cég iránti elkötelezettség a kor előrehaladtával javul. Vidéken pedig kifejezetten nyitottabbak az idősebbek iránt, mert kevés jól képzett szakember jelentkezik a meghirdetett állásokra.

G. Zachar Ilona

nyman Creative Commons License 2001.05.21 0 0 70
Meg 96 tavaszan volt egy olyan eset, hogy ketten maradtunk a vegere es egyszerre interjuztattak bennunket a cegnel dolgozo kollegak. En estem ki. Az ok az volt, hogy eppen meg katona voltam, ugyhogy meg kb egy honapig tartott volna, mire be tudtam volna lepni. Ezert a kevesbe tapasztalt, de jo kepessegu jeloltet valasztottak aki gyakorlatilag masnap ott tudott mar lenni. Viszont fel ev mulva, mikor bovult a ceg en voltam az elso, akit felhivtak, es felajanlottak az ujabb poziciot. Akkor mar mas okok miatt nem fogadtam el.

Szal szerintem az ilyenbe ne keressen sok logikat az ember. Tokeletes jelolt nincs. Csak max egyik v. masik kepessege miatt kedvezobb. Es ha eppen az kell...

Előzmény: Hacsek (69)
Hacsek Creative Commons License 2001.05.21 0 0 69
Természetesen nem állítom, hogy egy állás betöltésénél a személyes ismeretség nem számít. Dehogynem. De talán még sokkal inkább szóba jön a piac ismerete.

Velem tavaly történt meg az, hogy eljutottam egy cégnél a harmadik interjúfordulóig, amikor már csak ketten voltunk (hozzáteszem, mindkettőnket korábbról ismerte a cégvezető, sőt, mi ketten is ismertük egymást).
A helyzet a következő (területi képviselőt keresnek):
1. Van egy szakember, aki korábban többek között az adott cég honlapját és termékdokumentációját is készítette, közmegelégedésre (ez voltam én)
2. És van egy, a konkurens cégtől átpártolni szándékozó területi képviselő, tökéletes piacismerettel. (ez volt a riválisom)

Nem engem választottak, pedig valószínűleg hasonló volt a fizetési igényünk...

Előzmény: nyman (68)
nyman Creative Commons License 2001.05.21 0 0 68
Cirka 75%-a az allasoknak ismerosok utjan toltodik be. Ezt ugyan meg nem hivnam protekcionak, mivel lehet hogy a munkaado jobban bizik a munkatars altal ajanlottban, mint az "uccarol beesettben". De nagy valoszinuseggel meg igy is komoly interjukon, teszteken kell atmenni. De ezert fontos a kapcsolatepites szerintem mar kozepiskolas kortol.

A maradek 25% valoban a teljesitmenyen mulik. Belertve az interjun, vagy a korabbi munkahelyen nyujtottat is.

Lehet, hogy furcsa, de akkor mikor egy interju utan ugy ereztem, hogy remekul szerepeltem es enyem az allas es ez nem jott be, inkabb arra gondoltam, hogy van nallam jobb is, tehat meg van boven fejlodnivalom.

Sajnos azt tapasztalom, hogy kornyezetemben 10-15 interju utan sokan feladjak es masokban keresik a hibakat.

Tavaly mikor hazajottem Mo-ra, volt, hogy egy nap negy interjura mentem el, de az elso honapban heti 5-6 volt az atlag. Ebbol a cirka 20-25 interjubol, barmennyire hihetetlen 2(!) db vegzodott konkret ajanlattal. Persze lehet nekem is itt-ott magasnak tunhetett a fizetesi igenyem. De mivel volt ketto is, ahol elfogatdtak igy nem biztos, hogy ez volt az oka.

Előzmény: Hacsek (67)
Hacsek Creative Commons License 2001.05.21 0 0 67
Szerintem sem igaz.
Ma már sokkal inkább számít a szakmai múlt, vagy az interjún nyújtott teljesítmény.
Előzmény: nyman (66)
nyman Creative Commons License 2001.05.20 0 0 66
"A mai világban protekció nélkül nem lehet állást találni"

Szvsz az allitas nem igaz.

Előzmény: kampo (65)
kampo Creative Commons License 2001.05.20 0 0 65
A mai világban protekció nélkül nem lehet állást találni. sajna

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!