Keresés

Részletes keresés

LAJKA Creative Commons License 2002.10.22 0 0 1
Tök jó!!!!!
A Cogitoról: Általában olyan értelemben eidézik, mintha azt jelentené:" Elsősorban gondolkodó dolog vagyok, a gondoolkodás a legalapvetőbb, és ebből következik a létezés, tehát mintha a z emberi létezés legmélye az lenne, hogy tud gondolkodni".
Ezért jó sok kritikát is kap, pl. a new ages és ezoterikus részről, mivel a gondolkodást ők egy felületesebb, sokszor inkább bajt okozó készségenek tartják, és fontosabb nekik a tudattalan, az ÉN, a megérzések , a meditációs állapotok, és hogy mesterségesen szétszakitja az emberi létezést, degradálja belőle a fizikai létezést, az érzéseket, a világba való harmonikus beilleszkedést.
Pedig Descartes nem ilyen értelemben mondta, ez világos, ha elolvassuk az eredeti művét(Meditationes....)Hanem ő azt kereste, hogy mi az a biztos ismeret, amire támaszkodni lehet, ami megkérdőjelezhetetlen. És miközben önkinzó módon mindenről, ami általában a tudásunkhoz tartozik , kénytelen megállapitani, hogy nem biztos, lehet benne kételkedni, arra jut, hogy " miközben mindezt végzem, a kételkedést mindenben, egyvalamitől nem tudok megszabadulni, és felismerem, hogy akárhogyan igyekezzem is, de a kételkedés közben tudok magamról, a létezésemről, tehát gondolkodás közben szükségszerűen léteznem kell..."(nem szó szerinti idézet). Vagyis, éppen azt mondja, hogy a létezésem előfeltétele a gondolkodásnak, éppen nem abból következik, hanem elválaszthatatlanul összetartozik vele. És ebben bizots ismeretet talál.
Előzmény: req999 (0)
req999 Creative Commons License 2002.10.22 0 0 0
"Ne 0-t adj nekik, hanem tanítsd meg őket fórumozni!" (Jézus és req999)

Engem érdekelne, hogy milyen téves értelmezéssel terjedt el a "cogito ergo sum", meg az is, hogy mi lett volna a helyes megoldás.

Előzmény: LAJKA (-)
LAJKA Creative Commons License 2002.10.22 0 0 topiknyitó
"Megmaradtam, tehát vagyok." (Kertész Imre)

van kedvetek hires szállóigéket, gondolatokat kissé játékosan megváltoztava beirni? nekem Kertésznek ez a félmondata, eldugva a Kaddisban, nagyon megtetszett. ha valakit érdekel, szivesen elmondom majd, hogy az eredeti "Cogito ergo sum" milyen formában téves értelmezéssel lett közkincssé.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!