Keresés

Részletes keresés

szinko Creative Commons License 2003.01.20 0 0 17
Letöltöttem az Apeh kitöltési útmutatóját, és utána futottam néhány kört.
E szerint: A lányom ugyanazon adóévben (jan. 1 - köv. év jan.1.)adta el a lakását, mint amiben mi, azaz a szülei nevén vásároltunk lakást a részére. Ez úgy is felfogható, hogy a lányom az eladott lakása árából meg a mi általunk felvett hitelből a szülei részére/nevére vett lakást. Egyeneságbeli rokonságot figyelembe véve nem kell adót befizetni.

FIGYELEM Fiúk/lányok!!
Ez az egyeneságbeli rokonság segíthet az adózás kérdésében!!!

3 APEH-os elhomályosítóval is beszéltem, végül 2-vel arra az eredményre jutottam (3x20 perc telefon), hogy igazam van.

Előzmény: vwallache (13)
virca26 Creative Commons License 2003.01.17 0 0 16
Nekem spec. nincs 1 évem, hogy lakást vegyek. A lakásomat az adásvételi szt. 2002. aug.-ban adtam el, de az összeg nagy részét csak novemberben kaptam meg (mivel a vevő hitelt vett föl). Nekem most március 20-ig kell egy lakást vennem... Ugye jól tévedek? Egy kérdés még: a foglaló átadása nem minősül lakásvásárlásnak még ilyen szempontból, ugye? (tehát ha márc. 19-én lefoglalózom a lakást, attól még az adóelőleg befizetési kötelezettség megvan, nem?)

Köszi az okos válaszokat!

Taubácsi! Hasznos volt, hogy mondtad, hogy az eladást megelőző vétel összege csökkenti az adóköteles bevételt! Erről majdnem megfeledkeztem...

Évi

Előzmény: TauBácsi (15)
TauBácsi Creative Commons License 2003.01.17 0 0 15
A dolog úgy pontos, hogy a bevallási időig kell lakást venni, illetve lakóingatlant venni... ahhoz, hogy ne kelljen a jövedelem után (anno vételi, mostani eladási ár közötti TÖBBLET)20%-ot befizetni. Magánszemélynél március 20. Ha már megvetted, r-go elköltötted az -elvileg- adóköteles pénzedet, akkor dehogy kell befizetni, a bevalláshoz csatolni kell a földhivatalnál érkeztett adásvételi szerz-t. Ti. 1 éved van, (sőt, ha jól tévedek+1 éved) hogy magad, vagy közvetlen hozzátartozód részére ingatlant vegyél.
Előzmény: vwallache (14)
vwallache Creative Commons License 2003.01.17 0 0 14
Csepike!
Ne ess kétségbe, mert nem csaltál adót... Ingatlanod vételárát ingatlanba fektetted - akkor is ha az önkormányzati volt... Egyébiránt tényleg elévült a dolog, ha mégsem lenne igazam...
A tulajdonosi jogaid '96-tól élnek. Az 5.5 millióból levonod, az 1.2 milliót. Marad 4.2 millió. Mivel 6 évig voltál tulajdonos, így a 4.2 millió - 10%-a az adóalap. Ez azt jelenti, hogy 3.78 millió után kellene befizetned a 20-ot, ami 756.000 forint. Ez sajnos elkerülhetetlen, de szintén kérhetsz fizetési könnyítést.
Előzmény: Csepike (-)
vwallache Creative Commons License 2003.01.16 0 0 13
A történet úgy kerek, ha tudjátok, hogy valóban adózni kell az eladott ingatlan után... Az adó mértéke 20%, de amennyiben egy tárgyéven belül ingatlanba fekteted a pénzedet, akkor nem kell befizetned... Ha mondjuk decemberben eladsz, és következő év márciusában veszel, a törvény szerint akkor is be kell fizetned a 20%-t, és ha vettél, akkor visszakapod - 90 napon belül :)))
Ha jó érzékkel sírsz az APEH-nál, akkor van esélyed arra, hogy kedvezően fogják elbírálni a kérvényedet és eltekintenek az adó befizettetésétől.
Tehát kérvényezz. Csatold a költségvetést, a terveket stb... Ha nem megy, a dolog, akkor még áthidaló kölcsönt vehetsz fel valamelyik banktól, amely szintén kedvezményes, bár nem annyira, mint az államilag támogatott hitelek.
Kérdés, hogy a lányod mennyi ideig birtokolta az a lakást. Mert ha öt éven túl, akkor minden egyes évvel 10%-t "amortizált" az értékéből, vagyis ennyivel kevesebb összegnek a 20%-át kellene adóban kifizetned.
Előzmény: szinko (10)
tudós Creative Commons License 2003.01.16 0 0 12
Ui.
Kerestetek a lakáseladáson, nem?
Akkor fizetni kell.
Előzmény: szinko (10)
tudós Creative Commons License 2003.01.16 0 0 11
Egyrészt nem 40% az adó, hanem 20. Ha időben írtok kérelmet az apehnak, egyrészt kérelmezhetitek az egyéves határidő két évre hosszabbítását, másrészt részletfizetést is.
Előzmény: szinko (10)
szinko Creative Commons License 2003.01.15 0 0 10
Kedves Tudós! Kérlek adj tanácsot!
Adóznia kell a lányomnak?
Múlt évben eladta a saját tulajdonú lakását. Mivel nem volt hitelképes, bár dolgozik, mi (szülei) vásároltunk hitellel lakást a részére. A lakás árából a családi házunkat bővítjük, hogy a fiunknak is legyen külön lakása. Az építtető a két gyerekünk.
Az APEH szerint a lányom eladott lakása után adóznia kell -SZJA 40 %- amit majd visszaigényelhet, ha 1 éven belül megkapjuk a lakhatási engedélyt. Csakhogy nem tudjuk befejezni, ha az adót kell befizetni!!!!

Miközben törlesztjük a hitelt és építkezünk is, hiteleznünk kell az államnak??!! MIBŐL?
Tényleg adózni kell az eladott lakás után?
Üdv: szinko

szinko Creative Commons License 2003.01.15 0 0 9
Kedves Tudós!
Kérlek adj tanácsot nekünk is!
tudós Creative Commons License 2002.12.23 0 0 8
Ja kérem...

Most legalább látszik, miért üzlet az államnak az infláció. Mert az inflációt is megadóztatja!!!!

Előzmény: Csepike (7)
Csepike Creative Commons License 2002.12.20 0 0 7
Kosz, jol megvigasztaltal. Nem koltottem el mindent, de majd az allam segit elkolteni a maradekot.
Előzmény: tudós (6)
tudós Creative Commons License 2002.12.20 0 0 6
Természetesen.
Papíron volt jövedelmed.
Csak ez számít.

A mostani helyzettel kapcsolatban:

Nem kellett volna elkölteni az összes pénzt, akkor most nem lenne gond.
A pénzt most kell befizetni, halasztást csak a visszaigényléshez lehet kérni.

Ui. ne próbáld meg nem bevallani, mert az adásvételi papirok egyből mennek az apehhoz, azért is kéri az ügyvéd az adószámotokat.

Előzmény: Csepike (5)
Csepike Creative Commons License 2002.12.19 0 0 5
Tudos, komolyan mondod, hogy amikor 10 eve elcsereltem a lakasomat egy onkormanyzatira, es egyetlen vasat sem lattam belole, akkor nekem adoznom kellett volna? Vajon mibol, mikor egy fillert sem kaptam? Ez jovedelemado, de jovedelmem nem volt... Valamint ugyved intezte, akinek viszont kemenyen fizettem, o miert nem szolt, hogy adokoteles?
Ha most nem adozom, milyen kovetkezmenyei lehetnek? Nem kerhetek 1-2 ev haladekot /addig talan vennenk valamit/, de csak abbol tudunk vasarolni, ami nalunk van, melyik elado megy abba bele, hogy, "ja es majd kap meg 1 milliot, ha visszaigenyeltuk az adot"?
vapiti Creative Commons License 2002.12.19 0 0 4
Köszi.
Előzmény: tudós (3)
tudós Creative Commons License 2002.12.19 0 0 3
Ez bevallás szinten működik. Tehát Te azt mondod és kész. A pénznek nincs szaga, hogy lehessen tudni, melyik irányból jött.
Vagy arra gondolsz, hogy mondjuk eladtál egy lakást, de mégis mondjuk 100% hitelből veszed az újat? Akkor is mondhatod, hogy a vételárból törlesztesz.

Tehát ilyen gond nincs.

Előzmény: vapiti (2)
vapiti Creative Commons License 2002.12.19 0 0 2
Elnézést, hogy belepofátlankodok, csak valamennyire engem is érint a téma.A gyerek lakásvásárlásánál nem is kell jelezni, hogy ezt abból vette amit a szülő eladott?
Előzmény: tudós (1)
tudós Creative Commons License 2002.12.19 0 0 1
Először is adócsalást követtél el, amikor az önkörmányzati lakásba költöztél, mert nem adóztál az eladott lakás után. Szerencsére ez már tíz éve történt, így elévült. Most 20% százalék adót kell fizetned, megszerzési értéknek a 6 évvel ezelőtti ár számít. Az adót most kell befizetni, ha a gyereked lakást vásárol majd, akkor visszakérheted. Nem muszáj a te nevedre venni az új lakást, a gyerek lakásvásárlása esetén is jár.

Jól jegyezd meg, adót fizetni kell. AZ EU ben lesz majd igazán nemulass!!!

Előzmény: Csepike (-)
thw Creative Commons License 2002.12.18 0 0 0
Ezen az ügyvédeket is láttam már kezüket tördelve vigyorogni aljasan. Kérdezd meg a tiedet, mert csak ő fogja tudni. (Vidd magaddal a papírokat és mindent.)
Előzmény: Csepike (-)
Csepike Creative Commons License 2002.12.17 0 0 topiknyitó
Eladtam a lakasomat 2002-ben. 1992-ben lakascsere utjan jutottam hozza. Az elozo pici lakasom erteke 1,2 millio volt. Ez benne van a csere szerzodesben. De amire csereltem, az egy onkormanyzati lakas volt, igy azt ujra meg kellett vasarolnom, bar kedvezmennyel lehetett, 450 ezer Ft-ert. Igy 1996-ban megvasaroltam, es igenybe vettem hozza a kaphato kolcsont is, mivel epp, hogy a 10%-ot be tudtam fizetni. Azota torlesztettem. Most, hogy egyedul maradtam mar nem birtam tovabb fenntartani a lakast es eladtam 5 es fel millio forintert. Ebbol kifizettem a meg hatra levo keveske torlesztest, meg amit kellett. Idos szuleimhez koltoztem, vasaroltunk egy szereny autot 1,5 millioert, mert a kozlekedes nekik mar nagyon nehez. Most vajon mennyit kell adoban fizetnem? Mi szamit a lakasom megvasarlasanak az idopontjanak? A 6 evvel ezelotti, mikor az onkormanyzattol megvettem, vagy a 10 evvel ezelotti, mikor cserevel vettem meg, de ugye akkor csak foberlo lettem? Ha az elobbi, akkor az 5 es fel millio utani adobol csak 10 /vagy 20?/%-ot engednek el. Ha a masodik lehetoseg, akkor mar nem is kell adoznom, hisz 10 eve egy masik lakas araval jutottam hozza. Vagy a 6 evvel ezelotti idopontot nezik, de levonhatom az elozo lakasom arat, amiert ehhez hozzajutottam? Nekem ez fogaskerdes.
Esetleg kerhetek haladekot, hogy ne kelljen befizetnem az adot, mert talan ha 1-2 even belul a gyerekem lakast tud venni, akkor abba beleadnam a maradek penzecsket es az en nevemre vennenk.
Adjatok tanacsot, nekem ez nagyon bonyolult, de ilyen szegeny ember nehezen adja az allamnak azt a kicsi penzet, amit hosszu evek alatt kinkeservvel gyujtogetett ossze.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!