Keresés

Részletes keresés

Mijo Creative Commons License 2003.02.09 0 0 2

Tisztelt Főmérnök Úr, kedves Mendler Tamás!

Ha szeretsz ezután, ha nem, bármennyire is tisztellek, mint régi jó barátot, alábbi leveled - amit ezen az úton is köszönök - egyes elemeire muszáj reagálnom.

Biztos vagyok benne, hogy régiónk fórumlátogatói szívesen "elvesznének szakmai részletekben" is, hiszen a zsebünkről és az egészségünkről van szó, nem beszélve arról, hogy Baján található úgy közép-, mint felsőfokú vízügyi oktatás, így feltételezhetően akadna a témához konyító szakember is szép számmal.

Mondod, kedves Tamás, hogy a "csapokon (nagyon ritkán) valóban döbbenetes színű víz tud folyni", melynek okát te úgy állítod most be, hogy egy-egy csőtörés során a vezetékekben a maga "természetes" módján található "fontosabb összetevők keverednek fel".
Én viszont úgy vélem, hogy csőtörések alkalmával számtalan esetben olyan, a talajból származó szennyeződések kerülnek a rendszerbe, melyek bizony undorító módon robbannak ki a csapokból, ahogy az általam mellékelt fotó is bizonyítja témám nyitásakor. Azok a bizonyos "fontosabb összetevők" is mindennapi gondot jelentenek háztartásaink esetében, ami leginkább a csapokra helyezett szűrőfilterekben felhamozodó lerakódások heti legkevesebb két alkalommal történő eltávolításával járnak.
Tudod Tamás, mi anno nagyon jól tudtuk, mi az ami fogyasztható (ezeket leginkább a környék jeles vendéglátó egységeiben találtuk meg), és mi nem, de bevallom neked, igen nagyot csalódnék benned, ha te egy ilyen csőtörés után kifolyt víz ülepítését követően, élvezetet találnál annak fogyasztásában :(! Volt orvos aki látta ezt a felvetést, és bizony nem zárja ki potenciális lehetőségét annak, hogy az ominózus esetek vize, bizony komoly veszélyt jelenthet közegészségügyi szempontból. Igen, én sem vittem mintát az ÁNTSZ-hez, sem a környezetvédelmi felügyelőség laboratóriumába analizásálási céllal. Tudod, eszembe jutott az a lelkész, akinek Baja környéki missziós házát éppen ivóvíz miatt lehetetlenítették el, lévén saját vízkivételi művük anyagát, az arra illetékes hatóságok emberi fogyasztásra alkalmatlannak találták. A dörzsölt pap meg mit tett, két hét múlva kiengedett egy üvegnyit régiónk valamelyik utcai kútjából, és azt vitte be azzal, hogy elvégezték a jobb minőség érdekében a szükséges változtatásokat. Na kérem, ekkor esett le az álla, ugyanis ismét emberi fogyasztásra alkalmatlannak ítélték a mintát :((((....

Nem tudom, a lakosság köréből hányan vannak tisztában a következő rendkívül szimpatikus mondat súlyával: "A szennyezésből adódó, bizonyított károkért a vízmű természetesen helytáll."

Szeretném feltételezni, hogy ez a bizonyos "bizonyítás" nem valami különleges eljárást akar jelenteni, hanem ha ilyen eset előfordul, és kihívjuk pl. Kissnagy Ödön vízszerelő vállakozót, ő elvégzi számlásan a munkát, mellékel egy jegyzőkönyvet feltüntetve a probléma okát, és a Bajavíz Kft., illetve a biztosító akadékoskodás nélkül téríti a felmerült kiadásokat.

No de nekem itt lenne egy eretneki felvetésem: vajon nem lenne-e korrektebb a lakossággal szemben, ha a Vízmű minden háztartás számára a hálózatokról történő lecsatlakozásoknál, közvetlenül a fogyasztásmérő előtt elhelyezné saját költségére azokat a szűrőberendezéseket, melyek mellett ismét merné a lakosság inni a vizet, és nem szorulna az oktalanul drága ásványvizek fogyasztására. A víz sem olcsó mulatság manapság, talán emellett joggal várná el a lakosság azt, hogy a legváratlanabb pillanatokban ne moslék, hanem élvezhető, emberi fogyasztásra alkalmas ivóvíz follyon a csapokból!?

Ami a válaszlevél második felét illeti, örvendetes, hogy mi minden várható MAJDAN, de mindemellett talán nem lenne haszontalan, a mára is asszociálni. Elhiszem, hogy - most stílszerű leszek :)- állóvízbe dobtam kavicsot, de hát senki sincs kötelezve némaságra, mondott szóból értünk mindannyian.

Idézek: "Elnézését kérem, hogy ezen válasz keretei között nem tudok minden felvetésére részleteiben rea-gálni, de remélem, hogy a fentiek és bővülő Web lapunk minden lényeges kérdésről, mely fogyasztóink érdeklődésére számot tarthat, kielégítő tájékoztatást nyújtanak."

Nem, kedves Tamás, a valójában tetszetős és "bővülő honlapotok" nem rendelkezik fórummal, így közérdekű kérdések taglalására ott nincs mód. Így jobb lehetőség híján, reményeim szerint sokunkat tisztelnétek meg azzal, ha csak-csak reagálnátok minden felmerülő kérdés(ünk)re, nem hinném, hogy az általad is említett EU küszöbén ne lenne természetes az ilyen fajta igény, a jobbító szándékú közeledés :)!
Csak hogy egy kiragadott példával éljek: Baja város polgármestere számára sem snassz, nyílt színi internetes kommunikációt folytatni a néppel, minek eredményeként számtalan felvetés esetében sikerült már megoldásokat találni, a szükséges intézkedéseket elérni.

Üdvözlettel: Muity Mijo
Baja

Előzmény: Mijo (1)
Mijo Creative Commons License 2003.02.07 0 0 1

Sejthető módon nem fogadták kitörő lelkesedéssel előadásomat a Bajavíz Kft. illetékesei.
Mások meg ma azt szegezték a mellemnek, nem létezik, hogy a Vízmű nem reagált a dolgokra.
Igen, reagált a főmérnöke révén, és ha ezt megtette, valószínűleg úgy tartja ő is korrektnek, hogy ezáltal megmutassék az érem másik oldala is.

Eszerint íme a válaszlevél tartalma:

"Tisztelt Muity úr!

Levelére megpróbálok röviden, és lehetőleg a szakmai részletekbe nem elveszve reagálni.

•A csapokon (nagyon ritkán) valóban döbbenetes színű víz tud folyni, a halvány sárgától a feketéig színekben. Ennek oka, hogy a vízben nagyon sok fontos összetevő van, némelyikből több az optimálisnál, melyek a csövekben kiválnak. Egy csőtörés kapcsán megváltozik a víz sebessége, áramlási iránya, így ezek az anyagok, (jórészt vas, mangán pelyhek) felkeverednek. Nem ártalmasak, ülepítés után a tiszta rész akár fogyaszthatónak is minősíthető. Ilyenkor, bejelentésre a közelben található tűzcsapokon történő hálózat öblítése a problémát általában rövid időn belül meg-oldja. A szennyezésből adódó, bizonyított károkért a vízmű természetesen helytáll. Annak érdekében, hogy ezek az esetek ne legyenek elviselhetetlenül gyakoriak, a hálózat tisztítása, öblítése tervszerűen folyik, de a a jelenséget teljesen megszüntetni nem lehet. További javulás várható, mert 2009-ig az EU előírások miatt a Magyarországon üzemelő vízművek nagy részében hatásosabb víztechnológiákat kell bevezetni.
•A csőhálózat rekonstrukciója érdemben a Bajavíz megalakulása óta kezdődött meg. Itt a logikai sorrendnek megfelelően a leggyorsabban elöregedő acélcsövek / útalatti átvezetések, vízbekötési horganyzott vezetékek / tolózárak, és szerelvények cseré-
jében történt jelentős előrelépés. Az utcai fő és elosztóvezetékek meghibásodási gyakorisága még nem indokolja azok cseréjét, illetve egyéb rekonstrukcióját, de tény , hogy fokozatosan azt is meg kell kezdeni, a költségei folyamatosan előteremtése mellett. Sajnos ezek az összegek nem állnak az Ön által, minden alapot nélkülözően használt „ gazdag vízmű „ kifejezéssel illetett társaságunk rendelkezésére.
•A hálózatok vizsgálatához a legszükségesebb műszerek rendelkezésre állnak.
•Társaságunk folyamatos telefonügyeletet tart, melynek tagjai ésszerűen az őrzést is biztosítják. Hiba esetén azonnal értesítik az ügyeletes szakembereket, és amennyiben
valóban fontos, a műszaki vezetők közül is elérhető valaki.
Tény, hogy a normál munkaidőn túli teljes körű ügyintézést, tájékoztatást még nem
tudjuk biztosítani.

Elnézését kérem, hogy ezen válasz keretei között nem tudok minden felvetésére részleteiben rea-gálni, de remélem, hogy a fentiek és bővülő Web lapunk minden lényeges kérdésről, mely fogyasztóink érdeklődésére számot tarthat, kielégítő tájékoztatást nyújtanak.

Üdvözlettel:

Mendler Tamás
főmérnök"

Mijo Creative Commons License 2003.01.19 0 0 0

A BAJA.HU kezdőoldalán vettem észre, hogy a Bajavíz Kft-nek van saját internetes honlapja.

Kezdőoldaluk tartalma:

"A BAJAVÍZ Kft. 1993. április 1-én alakult meg a korábbi Dél-Bács-Kiskun Megyei Vízmû Vállalat Bajai Üzemmérnökségébõl. A társaság két város, Baja és Bácsalmás és 21 község vízellátását biztosítja. Szennyvízcsatorna-hálózat és szennyvíztisztítás 2 városban és egy községben van.

Az ivóvíz beszerzése részben partiszûrésû (Baja), részben mélyfurású kutakból történik. Víztisztítási technológia 9 vízmûnél van, ami 15 település vízellátását szolgálja. A víztisztítók közül 4 db vastalanító és 5 db arzénmentesítõ. A vízelosztás általában egyedi, de a társaság mûködési területén van egy úgynevezett kistérségi vízmû, közös vízellátó rendszer, ami 6 települést lát el, ezenkivûl még két helyen van 2-2 települést ellátó közös vízellátó rendszer. A csatornahálózatok elválasztott gravitációs rendszerûek, néhány átemelõvel kiegészítve. A három szennyvíztisztítóval rendelkezõ településen: Baján mechanikai (épül az új biológiai), Bácsalmáson és Garán oxidácíós árkos biológiai telep mûködik. A víz- és szennyvízminõségi vizsgálatokat részben saját laboratóriumban, részben szerzõdés alapján, akreditált külsõ laboratórium végzi. A társaság mûködési területén a települések vízellátási és szennyvíz-elvezetési színvonala a korábbi évekhez képest dinamikusan fejlõdik."
__________________________________________________

Alábbiakra egy emilben hívom fel a figyelmüket, felkérve őket nyílt színi beszélgetésre.

Az általunk esetenként tapasztaltak és a honlap tartalma alapján az alábbi kérdéseimet teszem fel, melyekre választ, mint illetékesektől nem kizárólag tőlük várok:

- Amennyiben a fotón is látható szennyeződés kerül az "ívóvízbe", az mennyiben képes befolyásolni a víz minőségét? Állítható-e, hogy az ilyen, ki tudja mitől és milyen mértékben szennyezett állagában emberi/állati fogyasztásra alkalmas, vagy pedig csőtörések esetén bizonyos ideig ez nem igaz!?
- Milyen ok miatt nincs olyan ügyeletes a Bajavíz Kft. központi telephelyén, aki szakemberként képes azonnal kezelni a felmerülő problémákat?
- Amennyiben a demonstrált szennyeződések olyan műszaki zavarokat okoznak a háztartások rendszerében, hogy csak szakember beavatkozásával orvosolhatók, a Bajavíz Kft. átvállalja-e ezeket a költségeket?
- Amennyiben a demonstrált szennyeződések bármiféle károkat is okoznak a hálózati víz rendeltetésszerű használata miatt, a Bajavíz Kft. átvállalja-e az ezekkel járó költségeket?
- Ki vállaja a felelősséget, amennyiben az ominózus szennyeződéseknek köszönhetően bármilyen egészségügyi károsodás éri a gyanútlan fogyasztót?
- A honlapon észlelhető "Vízminőség" cím alatti paraméterek - Megfelelõ 5-35 NK° - mit jelentenek, miként értelmezendők, a tűréshatáron kívüli értékek milyen következményekkel járhatnak fogyasztás, vagy egyéb felhasználás esetén?
- Mennyire tekinthető elöregedettnek a Bajavíz Kft. működési területén található csőhálózat, milyen ütemterv alapján kívánják a kritikus állagú vezetékek cseréjét?
- Történtek-e, illetve milyen időritmusban történik vezetékdiagnosztika úgy az ívóvízhálózat, mint a szennyvízcsatornák terén? Ezek a vizsgálatok mit tükröznek?

Muity Mijo

Előzmény: Mijo (-)
Mijo Creative Commons License 2003.01.19 0 0 topiknyitó

Prológus: időrendben a Bajai régió fórum, Bajai régió - kötetlenül, saját névvel című témaköre alábbi hozzászólásaiban látható:

- 2003.01.18 12:10
- 2003.01.18 13:49
- 2003.01.18 14:41

Muity Mijo
Baja

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!