Keresés

Részletes keresés

MALWIN Creative Commons License 2003.02.28 0 0 21
A ködben a sínek elkanyarodnak, de ez a vonat egyenesen robog tovább, régi május elsejéket idéző
akácszagú rongyok lebegnek az ablak előtt, azt hiszed, gyermek vagy még, és az ott az őrsi zászló, de ráébredsz, hogy amit eddig annak hittél csak pisiszagú felmosórongy-hitetlenül meredsz rá, miközben belül remegsz a megfeszített izgalomtól,és nem hiszed el, mi történik, a vonat kattog a váltókon, milyen kezek állítják?-de nem érdekes, az elmúlt időn merengsz, miközben kezed egyre csúszik lefelé a síkos kapaszkodón és alant csattog a hideg vas, egyre közelebb hozzád,aki így akar leszállni a vonatról,csak így,J.A.nyomdokait követve, hogy érezd a fém kegyetlen keménységét-
aztán megtörténik, s a vonattal együtt messze pöfög régmúlt káposztás birkák illata halványuló léed utolsó morzsáivaé egytemben, aztán vége, vége, vég, vé..
csicsomicso Creative Commons License 2003.02.16 0 0 20
Meg nem enném a lecsót. Birkuci szupi! Kápival még nem ettem. Fájintos lehet.
Előzmény: playboy2001 (19)
playboy2001 Creative Commons License 2003.02.16 0 0 19
Az egzisztenciális probléma.

(Fater lecsósan szereti a birkucit.)

Előzmény: MALWIN (18)
MALWIN Creative Commons License 2003.02.16 0 0 18
Mármint mi?
Előzmény: emberdaráló (17)
emberdaráló Creative Commons License 2003.02.16 0 0 17
fogas kérdés
Előzmény: MALWIN (16)
MALWIN Creative Commons License 2003.02.05 0 0 16
Szia Regpresor!
szerintem itt alapvetően egzisztenciális porblémáról van szó: a létezés alapja a birkapöri főzése vagy a birkapöri főzése határozza meg a létezést?

Nem erről van szó.Attól, hogy nem főzünk káp. birkpörk, egzisztenciálisan még létezünk, sőt.
Attól sem lesz sem jobb, sem rosszabb, ha főzünk.

Egyszerűen arról van szó, hogy ez az étel az összejövetelek egyik fénypontja.Ez azonban nem jelenti azt, hogy csak ezt tudjuk elképzelni, mint legfinomabb kaját.
Mivel viszonylag sok munkával jár, elég ritka az előfordulása, ezért megbecsüljük, de túl nem becsüljük.

Amúgy eszembejutott valami, hogy neked is legyen igazad:
Néhány éve, amikor a jelenlegi cégemhez kerültem, akkor fogadtak be igazán, amikor kiderült, hogy nem csak hogy ismerem a fenti étket, de főzni is tudom.
Megjegyzem, ők vajdasági magyarok, és hát a káp.birk. végeredményben szerb étel.
Egyébként nagyon élesen meg lehet találni azokat a földrajzi határokat, amerre még ismerik M.o.-n.

Előzmény: Regpesor (15)
Regpesor Creative Commons License 2003.02.04 0 0 15
így meghallgatva:
sokáig finnyogtam a különböző káposztás-zöldséges pfujokra, de rá kellett, hogy jöjjek: irtó finomak tudnak lenni, amikor egy kedves női kéz (például anyánk) igen sok szeretettel tud, teljes kozmológiai természetességgel igen finomat csinálni. vagy nem anyánk, de én ettől az esettől egy kicsit menekülök (lásd:gyűrűfrász)

nem lehet rossz a káposztás báránykahusi, mivel amúgy is igen nagy rajongója vagyok a báránykahusinak, meg bürgehusinak is.

szerintem itt alapvetően egzisztenciális porblémáról van szó: a létezés alapja a birkapöri főzése vagy a birkapöri főzése határozza meg a létezést?

ha?

Schusy Creative Commons License 2003.02.04 0 0 14
Gabi, a gyűlésre mindenképp el kell, hogy jöjjetek, mert tisztújítás lesz, legalább fél-egy órára el kell, hogy szabadulj.
Kozmának ez az egy időpont jó, és azt hiszem nekünk kell hozzá alkalmazkodnunk.
Előzmény: GBKVBK (13)
GBKVBK Creative Commons License 2003.02.04 0 0 13
Tyű a mindenit!!!
most jut eszembe, hogy mit mond anyám. Ugye nem jövőhéten lesz a találka Kozmával? Mennyire van leszervezve? Anyám közőlte hogy disznótor lesz, így biztos, hogy nem tudok ott lenni. Az Esms oktatása sikeres volt, KÖSZÖNÖM!!!! Ja hogy a téma káposztás birka, akkor az időjárást megtréfálva felvetem, hogy legközelebbi találkakor gyűjtsünk élményeket e totikhoz :)
morticia addams Creative Commons License 2003.02.03 0 0 12
kedves, hogy ennyire foglalkoztatja az egészségem.
Előzmény: MALWIN (11)
MALWIN Creative Commons License 2003.02.03 0 0 11
morticia addams válasz erre | adatok | e-mail 2003.02.03 01:06 (9)

gyomorfekélyes

Ez gáz.
Javaslom a halat, mondjuk főve.Szegedi-vagy bajai módra, mindegy. Értékelés?

Előzmény: morticia addams (9)
Schusy Creative Commons License 2003.02.03 0 0 10
Én is!!!!!!
Előzmény: GBKVBK (8)
morticia addams Creative Commons License 2003.02.03 0 0 9
gyomorfekélyes.
Előzmény: MALWIN (5)
GBKVBK Creative Commons License 2003.02.02 0 0 8
Közlöm minden egyes érdeklődővel, hogy egyáltalán nem nehéz étel. Én kb 4 éve a rabja vagyok. Amikor csak tehetem ezzel cseszegetem Malwin barátomat, hogy mikor főz legközelebb. A lényeg az, hogy ha elköveti azt a hibát Malwin, hogy meginvitál Téged, akkor okvetlen fogadd el. Akár 3-4 száz km-ert is megér. Higgyetek nekem én már csak tudom.
MALWIN Creative Commons License 2003.02.02 0 0 7
Jó, majd jössz később. :-)
Előzmény: myofibrillum (6)
myofibrillum Creative Commons License 2003.02.02 0 0 6
Ne haragudj MALWIN, de most nincs kedvem sem mesélni, sem gondolatokat megosztani. A tábortüzes hangulat most nem fekszik nekem. Egyéb tűzfészkekben matatok.
myo
Előzmény: MALWIN (4)
MALWIN Creative Commons License 2003.02.02 0 0 5
Hozzáértő??? Vagy csak ínyenc??
Előzmény: morticia addams (3)
MALWIN Creative Commons License 2003.02.02 0 0 4
Szia myo!
Készséggel elismerem, hogy abirka másképpen elkészítve is jó, de szvsz addig ne mondj véleményt, amíg meg nem kóstoltad.
Amúgy szerintem a birkával együtt főzött káposzta nem terheli meg se a gyomrot, de a bélbolyhohat, mert egyszerűen annyi ideig fő, mint a birka, és közben teljesen kifő belőle a puffasztóság.
Nem véletlenül mondom én, -tapasztalat!-hogy aki eddig nem evett,az nem tudja abbahagyni a káposztaevést...
Ez a topic tulajdonképp egy tábortűz, a tűzön rotyog a kaja, mi meg körben ülünk, és beszélgetünk.Ezért tehát mindenféle téma szóbakerülhet, ugyanúgy, mint a való életben, mondjuk a Koloska-völgyben, nyári este.
Persze itt is-megint csak ugyanúgy- bizonyos témák kerülendők, mert egyszerűen nem valók a hangulathoz, nemde?
A kérdésedet illetően szerintem a táplálkozási szokások bizonyos esetekben előre viszik az emberiséget, bizonyos esetekben pedig hátráltatják.Nem véletlen, hogy a régi paraszti ételek rendkívül kalóriadúsak, könnyen és gyorsan elkészíthetőek voltak, mert abban az időben nem igen volt több étkezés napközben, a munka meg 12-14 óra volt.Viszont szinte maradéktalanul elégette a szervezet az ételt.Mostanában azonban sokkal többet eszünk kevesebb mozgás mellett-eredmény elhízás, ezzel kapcsolatban szív és érrendszeri problémák, brrr!
Hogy ennek ellenére miért népszerűsítem a káposztás birkát?
Való igaz, nem egy fogyókúrás kaja, de ÖSSZEHOZZA az embereket, ami a mai, rohanó világban nagy szó.
Én például azzal dicsekedhetek, hogy van olyan országgyűlési képviselő barátunk, ( ráadásul polgármester-helyettes is)aki bokros teendői közepette egyetlen, itthon főzött birkáról nem maradt le!
Azért írtam, hogy itthon, mert tavaly (meg tavalyelőtt) részt vettünk a bajai Halléfőző népünnepélyen.Ott hal mellett főztem birkát(pontosabban utána)és sok komikus helyzeten röhögtünk nagyokat ezzel kapcsolatban, ha érdekel, majd elmesélem...
Előzmény: myofibrillum (2)
morticia addams Creative Commons License 2003.02.02 0 0 3
nyami-nyami
myofibrillum Creative Commons License 2003.02.01 0 0 2
Az a baj, hogy a káposztát évezeredenként csak egyszer eszem meg - bár imádom -, mert teljesen tönkrevágja az emésztésemet. Olyan terhes közeg a bélflórámnak, és sokszor túlhordom, mint a rendes terhességi idő. Valami módszer kellene arra, hogy ezt megadakadályozzuk. Persze, a fokhagymát, azt nagyon díjazom. A birka sem rossz. Kétség kívül jobb a sertésnél vagy a marhánál, de ha lehet az osztott gyomrúak közül a kecskére szavaznék..
Persze az éhes gyomor mindent bevesz. A minap a gyárban csupasz négynapos kenyeret ettem szünetben, mert más nem akadt a kezembe 0.43 sec alatt. Rohanni kellett, no.
Mit gondolsz, a táplálkozási szokások milyen mértékben járulnak hozzá az emberiség előrehaladásához?
Míg rotyog az étel, ezt kellene kitárgyalnunk. Amúgy is, a jó kis vörösbor mellé ez illő téma lehetne. Te is úgy véled, bizonyos témák méltatlanok egy minőségi borhoz és a birkahúshoz?
A birka egyébként lepácolva, lefűszerezve, roston lángoltatva, majd parázson megsütve a legtutibb.
myo
Előzmény: MALWIN (1)
MALWIN Creative Commons License 2003.02.01 0 0 1
Szia myo!
Rímel a nicked így írva egy ismerősöm nevére, aki Mijo...na mindegy, a kérdésedre visszatérve- érdemlegesen hol foglal helyet maga a birka káposztában?

Nos a helyzet bonyolultabb, ugyanis sem a birka nem foglal helyet a káposztában, sem a káposzta a birkában.Együtt főzve őket azonban hihetetlenül finom tud lenni, annyira, hogy a birkahúst szinte csak ízesítés miatt kell beletenni, mert a káposztán veszik össze mindenki.
Gyere nyugodtan, szívesen látlak eme virtuális bográcsnál, tedd le magad, vedd kezedbe a borospoharat, szagolj bele értően a levegőbe,-tóbb fokhagyma kell bele-mondjad, és mesélj!

Előzmény: myofibrillum (0)
myofibrillum Creative Commons License 2003.02.01 0 0 0
Még nem döntöttem el a vonzalmamat e tárgyban. Nem vagyok biztos benne, hogy ez kozmológiailag megfelelő táplálék. Kifejthetnéd, hogy érdemlegesen hol foglal helyet maga a birka káposztában, és a szeretése. Addig nem tudok dönteni, viszont meg kell különböztetnem magamat az ügyben, szeretem-e, és ezért szeretettel látsz-e engem, vagy nem szeretem, és akkor nincs itt helyem.
Segítesz?
myo
Előzmény: MALWIN (-)
MALWIN Creative Commons License 2003.02.01 0 0 topiknyitó
Szeretettel várok ide minden rendű és rangú személyt, aki szeretia birkapörköltet káposztával, más szóval a káposztás birkát!!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!