Keresés

Részletes keresés

BOLOND Creative Commons License 2003.04.27 0 0 10
Veletlen akadtam erre a topicra de te vagy az elso aki jart Bruneiban. Mi 90-ben voltunk ott es egy Ifjusagi Hotelben laktunk, lany-fiu kulon, egyedul voltam egy negyagyas legcondicios szobaban a mellette levoben meg 7 focista. Tetszett hogy sejtelmesen mosolyogtak a helyiek mikor bementunk az italboltba. Sajnos csak negy napunk volt ott de jol ereztuk magunkat. A Kampong Ayer-ben felszalltunk a vizitaxira, hat ahogy az ment a covekes hazak kozott az nagyon jellem erosito volt. Remelem meg irsz exotikus helyekrol.
Előzmény: chipichape (1)
chipichape Creative Commons License 1999.10.01 0 0 9
OOoops, 'mások soha sem...'
chipichape Creative Commons License 1999.10.01 0 0 8
Mi történt, csak ketten utazgatunk itt?
Vagy másokkal soha semmi érdekeset nem láttak...Polgártársak HALLÓ...
Latya (K.L.) Creative Commons License 1999.09.29 0 0 7
88 Peking. Nepáli nagykövetségen akarunk vízumot kérni, hogy Kínából Indiába menjünk át. 5 USD/kop, de visszaadni nem tudnak, bankba kell menni. Viszont a követség meg bezár. Na a legközelebbi utcai zöldségestől kértünk biciklit, de az cserébe elkérte a diákigazolványt. Bank elintézve, visszajövünk, de az igazolvánnyal elment egy percre a "kölcsönző" A huszadik egy perc után már kissé morcosak voltunk, és az ott maradt öccs utánament a bátynak. A zöldséges standot, meg ránk bízta. Na most hálából próbáltuk fellendíteni az üzletet, és ékes "Dinnyét vegyenek " kiáltozásokkal reklámoztuk a portékát. A járókelők érthetően kissé bambán, vagy éppen nagyokat röhögve konstatálták a dolgokat. Csak egy idős asszonyság mérgelődött, és valamit nagyon magyarázott nekünk.Nem sok sikerrel...Aztán megjött a két testvér, meg az igazolvány, és az idős hölgy személyében bemutatták az anyjukat , aki a tulaj volt. Tulajdonképpen csak azt nem értette, hogy a saját boltjában mit keres 3 fehér ember, és miért akarják vele megvetetni a saját dinnyéjét......

Nu ennyi, fenyegetésképpen: vannak, még storyk..

Latya

CaveMaN Creative Commons License 1999.09.23 0 0 6
Ide írjatok inkább, legyen már 1 helyen :o)))

Nagy Utazó-Story Topic!

Vajk Creative Commons License 1999.09.23 0 0 5
Remek a topic otlete, de mar van ilyen, mindjart fel is hozom a melybol. Amugy a legkedvencebb topicom volt akkor, amikor ment.
a cime:
A Nagy Utazo topic
chipichape Creative Commons License 1999.09.23 0 0 4
Yemen
Az ország pár éve egyesült egy vidám kis polgárháború után, Áden, a volt szocialista Dél-Yemen fővárosa körül még találni ottfelejtett, kilőtt harckocsikat. Jelenleg a főváros Sanaa, a volt észak Yemen székhelye. Ha valaki arra jár, ügyeljen, hogy ne legyen Izraeli pecsét az utlevelében, azt valahogy nem bírják arrafelé. Az ország meglehetősen lepusztult, de nagyon érdekes az épitészet és a kultura. Én egy kicsit úgy éreztem magam, mintha Marco Polo korába kerültem volna vissza. Gyakorlatilag egész Yemen sziklás hegyekből és sivatagokból áll, a tengerparti részeket kivéve. Mi Taizzban, az egyik tartományi székhelyen töltöttünk 3 hónapot. Az út Sanaaból Taizzba 3500m magas sziklákon át vezet, persze korlát az út szélén semmi. Barátom lenézett a kocsi ablakából a mélységbe és megjegyezte, hogy boldogult katonakorában ilyen magasról már ugrottak...(ejtöernyös volt). Soför persze megy ahogy bír, ahogy ott mondják : insallah (ahogy Allah akarja).
Yemen az egyike annak a 3 országnak a viágon ahol a qat rágása hivatalosan engedélyezett. Ez egy amfetamin tartalmú növény, amiböl úgy egy jó fél kilót betömnek a szájukba és órákon át rágják. Ettől aztán a délután tájékán már úgy érzi magét az ember mintha jól fejlett hörcsögök között sétálna...
A hegyi területeken nagyon tetszett, ahogyan megpróbáltak némi termöterülethez jutni. Alacsony, úgy fél méter magas falakat épitettek (évszázadokon át) amik beteritik az egész hegyet. Ugy néz ki mint az Ázsiában szokásos teraszos rizsföldek, de sziklából.
Nem túl örvendetes Yemeni jelenség a turisták elrablása. Ezt általában félvad hegyi törzsek követik el és rendszerint valamilyen elönyt követelnek a saját falujuknak (aszfaltozott út, orvosi rendelö, de legutóbb pl. azt követelték, hogy a rendőrség tartoztasson le egy szomszéd törzsbeli embert, mert ugy gondolták, az ölte meg az egyik családtagjukat).
A foglyokkal a muszlim törvények szerint vendégként bánnak, általában ajándékokat, emléktárgyakat is adnak nekik az átlagosan 2 hetes kényszerü vendégeskedés végén. Az egyetlen tragikusan végzödő eset tavaly történt, mikor a hadsereg véletlenül rátalált a túszokra és megpróbálta kiszabaditani őket. A keresztüzben 3 túsz meghalt.

Sannaban az egyetlen jó hotel a Sheraton Sanaa, bár ennek szinvonala is elmarad a megszokottól. Vidéken kis panziókban lehet megszállni, a 70 dolláros árat kis aggresszivitással 25-re lehet lealkudni.

Egyébként arrafelé ha valaki tekintélyt akar szerezni, elég ha hangos és kicsit agressziv...:) Nem respektálják a csendes tisztelettudó modort.

Taizzban voltunk, amikor helyi (tekintélyes pozicióban lévö) kisérönk elvitt minket egy betonozott gödörhöz, amihez egy lelátó-szerü képződmény volt építve. Mint mondta ez a kivégzőhely, most éppen nincs nyilvános kivégzés, de a következő hónapban több is lesz. Ha akarjuk, tud nekünk helyet szerezni az elsö sorba, onnan jól látni mindent. Köszönjük, mondtuk, de jó lesz nekünk a másodikba is...:)

Latya (K.L.) Creative Commons License 1999.09.22 0 0 3
Helo! Háát én nem vagyok rendszeres világjáró, de 10 éve csináltam egy Prága-Moszkva-Ulanbator-Peking-Lhasza-Katmandu-Kalkutta-Delhi-Taskent-Moszkva-Budapest kört. Azóta csak amikor a cég elküld 2-3 napra, D, UA, N, SK. Az érdekesebb országokról (Nepál, Tibet, Mongólia) majd írok egy két sort , de most ájulás van......
Előzmény: chipichape (1)
bot Creative Commons License 1999.09.22 0 0 2
ez nagyon érdekes! még, még!
Előzmény: chipichape (1)
chipichape Creative Commons License 1999.09.22 0 0 1
Brunei Darussalam
A helyi pénz a Brunei dollár, egy az egyben váltják a Szingapúri dollárral, ami egyébként szintén hivatalos fizetőeszköz. Az ország kicsi (mikor rendesen nekiindultam az autópályán egy Mitsubishi Lancerrel, majdnem átmentem Malájziába :) de jol felszerelt. Figyelemre méltó, hogy senki nem csinál semmit, aki dolgozik az a szolgáltatásban teszi. Ebből kifolyolag minden import és kb. 30%-al drágább mint a szomszédos Szingapurban. Turisták nem nagyon vannak, nem igazán van egy európainak mit csinálni egy szigorúan muszlim országban. Ami miatt mégis érdemes betérni, ha véletlenül arra vetödik az ember az két dolog :
az egyik a mosque (muzulmán templom) Bandar Sari Begavan-ban, aminek mind a négy hatalmas kupolája aranyból készült
A másik a Gerudong park ami egy hatalmas high-tech vidámpark, ahol minden ingyenes. Persze minden Made in Germany és bármelyik masinát beinditják ha összegyülik néhány ember. Ami nagyon tetszett az az itt látható vizi-játék (nem tudok rá jobb szót :) amit óránként kezdenek sötétedés után. Számitógépvezérlésü viznyomófejek zenére koreogrefiáltan mozognak, mikozben alulról mozgó ezerféle szinü fényszórókkal világitják meg az egészet. Az egész olyan hatást tett rám mint egy tüzijáték. (A vizsugarak, vizfüggönyök jó 30m-re is felmennek és néha filmeket vetítenek a vízfüggönyre).

Ha valaki arra jár tudom ajánlani a Sheraton Bandar Sari Begavan-t, a városközpontban van, minden könnyen elérhetö. Tömegközlekedés nagyon ritkán van, autót érdemes bérelni.(jobbkormány)

Ja, és láttam a Brunei herceget (az egyiket) focizni. Van egy szupernagy stadion ahol hétvégenként a Brunei nemzeti 11 (a legrosszabb Ázsiában) és a herceg (Ali vagy mi a neve) saját csapata játszik. Természetesen az összes gólt a herceg lövi és mindig az ő csapata nyer. (egyébként egy kissé testesebb ipse volt, mindenki neki passzolgatta a labdát, az ellenfél meg elfele futott.. :) A belépés ingyenes, a stadion páholyában háremhölgyek láthatóak...Komolyan..

TornyiZoli Creative Commons License 1999.09.22 0 0 0
Nekem az keltete fel legjobban az érdeklődésemet, hogy a Törzsasztalon utazgatva láttam: elállítódtak a topic számlálók. Ezért aztán ezidieg senki nem vette észre, hogy igazából ez egy NULLÁS t0pic.
Előzmény: chipichape (-)
chipichape Creative Commons License 1999.09.21 0 0 topiknyitó
Gondolom többen vagyunk itt a T. TAsztaltársaságban, akik rendszeresen utazunk külföldre, esetleg egzotikusabb országokba is. (Jomagam már jártam olyan helyeken is mint Etiópia, Brunei, Indonézia, Pakisztán, Yemen, stb...) Érdekelne, hogy mások mit vagy kit láttak a nagyvilágban, milyen érdekesség történt velük, mi volt ami igazán felkeltette a figyelmüket egy adott helyen. Mondjuk mint egy Mini-National Geographic-ban....

Tisztelettel

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!