Keresés

Részletes keresés

Szilva2 Creative Commons License 2003.08.29 0 0 1
Szerintem vedd fel a kapcsolatot a Sláger Rádióval. A Boros-Botchkor páros épp most akciózik a rászoruló gyeremekek részére. Hátha beleeshet ebbe a körbe Zolika is...
Előzmény: AliceCsodaországban (-)
halacs Creative Commons License 2003.07.20 0 0 0
Itt még egy 0-t sem kaptál rá? :-(((
Előzmény: AliceCsodaországban (-)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.07.19 0 0 topiknyitó
A törzsasztal fórumon találtam ezt a topicindítót, lesüllyedt pillanatokon belül, mint a kő... gondoltam ide is betszem... meg a polfórumba is, legfeljebb kapok a modiktól a fejemre.

"ibolyka válasz erre | adatok | e-mail 2003-07-19 02:26:52 (0)

Hanyu Zolikáról a Friderikusz műsorában hallottam, itt
Felgyújtotta magát

Az édesanya többek között elmondta, hogy középsúlyos értelmi fogyatékos, süket-néma fiával van otthon. Az önkormányzat képviselője szerint minden tőlük telhetőt megtettek.
Ez a minden tőlük telhető: 3 havonként 2000 Ft segély.

Többek között erre figyeltem fel. Mert, mint az Értelmi sérültek és Családjaik Jogvédő Egyesületének elnöke tudom, hogy ennek a mamának ALANYI JOGON ápolási díj jár, munkaviszonnyal, minimál nyugdíjjal.

Ezért kerestem meg őket a Bethesda kórházban.

Az ápolási díj iránti igényüket benyújtattam velük.
De természetesen ezzel nem merült ki amiben segítségre szorulnak.

Zolikát repülővel Bp-re hozták, ők haladéktalanul vonatra ültek, és jöttek.

Ritkán látni egymást ennyire szerető, egymáshoz ennyire ragaszkodó családot.
A szülők kedves, halkszavú, dolgos emberek.
Elmondták, hogy a riport után Friderikusz úr szállást talált nekik, kifizette nekik.
Épp akkor járt le, mikor találkoztunk. Szerencséjükre épp annyi pénzt sikerült kapnom nekik (egy halmozottan sérült kisgyerek szüleitől), amennyi újabb két hétre fedezte az itt tartózkodás költségeit. Friderikusz úr talált nekik jó, és igen méltányos árú (4000 Ft/hét/3 fő) szállást. Itt maradhatnak még augusztus 30-ig. Ehhez még 18 eFt-ra lenne szükségük.

Zoli a mai napon volt először ébren. Mostantól sok Ca-ban gazdag tejterméket (túró, joghurt, stb.) kell bevigyenek Neki.

A családnak 3 gyermeke van. 18, 15 (Zoli) , 12. A legkisebb gyerek is itt van a szülőkkel.
A szülők mindig dolgoztak, míg meg nem szűnt a munkahelyük. Az édesapa jelenleg közmunkán járdát épít a faluban. Az édesanya - igen alacsony testsúlyára tekintettel -rokkant nyugdíjas. Emellett mikor alkalom adódik Zolival napszámba járnak.

A szülők - teljesen érthető módon - nem akarnak többé visszamenni oda, ahol a gyereket állandóan zaklatják, csúfolják, veréssel fenyegetik csak azért, mert süket. Ahol Zolinak semmi esélye sem szakegészségügyi ellátásra, sem oktatásra.
A szülők keményen elhatározták, hogy Budapestre, vagy környékére költöznek.
Elmondták, hogy otthon van egy művelt zöldség kertes családi házuk. A 3 gyermek után soha nem vettek fel szoc.pol-t. Szeretnének egy kicsi használt családi házat, ahol 5-n szerény körülmények között élhetnének, ahonnan Zolit oktatási intézetbe hordhatnák, és mindketten dolgozni járhatnának.

Zoli 15 éves és soha nem volt JÓL BEÁLLÍTOTT hallókészüléke. Amit egyszer kapott ahhoz nem magyarázták el hogyan kell használni, nem mondták, hogy vigyék vissza kontrolra. Zúgott, ez idegesítette, és leszedte. Vajjon ki az, aki másképp tett volna?

Zoli szüleinek egyetlen lehetőséget ajánlottak: Debrecenből vigyék a gyereket Vácra. De ők ragaszkodtak gyermekükhöz. És ehhez nekik ugyanúgy joguk van, mint bármelyik más szülőnek. A műsorban a szakember is elmondta, ez bizony nem lett volna jó megoldás.
Arról senki sem szólt, hogy mindenkinek joga van egy minimális ellátásra: heti 5 x 1 magánóra, akár a saját lakásán is.
Az állam, ill. képviselője súlyosan megsértette képzési kötelezettségét!
A szülőnek van iskoláztatási kötelezettsége, aminek ha nem tesz eleget bűntetéssel is sújtható. Zolikát szabad volt bűntetlenül nem iskolába járatni, Zolikát szabad volt bűntetlenül az oktatásból kizárni.

Zoli még kb. 1-2 hónapig kórházban lesz. A szülők egész nap mellette vannak, a kis testvérrel együtt. Pedig a kisebbiknek is kellene valami ettől kellemesebb nyári elfoglaltság. Igaz, hogy ragaszkodik édesanyjához, testvéréhez, de szívesen járna nappal napközibe, ha erre lehetőség lenne.

A SINOSZ (Siketnémák Országos Szövetsége) munkatársai sajnos július 28-ig nyári szüneten vannak, nem elérhetőek. Pedig már most el kellene kezdeni különböző vizsgálatokhoz (hallás, mentális, stb.) időpontokat egyeztetni.

(Zolit a szülei megtanították írni (leírt szöveget másolni). Zoli saját maga megtanult szájról olvasni. Ennek "köszönhető", hogy megérti, ha csúfolják.)

A szülők a budapesti közbiztonságot nem ismerve trolira szálltak. Az édesapa zsebében összes iratával (személyi, katonakönyv, taj kártya) és 11000 Ft-jukkal. Erről a troliról már üres zsebbel szálltak le. A rendőrségi bejelentés már megtörtént. Talán a BMK alapból az ellopott pénz egy része is megtérül.

Nemrég hallgattam egy előadást az aloe vera speciálisan égési sérülésekre kifejlesztett változatáról. Állítólag csodákat művel. A szülők örömmel vennék, ha bármelyik forgalmazó pont az ő fiúkon mutatná be, nagy nyilvánosság előtt ezt a csodát. Amennyiben a kezelőorvos hozzájárul, cserébe az ingyenesen juttatott készítményért hozzájárulnak az eredmény reklámozásához.

A szülők megbízásából egyesületünk be kívánja perelni a magyar államot (önkormányzatot) képzési kötelezettség megszegése, ill. jogszabálysértés miatt. Ehhez keresek ügyvédet, és anyagi segítséget, ami fedezné az ügyvédi költséget.

Összefoglalva az alábbi segítségre lenne szükségük:
augusztus 30-ig 18 eFT szállásdíj
danone tejtermékek Zolinak
napközi a kistestvérnek
házvásárláshoz segítség (bonyolítás, hozzájárulás)
vagy kifizethető bérű albérlet megtalálása Pesten, vagy környékén
Zolinak megfelelő minőségű hallókészülék
Zolinak logopédus, gyógypedagógus, iskola (Zoli minden vágya iskolatáskával a hátán, úgy, mint a többiek.) Nagy valószínűséggel ez már nem fog teljesülni.
A szülőknek munka
A szülőknek egy olcsó használt mobil készülék, hogy itt is elérhetőek legyenek.
Ügyvéd, ill. ügyvédi munkadíj.

Amennyiben Zolinak, ill. családjának segíteni kívánnak a cél megjelölésével (Hunya Zoltán részére) az alábbi számlaszámra fizethetnek be:
Értelmi sérültek és Családjaik Jogvédő Egyesülete számla sz.: Monor és Vidéke Takarékszövetkezet Bp. III. kerendeltsége, Bp. Szabadság tér 14. 65100149-11274919

a számla állásáról (beszkennelve), és a pénzek felhasználásáról (beszkennelve) folyamatosan számot adok.
Érdeklődni: Goldner Ibolya, elnöknél: 06-30-5098364 -es számon.

Az eddig együtt töltött 2 nap alatt a családot szeretere és támogatásra érdemesnek ismertem meg.
Ha tud segítsen.
Természetesen a névvel, címmel történő befizetésekről haladéktalanul igazolást küldök, adóvisszatérítéshez.

Ma többek között arról beszélgettünk Zoli édesanyjával, miért is nem sikerült a váci iskola.
Megnéztem, Aranyosapáti Debrecentől északra, majdnem az ukrán határ mellett van.
Az első probléma abból adódott, hogy egész hétre ott kellett volna hagyni a kisfiút. Ezt - érthető módon - nem akarták.
A következő abból adódott, hogy ez bizony tetemes költséget jelentett volna (hetente 2-szer oda-vissza 2 személynek, nagy távolságon).
Később a mama kiderítette valami kedvezmény jár neki. Azt mondták, hogy 50 %-os jegy. Persze ez sem volt igaz, mert igazolást kellett volna kapjon, hogy speciális iskolába hozza-viszi gyerekét, és az utazás térítésmentes lett volna.
A kivédhetetlen akadály végülis Zoli utaztatásra alkalmatlansága volt. Lehet nem mindenki értette meg a mama problémáját, de én igen.
Annak idején csak Gödöllőről, Pestre járni HÉV-n kisfiammal ugyanígy lehetetlen volt. Ő pl. végig üvöltötte az utat.
Nekünk a stop jelentett megoldást (hála a mindennapi segítőkész uraknak. :-))) )
De Ildikó (az édesanya) esetében ez a megoldás természetesen szóba sem jöhetett.
Az már csak egy újabb gond, hogy ezekben a hetes intézetekben az ellátás színvonala....
Annak idején 3 havi gyötrődés után (mert nekem is hosszú időbe tellett míg helyet találtam) vettem ki a fiamat, mondván, hogy oda még a kutyámat sem helyezném el.
Azaz én a diplomámmal együtt döntöttem ugyanúgy, ahogy Zoli édesanyja. Igaz Gödöllőn azért voltak egyéb (nem túl jó, de valami) lehetőségek is.
Azt gondolom nagyon fontos lenne, hogy a család Pest közelében maradhasson, hogy Zoli végre ellátáshoz juthasson. "


Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!