Keresés

Részletes keresés

Első Polgár Creative Commons License 2003.11.03 0 0 1
jojo, de ez a dolog politikai oldala.
lehet e penzt kerni emberektol valamiert ami nem 100%-os hatasfoku?
kezrateletre lehet?
horoszkopra lehet?
teledoktorra lehet?

ha a ceg megmondja a paciensnek, hogy ez bizony egy nem bizonyitott eljaras x% az elso es masodfoku hiba valoszinusege, es a paciens ez utan vallaja, akkor ez nem tobb, mint egy aurafenykepezogepes vizsgalat.

ezt be is irtam a politikaba az ossejt topikba.

de engem elsosorban a szakmai resze erdekel.
tenyleg annyira elvetendo dolog ez?

Előzmény: Törölt nick (0)
Törölt nick Creative Commons License 2003.11.03 0 0 0
A dologban nehéz tisztán látni. A vérből végezhetőek tumormarker vizsgálatok. Állítólag ezek kombinációját alkalmazzák.

Az engedélyezés során az alábbi kérdéseket kell vizsgálni:

1. az illető nem rákos - a teszt negatív
2. az illető nem rákos - a teszt pozitív
3. az illető rákos - a teszt negatív
4. az illető rákos - a teszt pozitív.

Tehát kell lenni egy táblázatnak, hogy a cég végzett 1000 db ilyen vizsgálatot. Ebből volt 900 nem rákos 100 rákos. A teszt a 900 nem rákosból 800 esetben negatív 100 esetben pozitív volt ( ez hiba).

A 100 rákos esetből 90 esetben a teszt pozitív volt, 10 esetben negatív ( itt ez hiba).

Ezekből eldönthető, hogy a módszer használható-e vagy nem. Erre én még nem láttam adatot.

Számomra a fő probléma az, hogy a fenti 1000 db vizsgálatot a cégnek a saját költségén kellene elvégeznie. Ha ezután megvan az engedély, akkor lehet vele pénzt keresni. De a cég a klinikai kisérletek során végzett vizsgálatokért a jelentkezőktől pénzt kér.

A másik probléma, hogy akkor sem mondhatja neked hogy rákos vagy, ha a teszt pozitív, csak azt, hogy érdemes lenne magadat ( egy adott irányba) tovább vizsgálni.

Előzmény: Első Polgár (-)
Első Polgár Creative Commons License 2003.11.03 0 0 topiknyitó
Rá tudna e valaki világitani, hogy van e szakmai alapja ennek a döntésnek, vagy csak az őssejtlevételes tiltáshoz hasonló féltékeny begyepesedett "tisztiorvosok" korlátoltságanak újabb példája?


Felfüggesztették a Pronuk tumormarker vizsgálatait

Mint a Weborvos megtudta, mind az Országos Onkológiai Intézet, mind az Országos Laboratóriumi Intézet és a vele konzultáló Orvosi laboratóriumi Vizsgálatok Szakmai Kollégiuma úgy ítélte meg, hogy a Pronuk "rákszűrése" nem csak szűrésre alkalmatlan, hanem a korai stádiumban lévő daganatos betegség felderítésére is.

Első fokon meghozott államigazgatási határozatában az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat fővárosi intézete az enzimatikus tumormarker vizsgálatok felfüggesztésére szólította föl a Pronuk Diagnosztika Főváros Kft-t - írja a Weborvos. A cég fellebbezett.

Mint azt a sajtó nyáron hírül adta, a Pronuk Diagnosztikai Kft. egyedülálló módon olyan diagnosztikai szolgáltatást kínált a hozzá fordulóknak, amellyel - bizonyos enzimatikus tumormarkeres vérszintjének meghatározásával és egyéb, laboratóriumi vizsgálatokkal - képes kimutatni az emberi szervezetben igen korai stádiumban lévő rosszindulatú daganatokat.

A hír kiváltotta szakmai és sajtópolémia kapcsán az ÁNTSZ illetékes fővárosi intézete nyáron soron kívüli szakfelügyeleti ellenőrzést tartott az egyébként klinikai laboratóriumi vizsgálatok végzésére jogosító érvényes engedéllyel rendelkező szolgáltatónál.

Az elvégzett vizsgálat után, július 15-én a hatóság határozatban szólította föl a szolgáltatót, hogy tartózkodjon az általa végzett vizsgálatok leleteinek prognosztikai és klinikai értékelésétől. A határozat indoklásában az szerepelt, hogy klinikai vizsgálat nélkül, pusztán néhány lelet alapján nem lehet a betegségre és a betegség lefolyásának prognózisára értékelést adni. Fontos megjegyzés volt az indoklásban, hogy még nem bizonyított az enzimatikus tumormarker meghatározások alkalmassága a daganatos betegségek szűrésére.

A határozat megszületésével egyidőben az intézet több, érintett szakmai kollégiumtól és országos intézettől kért szakvéleményt, mert úgy ítélte meg, hogy a vizsgálatok felfüggesztése, illetve összekapcsolása a rákdiagnosztikával csak szakmai kollégiumi állásfoglaláson alapulhat jogszerűen. Az új eljárást megalapozó szakmai állásfoglalások alapján újabb határozatot hozott az intézet.

Mint a Weborvos megtudta, mind az Országos Onkológiai Intézet, mind az Országos Laboratóriumi Intézet és a vele konzultáló Orvosi laboratóriumi Vizsgálatok Szakmai Kollégiuma úgy ítélte meg, hogy ezen vizsgálatok nem csak szűrésre alkalmatlanok, hanem a korai stádiumban lévő daganatos betegség felderítésére is. Éppen ezért, a hatóság néhány hete kelt első fokú határozatában ezen vizsgálatok felfüggesztésére szólította föl a szolgáltatót. Mint megtudtuk, a határozat ellen a cég fellebbezett, így az ügy másodfokon most az országos tisztifőorvos hivatalához került. Amennyiben az országos hivatal helybenhagyja a döntést, úgy a szolgáltató közigazgatási bírósághoz fordulhat jogorvoslatért.

Komornik Vera

Mao-n minden új technológia tilos? tisztára mint egy iszlám ország.
vagy csak én látom rosszul?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!