Keresés

Részletes keresés

Pravoslav Creative Commons License 2003.12.31 0 0 1
Winter Mátyás, jelentkezz. Paraméterek: MN 9680, AM-11, 1980-82.

Jován voltam

Mijo Creative Commons License 2003.12.17 0 0 0

"Hetven milliós teniszcsarnok
PN Online [2003-12-17]
Nemesnádudvar

Hidasi Antal és Délity József vágta át a szalagot, pályára pedig Szávay Ágnes lépett először.

Hetven millió forintos beruházással teniszcsarnokot avattak az elmúlt szombaton Nemesnádudvaron Délity József jóvoltából. A szabványméretű teniszpályából, emeleti lelátóból, közösségi terekből, férfi-női öltözőből álló, 42x18 négyzetméter alapterületű teniszcsarnok 3 hónap alatt készült el. A beruházó egy alapítványt is létesített Sporttal a nemesnádudvariak egészségéért néven. Az ünnepi átadáson dr. Knáb Erzsébet, a bajai Magyarországi Németek ÁMK főigazgatója – maga is nemesnádudvari származású, lelkes lokálpatrióta – köszöntötte a vendégeket, majd Hidasi Antal polgármester méltatta az új teniszcsarnok jelentőségét, megköszönte a vállalkozónak, hogy áldozatkészségével létrehozta, s az új létesítményt ingyen vehetik igénybe az iskolás gyermekek. A nyitómérkőzést Szávay Ágnes, 15 éves magyar bajnok játszotta Kuhárszky Krisztiánnal. Ezt követően a Bajnai György-Bakonyi Ferenc páros játszott a Kornea Sándor-Délity József kettőssel."

Muity Mijo Creative Commons License 2003.12.17 0 0 topiknyitó

Nemesnádudvar

A település megközelíthető közúton: a 6-os úton Dunaföldvárig, majd tovább az 51-esen Sükösdig, majd északkeleti irányban az 54-esen 7,9 km, de megközelíthető az 5-ös úton Kecskemétig, majd tovább az 54-esen.

Nemesnádudvar első okiratos említése 1431-ből származik. A középkori Nádudvar a török időkben elpusztult. Az elnéptelenedett faluba Csáky Imre kalocsai érsek mint földesúr 1723-24-ben németeket telepített. Egy 1877-ben készült feljegyzés szerint a legfőbb jövedelemforrás abban az időben a bor volt, 1447 kataszteri holdon termelték a különböző szőlőfajtákat: kadarkát, kék góbért, csókaszőlőt, rácfeketét, fehér muskotályt, rakszőlőt, mézesfehért, vörös dinkát, kövidinkát, szlankamentát.
A főútvonalról a történelmi pincesor, a Petőfi Sándor utca vezet be a falu központjába. Ez a Hajós-Vaskúti Borvidék egyik legszebb pincesora. A fennmaradt pincék a virágzó szőlőtermelésre is utalnak. Érdemes végigsétálni a Kender-, a Máriavölgyi, a Felső-Sükösdi pincesoron, megcsodálni a régi szép épületeket, és a hűs pincékben megkóstolni a tüzes borokat.
A szőlőműveléshez kapcsolódik, Szent Mihály-napjához kötődően, szeptember utolsó vasárnapja körül a három napon át tartó Nádudvari Újbor Ünnepe. Eddig összesen mintegy 10 ország, több mint 40 művészeti csoportja, összesen több mint 3000 táncos, énekes és zenész színesítette az évente több ezer érdeklődő ember programját. A Nemesnádudvari Német Hagyományőrző Tánccsoport 1951-től járul hozzá a sikerhez és az üldöztetések, hányattatások ellenére élenjárt a vidéken, példáját más településeken is követték.

Település rangja: község
Lakosok száma: 2 200
Telefon körzetszám: 79
Irányítószám: 6345

Forrás: vendegvaru.hu

--------------------------------------------------
Muity Mijo
Baja

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!