Keresés

Részletes keresés

OBER26 Creative Commons License 2005.03.12 0 0 143
De az a konkluzio nem tudom micsoda,mert az index forumok listájára mutat.
Előzmény: Mijo (141)
OBER26 Creative Commons License 2005.03.12 0 0 142
Az internettel nem volt még baj,de az emaillel örökké gondok vannak:

Amikor bevezettettem az internetet,rossz jelszo volt a papiron,amit adtak(még megvan),és kb egy évig nem használtam az outlookot emiatt.Amikor beszoltam nekik,mindig azt mondták,hogy nálam van a hiba.
Azután a sokadik betelefonálás után,amikor kiderült a baj,megjött a sok levél(egy év alatt kb 90).Volt köztük több olyan is,amiben kérdöiv volt és ha azt visszaküldhettem volna idöben,akkor az emitel 500 ft-ot jóváirt volna a számlámbol.
Előzmény: Mijo (141)
Mijo Creative Commons License 2005.03.12 0 0 141

 

Úgy tűnik, Obeshauser Szabolcs kapcsolata is meglehetősen "kalandosra" sikeredett a sokunkat diszkriminativ hazai helyzetbe hozó Emitel-lel, ezt különösen a velük kapcsolatos sokatmondó konklúziója érzékelteti. Nagyon betelhet a pohár, amikor a dac ilyen reakciókat vált ki.

 

 

Mijo Creative Commons License 2003.03.30 0 0 140

OLVASÓI LEVELEK, INDEX

"Édes kis hangok a Matávnál

NAIV ÜGYFÉL

2003. március 29., szombat

A Matávhoz türelem kell. Azt hiszem, dupla vagy tripla adag.

A munkahelyemen ötödször romlik el az ISDN-vonal. Rövid két hónap alatt. Nem ügy, jelentéktelen problémácska: telefonálsz a Matávnak, ahol egy nagyon kedves vagy még ennél is kedvesebb női hang közli, hogy rendben, mikor küldhetik a kollégát. A kedvesség tehát rendben, édes kis női hangokkal szerelkezett fel a Matáv. A kolléga is rendben, jön a megbeszélt időre, megjavítja és viszonlátás. Prímán működik, lehet internetezni, telefonálni és faxolni, hurrá! Két vagy három napig, ha nem számítjuk bele a hétvégéket. De miért ne számítanánk bele, legyünk nagyvonalúak_ Azután újra lehet telefonálni egy még édesebb hanggal. Ám akkor már a fax sem működik. Vagy a modem, vagy az elosztó. Vagy az elosztás, mert így osztották el.

A másik munkahelyemen sem volt jó. Micsoda pech-széria!

Nincs kedvem tovább mesélni, mert unom. Halálosan unalmas, napi bosszúságok - bármelyik társaságban kapásból mesélnek három-négy ennél jobbat. Úgy értve, durvábbat, viccesebbet, bosszantóbbat vagy éppen nevetségesen megalázót. És azt is unom, hogy miért vagyok ennyire türelmes, ha a telefonról van szó.

Talán azért, mert tíz évig várakoztam. 1983-ban adtuk be a telefon-igénylést vagy kérelmet, netán alázatos könyörgést - már nem emlékszem, hogyan nevezték akkoriban. Nem, könyörgés nem volt, inkább igénylés, szép szó, bizonyára volt bennem igény, hogy telefonáljak. És olyan kivételes szerencse ért, hogy mindjárt első voltam a listán. Elsőnek lenni, az olyan megnyugtató érzés. Sőt, a legelsők vagyunk, név, cím - mutatták a listát, micsoda szerencse. Vagy csak mondták, hogy nyugi, egyelőre ugyan még nincs telefon, de nemsokára biztosan lesz. Hamarosan fejlesztenek.

Így fejlesztettek, kábé tíz évig. Addig majdnem végig első voltam, de aztán valamiért visszaminősítettek harmadiknak. Ez elég érthetetlen volt, miért csak a harmadik hely, hogyan csúszhattam le, bár még az is elég jó, dobogós. Lehetne erről harcosabban is beszámolni, hogyan ráztam meg a posta akkori vezérigazgatóját, mint Krisztus a vargát, de hát sajnos nem ráztam meg. Visszafelé pedig semmi kedvem még jobban leleplezni a későkádár-kori undok korrupciót, ahol nagyjából így ment az ügymenet. Nagyjából és egészében.

Viszont ötödjére sem sikerült megjavítani azt a kurva ISDN-vonalat! Bocs, a káromkodásért, de van, amikor a sztoikusok olvasása sem segít. Bár talán ez lenne az egyik megoldás: módszeresebb filozófiai kurzusokra fogni a lakosságot! Minden telefon- és internet-felhasználónak Marcus Aurelius kötetet ajándékozni, hadd hűtsék magukat! Bizonyára futná a Matáv szerény húszmilliárdos évi nyereségéből_ Ami, ugye, egyre csak romlik.

A másik, hogy nem bosszankodni és káromkodni többet, hanem azonnal átmenni egy rivális telefontársasághoz. Hatodjára már ne jöjjön ki a Matáv, ne javítsák meg újra, és ne is nagyon magyarázkodjanak. És ne kérjenek már elnézést, ugyanis többé nincs mit elnéznem nekik. És, ha szabad kérnem, ne küldjenek ki másnap még egy rendkívül megnyerő, rém-udvarias és intelligens öregurat, aki éppen piackutatással foglalkozik, a cég megbízásából.

Milyen piacot tetszik kutatni?

Egy idős embert végképp nem szívesen bántanék meg. De tényleg, nem cinizmus ez? Persze, nem az ő részéről, szegény végzi-végezné a dolgát, ám akik ezzel megbízták, ugyan még mire kíváncsiak. Hogy elégedett vagyok-e, vagy netán hogyan uralhatnák még jobban a piacot? Ennél is jobban? Fölmenni száztíz százalékra?

Egyik barátom szerint a kapitalizmus verseny nélkül olyan, mint az önkielégítés: jó, jó, de egy idő után borzasztóan rá lehet unni. Hát nem tudom, ez az elvi álláspontom, mikor unják meg ezt egész zsebhokit, ami itt a távközlés liberalizációja címén folyik. De ez mérhetetlen felülfogalmazás, hiszen lényegében töretlen a Matáv monopóliuma. Magyarán és gyakorlatiasabban: ugyan melyik másik telefontársasághoz mehetnék, ha elégedetlen vagyok a Matávval? Mivel állampolgárként csak és kizárólag ez az egyetlen dolog érdekel, hogyan kapnatnék jobb és olcsóbb szolgáltatást, erre pedig a Matáv nem vehető rá édes kis szavakkal. Sem káromkodással. Így viszont marad a tűrhetetlenül pocsék színvonalú, ámde legalább drága telefonosdi.

Mindezt persze mindenki tudja, ám lényegében nem történik semmi. És ebben az egész politikai elit ludas, pártállástól függetlenül, legföljebb nem egyenlő arányban oszlik meg a felelősség. Hiszen ami - ebben a vonatkozásban - az elmúlt 13 évben történt: a nullánál alig valamivel több. Nyilvánvaló, hogy a távközlési cég monopóliuma és túlhatalma nem bontható le, vagy törhető meg szép szavakkal. Meg halogatással és ígéretekkel. Jól látható, milyen sokra képes, ha a nemtörödömség, a tehetetlenség, a hanyagság a pragmatikus cinizmussal szövetkezik. Ahhoz, hogy ez megváltozzon, törvény kell, lehetőleg ma, de már akkor is késő volna, komoly és végiggondolt politikai stratégia, stb. Nem sorolom, minek ábrándozzam. Akinek cselednie kéne és lehetne, az többnyire ingyen telefonál.

Legalábbis ez látszik a vágóképeken: amikor nem nyilatkozik, akkor éppen lelkesen telefonál. Neki semmi nem drága, ilyen arcot vág.

Mészáros Sándor"

Muity Mijo Creative Commons License 2002.09.15 0 0 139

"Cyberforradalmár a prágai kémények között
Gerilla-internetszolgáltató Csehországban

namurdze
INDEX 2002. szeptember 13., péntek 16:03

Miután Csehország távközlési monopóliuma, a Czech Telecom a porba alázta versenytársait és a prágai lakosságot, az állami hatóság megtiltotta neki az ADSL kapcsolatok árusítását. Egy Zdenek Janda nevű ember drótnélküli helyi hálózatot épít a prágai háztetőkön, az infrastruktúra kiépítésében maguk a fogyasztók segítenek.

Azért építjük a hálózatot, mert itt nem lehet broadbandhez jutni, pedig nagy lenne rá a kereslet - magyarázza Zdenek Janda, a CZFree.net mozgalom vezetője. - Másrészt az emberek nem akarnak csomó pénzt fizetni ADSL-ért úgy, ahogyan azt a Telecom elképzeli."

Korlátok

A Czech Telecom május végén kezdte árusítani "területileg korlátozott" ADSL szolgáltatását, durván tizenötezer forintos havi alapdíjért, korlátozott adatforgalommal. A monopolhelyzetét élvező szolgáltatónak azonban vissza kellett vonnia izgalmas termékét, mert a cseh távközlési felügyelet a piaci verseny előállítása érdekében úgy döntött, hogy a vállalat kizárólag azután kezdhet maga is szolgáltatni, hogy nagykereskedelmi áron felkínálta az ADSL-kapcsolatok kiépítését más internetszolgáltatók számára.

A Czech Telecom egyébként a honi internetezők számára ismerős módon korábban felmondta az internetszolgáltatókkal kötött dial-up díjmegosztási szerződéseket, lehetetlenné téve az ingyenes internetezést.

Zdenek Janda így az ingyenes internetért folytatott fogyasztói ellenállási mozgalom vezetőjévé vált. Ráadásul a cseh sajtóértesülések ezen is túlmutatnak: Janda cyberforradalmár, akinek Richard Stallman-poszter lóg a konyhaasztala felett.

Fokozódó szabadúszás

Zdenek Janda egyébként "szabadúszó IT-vállalkozónak" tartja magát. Mászik, szerel, és akit lefed a mikrohullámú W-LAN, az ingyért adatozhat 32 kbps-en. Aki szélesebb vonalat szeretne az pénzért kaphat, Janda tervei szerint ez nem fog többe kerülni háromszáz koronánál, amely majdnem kétezerötszáz forint - ezért 200-500 kbps-os elérés jár, de interferenciamentes egyszerűbb terepeken akár 1,5-4 Mbps-ig fokozódhat.

A hálózatot legkönnyebben azok használhatják, akik gyárilag Wi-Fi kártyás laptoppal (például iBook) vagy PDA-val rendelkeznek, vagy beszerzik a kártyát a személyi számítógépükhöz. A gerilla-internetszolgáltató egyébként a TransgasNet (a Transgas gázgyár távközlési leányvállalata) gerinchálózatát használja - nem gerilla-, hanem szerződéses alapon.

Aki itt van, mindenki húzza

A CZFree.net veleje a mikrohullámú rádióhálózat, amely a szabályozatlan 2,4 GHz-es hullámsávon bonyolítja az adatforgalmat. A "szedd magad adatcsomag" mozgalom háttere az olcsó wireless fidelity (wi-fi, drótmentes hűség) infrastruktúra. A Prágában működő körülbelül húsz átjátszóantenna többségét maga Janda szerelte fel, de az igazi jó arcok maguk is csatolhatnak újabb területeket a CZFree.net-hez, csak a speciális antennát, az árnyékolt kábelt és egy routert kell beszerezniük százhúszezer forintnak megfelelő hozzávetőleges áron, némi áramért pedig örök élet, ingyen szélessáv jár.

Bár Janda vállalkozása - száznál kevesebb fogyasztóval - még kezdeti stádiumban van, rendkívül hamar körülbelül háromszázhúszan jelentkeztek átjátszóépítési szándékukkal.

És most csörögnek."

Mijo Creative Commons License 2001.11.20 0 0 138

C:\WINDOWS>tracert www.petofinepe.hu

Útvonal követése a következőhöz: www.petofinepe.hu [195.184.19.151]
legfeljebb 30 ugrással:

1 1437 ms 1142 ms 1126 ms 195.228.182.61
2 1230 ms 451 ms 530 ms 195.228.182.62
3 465 ms 521 ms 607 ms 145.236.8.253
4 1421 ms 1523 ms 1208 ms border1.matav.net [145.236.225.2]
5 1895 ms 1739 ms 1949 ms FE0-0-3.gw.euroweb.hu [193.188.137.15]
6 2019 ms 2235 ms 94 ms FE0-0-2.gw.euroweb.hu [193.226.221.254]
7 * * * A kérésre nem érkezett válasz a határidőn belül.

8 * * * A kérésre nem érkezett válasz a határidőn belül.

9 * * * A kérésre nem érkezett válasz a határidőn belül.

10 * * * A kérésre nem érkezett válasz a határidőn belül.

11 * * * A kérésre nem érkezett válasz a határidőn belül.

12 * * * A kérésre nem érkezett válasz a határidőn belül.

13 * * * A kérésre nem érkezett válasz a határidőn belül.

14 * * * A kérésre nem érkezett válasz a határidőn belül.

15 * * * A kérésre nem érkezett válasz a határidőn belül.

16 * * * A kérésre nem érkezett válasz a határidőn belül.

17 * * * A kérésre nem érkezett válasz a határidőn belül.

18 * * * A kérésre nem érkezett válasz a határidőn belül.

19 * * * A kérésre nem érkezett válasz a határidőn belül.

20 * * * A kérésre nem érkezett válasz a határidőn belül.

21 * * * A kérésre nem érkezett válasz a határidőn belül.

22 * * * A kérésre nem érkezett válasz a határidőn belül.

23 * * * A kérésre nem érkezett válasz a határidőn belül.

24 * * * A kérésre nem érkezett válasz a határidőn belül.

25 * ÉS MÉG NINCS IS VÉGE ...:(((((((((((...!!!!!!!!

Hát 30-ig nem is lett .................

Mijo Creative Commons License 2001.10.31 0 0 137

Ma jött e-mailben ! Az én szememben, ez már kissé kései erölködésnek tűnik :((....

"Tisztelt Ügyfelünk!

Tájékoztatjuk, hogy november 1-november 4. között hétvégi (ünnepnapi)
telefontarifával lehet hálózatunkból telefonálni, ami az Internetezést
is érinti.

Amennyiben Ön átalánydíjas elõfizetõ, úgy a hétvégére vonatkozó módon
november 1-jén, 2-án, és a szokott módon 3-án és 4-én is már 15.00
órától telefondíj-mentesen Internetezhet.
Amennyiben Ön nem átalánydíjas elõfizetõ, úgy a hétvégén érvényes
idõszakok szerinti telefondíjat számítjuk fel.

Reméljük, ezzel hozzájárulhatunk a pihenõnapok kellemes és hasznos
eltöltéséhez.

Tisztelettel:

Emitel Távközlési Rt.

mikisoft Creative Commons License 2001.09.26 0 0 136
Remélem a szeptemberi számlánkon már látszani fog az új elszámolás.
Előzmény: Mijo (135)
Mijo Creative Commons License 2001.09.26 0 0 135

Megtört a jég !!! Levél érkezett az Emiteltől :(. A francokat, egy pillantig se higgye senki sem, hogy olyan jellegű közlendője van, amilyent nem egy ízben hiányoltunk már. Nem bizony ! Nem a folyamatos problémák miatt követ meg bennünket. Nem a várható kellemetlenségről ad előjelzést.
Az Emitel, a mi szolgáltatónk, a szokottat akarja. Ismét PÉNZT akar ! Most oktatni akar pénzért ... Pont az Emitel, és pont bennünket (is), azokat, akik éppen Emitel égisz alatt lettünk nem is akármilyen kidobott pénzek mellett olyan okosak, hogy okosságunkban szinte már el sem tudjuk dönteni, hogy mikor hagyjuk a hátunk mögött ezt a "nagyszerű" szolgáltatót. Nálam már nagyon érik a gyümölcs ....

Lenne egy építő javaslatom az Emitel fele: talán jobban festene a baba fekvése, ha előbb az Emitel tanulná meg mindazt, ami a korrekt alapokon nyugvó, szolgáltató vállalkozás és a szolgáltatásokat igénybe vevők viszonyát kéne hogy jellemezze !

Muity Mijo
Baja

__________________________________________________

Bevezetés az Internet világába kezdõk számára!!

Az EMITEL Rt. Baján egy napos Internet szaktanácsadást tart azoknak az érdeklõdõknek, akik az alapoktól szeretnének
megismerkedni az Internettel.

Témák:
- Internet alapszolgáltatások
- böngészés
- keresések, információk szerzése az Interneten
- speciális portálok
- elektronikus levelezés, felhasználási lehetõségek kipróbálása

A tanácsadás ideje: 1 nap, 9 - 16 óráig (csütörtöki napokon)
Helye: Baja, Ügyfélszolgálati Iroda
Résztvevõk száma: min. 8 fõ - max. 10 fõ, mindenkinek saját számítógép és Internet használat.
Költségek: 2500.-Ft / fõ (áfával)

Kedvezményt is adunk a résztvevõknek!
Ha az EmitelNet csomagok közül valamelyiket megrendeli, akkor két hónap díjfizetése után a következõ két hónapot mi
fizetjük.

Jelentkezni Ügyfélszolgálati Irodánkban, illetve a 184-es ingyenes telefonszámon, vagy a 62/402-730-as telefonszámon lehet. ***************************************************************** Az Ön levelét az Emitel RT vírusellenôrzô rendszere átvizsgálta. *****************************************************************

ZöPö Creative Commons License 2001.09.10 0 0 134
Mihez képest látszik jónak? :-/
Előzmény: Kury (128)
Mijo Creative Commons License 2001.09.10 0 0 133

Hogy a fene nem esz meg, rontod ittend a bótomat :)!

Mijo

Előzmény: Thernitibi (132)
Thernitibi Creative Commons License 2001.09.10 0 0 132
Üzemeltetési költség tekintetében, egészen biztos rosszak a Mijo tapasztalatai. És az enyémek is,
Kedves Kury.
Előzmény: Kury (131)
Kury Creative Commons License 2001.09.10 0 0 131
Miért,annyira rosszak a tapasztalataid?
Előzmény: Mijo (130)
Mijo Creative Commons License 2001.09.10 0 0 130

Ja, igen, a hülyébbek egyébként nettó hatvanért vették, jómagam is, de én megelégszem a nettó harminccal :)!

Mijo

Előzmény: Mijo (129)
Mijo Creative Commons License 2001.09.10 0 0 129

Nem akarod az enyémet megvenni ? Fájó szívvel, de eladnám :)!

Mijo

Előzmény: Kury (128)
Kury Creative Commons License 2001.09.10 0 0 128
Ez már elég jónak látszik:
35+Áfáért ISDN vonal +ISDN telefon.
Havidíj:4000+Áfa
Általány:3200+Áfa
Világjáró:4000+Áfa
Plussz ezért a pénzért dupla sávszélesség használata!
Analóg telefonnál is 8000+2400 volt a költsége annak,aki internetezett.
Előzmény: Kury (127)
Kury Creative Commons License 2001.09.09 0 0 127
SZEPTEMBER 1-JÉTŐL JELENTŐS KEDVEZMÉNYEK
1. ISDN hozzáférés dupla csatornán szimpla árért! CSAK AZ EMITELNETNÉL!

INTERNET ISDN VONALON
Az árak az ÁFA-t nem tartalmazzák!

A DÍJAK KÉT CSATORNÁN KERESZTÜLI INTERNET HOZZÁFÉRÉST TARTALMAZNAK!

Csomag neve Havi díj (Ft/hó) Használat (óra) Időtúllépés
(Ft/óra) E-mail cím (db) Tárterület
(E-mail címenként) VIVA
Vírusvédelem Web tárterület (Mbtye)
Felfedező 1 200 10 300 2 3 tartalmazza 1
Kilátó 2 500 25 300 4 6 tartalmazza 2
Világjáró 4 000 korlátlan nincs 8 12 tartalmazza 4
Nyílt csomag díja: 2 Ft/perc/csatorna (a telefontarifán felül)

Az EmitelNetnél az ISDN-en történő Internetezés esetén a hívó a korábbi 1,2 adatátviteli szorzó helyett 1-szeres távbeszélő díjat fizet. A távbeszélő díjat a felcsatlakozott csatornánként számítjuk fel.

http://www.emitel.hu/szolg_internet_dijak.html#1_3

Előzmény: Kury (126)
Kury Creative Commons License 2001.09.09 0 0 126
TELEFONAKCIÓ

Időtartama: 2001. szeptember 7. – november 30.


ISDN2 vonalakhoz kapcsolódó akció
Belépési díjak

Üzleti előfizetőknek
50.000 Ft + ÁFA
A díj tartalmaz 1 db ISDN telefonkészüléket is.
Magán előfizetőknek
35.000 Ft + ÁFA
A díj tartalmaz 1 db ISDN telefonkészüléket is.
Üzleti és magán előfizetőknek ISDN2 másodvonal
25.000 Ft + ÁFA
Kedvezmény
( Első és második ISDN2 vonalra is.)
Ha szeptemberben rendeli meg ISDN2 vonalát, úgy a választott csomag egyhavi díját a forgalmi díjból 2 hónap alatt jóváírjuk. (Ez minimum 4.000 Ft, maximum 6.400 Ft.)
Feltételek

Akciónk csak belterületi vonalak létesítése esetén érvényesek. Külterületi igény esetén az ISDN2 belépési díj csak akkor kedvezményes, ha a telepítési helyen van kiépített szabad érpár, s az ISDN vonal létesítés nem jár külön létesítési költséggel. Ha nincsenek meg ezek a feltételek, akkor a külterületi építésre és szerelésre vonatkozó díjszabás érvényes.
Ha az előfizető az igénybejelentés előtti hat hónapban kikorlátozásra került, akkor ez a kedvezményes belépési díj nem vehető igénybe.
Ha az utolsó három hónapban valamelyik számláját még nem egyenlítette ki, de igénybejelentéskor azonnal, egy összegben kifizeti, akkor kaphat kedvezményes ISDN2 vonalat.
A kedvezményes belépési díjat csak abban az esetben biztosítjuk, ha vállalja, hogy két éves előfizetői szerződést köt. (Egyéb esetben lista áron számítjuk az ISDN2 vonalat.) A két éves jogviszonyt az alapszolgáltatás felvételének dátumától számítjuk. Ha a vállalt szerződési időn belül az ISDN2 vonal lemondásra, áthelyezésre, átírásra kerül, akkor a kedvezményes belépési díj és a listaár különbözetét, valamint az átírás, áthelyezés díját is meg kell fizetni.
A kedvezményes belépési díjért vásárolt ISDN2 vonalakra Internet szolgáltatói szerződés nem köthető.
ISDN telefonkészülék vásárlását és bérlését bármelyik előfizetőnk igénybe veheti akciótól függetlenül. Ajándék készüléket azonban csak az első ISDN vonalat igénylő ügyfeleinknek adunk.
Vásárlás esetén ezeknek a készülékeknek az ára 28.000 Ft +ÁFA. Számlázása a távbeszélő számlán történik.
Lehetőséget biztosítunk arra is az előfizetőinknek, hogy béreljenek az Emitel Rt-től ISDN telefonkészüléket. Ennek havidíja 1.500 Ft +ÁFA. Számlázása a távbeszélő számlán történik.

Mijo Creative Commons License 2001.09.08 0 0 125

Viszont mindehhez szorosan kapcsolódik, valahányszor az EmitelNet nyílt csomagján keresztül próbálkoztam kapcsolatot teremteni, még egyetlen alkalommal sem tapasztaltam hasonló "rendellenességet", mint a számomra elvileg "barátságosabb" előfizetéses időszakban, aminek az alapdíja anélkül, hogy egy másodpercre is igénybe venném azt a szolgáltatást, mely csak csonka része a szerződésben rögzítetteknek, potom 19.000 forintba kerül :(((!
Ugye azonnal egyértelműbb, miért is hiányzik olyannyira égetően a kábelen történő netezés azon lehetősége, mely a jelenleg nyomuló Possessor révén alig 10.000 forint körüli havidíj mellett biztosít 0-24 óráig tartó használhatóságot !!!
( Heuréka, nekünk büdös-bunkó vidékieknek :(! )

Muity Mijo
Baja

Előzmény: Mijo (124)
Mijo Creative Commons License 2001.09.08 0 0 124

Hihetetlennek tűnik, de mivel egy hete tartó megfigyelés eredményeként jegyzem az általam tapasztaltakat, nem igazán vagyok képes véletlennek tekinteni a döbbenetes jelenséget.
Mi, az Emitel nethasználói munkanapokon este 6-tól, reggel 7-ig átalánydíj terhe mellett lóghatunk online a neten, ez szombaton és vasárnap ( meg talán az állami ünnepnapokon ??) a 15 órától 7 óráig tartó időintervallumra terjed.
Nos, mintegy hete a következőt vagyok kénytelen észlelni. A kedvezményes időszakban vannak olyan szakaszok, amikor vagy egyáltalán, vagy csak időrabló macera árán vagyok képes vonalhoz jutni, időnként többszöri próbálkozásra is folyamatosan szembesülök a sokkoló, "Nincs tárcsahang" felirattal :(!
A mostani 6:15-től tartó folyamatos próbálkozásom, érdekes módon 7:02 óráig volt sikertelen, most amikor befejezem e hozzászólást, 7:21 az időpont, szinte biztos vagyok benne, hogy minimális időn belül sikerrel jutok ismét vonalhoz.

Muity Mijo
Baja

Mijo Creative Commons License 2001.09.01 0 0 123

2001. május 23.
Legolcsóbb, legdrágább: összefoglaló az internet díjcsomagokról

Régóta kínálja magát a gondolat, hogy a rendelkezésünkre álló adatbázis alapján bemutassuk a hazai internet díjcsomagok keresztmetszetét. Megtettük...

A .hu tartomány alatti domain regisztrációs szolgáltatások közül az egyszeri díjtól több szolgáltató is eltekint abban az esetben, ha vállaljuk, hogy a névszervereket és/vagy a tárhelyet hosszabb-rövidebb ideig náluk vesszük igénybe.
A -viszonylag- kötetlenül választható csomagok közül legolcsóbb regisztrációt a Csúcs Kft. kínálja 4.990,- Ft-ért, ám csak akkor, ha legalább 10 domaint náluk jegyeztetünk be (a fizetendő összeg tehát 49.990,- Ft). Az ezt követő legolcsóbb regisztrációs díj 5.000,- fointos, melyet az Emitelnél, és az eWorld Kft,-nél vehetünk igénybe, igaz, ez utóbbi havidíjas konstrukcióban kínálja a bejegyzést: a DNS szolgáltatásért további 590,- Ft-ot számláz havonta. Legdrágábban a Drávanet méri a .hu domaint, 12.000,- Ft-ot kér darabjáért.
73, csak .hu alatti regisztrációs díjat összevetve átlagosan 8.405 Ft-ért tudunk hozzájutni az áhított domainünkhöz. Csak viszonyításképpen jelezzük, hogy egyetlen domain bejegyzéséért az adminisztrációs tevékenységet végző Internet Szolgáltatók Tanácsa (ISZT) 4.000,- forintot kér a szolgáltatóktól, akiknek a regisztrátori címért egyszeri alkalommal súlyos százezer forintokat kell leperkálni, majd évente további hatszámjegyű összegért lehetnek részesei az ISZT franchise rendszerének.

Igen ám, de ezt a domaint fenn is kell tartani, s ehhez szükséges két névszerver biztosítása is. Ezt 73 díjcsomag kínálja, a legváltozatosabb (havi, éves, többéves) konstrukciókban. Jelenleg a DNS-eket legolcsóbban havi 400,- forintból úszhatjuk meg a NetxXnél, igaz, egy évre előre le kell perkálni az összesen 4.800,- forintot (ugyenez a Csúcs Kft-nél 10 domain esetében csak 333,- Ft/hó, amit szintén egy évre előre kell fizetni). Ha mindenáron havonta szeretnénk fizetni, akkor az eWorld Kft.-nél találjuk a legolcsóbb szolgáltatást: ők 590 Ft-ért teszik elérhetővé domainünket. Legdrágább fenntartást a TVNET nyújt, havi 2.500,- forintot kér a két névszerverért.

A rendelkezésünkre álló 109 kapcsolt vonali, azaz modemes díjcsomagból válogatva, időlimit és forgalmi díj nélküli csatlakozás tekintetében legolcsóbbnak a napokban debütált TvNetWork csomagját találtuk. Ők mindössze havi 1.800,- forintokat kérnek a non-stop online kapcsolatért. A teljességhez hozzátartozik, hogy ez az olcsóság csak négy távközlési körzetben vehető igénybe: a 77, 78, 79 és 62-esben. Meg kell említeni még a Nextra 2000,- Ft-os, ám 36 hónapra előre kifizetendő korlálan hozzáférését is, mely több körzetben is (bár nem még mindig nem mindenütt) elérhető. A legdrágább csomagokkal kapcsolatban nem láttuk értelmét konkrét szolgáltató és összeg megnevezésének, az ezekhez kapcsolódó kétcsatornás ISDN kapcsolat, vagy a hálózatok számára biztosított modemes hozzáférés ugyanis olyan többletszolgáltatásokat jelentenek, melyek nem teszik összemérhetővé az árakat. Mindenesetre a full szolgáltatásokért már igencsak 50.000,- Ft körüli összeget kell fizetnünk.
Ha elfogadjuk, hogy hónapjaink 720 órából állnak (30 nap X 24 óra), akkor pontosan megmondhatjuk mennyit kell fizetni egy órányi boldog és szabad hálóvándorlásért: a két szélső érték 2,50 Ft és 65,97 Ft, a 109 vizsgált korlátlan díjcsomag átlaga pedig: óránként 10 forint és 7 fillér.

Nem volt könnyű dolgunk az időben limitált hozzáférések összevetésénél. Az adatbázisban szereplő időkorlátok ugyanis nem csak a szolgáltató által meghirdetett 5-10-50 órát jelentik, hanem azokat az időszakokat is tartalmazzák, melyekre a szolgáltató időmérője leáll. Nem egy ISP ugyanis például a hétvégét, vagy éjszakákat nem veszi figyelembe, mikor hó végén összesíti az előfizetők interneten töltött óráit. Így lesz a 10 órásnak meghirdetett díjcsomagból 410 , vagy a 20-ból 420. Persze, ebből a sokszáz órából valójában csak 10, vagy 20 órát tudunk majd a napszaktól függetlenül "leszörfölni", a többit csak a kedvezményes időszakra kell szorítani. Nem csoda, ha igen szélsőséges értékek bukkantak fel az általunk vizsgált 118 internetes díjcsomagból. A vizsgálatkor nem is a díjcsomag tényleges árát vizsgáltuk, hanem a havidíj egy órára eső összegét.
A fentiek értelmében tehát legolcsóbban az Externetnél léphetünk a hálóra, a kezdő elérés óránként (nem tévedés!) 2 forint 40 fillért kóstál. A legdrágáb hozzáférés óránként 400,- Ft-ba kerül, ezt a Vivendi nyújtja. Ez már tartalmazza a telefonköltséget is, tehát néhány matematikai művelettel rájöhetünk, hogy korántsem olyan sok az a sok.
Átlagot is számolhatunk, a 118 vizsgált díjcsomag alapján ma Magyarországon egy órányi szörfölés 165 forintokat vesz ki a zsebünkből. Érdekes ha a korlátlan hozzáférést biztosító csomaggal hasonlítjuk össze: ott csak 10 forint körüli az átlag, mintha minél kevesebbet szörfölnénk, annál többe kerülne. Persze egy ősi kereskedői szemléletnek is betudható: kevesebbet fizet, többet kap!

Létezik még számtalan szolgáltatástípus, azokat nem méricskéltük, lévén sok esetben eltérnek a díjak és a díjcsomagok, a kapcsolódó szolgáltatások pedig oly sokszínűek, hogy már nehéz lett volna mindahányat a mérleg serpenyőibe képzelni.

Az adatbázisból csak a 2001. május 20-áig tudomásunkra jutott díjcsomagokat vettük alapul. Számos esetben egy díjcsomag árát a hozzá kapcsolódó kiegészítő szolgáltatások befolyásolják, melyeket igyekeztünk legalábbis jelzésszerűen feltüntetni. Valamennyi feltüntetett ár ÁFA nélkül értendő!

A közölt adatok a dátum és a forrás (hyperlink formájában történő) feltüntetésével szabadon továbbközölhetők.

isz.hu

Mijo Creative Commons License 2001.08.30 0 0 122

Nevesítés nélkül, de tisztelettel gratulálok ama nethasználó társunknak, akinek volt kurázsija visszadobni az Emitelnek úgy a nyavajás ISDN-jüket, mint a csapnivalóan pocsék internet "szolgáltatásukat" !
Csak idő kérdése, mikor követem szimpatikus tettében.
( Ma már olyan véleményt is hallottam, hogy még a telefonvonalat is megszünteti előbbiek mellett, és csak mobilt használ az elkövetkezőkben távhívásokra :(! )

Muity Mijo
Baja

Mijo Creative Commons License 2001.08.30 0 0 121

"Az Arab Liga az elkövetkező években 25 millió dollárt szán a palesztinokról alkotott kép javítására."

Szerintem ha ebből ötöt az Emitelnek adnának területi fejlesztésre, mi, akiket érintene, azon nyomban másként néznénk a palesztinokra :)!

Muity Mijo
Baja

Mijo Creative Commons License 2001.08.28 0 0 120

Péntek este óta, olyan csapnivaló az Emitel netszolgáltatása, hogy az ember szíve szerint falhoz csapná az egész hececárét, nem elég, hogy szinte képtelenség bizonyos időszakokban feljutni, de ha véletlenül mindez meg is történt, vagy kegyetlenül lassú a haladás, vagy egyszerűen vonalat bont, és kezdődhet minden elölről :(!

Ez nem szórakozást teremtő, szellemi fejlődést elősegítő lehetőség, hanem egyértelműen idegrendszert károsító, kiadásait tekintve az "ügyfelet" fejőstehénként kezelő gátlástalan szélhámosság, a maga, általam már többször is említett, diszkriminatív mivoltával tetézve !
Erre mifelénk vagy légy igénytelen, és ne kívánj élni a kor lehetőségeivel, vagy próbáld meg, és válj pénzpocsékoló idegbeteg balekká, ha Emitel a gazda, ha Matáv, nekünk a déli végeken ez a rendeltetett sorsunk !

Muity Mijo
Baja

Thernitibi Creative Commons License 2001.07.22 0 0 119
"DÍJCSÖKKENÉS!
Az Írisz több internetes szolgáltatása olcsóbb lett 2000. december 1-től, néhány termék árstruktúrája is megváltozott. Megszűnt az analóg modemes és ISDN hozzáférés közötti különbség, ügyfeleink ezentúl mindkét csatlakozási lehetőséget használhatják."

Egyfolytában csodálkozom azon, hogy az analóg előfizetés miért cca 8000 Ft, az ISDN pedig cca 19000 Ft alapon. Na, majd egyszer az EMITÁV (:-)) is belehúz az árcsökkentésbe.

Thernitibi Creative Commons License 2001.07.03 0 0 118
Tisztelt EMITEL!

Mióta ISDN kártyával nyomulok (az NT doboz kikerülésével), azóta nincs hibaüzenet, nincs "reszetelés".
Lehet így is.

Mijo Creative Commons License 2001.06.20 0 0 117
Mijo Creative Commons License 2001.06.20 0 0 116
Mijo Creative Commons License 2001.06.20 0 0 115
Mijo Creative Commons License 2001.06.20 0 0 114

Visszaélésszerű magatartásnak minősül, ha a gazdasági erőfölényes helyzetben lévő internet hozzáférési szolgáltató megtagadja az együttműködést más internet hozzáférési szolgáltatókkal (Emitel Távközlési Rt): Vj-184/1999.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa az EMITEL Távközlési Rt. (Szeged) eljárás alá vont ellen gazdasági erőfölénnyel való visszaélés miatt indult eljárásban meghozta az alábbi

h a t á r o z a t o t


A Versenytanács megállapítja, hogy az eljárás alá vont jogsértést követett el, amikor 1999. május és 2000. február között megtagadta a körzeteiben működő internet hozzáférési szolgáltatóktól a számlázási együttműködést.
A Versenytanács a bírság kiszabását mellőzi.
E határozat felülvizsgálatát - a kézhezvételétől számított 30 napon belül - a Gazdasági Versenyhivatalnál benyújtható, de a Fővárosi Bírósághoz címzett keresetben kérheti az eljárás alá vont.

I n d o k o l á s
I.


A Gazdasági Versenyhivatal Szolgáltatási Irodája hivatalból indított versenyfelügyeleti eljárást, mivel észlelte, hogy az EMITEL Rt. internet üzletágához tartozó tevékenysége - különös tekintettel az egyéb internet hozzáférési szolgáltatókkal kapcsolatos magatartása, illetve a saját internet hozzáférési szolgáltatásainak feltételei - során olyan magatartást folytat, amellyel kapcsolatban sértheti a tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (továbbiakban: Tpvt.) 21. §-ában szabályozott erőfölénnyel való visszaélést.
Az eljárás alá vont zártkörű részvénytársaság, tulajdonosai a MATÁV Rt. és az Aphrodite BV (Wagen Aarstraat 230. 1093 CX Amsterdam Holland). A Csongrád megyei Bíróság, mint Cégbíróság 1995. január 17-én jegyezte be az Rt-t. Az eljárás alá vont szegedi székhellyel a bajai, kiskörösi és kiskunhalasi körzetekben üzemeltet távközlési hálózatot a Közlekedési Távközlési Vízügyi miniszterrel kötött koncessziós szerződés alapján. E tevékenység mellett 1999. februárjától internettel kapcsolatos szolgáltatást is végez.
A vizsgálat az eljárás alá vontnak az internettel kapcsolatos a piacon tanúsított magatartására terjedt ki, figyelembe véve a végfelhasználói piacon tanúsított magatartást is.

II.


A végfelhasználó részére az internethez történő hozzáférésre több lehetőség áll nyitva.
Ezen lehetőségek abban különböznek egymástól, hogy milyen műszaki megoldás segítségével jut el az internet hozzáférési szolgáltató a végfelhasználóhoz. Az internet hozzáférési szolgáltatók az internet gerinchálózati szolgáltatókkal állnak kapcsolatban és így a végfelhasználó az internet hozzáférési szolgáltató segítségével az egész internet hálózathoz, annak segítségével eljuttatott szolgáltatásokhoz is hozzáfér. Az internet hozzáférési szolgáltatók eljuthatnak a fogyasztókhoz a saját kiépített hálózatukon keresztül, bérelt vonalon, valamilyen rádiós megoldással kialakított távközlési hálózaton, vagy közcélú távbeszélő hálózaton is. Az egyes technikai megoldások árban és minőségben sem képesek ugyanazt a szolgáltatást biztosítani, így nem tekinthetők egymást helyettesítő megoldásoknak. A lakossági fogyasztók széles körének nyújtott internet hozzáférési piac szempontjából a legkézenfekvőbb megoldás a közcélú távbeszélő hálózaton biztosított hozzáférés. Az internet hozzáférési szolgáltatók egyetlen reális lehetősége a fogyasztók elérésére, hogy a közcélú távbeszélő hálózatot üzemeltető és azon kizárólagos joggal közcélú távbeszélő szolgáltatást nyújtó koncessziós társasággal alakítson ki kapcsolatot a fogyasztó elérésére.
A hozzáférési piacon fogyasztóként jelenlévő internet hozzáférési szolgáltatók legnagyobb része számára az internet hívószám használata bizonyult egyetlen lehetséges megoldásnak, mivel az országos koncessziós szolgáltató MATÁV Rt csak speciális helyzete révén képes egyéb módon kialakítani szolgáltatását.
Az internet hozzáférési szolgáltatók általában szolgáltatási csomagokat képeznek, melynek megfelelően bizonyos összegű havidíj fejében a felhasználók meghatározott időtartamú, vagy meghatározott adatmennyiséghez való hozzáférést kap a szolgáltatótól. A kötött hozzáférés esetén a szolgáltató jellemzően magasabb összegű büntető forgalmi díjat számol fel az előfizetőnek. Eljárás alá vont által a végfogyasztónak biztosított csomag a havi 1.200.-Ft-os díjú 10 órára biztosított - időtúllépés esetén óránként 300.-Ft-os "büntető díjjal" hozzáféréstől a havi 6.500.-Ft-os díjjal rendelkező korlátlan időtartamú hozzáférésig terjed.

III.


Az eljárás alá vont a végfogyasztóknak biztosított internet hozzáférési szolgáltatását 1999. februárban kezdte meg. Ekkortól kezdve kialakított értékesítési csomagokat, melyek díja folyamatosan változott.
Májusban vezette be az un. "nyílt csomagját", melynek lényege, hogy a fogyasztó egy nyíltan megadott felhasználói név és jelszó segítségével - külön saját részére megadott felhasználói név nélkül - bárhol a megfelelő számítógép és modem megléte esetén rácsatlakozhat az internetre a nyílt csomag internetes hívószámával. Ebben az esetben nem jön létre előzetesen írásban előfizetői szerződés a felhasználó és az eljárás alá vont között.
A felhasználónak a konkrét rácsatlakozás forgalmi díját kell megfizetnie, amelynek összege a májusi bevezetését követően 3.-Ft/perc. Ez augusztusban 2.-Ft/percre módosult és 2000. márciusában vezették be a 2,5 Ft/percet.
A nyílt hozzáférés csak az eljárás alá vont internet használóinak biztosított, hiszen a távbeszélő számlázáson keresztül csak ő tudja ezt biztosítani.
Elérhetőség van ugyan gyakorlatilag arra, hogy az ISDN behívó vonalak léte esetén az internet hozzáférési szolgáltató azonosítsa a hívó felet és ezt követően saját maga számlázzon felé, ám a visszaélések elkerüléséhez feltétlenül szükséges hívószám letiltás csak a 4-es számjeggyel kezdődő telefonszámok esetében képes alkalmazni.
Ezért az eljárás alá vont számlázási eszközeihez, illetve számlázási szolgáltatásaihoz való hozzáférés feltétlenül szükséges a nyílt hozzáférés nyújtásához.

IV.


Az eljárás alá vont az eljárás megszüntetését kérte, arra hivatkozott, hogy az eljárás alá vont részvénytársaság 1994. folyamán kezdte meg tevékenységét és a területen már ekkor létezett internet hozzáférési szolgáltatás, melyet a DATANET, az ELENDER és a MATÁV Rt. nyújtott.
Az eljárás alá vont 1999. januárban döntött úgy, hogy saját internet hozzáférési szolgáltatást fog nyújtani. Jelen pillanatban 313 előfizetőjük van, ez a szám alacsony és azt bizonyítja, hogy nem használták ki helyzetüket a versenytársak számára hátrányos jelleggel.
Számlázási rendszerük objektív okokból nem volt alkalmas az együttműködés biztosítására.
Ezt a rendszert a MATÁV-tól vették át még 1980-as években és az 1990-es évek végére már több szempontból nem felelt meg a piaci követelményeknek. Ezért kicserélték egy Cosmoss elnevezésű amerikai számítógépes integrált rendszerre, amely magába foglalja pénzügyi számviteli, tárgyi, illetve anyagmodul rendszereket és egy OSS távbeszélő számlázási rendszert, mely részben műszaki nyilvántartás is, valamint folyamatvezérlés keretében (Work Flow) végigkíséri az igény kielégítésének menetét egészen a számla kibocsátásáig. Az új számlázási rendszerbe történő adatátfordítás munkafolyamatai 1999. május hónapban kezdődtek meg, az első próbaszámlázásra szeptember hónapban került sor. 2000. februárig azért nem tudtak külső ügyfél számára számlázást vállalni, mert eddig az időpontig nem tudták az un. hívásrekordokat (kimenő és beérkező hívások) megbontani külső és belső ügyfélre.
Külső ügyfél esetén ugyanis bevétel megosztást kell alkalmazni, aminek feltétele a szétválasztás. A számlázási együttműködés technikai akadályainak elhárítása után azonban nem zárkóztak el a hozzáférés biztosításától, ahogyan ezt a jövőben sem teszik.

V.


A Versenytanács a lefolytatott bizonyítási eljárás, az eljárás alá vont előadása, az általa becsatolt okiratok, valamint a vizsgálati jelentés alapján a következő tényeket állapította meg.
A vizsgálati jelentés által feltárt érintett piac egyértelművé teszi, hogy a helyi koncessziós távbeszélő szolgáltatók jelen pillanatban kizárólagos jelenlétük alapján gazdasági erőfölényes helyzetben vannak az internet hozzáférési szolgáltatókkal szemben, mivel azok csak rajta keresztül tudnak eljutni a végfelhasználókhoz. Ezen kívül az internet hozzáférési szolgáltatóknak versenytársai is, mivel saját jogán is jelen van az internet hozzáférési szolgáltatás végfelhasználói piacán.
A vizsgálat megállapítása szerint az eljárás alá vont többféle szolgáltatás is nyújt az internet hozzáférési szolgáltatók számára: bérelt vonali, kék illetve zöld számú és internet hívószámos szolgáltatatást.
A Versenytanácsnak abban a kérdésben kellett döntenie, hogy az eljárás alá vont ezen szolgáltatások nyújtása során visszaélt-e erőfölényes helyzetével.
A vizsgálati jelentés szerint az internethez való nyílt hozzáférés biztosításának lehetősége az alternatív internet hozzáférési szolgáltatóknak elengedhetetlen eszköz annak érdekében, hogy az alacsonyabb fizető képességű fogyasztói rétegekért versenyben maradhassanak az aktuális távbeszélő szolgáltató internet üzletágával, jelen esetben az eljárás alá vonttal.
A szolgáltatás típus nélkülözhetetlen volta különös tekintettel jelentkezik a helyi szolgáltatók esetében, amelyek nem képesek a nyílt hozzáférés híján nem megközelíthető felhasználók miatt kieső bevételt az ország egyéb területén pótolni. A nyílt hozzáférés, a piac különlegessége miatt csak az eljárás alá vont internet használóinak biztosított, hiszen a távbeszélő számlázáson keresztül csak ő tudja ezt biztosítani.
Mivel nyilatkozata szerint jelentős azonosítási és számlázási akadályokba ütközött más internet hozzáférési szolgáltatók részére annak biztosítása, hogy saját jogon a fogyasztóknak nyílt hozzáférést engedjen, előzetes szerződéskötés és nyilvántartás nélkül, a "nyílt csomag" bevezetésétől számítottan megtagadta az egész internet hozzáférési szolgáltatóktól a nyílt csomag bevezetésének lehetőségét.
A Tpvt. 22. §-a szerint gazdasági erőfölényben van az érintett piacon az akinek az áruját ésszerűen helyettesítő árut nem, vagy csak a szakma és az adott áru szempontjából a szokásosnál számottevően kedvezőtlenebb feltételekkel lehet beszerezni.
A Tpvt. 21. §-a szerint tilos a gazdasági erőfölénnyel visszaélni, így a c) pont szerint indokolatlanul elzárkózni az ügylet jellegének megfelelő üzleti kapcsolat létrehozásától.
A Versenytanács megállapítása szerint az eljárás alá vont, aki gazdasági erőfölényben van, megvalósította a jogsértést, amikor elzárkózott az internet hozzáférési szolgáltatókkal való együttműködéstől a megadott időtartamban.
Az eljárás alá vont 2000. februártól kezdve megváltoztatta hozzáállását, felajánlotta az internetes szolgáltatóknak, hogy elvégzi a számlázási rekordok összegyűjtését és a követelt összeg behajtását. Az érintettekkel a szerződések megkötését megelőző tárgyalások megindultak.
A Versenytanács erre tekintettel úgy döntött, hogy mellőzi a bírság kiszabását.
A jogorvoslatra vonatkozó rendelkezés a Tpvt. 83. §-án alapul.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!