Keresés

Részletes keresés

Korovioff Creative Commons License 2005.03.19 0 0 4

      Kehet, hogy lemarattál a legutóbbi hirekről, vagy csak én nem értem jól. Draskovics elmondta, hogy egyelőre csak úgy tudja elképzelni az adóreformot, ha nem lesz bevételcsökkenés, az majd jön, csak később.

      Bár, újraolvasva, talán csak tényleg én értettem rosszul, azt mondod, hogy a magánszemélyeken hajtják be, amit esetleg a vállalkozóknál csökkentettek. Ez bizony könnyen elképzelhető. De az is lehet, hogy a vállalkozói terhek eloszlását rendezik át. Amit tudunk, hogy az összteher nem csökken.

       Mondjuk, ha csökkenne, és okosan, akkor azt el tudom képzelni, hogy ettől javulhat az adózási fegyelem.

     

Előzmény: mpd (3)
mpd Creative Commons License 2005.03.19 0 0 3

Én mindent elhiszek, csak azt szeretném tudni, az önkormányzatok kitől fogják ugyanezt az összeget évente megkapni. (Én keveslem ezt a 350 mrd forintot, két éve is többről beszéltünk. Nem lehet, hogy az adóerő-képesség szerinti összegről van szó? Az ugyanis általánosan 1,4%-os kulccsal számol, a legtöbb helyen viszont a 2% működik)

Itt és most ugyanis kizárólag arról van szó, hogy a vállalkozások (különösen a nagyok, a "húzók") adóterheit csökkenteni kell.

Következésképpen kevesebb adót fognak fizetni.

Az államnak honnan jön be ez a kiesés?

Jó, nagyjából felét behajtja a magánszemélyeken, a gépjármű-, építmény-, és telekadó emelésével.

Köszönjük szépen ezt is: fizethetek a GYOSZ helyett.

De ez még kevés.

A többi honnan jön?

Remélem, nem akarod azt mondani, hogy az adócsökkentés, és az amnesztia miatt majd olyan szédületes adózási fegyelem-javulás lesz, hogy az fedezi?

Vagy olyan hihetetlen gazdasági növekedést generál az adócsökkentés?

Akkor nem szóltam....

Csak szeretném látni, hogy az önkormányzatok legalább nem kevesebb pénzből kell gazdálkodjanak a jövő években.

 

 

Előzmény: Korovioff (1)
Korovioff Creative Commons License 2005.03.17 0 0 2

      Helyesen: "a megoszlása pedig azt tükrözi, hol van több viszonylag magas hozzáadott értékű vállalkozás."

      Hozzáteszem: azt nem nézi, mennyire jól müxenek, mert nem profitalapú.

Előzmény: Korovioff (1)
Korovioff Creative Commons License 2005.03.17 0 0 1

      Asszem, nagyon elnagyoltak még az elképzelések, de mindenképp érdemes beszélni róluk. Az iparűzési adóra már évek óta ezerrel panaszkodik az üzleti szféra, és igazuk van. Pont a magas hozzáadottértékű iparágakat sujtja a legjobban, mivel bevételre fizetik, amit csak a nyersanyag és egyéb ehhez hasonló beszerzésekkel korrigálnak. Ráadásul átláthatatlanná teszi a rendszert. A magyar társasági adókulcsot pont a plusz iparűzési adóteher miatt nem lehet összehasonlitani a szlovákkal, románnal meg a többivel a régióban, és sok vélemény szerint ráadásul ellentétes az EU adószabályaival, amit rettentően megszenvedhet a költségvetés, ha a vállalkozások eccerűen elkezdik megtagadni a fizetését és végigviszik az ügyeket az Európai Biróságig.

      Egész más kérdés, hogy az össz iparűzési adó, kb 350 milliárd forint, az önkormányzatok egyik fő bevételi forrása, a megoszlása pedig azt tükrözi, hol van több alacsony hozzáadott értékű vállalkozás. Ha hozzányúlnak, az mindenképp át fogja rendezni az önkorményzatok jövedelemeloszlását, még ha nem is csökkentik a mértékét (pl. hozzácsapják a társasági adóhoz). Szóval baromi nehéz ügy, amit mindenképp meg kell oldani. Jó volna, ha már most elkezdenének számolgatni és jutnának valamire, különben haladhatunk tovább a béka meg a szomszéd országok feneke alatti régiók irányába.

Előzmény: mpd (-)
mpd Creative Commons License 2005.03.17 0 0 0

Hozzátenném még, hogy László Csaba emlékezetes pszeudo-költségvetéséről azt hittük, ennél mélyebbre nem juthat a PM. Azóta visszasírjuk LCS-t.

Változnak az idők.

Én az egész mögött (a szokásos, hozzánemértésből és hülyeségből táplálkozó gőgön túl persze) globalista nyomulást vélek felfedezni. A nagyvállalkozók elkezdtek politikai téren is nyomulni, embereik vannak a fontosabb minisztériumokban.

Itt van pl. a gazdasági miniszter, aki szűk évtized alatt - természetesen szorgos kétkezi munkával - milliárdos lett. Ezzel egycsapásra olyan jártasságot szerzett nemzetgazdasági kérdésekben is, hogy ihaj.

Nem is szólva a miniszterelnökről, aki maga is nyíltan a nagyvállalkozókat képviseli.

És most ez a réteg az önkormányzatokat vette célba. Nyilván az önállóságuk csípi a szemüket.

Nade vegyük a jó oldalát: hamarosan meglátjuk, és meglátja az egész világ, milyen az, amikor globalisták vezetnek egy országot.

Csak ne a mi bőrünkre menne, még élvezném is... 

Előzmény: mpd (-)
mpd Creative Commons License 2005.03.17 0 0 topiknyitó

Hogy miért vezetne katasztrófához a tervezet, azt mindjárt illusztrálom egy példával.

Vegyük mondjuk Mucsát, egy közepes méretű várost.

Iparűzési adóból 500-700 millió Ft. bevétele van, gépjárműadóból 120-140 millió.

Namost, 2008-ra fokozatosan vagy hirtelen, de elesik az iparűzési adótól.

Ehelyett egy változat a gépjárműadó megduplázásával számol, de a teherfuvarozók adójának emelkedése nélkül.

Látjuk, ez ötödét-hatodát pótolja a kiesésnek.

Egy másik verzió egy 2%-os, helyi TAO bevezetését javasolja. Ez még rosszabb: ahol 600 millió a nettó árbevétel alapú adó, ott a 2%-os TAO nem lehet több 100 milliónál.

(A nyereség ugyanis jóval kisebb adóalapot eredményez)

Aztán egy homályos ötlet némi illetékbevételt engedne át az önkormányzatoknak (nagy az ellenkezés), egy megintmásik a 18%-os SZJA-t (ezt sem támogatja a kutya sem).

De mindezek mellett a központi TAO csökkentését követelik a vállalkozók.

További kavarás várható az EVA körül, meg lesz EKHO is.

A gépjárműadó második éve egyetlen káosz. Az ún. talajterhelési díj törvényét havonta módosítják, hol egyik, hol másik irányba. Az SZJA törvényben egyre követhetetlenebbek és logikátlanabbak a bakugrások, szemmel láthatóan hol egyik, hol másik koncepció kerül fölénybe.

 

Na most, ezekből kiválóan látszik, hogy a pénzügyi kormányzat egyrészt kapkod, másrészt nem ura a helyzetnek, harmadrészt szakmailag kimondottan zokni.

Ezen túlmenően úgy ugrál, ahogy a GYOSZ fütyül. És az borzasztó nagy baj, ha az adózók diktálnak a PM-nek.

Fentiek eredménye vitán felül az lesz, hogy a nagyvállalkozók kevesebb adót fizetnek, a kieső állami és önkormányzati bevételeket meg

 

na találjátok ki, kik fogják megfizetni!

 

Ez lesz az a nagyívű adócsökkentés

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!