Keresés

Részletes keresés

Mumu Creative Commons License 2005.05.22 0 0 26

Ha ugy erted hogy a tarsadalom a maganyosak halmaza akkor egyet ertek Veled. Persze en erosen karikaturazok. De , a magany a termeszetes allapot ,miert is lenne mas. A kozoslett (hazasag , elettarsi visszony,) maganyok konszenszre alapulo egyutt lette , amelynek a legszebb inditeka az egymas irati erzes lehet ,de erdek , kozos celok elerese egy harmadik (gyermek, elod )- vedelme  is jelenthet eleg okot a konszenszusra ( egyetertesre ).

Kulnbozo nivon kulnbozo szervezesbe es kulonbozo velokert letezo kozos magaynbol mindig van egy vissza a klasszikus magaynba ,amely nem jo nem rossz ,termeszetes. Ha leveszuk az egyutt eles elonyeinek , mythos palastjat , ha enm enegeunk a tarsadalmi iteleznek amely kozoseget , mindig kozoseget igenyel gyermekneveksre , tarsadaklmi munkara , onbiztositasra . stb. akkor , a magyn nem jelent majd szamunkra buntetest , nyugidtan elvezhetjuk.

Előzmény: Törölt nick (22)
tivadar Creative Commons License 2005.05.21 0 0 25

"...a család, mint érték (bár én egy csonka családban nőttem fel) rendkívül fontos számomra."

 

Akkor bizony ideje lesz szétnézned a halpiacon... ;-))

Előzmény: Törölt nick (24)
tivadar Creative Commons License 2005.05.21 0 0 23
Nyilván nagyon jól tudod, hogy nem minden ember aktuális életfeladata a párkapcsolatban élés. Van akinek (aktuálisan) éppen a szingli lét szükséges.
Előzmény: Törölt nick (22)
Mumu Creative Commons License 2005.04.29 0 0 21
Igy latom en is .
Előzmény: tivadar (18)
Mumu Creative Commons License 2005.04.29 0 0 20
Igen ,osztom a meghatarozasodat .Megoszthatatlan ,igy erzem en is de ez -szamomra csak az adjektive-a jellzoje ,a maganynak.Igy jellemeznem tobbek kozott  ahogy Te is teszed : megoszthatatlan . DE -megint csak szamomra - a magany nem csak abbol adodik es nem az determinalja  hogy oszthatatlan hanem abbol az erzesbol hogy  a leted ket egymasra utalt resszbol  all:magadbol  (mindenerzeseddel ,felismeresedel ,tasztalatodal ,fogalmazasoddal ) es a Kuvilagbol  . A maganyodat nem tudod atadni nem tudod feldarabolni . Szamomra a magany -talan mar irtam -nem egy negativ fogalom ,hanem egy termeszetes eletforma .Az egyedullet tehat az hogy a kulvilagba nincs senki vagy semmi amely a maganyodat gazdagitsa ,az egy negativ elmeny. Mikor a legtobbunk a maganyrol beszel , tulajdonkepen nem azt banja hogy nem ad le magabol valamit  masnak ,hanem hogy nincs a Kulvilagba valaki aki vele tart maganyaban..
Előzmény: szanzaveronika (19)
szanzaveronika Creative Commons License 2005.04.26 0 0 19
Szerintem az, amiről beszélsz, nem a magány, hanem a megoszthatatlanság. A magány egy olyan állapot, amiben néha vagy, néha meg nem. Amiről te beszélsz, az végigkíséri az ember életét, mert sosem érezheti senki más azt a csípést, amit ő érez. Ettől még nem kellene feltétlenül magányosnak éreznie magát az embernek. Persze, én is annak érzem magam, kb. az életem fele óta. De igyekszem sokszor elmagyarázni magamnak, hogy lázas nem lehet helyettem senki, de valaki más adhat egy pohár vizet, és az már olyan, amivel be kell érni, mint a magány oszlatásával. Nem az a baj, hogy magányos az ember, hanem hogy telhetetlen, és teljes szintű megosztás lehetőségére vágyik, ami nyilván nincs, és tragédiaérzete miatt azt mondja, hogy magányos az élet - pedig nem az. Csak megoszthatatlan.
Előzmény: Mumu (16)
tivadar Creative Commons License 2005.04.25 0 0 18

Megint a csodálatos magyar nyelv: TÁRS-adalom (a dalokat most itt hagyjuk...) tehát azt jelzi, hogy a számtalan magányos egyed, azért valahol mégiscsak társakra szorul - egymás segítségére szorulunk előbb-utóbb.

 

Végül is a magányosok szummája, de az együttélés normáinak az agórája.

Előzmény: Mumu (17)
Mumu Creative Commons License 2005.04.17 0 0 17

Ugy latom itt nincs valami nagy kulonbsg a megfogalmazasainkban.

Akkor talan lepjunk tovabb: mi a tarsadalom?

A maganyosok szumaja, vagy a maganyosoktol krealt  kozosegre kotelezo intezmeny ?

Előzmény: tivadar (15)
Mumu Creative Commons License 2005.04.17 0 0 16

Kedves Tivadar,nekem gondolom Neked sincs, szukseged "tanokra" ahhoz hogy tudjad egyedul vagy.Eleg az nagyon egyszeru es primitiv kiserlet hogy megcsiped magad...a csipest csak Te erzed,a masik lehet hogy egyutt erzeset fejezi ki fajdalmadert,de a fajdalom a Tied.

A partner keresese,termeszetes , kodifikalt  magatartas, ha mondjuk inkabb prokreativ celal is. Az ember vedekezesi reflexei alapjan kialakult tarsadalom, a csalad : kozos kezelese a begyujtott javaknak,serdulok nevelese, a torzs:kozos vedelem, terulet megkaparintas, mind az ember socialis kerelme.

Az egyutlett egy partnerrel: ket magany,idoszeru, kozos elmenyekre alapulo ideje , remelhetoleg kellemes modon.

Ha ez tobb annal akkor a magany egy reszenek oldasa arra az idore amennyi alatt kozos lesz a ket magany elmenye. Egy utod eseten,a maganyosok celjai kozosek es abba talalnak meg egy olyan zonaban egyuttmukodesre amelyben az eredmenyei is majdnem identikus erzeseket valtanak ki beloluk.De nem teljesen azonosak.Mindnyajuk mas tapsztalatbol kindulva  fogamazunk meg valamit , erzest, targyat stb. Az en pirosom nem ugyanaz a Te pirosodal , azt amit en mondjuk baratsagnak neveznek az Neked egy jo ismerosel valo kapcsolat.

barmenyire lenne neveltetesunknek kozos anyaga,hasonlo kotrulmenye, minden elmenyunk nem lehet identikus.Igy a magany mar ebbol a szempontbol egyes dologban megmagard.A magany mint az egyed jellegzetesege.

A baj szamomra nem a magany mellapitasaban hanem ennek a peiorativ megiteleseben van.

Ha elfogadjuk-irtam mar-a magnyt ,mint ternmesztes allapotot akkor felszabadulunk a binteteskent kezelt sulyatol. Igenis lehet az ember magnyos es boldog.

Ugy hogy nemsok a kulonbseg a felfogasunkban,csak en nem ideologizalnam meg.

Előzmény: tivadar (8)
tivadar Creative Commons License 2005.04.17 0 0 15

Namost itt megint "bejön" az életfeladat szindróma.

Túl azon, hogy minden ember más, az életfeladata is egészen más. Van aki magányt jött tanulni ebben az életében, van aki nagycsaládot, és persze van aki so-sok találkozást és elválást,   stb. stb.

 

Van aki élvezi az egyedüllétet, van aki szenved tőle. Paleonak igaza van, mindenki egyedül van (=felelős az életéért) de ugyanakkor társas lények vagyunk, mert kell a folyamatos kontroll és egymás segítése. Szeretni nem lehet egyedül, ahhoz min.2 ember kell. (vagy +1 macska...)

Előzmény: Mumu (13)
tivadar Creative Commons License 2005.04.17 0 0 14
Nah végre, hogy ezt is +értük...!  :)
Előzmény: KanOne (12)
Mumu Creative Commons License 2005.04.15 0 0 13
Ehhez nem is kell semmi teoria.Az ember valobban egyedul van,ez a normalis allapot,az idoleges tarsasaga kedves elettarsnak vagy baratnak csak egy epizod.Ha sokaig tart vagy letunk vegeig az egy szerncses hosszu epizod.De akkor sem minden kozos,az en fogam nekem faj ,az o serelmet o ertekeli annak,egymast tudjuk segiteni.Ha a maganyt nem mint buntetest fogjuk fel hanem egy termeszetes allapotnak  akkor eltunnik a buntetes jellegu ertelmezese.Akkor nem azt kell keressuk miert vagyunk maganyosok hanem azt ,tudjuk -e a maganyunkat mas kedvessel kelemesse tenni,talalni kozos celokat es egyutt orulni ,sot egymas testebol testevel teljesen szemelyes ,szoros kozos elmenyt produkalni.
Előzmény: tivadar (8)
KanOne Creative Commons License 2005.04.15 0 0 12
Ebben egyetértünk.
Előzmény: tivadar (11)
tivadar Creative Commons License 2005.04.15 0 0 11

A tartós magánnyal az a fő gond, hogy az egyén nem mérettetik meg napi kapcsolatokban.  A fűszeres meg a postás, de még a szomszéd is csak rövid idejű kapcsolat, melyet bármikor meg lehet szakítani, ha kényelmetlenné válik.

Így aztán az egyén szép lassan elvesziti a kontrollt (+ és - értelemben egyaránt), és nem tudja lemérni jó úton halad-e vagy sem.

Ugyanakkor vannak az életnek olyan idői amikor éppen a magányra van szükségünk.

Előzmény: Mumu (7)
tivadar Creative Commons License 2005.04.12 0 0 10
Kedves Paleo - zavarba hozol ...   ;-)
Előzmény: Paleokrites (9)
Paleokrites Creative Commons License 2005.04.12 0 0 9

Kedves Tivadar!

 

Szerintem az ember alapvetően magányos természetű...., bár szükségletei vannak és kényszerekben is él..., de ami nem azt jelenti, hogy nem társas lény.....valamilyen szinten....

 

Üdv: Paleo

Előzmény: tivadar (8)
tivadar Creative Commons License 2005.04.11 0 0 8

Bizonyos tanok szerint, minden ember egyedül van. Ezen az sem változtat, ha 10gyerekes családban él.

Az életünkért, az abban történtekért ugyanis egyedül mi magunk vagyunk felelősek. Amikor "odaátra" kerülünk, visszatekintvén mi magunk fogjuk eldönteni, hogy megtettünk-e mindent, elvégeztünk-e minden feladatot, vagy nem és akkor újra kell jönni.

 

Másrészt. A mai intoleráns ember gyakran kerül magányba, mert képtelen elviselni a többi ember természetes másságát. S mivel nem csak intorleránsak vagyunk, hanem a kritikát sem tűrjük, legtöbben a magányt válasszák mint jónak látszó megoldást, azután meg szenvednek tőle.

 

Egyetlen megoldás az elfogadás lenne, de ez csak utópia többnyire.

Mumu Creative Commons License 2005.04.06 0 0 7

Elsosorban,talan tudod talan nem de meg nem regen nyakig benne voltam a Maganyosok klubjaban,azt a topicot en alapitottam.6 ev alatt majdnem 20000 hozzaszolas volt a topicba,sokan kerestek ott nyugalmat,megertest ,tanacsot de adtak is magukbol.

Nos,e hossu ido alatt megerosodott bennem is azt amit mar a  topic megnyitasanal gondoltam:

a magany nem csak az en szememben,egy alapott es nem egy buntetes,nem egy betegseg,egyszoval nincs  negativ  tartalma.

Jogos  tivadar tarsunk megjegyzese.A magany szamomra sem egyedullet.Sokszor az egyedullet a magany velejaroja de a magany  szellemi allapot ,nem buntetes,nem szenvedes.Egyedullet egy fizikai megallapitas.A magany egy eszmei.

Sok ember,jomagam is maganyos a tumultusban is, meg egy olyan kedves emberek mellett is akikel szivesen vagyok egyutt.

A magany egy bizonyos magadbanezest,a nemet azt mondana  hogy"In Sich zu kehren",a magan-y szo talan ilyen megkozelitesben lett elfogadva holott a Magyar szokincstar egyedulallonak ,tarstalannak mondja a maganyt.

A magany lehet egy tranzit allapott amikor ideje van onmagunk megfogalmazasara,melyulesere,bizonyos retrospektiva feldolgozasara.Elkulonodes a tobbitol.

Az idok soran tarsaim is egyettertettek hogy a maganyt igen jol ki lehet hasznalni .Lenyeges hogy ezt az idot arra hasznaljuk fel hogy meg szeressuk magunkat.A mi utolso tanunk akit nem lehet kivegezni az mindig a sajat emlekezetunk.Elveinkre emlekeztett.Ha huek vagyunk onmagunkhoz,akkor elismerjuk magunkat es szeretni tudjuk a megnyilvanulasainkat.Ha pedig szeretjuk magunkat tudunk masokat is szeretni.Ilyen forman es igy kihasznalva a magany akar egy pozitiv allapot.

A magany lehet kreativ.Magad valaszait keresve egy  bizonyos szellemi izolacioba jellemes,specifikus lesz a dolgokhoz valo hozzaallasod,szamodra igaz.

Ezzel nyitok.

 

 

 

Előzmény: Korovioff (6)
Korovioff Creative Commons License 2005.04.06 0 0 6
    Biztos vagyok benne, hogy nem leszel mindig lusta, és ez igy van rendjén :-)
Előzmény: Boszorka (4)
Mumu Creative Commons License 2005.04.06 0 0 5
Egy nagyon hosszu valszt vitt el a gepem.Most mindjart abba kell hoznom mert ...hivatlan vendeg erkezett...
Előzmény: Korovioff (2)
Boszorka Creative Commons License 2005.04.05 0 0 4
Solo vagyok, de a magánytól nem szenvedek. Ma már ott tartok, hogy sokkal szivesebben felveszem a telefont, vagy leülök a géphez, minthogy elmenjek valakivel, valakikkel találkozni. De ez nem más nálam mint puszta lustaság. :-)))
Előzmény: Korovioff (1)
tivadar Creative Commons License 2005.04.05 0 0 3

Javasolnám megkülönböztetni a MAGÁNYt az EGYEDÜLLÉTtől.

Netán megérne egy-egy definiciót is.

 

Sz.v.sz.: a magányosság sem a véletlen műve. A magányos is részese ennek a folyamatnak.

Előzmény: Mumu (-)
Korovioff Creative Commons License 2005.04.05 0 0 2
      Mellesleg, te is elég sok időt töltesz a neten, ha jól sejtem, de ez a te esetedben inkább aktivitás, mint elfordulás. A saját példámat tekintve, én is hasonlóképp állok, de néha vannak olyan időszakok, amikor elrémülök tőle, mennyi időt töltök a neten, még akkor is, ha a beszélgetéseimet nem érzem haszontalannak. Ugyanezt az időt ugyanis nem a szó minden értelmében élő emberekkel töltöttem. Valamiféle magányölő laza közösségek így is létrehozhatóak, de valójában ez csak távolodást jelent a valódi közösségektől. Milyen hálás lehetne egy hús-vér ember ugyanazért a három mondatért, amit itt utálkozás és köpködés fogad. A net is rejtőzködés.
Előzmény: Korovioff (1)
Korovioff Creative Commons License 2005.04.05 0 0 1
      Talán az internet valamilyen módon oldja a magányt. De vannak itt magányosok. A magányosság bizonyos értelemben tényleg korjelenség, az utóbbi egy-két évszázad, a hagyományos közösségek felbomlása vagy válságba kerülése, a fogyasztói társadalom befelé forduló vonásai, a tömegkommunikáció folyamatosan termelik a magányosságot - és a társaságpótlékokat.
Előzmény: Mumu (0)
Mumu Creative Commons License 2005.04.05 0 0 0

Nincsenek itt existencialistak,maganyosok,soloban elok ?

 

Mumu Creative Commons License 2005.04.04 0 0 topiknyitó

Ujabb javitasra varo tema csonka cim helyett.

Maganyos vagyok,magany mint a modern vilag eleterzete

Nem emelem a MAGANYOSOK KLUBJAT a klubba mar azert sem mert a legtobb segitsegre varo,kedves index jaro ott fogja keresni a topicot ahol volt a szabad teren.De aki ide talal ,ha akar es erre egy erofeszitest tesz  itt talalja meg.

A magany azzonban lehet itt is temaja azzoknak akik eppen nem erzik magukat maganyosnak de eletuk soran megfigyeltek milyen nagy szamban vannak korulotuk maganyosok,mennyien talaljak ezt borzalmasnak ,akar oknak az eletuk befejezesere .Legtobbunk  keveset tesznek ellene vagy   az erzesnek  minosegi javitasaert.

A maganyosok szama es olyan gyakori megjelenese joggal tesszi fel az altalanos  kerdest hogy a magany a mi vilagunk  jellegzetege-e ,a modern vilagnezete-e.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!