Keresés

Részletes keresés

halfejkutya Creative Commons License 2005.07.20 0 0 6
Hali! Úgy látom a topic már 1 ideje nem gyarapitotta a hozzászólásainak számát, ám engem érdekelne 1 dolog, mégpedig az, hogy ki, miért, és mennyit fizet a felsőoktatásban?! Én a dunaújvárosi főiskola hallgatója vagyok, nappali tagozaton, államilag finanszirozott képzésben. Egy kis előtörténet a mondandómhoz: Az emlitett főiskolán kreditrendszer van (ezt nem magyarázom el mit jelent:))), és az átlagosan elfogadott norma, mint általában mindenhol 15 kredit/félév, ami alatt nálunk tandijat kell fizetni(az elsősöknek első évben 30 kredit, vagy repülés)A tandij összege 25000 forint volt... Amikor hozzákezdtem a most aktuális(2005.feb.) félévemhez, ez az összeg akkor is ennyi volt, és úgy voltam vele, ha nem lesz meg a kreditem, akkor kifizetem a 25 papirt(ami azért valljuk be nem kevés 1 vidéki főiskolás számára), halkan jegyzem meg, hogy nem lett meg a 15 kredit, most nem is ecsetelem miért Teltek múltak a napok, hónapok, vége lett a vizsgaidőszaknak, a hallgatók kb 85%-a leadta az indexét, és belevetette magát a nyárba... Nekem még volt 1-2 az indexbe beiratandó tárgyam, ezért én a vizsgaidőszak után adtam le, amikoris a T.O.-n közöltek velem a jó hirt(valami hasonló játszódott le): T.O.-s : Most pénteken a főiskolai tanács változtatott a dijfizetési táblán. Én : Jólvan és ez engem hol érint? T.O.-s : Ott hogy 45000-re változott a tandij összege, amit okt 31-ig kell kifizetni. Én : Nekem is? Amikor elkezdtem a félévemet szó sem volt erről. T.O.-s : Igen ez mindenkire vonatkozik, augusztusban küldünk 1 email-t, amiben tájékoztatjuk. Viszlát! Ha egy héttel korábban megyek leadni az indexemet, akkor ezt nem is tudom meg, csak szeptemberben, amikor nézem a neptunomat. Szerintetek ez mennyire jogos, vagy törvényes? Nem kellett volna esetleg előbb szólniuk? Csakmert ha ezt tudom, akkor fölveszek még 1-2 tölteléktárgyat, és akkor biztos megvan a kreditem... Ja, meg küldenek 1 emailt, a freemail-es cimemre... köszi! Mondjuk azt hozzátenném, hogy új parkot épit a főiskola, meg tesitermet, meg, ki tudja még mit. Szóval mindenhol ez van, és nem lehet 1 szavam sem?! köszi a válaszokat
Som-Som Creative Commons License 1999.09.27 0 0 3
Most ennyire okosat mondtam, hogy kimerítettem az egész témát, vagy sikerült csak úgy simán agyoncsapnom a topicot, esetleg senkit nem érdekel az egész? Nehogymár ne legyen ellenvélemény!
Előzmény: Som-Som (2)
Som-Som Creative Commons License 1999.09.19 0 0 2
Nekem az a halvány gyanúm, hogy te nem tudod, mire való a felsőoktatás. Konkrétan műszaki informatikánál maradva, a cél nem az, hogy megtanítsák neked, hogy a Delphi 4.0-ban melyik ikonra kell kattintani, ha egy HTTP komponensre van szükséged, hanem olyan mérnököket szeretnék képezni, akik 40 év múlva is képesek a szakma minél szélesebb területén megállni a helyüket. Vannak ugyan szakirányok, de ezeknek a szerepük mindössze annyi, hogy egyes területekre egy picit jobban rávilágítanak.

Más szakmáknál is jelen van, de a műszakiak közül az alkalmazott informatikánál a legjellemzőbb az, hogy magadtól kell a legtöbb dolgot elsajátítanod. Túl szerteágazó és gyorsan változó az egész, a felsőoktatás keretében csupán kiindulási alapot tudnak adni arra, hogy a magad és leginkább a piaci igények által diktált irányokba sikeresen tudjál továbbfejlődni. Ha Sound Blaster programozást tanítanának neked, akkor azzal nyugodtan ki is törölheted a fenekedet.

Nem betanított kódoló segédmunkások képzése a cél, hanem az implementálás módját, lehetőségeit jól ismerő, a meglévő ismereteket felhasználni és újat alkotni képes mérnökök kinevelése. A mérnöki gondolkodásmódot kell elsajátítani, nem a C és a Pascal nyelv szintaktikáját. Ha holnap azt mondják neked, hogy meg kéne oldani ezt a feladatot, akkor kell tudnod, hogy a piacon milyen eszközök és milyen áron vannak, minek van hagyománya a cégnél. Egy programozási nyelvet meg lehet tanulni pár nap vagy egy-két hét alatt, de a gondolkodásmódot nem. Ha a VAX gépek architektúráját tanítják neked, az nem azért van, hogy profin tudd őket hergelni, hanem azért, hogy a mögötte rejlő logikát megértsd.

És hogy jön ide a közgazdaságtan? Egy infósnak sokféle gondolkodásmódú emberrel kell kommunikálnia, megérteni igényeit (még akkor is, ha nem vagy közvetlen kapcsolatban a felhasználóval). Egyrészt a látóköröd szélesítése a cél, másrészt nagyobb főnökök közt nem árt, ha nem csak közgazdászok vannak. Vagy mindig te akarsz az utolsó lenni a sorban, célod, hogy mindenki rajtad élősködjön?

dmile Creative Commons License 1999.09.19 0 0 1
Kerek fejből nem nagyon lehet megélni
miezitt Creative Commons License 1999.09.19 0 0 0
hogy kerek legyen a fejünk, mint egy szép 0
dmile Creative Commons License 1999.09.19 0 0 topiknyitó
A minap volt beiratkozás a főiskolán és ismét felfigyeltem egy tantárgyra:
Vállalkozásgazdaságtan
A dolog nem lenne probléma, csakhogy én informatikusnak tanulok és az előző négy szemeszterben mindig volt valami közgáz tantárgy (de volt pl: "Az informatika gazdasági és humán aspektusai" cimű valami is).
A kérdés:
Mi szükségem van a közgazdasági tudományokra (vagy más, a leendő szakmámhoz nem kötődő témára), ha én speciel a számítógépek csínyját-binyját szeretném kitanulni?
Miért nem oktatják azt, ami a választott szakirányhoz tartozik?
Máshol is így van ez?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!