Keresés

Részletes keresés

tere Creative Commons License 2005.08.18 0 0 32
Nekem semmi bajom a tucctuccal. Én azon nőttem fel, később aztán elkezdett minden érdekelni.  Úgyhogy ma már minden zene jó, amit meg tudok hallgatni anélkül, hogy felidegesítene. :-) Nézőpont kérdése.
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.18 0 0 31
süketkoma Creative Commons License 2005.02.10 0 0 30
Ha rá akarsz kapni, vedd meg azt a cd-t, amin Gidon Kremer húzza: Silentio. Ugord át az 1. track-et aztán csak hallgasd. Vagy Bartók: Divertimento. Arra figyelj, hogy jó előadásban szerezd meg. Pl. Nicolaus Harnoncourt-al nagyon príma.
Előzmény: Ezékiel Whitmore (24)
AudiJo Creative Commons License 2005.02.10 0 0 29

Persze tippeket adni lehet, csak Én nem érzem magam elég biztosnak ebben. Inkább én is tippeket várnék azon zenekritikusoktól (zeneértőktől) akiknek ez mégiscsak a tanult szakmája.

AJ

Előzmény: spacc (28)
spacc Creative Commons License 2005.02.09 0 0 28

Azért így olvasgatva a hozzászóásokat, jut eszembe: azért olyan tündéri, amikor valaki megkérdezi, hogy milyen zenét érdemes meghallgatni, mint alant.

Ilyenkor bevillan az agyamba, a bakfislány, aki a barátnőjét kérdezi, melyik sráccal lenne érdemes összefeküdni...

Pennig hát a zene, csakúgy mint az izlés: nem vita tárgya,  tulajdonképp senki másnak  köze hozzá nincs, hogy egy általam preferált darabban, vagy előadónál mi markolta meg a lelkemet...

spacc Creative Commons License 2005.02.09 0 0 27

AudiJo!

 

De sokan így vannak evvel....

Előzmény: AudiJo (26)
AudiJo Creative Commons License 2005.02.09 0 0 26

Magam részéről nem mernék tanácsot adni ezügyben - legjobb ha saját füledre, emocioidra hagyatkozol. Nekem a XX.századi zenéknél viszonylag biztos pont Bartók és Stravinsky (bár ezutóbbinak vannak számomra elfogadhatatlan elhajlásai) és hozzájuk képest próbálok megítélni egy-egy újonnan hallott zenét.

A z általam is említett 20% szerintem úgy értendő, hogy a modern elektronikus könnyűzenéktől elindulva (rock&roll és társai) ezen stílusokban létrehozott zenéknél ez szám jelképezheti, hogy egy-egy stílusnál mennyi tekinthető értékesnek (a többi utánérzés vagy még rosszabb) és emiatt nem szívesen hallgatom.

Jellező példa erre a un. tribute zenék: ismert előadók ismert zenéit lemezre játszák ismeretlen előadók. Talán hangról hangra u.az csak épp a feeling hiányzik. Számomra hallgathatatlan.

AJ 

Előzmény: Ezékiel Whitmore (24)
krizsi_l Creative Commons License 2005.02.09 0 0 25

Úgy gondolom, hogy mi akik itt irogatunk a zenét általában (vagy legalábbis túlnyomórészt) konzervként hallgatjuk. Márpedig ez a zenének "csak" az egyik vetülete. Elmarad a látvány, a jelenlét, az hogy hogyan "készül" a zene. A puszta jelenlét pedig nagyon sok mindent módosít.

A magam pédáján: nyáron kapolcson járva volt szerencsém nézni-hallani az Amadinda jubileumi koncertjét. Előadták többek közt a 100 metronomos Ligeti darabot. Szándékosan nem zenét írtam. Annak nem nagyon nevezném. Mégis élveztem, és nem csak én. Osztatlan sikert aratott a jelenlevő nem igazán válogatott közönségnél is. A dologhoz hozzátartozik a szertartás, a 100 db előzőleg széthangolt metronom beindítása, maga a látvány amint a száz kütyü ott él, mozog, és a tökéletesen asszimetrikus, ritmustalan ritmus. És a végén döcögve beálló csend. Észre sem vettem úgy ment el a több mint 20 perc. Maradandó élmény volt.

Otthon betéve a cd játszóba szerintem 20 mp-et sem érne meg ez a micsoda.

Ezékiel Whitmore Creative Commons License 2005.02.09 0 0 24

 

 A kortárs, 20.századi és egyéb modern zenékben mi az a 20% amit érdemes hallgatni?

AudiJo Creative Commons License 2005.02.08 0 0 23

És Frank Zappa milyen stílus?

Szerintem  nem a stílus a lényeg, hanem hogy tud valamit a zene ami elkap, megfog, megpörget, ellazít, stb vagy csak rázom a fejem (a kezem, a lábam, stb), de semmi több. Szerintem (számomra) az említett experimentális úriemberek az első kategória. Nem a stílusuk a lényeg, hanem a muzikalitásuk. Ez aztán úgy tör elő belőlük, hogy ettől olyan a zenéjük amilyen Ők maguk függetlenül attól, hogy épp r&r, gitárzúzás, édes-bús keringő, stb egy-egy nótájuk stílusa.

AJ

 

Előzmény: spacc (21)
Eraserhead Creative Commons License 2005.02.07 0 0 22
Van jó zene, és van szar zene. A Tom Waits jó zene. Nálam ez az alapvető besorolási szint, legyen az hangszeres, vagy szintetizált.
Előzmény: big-dewil (20)
spacc Creative Commons License 2005.02.06 0 0 21

sirály!!!

 

 

Tényleg!  Ezt milyen stílusnak monnyák a tudorok?

Előzmény: big-dewil (20)
big-dewil Creative Commons License 2005.02.05 0 0 20
Tom Waits milyen besorolást kap nálatok?
AudiJo Creative Commons License 2005.02.04 0 0 19

Spacc!

 

Pontosan erre gondoltam én is! A kedvenc kínai gyorsbüfémben éjt nappallá téve ez a hangkulissza szól. Nem lehet így egy jóízűt ebédelni.

 

Loft!

 

Igazad lehet a 80 %-kal, bár lehet hogy még túl is becsülted a nívós zenék arányát. Sajna lehet, hogy kevesebb. A legnagyobb bajom, hogy fentemlített kínaiban a 80% szól. Tudom, hogy ezért nem Te vagy a felelős, csak olyan jó végre panaszkodni valakinek, aki meghallgat.

AJ

Előzmény: spacc (13)
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.04 0 0 18
Kedves Spacc!

"generált ritmus alap"
Vicces!
(Direkt nem írom, hogy röhejes.)

Meglehetősen el vagy (te is!) tévedve.
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.04 0 0 17
csiki-dam?
:-D
Előzmény: spacc (16)
spacc Creative Commons License 2005.02.03 0 0 16

Loft!

Ha most előjössz nekem a csiki-dammal akkor leszopkodom magam....:)))))

Előzmény: Törölt nick (15)
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.03 0 0 15
Ja, és nem minden a "négy negyed"-en alapul!
Az évek és a rutin! :-)
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.03 0 0 14
Generálisan elmondható, hogy minden műfajban az elkészült zenék 80%-a (most csak mondtam egy számot kb.) hulladék, de nem azt kell hallgatni, hanem a többit.
Az jó!
spacc Creative Commons License 2005.02.03 0 0 13

AudiJo !

 

Még az a szerencse, hogy a zenehallgatás majdnem teljesen demokratikus dolog, azért majdnem, mert pl. velem szemben a 2. emeleten egy gyerek nyaranta az egész utcát szórakáztatja a tucc-tuccal.

Tehát akarom-nemakarom, hallom. Az viszont naon nem yo.

Amúgy egyetértünk.

Előzmény: AudiJo (12)
AudiJo Creative Commons License 2005.02.03 0 0 12

Egyetértek avval, hogy a kivétel mindig a szabályt erősíti, ezért felesleges sorolni a jó kivételeket. Én vallom, hogy bármely stílusban lehet maradandót alkotni, erről engem nem kell meggyőzni a kivételek sorolásával (még ha egy-egy ilyen kivétel sem jön be nálam, de ez már tényleg teljesen szubjektív). Ráadásul nem született olyan (zene)szerző, aki maradéktalanul elégedett lenne minden művével. Akik viszont azt gondolták magukról, hogy minden egyes leírt hangjegyük újabb babérlevélke a fejükön lévő képzeletbeli babérkoszorún, azokról méltán elfeledkezett a "hálátlan utókor". Mindez igaz a modern zenékre is: sajna a legjobbak is elkövettek feledhető dolgokat és van akiknek az egész életművük feledhető (ld a 70-es évekből a Chinn-Chapman szerzőpáros nótáit, még ha én például ezeken a nótákon szocializálodtam zeneileg, úgymond).

AJ 

Előzmény: spacc (11)
spacc Creative Commons License 2005.02.03 0 0 11

Kedves Loft!

 

Ugye a kivétel erősíti a szabályt.... ugye?

 

Bár generálisan elmondható:  az alanti hármasban gyakorlatilag generált ritmus alap van, semmi köze a "zenéhez", de nem is ez a cél, hanem a kvarc-pontosságú ütem.... mert az egész "zene" gyakorlatilag egy pszihedelikus hatást kíván elérni, amit ezáltal el is ér.... de ez más téma. (ha belegondolsz, a sámán-ének mg társai sem a szó szoros értelmében vett zenék... de ez nagyon messzire vezet)

 

Amúgy, hogy lelked megnyugodjon: 

Egyes "kortárs" zeneszerzőink kisérleteitől is képes vagyok világgászaladni, különösen a "variációk és modulációk" elektronikus akármikre.... asztán jön az agyrém....

Előzmény: Törölt nick (10)
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.02 0 0 10
"trance-teknő-house pedig mind ilyen"
Ez nem igaz, ezért is nyitotam ezt a topikot!
Csak sajnos mindenhol a sz@rt adják. Nem csak a zenében. A TV-ben (nem Magyar Televízió) is a sz@r filmeket adják.

Egy példa: Enigma
(persze nem mindenkinek tetszik, de nem sz@r)
quad Creative Commons License 2005.02.02 0 0 9

Szerintem nincs rossz zene, csak kevés pálinka.

 

A "mai" zenével az a fő bajom, hogy józanul nehéz őket elviselni, sőt némelyik elviseléséhez már -valószinűleg - eleve kemény drog kell.

 

spacc Creative Commons License 2005.02.02 0 0 8

milyen igazad vagyon AudiJo!

 

Annyiban kiegészíteném, hogy pontosabb legyen a definició:  ezeket a djTraktorral, meg egyébb progikkal generált zenékkel nem vagyok kibékélva a trance-teknő-house pedig mind ilyen.

Eccerü a bizonyítás, hogy ez nem is zene. 5 évvel később löketed a srácnak, aki azelött ezt hallgatta, és nem ismer rá....

Előzmény: AudiJo (7)
AudiJo Creative Commons License 2005.02.02 0 0 7

Én a "tuc-tuc" zenék alatt a kifejezetten kommersz zenéket értem korra, stílusra, előadásmódra, stb való tekintet nélkül. Az általatok emlegetet "modern zene" egyáltalán nem biztos, hogy tuc-tuc. Ilyen zenék minden korban léteztek, csak a korábbi évszázadokból nem nagyon maradtak fenn (joggal), manapság viszont a hangrögzítéssel iszonyatos mennyiségű ilyen zene árasztja el a legkülönbözöbb zenei médiát. A különbözö tánczenék ilyenek. Ezek jellemzője, hogy kifejezetten kommerciális célra készülnek. Ezek között is léteznek míves darabok és léteznek kifejezetten innevenció és ihlet nélkül megírt (összerakott) zenei közhelyek gyűjteménye. Én ezutobbiakról vagyok rossz véleménnyel, de saját részről max. annyit tehetek, hogy nem hallgatok ilyent, ha nem muszáj.

AJ

Előzmény: Törölt nick (-)
süketkoma Creative Commons License 2005.02.02 0 0 6

Modern zene: Arvo Part, Philip Glass, Martynov. És nagyon jók.

Elvárás volt a múlt század első felében a modernség. Dohnányi, aki akkor klasszikus stílusban alkotott, nem lett túl sikeres. Az akkori "modernek", ma "klasszikusok": pl. Bartók.

Akkor mi a modern zene? Előbb ezt kellene körüljárni.

Tuc-tuc: Miles Davis Doo Bop. Éppen elég tuc tuc, és ki nem szereti?

Vagy US3. Tuc-tuc, de tessék meghallgatni, ha vki jazz kedvelő.

Én sok tuc-tuc zenét szeretek, szeretek néhany kortárst is, de néhánytól feláll a szőr a hátamon...

Törölt nick Creative Commons License 2005.02.02 0 0 5
Ez kérdezem én is!
Előzmény: Vitális (4)
Vitális Creative Commons License 2005.02.02 0 0 4
Mi van?
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.02 0 0 3
kb. ezt mondom én is, mégis "mindenki" útálja!
Előzmény: _ Liar _ (2)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!