Keresés

Részletes keresés

eMM Creative Commons License 2005.10.03 0 0 21
Ami azt illeti, a jugók sem ragaszkodtak az "adott szavukhoz"
Előzmény: Don Quixote (20)
Don Quixote Creative Commons License 2005.09.29 0 0 20

Teleki Pál egy régivágású úriember volt, amilyen már kevés volt abban az időben is, ma meg még kevesebb.

Szerintem egyébként megölték, ill. megölették, mert ellenezte Mo hadbalépését a jugók ellen.

Úriember volt, aki a végsőkig ragaszkodni akart adott szavához, de a II. vh. már az üvöltő farkasok és nem az úriemberek időszaka volt.

ulánus Creative Commons License 2005.09.24 0 0 19

Találtam egy névaláírást.

 

Előzmény: milyennincs (17)
Sas882 Creative Commons License 2005.09.15 0 0 18
megakadt a topic, most akkor megölték vagy sem?
ha igen, miért?

egyenlőre az a helyzet, hogy mártirként reklámozzák, pedig egy volt a sok gyenge képességű 20.századi magyar politikus közül.

szerintem leváltani egyszerűbb lett volna
milyennincs Creative Commons License 2005.05.25 0 0 17
Tud valaki a neten fellelhető Teleki kézírást, mondjuk egy kormányzati témában tett feljegyzés, utasítás, stb., mert enélkül a kettőt csak egymáshoz mérve csodálhatjuk?
Előzmény: milyennincs (15)
milyennincs Creative Commons License 2005.05.25 0 0 16
A forrás helyén nagyobban szemlélhető, jobban "kijön" a kézírás.
Előzmény: milyennincs (15)
milyennincs Creative Commons License 2005.05.25 0 0 15

"...Ács Klára hitelt érdemlően megállapította, hogy az úgynevezett „hosszabb búcsúlevél technikai szempontból igen jól sikerült hamisítvány”, így tartalmilag sem hiteles. A "rövidebb búcsúlevél” ezzel szemben eredeti, a dátumot azonban nem a levél megírásával egy időben, s nem ugyanaz a kéz írta rá."

ez a rövidebbez pedig a hosszabb

Forrás: http://www.bibl.u-szeged.hu/ha/bio/teleki/bucsulev.html

 

Hát?

Előzmény: petey t (10)
-Survivor Creative Commons License 2005.05.24 0 0 13
en egyelore meg tovabbra is az altalam emlitett ujsagcikk utan nyomozok...
mindenesetre tovabbra is figyelemmel kiserem a topicot, koszonom es nagyra ertekelem az eddigi es kesobbi hasznos informaciokat.


S.
Lebenstod Creative Commons License 2005.05.24 0 0 12
Tehát Ács Klára elemzése eldönti a kérdést. A történészek túlnyomó többsége sajnos másképp döntött, nem "érzésre", hanem bizonyítékok után. (A többi Ablonczy Balázs könyvében, szakirodalommal.)
Előzmény: petey t (10)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.24 0 0 11
A családjában viszont nem ő volt az első, aki öngyilkos lett, úgy tudom.
Előzmény: petey t (10)
petey t Creative Commons License 2005.05.24 0 0 10

„Teleki Pál eredeti kézírását kaptuk meg elemzésre a családi hagyatékból Ocskay Gábortól, az Alba Volán- Fevita jégkorong szakosztályának vezetőjétől. Teleki Pál személye napjainkban is komoly ellentmondást vált ki történészek és politikusok körében, ezért is örülünk, hogy ha a megoldással nem is, de apró adalékkal ezúton szolgálhatunk megítélésében.

 

Teleki Pálnak két búcsúlevele maradt fenn, egy rövidebb és egy hosszabb változatban, a „történelmi rejtélyek” megoldására gyakran felkért Rákosné Ács Klára, a történelmi grafológia legnevesebb hazai képviselője, ezeket a Magyar Tudományos Akadémia megbízásából kimerítően megvizsgálta. Teleki rejtélyes halála nagymértékben fordította a közfigyelmet személyisége, élete és tevékenysége, elgondolásai, törekvései felé, a történészeket pedig inspirálta az igazság kiderítésére. Kézírásának elemzése új lehetőségeket nyújtott a szakembereknek annak mérlegeléséhez, vajon a miniszterelnök halálának valóban személyes, vagy politikai okai lehettek? A 80-as évek közepén Hatos Géza és Szilágyi Ferenc történészek tényfeltáró munkájukhoz kérték fel Ács Klárát, hogy a fennmaradt kézírások elemzésével, és egy pontos személyiségkép felállításával adjon további támpontot a Teleki-tragédia felderítéséhez.

A vizsgálat első lépéseként Ács Klára hitelt érdemlően megállapította, hogy az úgynevezett „hosszabb búcsúlevél technikai szempontból igen jól sikerült hamisítvány”, így tartalmilag sem hiteles. A "rövidebb búcsúlevél” ezzel szemben eredeti, a dátumot azonban nem a levél megírásával egy időben, s nem ugyanaz a kéz írta rá.

Az 1941. április 3-i keltezésű kézírásból Rákosné Ács Klára elemzése nyomán a következő megállapítások szűrhetők le: Teleki Pál végtelenül tudatos előrelátó ember volt, aki minden szavával és minden tettével vállalta a következményeket. Halhatatlanul kulturált, bátorsága, merészsége egyedülálló. Nem volt befolyásolható, mindig meggyőződésesen cselekedett. Amilyen kemény tudott lenni, olyan jó volt a szíve is, mindig igazságérzete dominált. Rákosné Ács Kára a kézírás alapján elképzelhetetlennek tartotta, hogy a levél írója öngyilkos lett volna. Indoklása szerint ezt alátámaszthatja Teleki rendkívül kemény egyénisége, hihetetlen tartása, ami nem engedte összeomlani nehéz helyzetekben sem. Ács Klára azt is megállapította, hogy amikor Teleki ezt a levelet megírta, halálfélelme volt. Érezte feje fölött Damoklesz kardját, világosan láthatta bekövetkező sorsát is, és az is bizonyos, hogy ebben az időben komoly nyomás alatt állott. Arra a kérdésre, hogy ez a nyomás gyakorlati kényszer lehetett –e, Ács Klára így felelt:- „Nem. Egy hihetetlenül mély nyomást érzek. Amikor ezt megírta, haláltudata volt, az azonban bizonyos, hogy ez a férfi nem lett öngyilkos.”"

 

Fejér Megyei Hírlap, 2004. április 3. (J. Buzás Olívia, Mező Éva)

Törölt nick Creative Commons License 2005.05.23 0 0 9

tényleg:))))

 

mindenestre öngyilkosság volt, nem kell firtatni a hülyeségeket.

Előzmény: ftonyo (8)
ftonyo Creative Commons License 2005.05.23 0 0 8

az első bűnügyi fotók is ekkor készültek kb

 

 

:)))))))))))))))))

 

Keverni tetszik Teleki LÁSZLÓval. Az ő öngyilkosságánál alaklmazták Mo-on először a helyszinelés során a sztereo fotózást..... (1861-ben...)

Előzmény: Törölt nick (7)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.22 0 0 7

az első bűnügyi fotók is ekkor készültek kb

biztosan megállapították, az öngyilkosság tényét.

dvhr Creative Commons License 2005.05.22 0 0 6

Balázs.

d.

Előzmény: Lebenstod (4)
Lebenstod Creative Commons License 2005.05.22 0 0 5
Jav., kieg.: "cáfolva a gyilkossági hipotéziseket, bizonyítja, hogy..." stb
Előzmény: Lebenstod (4)
Lebenstod Creative Commons License 2005.05.22 0 0 4
Senkit nem zavar, vagy nem érdekel, nem említi, hogy épp most jelent meg Ablonczy László könyve Telekiről, melyben részletesen foglalkozik az öngyilkossággal, cáfolva bizonyítja, hogy teljesen bizonyos.
milyennincs Creative Commons License 2005.05.20 0 0 3

Kedves -Survivor !

 

Valamikor a '80-as évek második felében (biztos, hogy '88 előtt) szegény Juhász Gyula mondotta nekünk, tanítványainak, hogy mikor Glatz ezt a témát (mármint az öngyilkosság, vagy más kérdését) felvetette a História indításakor (Glatz volt úgy-e a főszerkesztő, aki ezt elsősorban példányszámnövelő célzattal tette) mennyire kritizálta őt ezért akkor a szakma, a korszakkal foglalkozó történészek (talán többsége?).

A téma tehát nem ismeretlen, azóta többször előjött, de valahogy nem vált vitatémává. Mi ennek az oka szerinted? Azóta is tusolná(n)k az ügyet? Vagy annyi érv, bizonyíték, stb. szól ellene?

Laikus kérdéseim:

1. (Úgy emlékszem a holttestet a Miniszterelnöki Hivatal dolgozósobájában találták), hogy volt ott akkor titkos egy találkozó? A két tiszt belépését, kilépését, netán kikisérését, hogy oldották meg? Hogy tudott egy apparátus elött titokban maradni, hogy járt ott két német tiszt?

2. Ha nem ott volt, s oda szállították, azt hogy oldották meg? Annyi embernek kellett volna akkor falazni?

 

Azt a érintett német tiszttől származó beszámlót kiváncsian olvasnánk többen is. Karold fel az ügyet, nagy fába vágod a fejszéd.

üdvözlettel.m.

Előzmény: -Survivor (-)
-Survivor Creative Commons License 2005.05.20 0 0 2
Ja!
de hat az elet produkal ilyeneket.
tenyleg erdekes, hogy a T. topicolok kozul senki sem hallott errol a verziorol?

S.
Előzmény: ftonyo (1)
ftonyo Creative Commons License 2005.05.20 0 0 1
Nagyon krimiszerű sztori...
Előzmény: -Survivor (-)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.20 0 0 0
0 dolgot tudok róla.
-Survivor Creative Commons License 2005.05.20 0 0 topiknyitó
Na szoval a lenyeg- ahogy az irasra emlekszem- hogy 2 magasrangu nemet tiszttel folytatott titkos targyalast, es ugy felboszitette oket hogy az egyik fejbe vagta az asztali lampa marvany talpaval. megijedtek, megkerestek a sajat pisztolyat, fejbelottek es ongyilkossagnak rendeztek a helyszint.
a magyar nyomozo hatosagban ugyan sok gyanus momentum merult fel, de politikailag mindenki szamara elonyosebb volt az ongyilkossag verzioja.
A sors fintora, hogy a nagypolitika szamara 45' utan is elonyosebb es politikailag kiaknazhatobb volt az ongyilkossagi verzio.
megprobalok utana jarni hogy hol is olvastam.abban voltak tanu vallomasok is az egyik szobanforgo- neven nevezett- nemet tiszttol.....addig is ki tud errol ?
estleg bovebben?
ha ismernem...javasolnam a Garamvolgyi Laszlo urnak a Jozsef Attila rejtely megoldasa utani feladatnak. :-))

S.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!