Keresés

Részletes keresés

piziv3 Creative Commons License 2005.12.12 0 0 7
Köszönöm!
Előzmény: TTAMAS (6)
TTAMAS Creative Commons License 2005.12.12 0 0 6
Előzmény: piziv3 (4)
Gézoo Creative Commons License 2005.12.12 0 0 5

 

  Szia!

 

 Több anyag mutatja a túlhűtéses jelenséget. A kémia topicban néhány

hónapja a kristálynövesztés kapcsán emlegettük, többek között a

Na-tioszulfát (fixírsó) ilyen tulajdonságát...

 

  

Előzmény: piziv3 (4)
piziv3 Creative Commons License 2005.12.12 0 0 4
Itt valami zacskóba zárt túlhűtött folyadékról, oldatról lehet szó. A fagyáspontja alá tud hűlni, ami jelen esetben szobahőmérséklet, vagy 0oC alatti hőmérséklet is lehet. Ennek a folyadéknak, oldatnak ez tehát (jóval) a fagyáspontja alatti érték lehet. Továbbá ez olyan oldat, amelynél a kristályosodás egy pontból, egy kristályközpontból hirtelen továbbnövekszik az egész oldaton, nem pedig több központból indul ki. E folyamatot egy hirtelen, erős mechanikai hatás, a pattintás váltja ki ((meg esetleg az az anyag, ami szerintünk kijött a fémlemezke résén)).
A "hőtermelés" a fagyáshő. A keletkezett hőmérséklet viszont (természetesen) alacsonyabb, mint a folyadék olvadáspontja. Ezért kell forró vízben "főzni", hogy az olvadáspontja fölé vigyük, hogy újra elolvadjon a kikristályosodott "jég".
De nálunk csak néhány alkalommal működött, mint már írtam.
Szükségünk lenne ilyen tasakra, de egyes hírek szerint nem gyártják már. Ha valaki mégis tudna ilyet, magánban szívesen venném.
piziv3 Creative Commons License 2005.12.10 0 0 3

Úgy 10 éve kaptunk egy derékmelegítő thermo tasakot. Eleinte működött, pattintással meleg lett és kristályos, fél órás forralással pedig visszazselésedett.

A probléma ott kezdődött, hogy körülbelül a negyedik, ötödik használat után már hiába főztük több mint fél órát, nem lett újra zselés, és a pattintás után sem melegedett tovább. Rövidesen kidobtuk. (Ma már biztos valami újrahasznosító helyre vittük volna.)

Mintha nem csak a pattintás lett volna a lényeg, hanem a kis lemezeken rés volt, amin keresztül kirepült némi vegyszer, ami a hőtermelést, illetve a kristályosodást elindította.

noidea Creative Commons License 2000.07.27 0 0 2
Sajnos az anyagról fogalmam sincs.
Előzmény: Espall (1)
Espall Creative Commons License 2000.07.27 0 0 1
Noidea!
Kösz a választ ,én is valami hasonlora gondoltam.
Anyagárol nem tudsz valamit?
Üdv:Espal
noidea Creative Commons License 2000.07.27 0 0 0
Amelyiket én láttam (a pattintós), az nem más, mint egy nagyon instabil kristály. Vagyis az az állapot instabil, hogy éppen nem kristályos állapotban van, hanem egy gél. A kristályosodáskor hő szabadul fel, mint minden kristályos anyagnál, amikor szilárdul. De ebben a gélben van valami inhibitor, és ha forró vízben "megolvasztod", utána nem kristályosodik vissza magától. De ha a "pattintással" egy helyi pontszerű kristályosodást indítasz el, az végigfut az anyagon, és felszabadul a kristályosodási energia. Nagyon ötletes, de nem energiatároló csodaszer.
Előzmény: Espall (-)
Espall Creative Commons License 2000.07.26 0 0 topiknyitó
Tisztelt topiktársak!
Érdekelne ennek a dolognak a müködése minél részletesebben.Ha valaki tud a dologrol valamit kérem ne tartsa magában.
A kiváncsiságon kivül az is a dolog apropoja hogy véleményem szerint az energia elöállitáson kivül legalább ugyanolyan fontos lenne a tárolás hatékonyabbá tétele,mivel ezen a fronton erös lemaradásban vagyunk.Gondoljunk csak bele hogy milyen szép lenne pl. a nyáron a háztetönket érö ingyen meleggel télen füteni.Erre megoldást jelenthetne például a napsugárzás energiáját kémiai kötés létrehozására vagy felbontására használni,amint ezt a növények teszik.Esetleg a thermo tasak féle megoldás sem utopia ,egyéb fizikai efektek hasznositása sem lehetetlen még talán. Véleményem szerint hatalmas tartalékok vannak a biotechnologiában is,milyen szép lenne egy vizbonto baktérium.Nem szégyen tanulni a természettöl,a japánok is milyen jol megéltek a popirozásbol.Ha ebben a témában valakinek jo ötlete ,netán kifogásolni valoja van,az csak irjon bátran.
Üdv:Espal

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!