Keresés

Részletes keresés

cath555 Creative Commons License 2006.05.18 0 0 22
Up!!


Jeheee en is megyek. Csak par napra sajnos. 6 nap, abbol is 3 fejtagitassal telik, 3 nap marad szetnezni. Sajna nem lesz eleg atmenni Litvaniaba meg Esztorszagba is. Azokat majd maskor. Ettol eltekintve.. alig varom!! :)))))))
andrzej Creative Commons License 2005.11.07 0 0 20
Sveiks!

ELTE-n van Keleti Szláv és Balti Filológiai tanszék, ott szokott lenni lett nyelvi lektor. (Hogy most van-e, azt nem tudom, de érdemes rákérdezni.)
Előzmény: Petty-kp (15)
Dydand Creative Commons License 2005.11.03 0 0 19
Szia meza!

Örülök, hogy írtál, ilyen infókra gondoltam. A felvetésem is ezzel kezdtem, hogy a net nem igazán kényezteti el az embert Lettországgal kapcsolatban, ezért ios a tájékozatlanság.
Szívesen olvasok minden dolgot, amit írsz/írtok, a témaköröket már megjelöltem:)))
Marsrutka...hmmm... tavaly tavasszal utaztam azon utoljára Ukrajnában:)
Üdv: dy
Előzmény: meza (17)
meza Creative Commons License 2005.11.03 0 0 18
Az előzőből kimaradt egy "b": olcsóbb :D
Előzmény: meza (17)
meza Creative Commons License 2005.11.03 0 0 17

Üdv!

Én legutóbb tavaly nyáron voltam kint, a Ligon, ami a nyárközép ünnepe. Máshol Szent Iván éjszakájának hívják. A letteknél Janis névnap. Események szempontjából ez a legjobb időpont. Az időjárás miatt július talán jobb, mert a Ligo ritkán telik eső nélkül. Tavaly például 15 fok volt. Eső mindig előfordulhat, ősszel naponta. Én is kint töltöttem néhány évet, bár akkor még Szovjetunió volt. Szerintem Elizabeth is akkor volt ott. Sajnos csak alapvető dolgokat értek-mondok lettül, mert teljesen orosz közegben voltam ott. Máig oroszul kommunikálok arrafelé. Semmilyen negetívumát nem tapasztaltam. Talán csak azt, hogy a 20 év körüliek rosszabbul beszélnek.

Szállás árakat nem tudok mondani, mert eddig mindig volt kinél laknom. :)

Az élelmiszerek ára hasonló az ittenihez, a tejtermékek még olcsóbbak is. A közlekedés olcsób. Tavaly 20 santim volt egy jegy a városi járművekre (kb. 100Ft).

Meglepő módon kalauzok vannak mindenhol, felszállás után rögtön támadnak. A táskájuk pántján tekercsben hordják a jegyeket, náluk kell venni. Villamos, troli és buszon kívül "marsrutka" is jár. Ezek iránytaxik, a volt SZU minden államában elterjedtek. Rengeteg vonaluk van, az áruk kb. a buszéhoz hasonló. Ha ég a zöld lámpa le lehet inteni és az útvonalán bárhol ki is lehet szállni.

Vidékre vonattal ("elektricska") és busszal lehet utazni.

Sok a látnivaló Rigában is (Óváros, skanzen, szabadságszobor, a vecmilgravisi dokkok stb.), de érdemes kimozdulni. Erről majd később, ha érdekel. Egy kicsit hosszúra nyúlt. :)

Info itt is: http://rus.delfi.lv/

Előzmény: Dydand (13)
Dydand Creative Commons License 2005.11.02 0 0 16
Szia Elizabeth!
Minden érdekel ami egy lettországi utazással kapcsolatos, árak (bolti élelmiszer, éttermi, szállás, közlekedés, jegy, benzin, autókölcsönzés), szállások (középkategória vagy turistaház), látnivalók (tájak, épületek, települések, nemzeti parkok, barlangok, művészeti fesztiválok), közlekedés és tömegközlekedés (kultúrája, úthálózat állapota, tömegközlekedés mibenléte, sűrűsége), szubjektív benyomások, ötletek, tanácsok, javaslatok. Alapvetően egy repülős érkezés után egy központi "tábort" szeretnénk és onnan felfedezni az országot. Nem feltétlenül a fővárosban szeretnénk a szállást (sőt), hanem bárhol vidéken, erre is várnék javaslatokat. Perfekt orosszal és angollal -gondolom- el lehet boldogulni. Használjuk egyáltalán az oroszt? Milyen különlegesebb természeti vagy tájvédelmi körzetek vannak? Mi az amit Te semmiképpen nem hagynál ki, ha végigmennél az országon? Te melyik időszakban (évszakban) utaznál oda, melyik hónap a legcsapadékmentesebb?
Válaszaid előrei köszönöm, bár tudom, hogy elsőre nem illene ilyen mohónak lennem:)
Üdv: dy
Előzmény: Elizabeth (14)
Petty-kp Creative Commons License 2005.11.01 0 0 15
Sziasztok!
Mint egy bemutatkozás, és segítségkérésként írom, most hogy sikeresen rátaláltam eme fórumra:

Van Egy ifjú, aki arra vágyik, hogy párjával közösen (aki Lett származású) Lettországban éljen. Ennek egyik akadálya a Lett nyelv tudásának pillanatnyi hiánya (kommunikáció német nyelven), és a munkahely eddigi sikertelen keresése. A cél Riga, munkahely keresése, és együtt élés szíve választottjával. Nyelvtudás közepes német, csekély angol, és alkalmas a Lett nyelv elsajátítására is.
Szakmai ismeretek: építész technikus (kivitelezés és tervező melletti szerkesztés ArchiCAD programmal alapszinten, kevés gyakorlattal), felsőfokú rendszerprogramozó - szerviz technikus (csak szervizes gyakorlattal 1-2 év, programozói gyakorlat alap), targoncavezető (1,5 év gyakorlattal ~7 fajta targoncához).
A tervezett (végleges) kiköltözés szíve választottjához 2006. január.
Bármilyen munkát vállalna. Bárki, aki tud segíteni, kérem, írjon a petty-kp@freemail.hu címre!
Köszönettel: Peti

Paldies

(Remélem nem voltam túl költői:) )
Előzmény: Elizabeth (14)
Elizabeth Creative Commons License 2005.10.31 0 0 14
Közel hat évig kint éltem, kérdezz bármit. Lettországot a második hazámnak tekintem. A lett nyelvet, a szokásokat, az embereket úgy hoztam magammal, hogy ma is az jelenti a legnagyobb örömet a számomra , ha ezen a nyelven szólalhatok meg.
Dydand Creative Commons License 2005.10.29 0 0 13
Hahó!
Köszönöm a leírtakat, hasznosítani fogom. Ha kérdésem lenne (esetleg konrtétabb) akkor kérdezhetek tőled? Te mikor voltál kint?
Üdv: dy
Előzmény: meza (12)
meza Creative Commons License 2005.10.29 0 0 12
Az utazás Prágán vagy Varsón keresztül sem rossz, bár az árak változóak. Az Easyjet Berlinből jár Rigába. Úgy láttam, hogy éjszakázni kell a reptéren a menetrend miatt. Rigán kívüli látnivalók: Sigulda, Jurmala stb. Nekem a Saulkrasti tengerpart tetszik: homok, tenger, fenyőfák. :) Sok az erdő (még). Daugavpils felé a vonat hosszú ideig erdőkön megy keresztül. Étkezés: Érdemes a "szürke" borsót megkóstolni (zirni), ilyen nálunk nincs. Az orosz ételek is finomak. Desszertből a "kenyérleves" helyi különlegesség. Nem kell tőle megijedni. Jó sörök vannak, a helybeliek inkább ezeket isszák. Én is tudom javasolni. Unicumra emlékeztető italuk a Rigas Melnais Balzams (fekete balzsam). Cserépből készült üvegben, lepecsételve árulják. Szerintem van valami málnás alapíze, kellemes. Érdekes még a vörösáfonyás vodka, de ez máshol i kapható. Az utcán alkoholt csak becsomagolva lehet vinni, mint az USA-ban.
Előzmény: Dydand (11)
Dydand Creative Commons License 2005.10.17 0 0 11
Köszi neked is! Hasznosítani fogom. Esetleg te már voltál kint? Tapasztalatok? Érdemes megnéznivalók (az eddig említetteken és a linkeken kívül), kaják, helyek, szubjektív benyomásokról alárulnál többet? Nagyon megköszönném!
Üdv: dy
Előzmény: Boldog ember (10)
Boldog ember Creative Commons License 2005.10.17 0 0 10

 

http://www.foldiutikalauz.hu/lett/Hajdu_Kalman-Baltikum-2005.html

 

Egyébként repülővel az Airbaltic ( http://www.airbaltic.com/public/index.html) Bécs-Riga a legköltségkimélöbb (2005 nyarán).

Előzmény: Dydand (7)
Dydand Creative Commons License 2005.10.04 0 0 9
Szia!
Hogy én mekkora barom vagyok, hogy nem jutott eszembe....... Köszönöm a linkeket és valószínűleg élni fogok a konkrétabb kérdések lehetőségével is.
Üdv: dy
Előzmény: meza (8)
meza Creative Commons License 2005.10.04 0 0 8

Szia!

Kezdetnek javaslom a http://lettorszag.lap.hu/ és a http://riga.lap.hu/ oldalakat. Esetleg tudok konkrétabb kérdésekre is válszolni.

Előzmény: Dydand (7)
Dydand Creative Commons License 2005.09.29 0 0 7
Sziasztok!
Van valami előrelépés weblapügyben, vagy Lett-ügyben? Párommal szeretnénk bejárni a Baltikumot (mindhárom állam + - a pénz függvényében- Finn- és Svédország) ehhez szeretnék mindent, ami használható. Repülővel és autóbérléssel kombinált pár hetes útra gondolok.
Minden érdekel, ami Lettországgal kapcsolatos, árak, szállások, látnivalók, közlekedés. A net nem kényeztet sajna, úgyhogy remélem van más is, aki azért megosztja a tapasztalatait.
Üdv: dy
Tintás Barnes Creative Commons License 2003.01.04 0 0 6
Informatív, néha túl tömör. A designon még lehetne ügyködni, de szép munka.
Előzmény: Ratkóci Sándor (-)
andrzej Creative Commons License 2003.01.02 0 0 5
Nem nagyon működnek ezek a balti honlapok...
Előzmény: Ratkóci Sándor (4)
Ratkóci Sándor Creative Commons License 2001.11.19 0 0 4
A kritika jogos. Az új cím http://www.ingyennet.hu/~latvija
A honlap neve:A Baltikum része Lettország
Előzmény: egodiastole (3)
egodiastole Creative Commons License 2001.11.18 0 0 3
Nem jön be a website.
Előzmény: Ratkóci Sándor (2)
Ratkóci Sándor Creative Commons License 2000.09.22 0 0 2
Köszi a jó tanácsot. Kérlek nézd meg a honlapot.
Előzmény: Vandorr (1)
Vandorr Creative Commons License 2000.09.22 0 0 1
Van egy olyan topik, hogy lettül beszélők ide! ott hirdesd meg!
csite Creative Commons License 2000.09.22 0 0 0
ez egy 0 lett! :)
Ratkóci Sándor Creative Commons License 2000.09.22 0 0 topiknyitó
Akit érdekel Lettország illetve a lett nyelv, nézze meg a Lettoszág című honlapot.URL cím:www.ingyennet.hu/~aleksis Minden érdeklödőt várok.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!